hirdetés

PROGRAMOK

Lobenwein Norbert: "Nagyon kell vigyázni ezekre a kiskorú fesztiválokra"

Ötéves a ma rajtoló STRAND Fesztivál, ami idén rengeteg újítással várja a fesztiválozókat. Ezekről beszélgettünk Lobenwein Norberttel, a fesztivál főszervezőjével.

Link másolása

hirdetés

A Sziget ma már inkább a külföldiek fesztiválja, a VOLTra sokan mondják, hogy kvázi az új Sziget, elsősorban a hazai közönségnek összeállított programmal. A STRANDnak ki a célközönsége, kiket szeretnétek megcélozni a fellépő listával?

A STRAND nem csak a saját portfóliónk egyik legfiatalabb darabja, de a hazai fesztiválok között is annak számít. 25 éve foglalkozunk fesztiválszervezéssel: a VOLT és a Sziget is idén lett 25 éves. Nagy kihívást jelent megőrizni ezeknek a nagy múltú fesztiváloknak a patináját, vonzerejét, alkalmazkodni a közönség elvárásaihoz, igényeihez és közben aktuálisnak is lenni, a huszonéves közönséghez is hitelesen szólni. Ugyanakkor másfajta és ugyancsak nagy feladat elindítani és a közönséggel megszerettetni egy új fesztivált. Pláne úgy, hogy a hazai piac meglehetősen telítettnek mondható.

"
A STRAND első négy évében azt tapasztaltuk, hogy sokakat éppen a STRAND vezetett be a fesztiválozás világába, ezért külön izgalom számunkra kitalálni, hogy mitől lesz más, mitől lesz igazán szerethető egy ilyen esemény.

Nagy előny, hogy itt kb. a nulláról indulhattunk, úgy építhettük-építhetjük a STRANDot, hogy közben nem feltétlenül kell a szokásainkhoz igazodni. Szerintem ez érezhető a STRANDon. A helyszín csodaszép, ide nyaralni és strandolni szokás járni, emellett pedig elég alapos munka előzi meg a programstruktúra kialakítását. Világsztárok és a kihagyhatatlan magyarok mellett sok-sok olyan produkcióval találkozhat itt a közönség, amelyek a szándékaink szerint igazi élményt adnak.Lobenwein Norbert fotó- Kálló Péter

Lobenwein Norbert - fotó: Kálló Péter

Idén öt éves a STRAND és több újítás is lesz ebben az évben, itt is lesz a Szigethez hasonlóan vándor vurstli, tábortűz, mozi... Cél, hogy a STRAND idővel tematikájában a Szigethez hasonlítson?

Meggyőződésem, hogy a Sziget ma már szinte minden magyar és sok külföldi fesztivál példaképe. Akár program, akár - furcsa módon - nyelvújítás terén, hiszen rengeteg olyan szó vált mára a fesztiválos szókincsünk részévé, amelyek a Sziget kapcsán születtek. Viszont a Sziget egyedülállósága sok minden más mellett a méretében, sokszínűségében is rejlik. Miközben 23 éve vagyok a szervező csapat tagja, jó néhány éve pedig társtulajdonos a cégben, a mai napig ráfeledkezem, hogy mi minden történik a Szigeten. A vidéki fesztiválok ezen a téren nem tudnak hasonlítani a Szigetre és ez felesleges törekvés is volna. A STRAND esetében az évről-évre történői megújulásnál sokkal inkább az motivál minket, hogy egyrészt eltaláljuk az arányokat, ne legyen se dömping, se üresjárat, másrészt pedig több területen vissza szeretnénk kanyarodni a gyökerekhez. Azzal, hogy lesz kertmozi, lesznek Nagy STRAND Kaland névre hallgató vetélkedők, alkotótábor, azt a hangulatot szeretnénk megidézni, ami a hazai fesztiválok indulásakor jellemző és számomra szerethető volt. Nincs szó nosztalgiáról, ezek teljesen korszerű produkciók lesznek, ugyanakkor az a meggyőződésem, hogy az utóbbi időben egy kicsit sok lett a nagyon kitalált, mérnöki precizitással készülő ügyekből a hétköznapokban és a fesztiválokon is. Ezekből éppen az emberi tényező kezdett kiveszni. Fontosnak tartom, hogy a fesztiválozók közel érezzék magukhoz a helyet, ahol eltöltenek 4 napot, érezzék, hogy ez az ő helyük, van közük hozzá, alakíthatják, ők a főszereplők...

hirdetés
strand6

Hogyan értékelnéd a fesztivál első öt évét, mi az amiben nagyon jónak mondanád és mi az, amiben esetleg még fejlődnie kell?

Öt évvel ezelőtt indítottuk el Fülöp Zoli barátommal a MOL Nagyon Balaton névre hallgató produkciót. Ennek lényege részben az, hogy a Balaton Régió legizgalmasabb, legjobb eseményei egy “ernyő” alatt jelenjenek meg, így kínálhassuk és mutathassuk be a Balatont a hazai és a nemzetközi turistáknak. Benne vannak azok a produkciók, amelyekre valóban büszke lehet Magyarország: a Művészetek Völgye, az UltraBalaton, a Paloznaki Jazz Piknik, Veszprémi Utcazene Fesztivál, a Veszprém Fest, vagy éppen a KultKikötő és a Balaton Sound. A projekt másik célja pedig az, hogy új eseményeket hozzunk létre - mi és a partnereink - a Balatonon. Tavaly 1 millióan vettek részt ezeken a programokon, idén még nagyobb érdeklődést tapasztalunk, és valóban izgalmas programok születtek. Az újak közül a STRAND és a B.my.Lake számít a legnagyobbnak a jellemzően százezernél is több látogatójával. Egy induló eseménynek mindig vannak gyerekbetegségei, amelyeket évről-évre lehet orvosolni, és persze volt olyan évünk is, amikor éppen a strandidő hiányzott a STRAND Fesztiválról. A fesztiváljaink kapcsán az intuíció és az érzelmek elég erősen befolyásolnak. A STRAND és a B.my.Lake esetében kifejezetten azt érzem, hogy jó úton járunk. Nagyon kell vigyázni ezekre a kiskorú fesztiválokra, de a kollégáim és én is nagy szeretettel gondoskodunk róluk... Remélem, ez érezhető...

Mikor elkezdtétek a STRANDot, nem féltetek, hogy neki már „nem jut hely” a rengeteg nyári fesztivál között?

Már a Balaton Sound indításakor, 10 évvel ezelőtt is voltak ilyen jellegű félelmeink, de az a tapasztalatom, hogy ha nem rutinból dolgozunk, hanem újat és izgalmasat próbálunk mutatni, azt mindig megtalálja a közönségét. Még soha nem indítottunk pusztán gazdasági számítások alapján fesztivált, mindig az működik bennem és a kollégáimban is, hogy építsünk valami maradandót...

Melyik volt az eddigi legsikeresebb STRAND? És melyik volt a kedvenced?

Én már az első évben beleszerettem, és minden évben úgy hagyom itt, hogy a barátaimmal, társaimmal együtt már tervezzük a következő évi fejlesztéseket. Ami igazán meglepő és örömteli, az a közönség mellett a fellépőink reakciója. Valamiért a hazai előadók, zenekarok, akik végigturnézzák a fesztiválokat, a STRANDról mindig egy kicsit másképp beszélnek. Sokszor hallom tőlük, hogy ennek a fesztiválnak van egy különös hangulata, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy sokan itt szeretnek bele a fesztiválozás műfajába.strand5

A STRAND egy helyszínen és időponton osztozik a B. My Lake-kel. Mennyire van átfedés a kettő közönsége között?

Ez egy meglehetősen merész és talán egyedülálló ötlet volt a csapatunk részéről pár évvel ezelőtt. Arra ugyanis nem nagyon láttam máshol példát, hogy egy helyen, egy időben, közös bejárattal két fesztiválnak adjon otthont egy városka. Zamárdi egy ideje fesztiválfővárosként is felkerült a térképre, a közönség kifejezetten bírja ezt a koncepciót. A napijegyesek közül sokan átjárnak 1-1 programra egyik fesztiválról a másikra, de kombinált bérletből is vásároltak néhány százan idén is.

Az induláskor még a STRAND koncepciója volt, hogy augusztus 20-ra essen. Ez miért változott meg?

A már említett MOL Nagyon Balaton projektünk egy fontos küldetése az is, hogy meghosszabbítsuk a balatoni szezont. Nyáron sok időt töltök itt, látom, hogy hogyan működik a vállalkozások, szolgáltatások egy jó része, mik a turisták szokásai. Júniusban még lassan indul be az élet, augusztus 20-a után pedig nagyon sok hely lehúzza a rolót. Örülök, hogy ez a szokás változóban van az utóbbi időben, a STRAND és a B.my.Lake időbeli költöztetésével arra törekedtünk, hogy a nyár végén is jelentős számban érkezzenek hazai és külföldi turisták a Balatonra. Ez számokban, forgalomban, vendégéjszakákban is jól mérhető, idén 120.000-nél is több vendéget várunk 4 nap alatt a Balatonra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK

Jön a Grand Handball Day, a Kézilabdázás napja!

Egész napos családi kézilabda-fesztivál a 2022 januárjában rendezendő férfi kézilabda Európa-bajnokság jegyében, a BOK Csarnokban.

Link másolása

hirdetés

Jelenlegi és korábbi válogatott kézilabdázókkal, közismert személyiségekkel, változatos aktivitásokkal és versenyekkel, valamint gasztronómiai kiegészítő programokkal jelentkezik a Grand Handball Day október 9-én. A 2022-es, magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság január 13-i, budapesti rajtjáig kevesebb mint 100 nap lesz hátra az esemény idején, a hazai szervezőbizottság ezt a mérföldkövet ünnepli a nagyszabású programmal, amelyre a belépés ingyenes.

Watch Games. See More. – az Európa-bajnokság szlogenje a Grand Handball Day alkalmával is érvényes lesz. Az egész napos rendezvényen a kézilabda lesz a középpontban, a kiegészítő aktivitások pedig a kellemes kikapcsolódást garantálják majd, minden korosztály számára.

A programok 10 órakor indulnak, és egészen napnyugtáig lesz mozgásban a helyszín. Először a gyerekek, majd később a fiatalok teljesíthetnek kézilabdás kihívásokat, tesztelhetik készségeiket, ahogyan egész nap kipróbálható lesz egy kézilabda-tematikus élménypark is. Itt a legmodernebb digitális eszközök mérik például a lövéserősséget, a pontosságot vagy épp a reakcióidőt.

Az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott tagjai is ott lesznek az eseményen, így a szurkolóknak lehetőségük lesz találkozni a kedvenceikkel.

Várhatóan nagy érdeklődés övezi majd a közismert személyek és férfiválogatottunk korábbi tagjainak félórás játékát, ahogyan a kora délutáni nosztalgiamérkőzést is, amelyen a magyar kézilabdázás korábbi meghatározó alakjai közül vesznek részt többen is, így Nagy László, Gulyás István, Carlos Perez vagy Zubai Szabolcs. A közéleti személyiségek csapatában ott lesz többek között Diaz, Henry Kettner, Péter Szabó Szilvia vagy épp Vastag Csaba, aki Veszprémben nőtt fel és 12 évig kézilabdázott. A nap során kiderül, mennyire kopott meg a tudása.

A nap során egyetemisták, valamint a szenior korosztály képviselői is játszanak rövid mérkőzéseket, de lesz kerekesszékes kézilabda-bemutató és ügyességi verseny, ahogyan a világszerte ismert Face Team akrobatikus kézilabdabemutatója is ott szerepel a programban.

hirdetés

A Grand Handball Day egyik főszereplője ezzel együtt az Európa-bajnokság kabalafigurája, Tricky lehet, a mókás szarvas felel majd a minél oldottabb hangulatért. Sőt, kollégáival, egyesületek, sportági szervezetek kabaláival is vív majd egy párbajt az élményparkban.

Gasztronómiai kitelepülések is színesítik a napot, ott lesz a VIWA Vitaminwater és a The Box Donut mellett a Watch Games. See More. limitált kiadású borát kínáló Miklós Csabi Pincéje, valamint a Horizont Brewing kézműves sörfőzde, amely külön meglepetéssel készül a látogatók számára.

A Grand Handball Day a BOK Csarnokban várja a kézilabdabarátokat, érdemes az eseményt a közösségi oldalon is követni a friss és aktuális információkért.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Idén visszatér az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!

A legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel, hangulatos Halpiknikkel és Fish Food főzőversennyel várják a látogatókat.

Link másolása

hirdetés

Érdemes lesz ellátogatni október 15-17. között Siófok Fő terére, hiszen a legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel és hangulatos főzőversenyekkel vár a Siófoki Halfesztivál. Az idei évben még büszkébben hozza el számunkra a kulináris élményeket a halból készült egyedi ételek által, hiszen a tóban élő fogassüllő és ponty „Balatoni Halként” idén júniusban uniós oltalom alá került. Ennek örömére rajzpályázatot is hirdet a város, melyre alsó és felső tagozatos általános iskolások műveit várják értékes siófoki ajándékokért. Jelentkezni október 13-ig lehet!

Szombat reggel a város lakóinak konyhája kerül a középpontba: a helyi egyesületek által életre hívott Halpiknik során mindenki megmutathatja, milyen páratlan ízeket tud felvonultatni a Balatoni Hal ünnepén. A díjazottak kihirdetése után a Balaton élővilágába nyerünk bepillantást, hiszen a víz alatti világ és a horgászat rejtelmeibe kalauzol minket Bodó Iván, a Balatoni Halmesék című könyv szerzője, aki siófokiként - rengeteg balatoni élményén keresztül - ezer szállal kötődik a tóhoz.

Vasárnap is sor kerül a balatoni halat felvonultató szakácsok közötti megmérettetésre, ahol a gasztroárusok legjobb halas ételeit értékeli a szakértő zsűri a Fish Food versenyen.

A főzőversenyek, előadások és koncertek mellett kézműves vásár, halas gyerekjátékok és ízletes halételek várnak az érdeklődőkre a siófoki Víztorony körül. A Halfesztivál hagyományainak megfelelően idén sem maradhat el az óriásbogrács, amelyben több mint 1000 liter halászlé készül majd az ínyencek örömére.

A rendezvény ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Libás finomságok várnak novemberben Siófokon

A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés

Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál

November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: