hirdetés

PROGRAMOK

Lobenwein Norbert: "Nagyon kell vigyázni ezekre a kiskorú fesztiválokra"

Ötéves a ma rajtoló STRAND Fesztivál, ami idén rengeteg újítással várja a fesztiválozókat. Ezekről beszélgettünk Lobenwein Norberttel, a fesztivál főszervezőjével.

Link másolása

hirdetés

A Sziget ma már inkább a külföldiek fesztiválja, a VOLTra sokan mondják, hogy kvázi az új Sziget, elsősorban a hazai közönségnek összeállított programmal. A STRANDnak ki a célközönsége, kiket szeretnétek megcélozni a fellépő listával?

A STRAND nem csak a saját portfóliónk egyik legfiatalabb darabja, de a hazai fesztiválok között is annak számít. 25 éve foglalkozunk fesztiválszervezéssel: a VOLT és a Sziget is idén lett 25 éves. Nagy kihívást jelent megőrizni ezeknek a nagy múltú fesztiváloknak a patináját, vonzerejét, alkalmazkodni a közönség elvárásaihoz, igényeihez és közben aktuálisnak is lenni, a huszonéves közönséghez is hitelesen szólni. Ugyanakkor másfajta és ugyancsak nagy feladat elindítani és a közönséggel megszerettetni egy új fesztivált. Pláne úgy, hogy a hazai piac meglehetősen telítettnek mondható.

"
A STRAND első négy évében azt tapasztaltuk, hogy sokakat éppen a STRAND vezetett be a fesztiválozás világába, ezért külön izgalom számunkra kitalálni, hogy mitől lesz más, mitől lesz igazán szerethető egy ilyen esemény.

Nagy előny, hogy itt kb. a nulláról indulhattunk, úgy építhettük-építhetjük a STRANDot, hogy közben nem feltétlenül kell a szokásainkhoz igazodni. Szerintem ez érezhető a STRANDon. A helyszín csodaszép, ide nyaralni és strandolni szokás járni, emellett pedig elég alapos munka előzi meg a programstruktúra kialakítását. Világsztárok és a kihagyhatatlan magyarok mellett sok-sok olyan produkcióval találkozhat itt a közönség, amelyek a szándékaink szerint igazi élményt adnak.Lobenwein Norbert fotó- Kálló Péter

Lobenwein Norbert - fotó: Kálló Péter

Idén öt éves a STRAND és több újítás is lesz ebben az évben, itt is lesz a Szigethez hasonlóan vándor vurstli, tábortűz, mozi... Cél, hogy a STRAND idővel tematikájában a Szigethez hasonlítson?

Meggyőződésem, hogy a Sziget ma már szinte minden magyar és sok külföldi fesztivál példaképe. Akár program, akár - furcsa módon - nyelvújítás terén, hiszen rengeteg olyan szó vált mára a fesztiválos szókincsünk részévé, amelyek a Sziget kapcsán születtek. Viszont a Sziget egyedülállósága sok minden más mellett a méretében, sokszínűségében is rejlik. Miközben 23 éve vagyok a szervező csapat tagja, jó néhány éve pedig társtulajdonos a cégben, a mai napig ráfeledkezem, hogy mi minden történik a Szigeten. A vidéki fesztiválok ezen a téren nem tudnak hasonlítani a Szigetre és ez felesleges törekvés is volna. A STRAND esetében az évről-évre történői megújulásnál sokkal inkább az motivál minket, hogy egyrészt eltaláljuk az arányokat, ne legyen se dömping, se üresjárat, másrészt pedig több területen vissza szeretnénk kanyarodni a gyökerekhez. Azzal, hogy lesz kertmozi, lesznek Nagy STRAND Kaland névre hallgató vetélkedők, alkotótábor, azt a hangulatot szeretnénk megidézni, ami a hazai fesztiválok indulásakor jellemző és számomra szerethető volt. Nincs szó nosztalgiáról, ezek teljesen korszerű produkciók lesznek, ugyanakkor az a meggyőződésem, hogy az utóbbi időben egy kicsit sok lett a nagyon kitalált, mérnöki precizitással készülő ügyekből a hétköznapokban és a fesztiválokon is. Ezekből éppen az emberi tényező kezdett kiveszni. Fontosnak tartom, hogy a fesztiválozók közel érezzék magukhoz a helyet, ahol eltöltenek 4 napot, érezzék, hogy ez az ő helyük, van közük hozzá, alakíthatják, ők a főszereplők...

hirdetés
strand6

Hogyan értékelnéd a fesztivál első öt évét, mi az amiben nagyon jónak mondanád és mi az, amiben esetleg még fejlődnie kell?

Öt évvel ezelőtt indítottuk el Fülöp Zoli barátommal a MOL Nagyon Balaton névre hallgató produkciót. Ennek lényege részben az, hogy a Balaton Régió legizgalmasabb, legjobb eseményei egy “ernyő” alatt jelenjenek meg, így kínálhassuk és mutathassuk be a Balatont a hazai és a nemzetközi turistáknak. Benne vannak azok a produkciók, amelyekre valóban büszke lehet Magyarország: a Művészetek Völgye, az UltraBalaton, a Paloznaki Jazz Piknik, Veszprémi Utcazene Fesztivál, a Veszprém Fest, vagy éppen a KultKikötő és a Balaton Sound. A projekt másik célja pedig az, hogy új eseményeket hozzunk létre - mi és a partnereink - a Balatonon. Tavaly 1 millióan vettek részt ezeken a programokon, idén még nagyobb érdeklődést tapasztalunk, és valóban izgalmas programok születtek. Az újak közül a STRAND és a B.my.Lake számít a legnagyobbnak a jellemzően százezernél is több látogatójával. Egy induló eseménynek mindig vannak gyerekbetegségei, amelyeket évről-évre lehet orvosolni, és persze volt olyan évünk is, amikor éppen a strandidő hiányzott a STRAND Fesztiválról. A fesztiváljaink kapcsán az intuíció és az érzelmek elég erősen befolyásolnak. A STRAND és a B.my.Lake esetében kifejezetten azt érzem, hogy jó úton járunk. Nagyon kell vigyázni ezekre a kiskorú fesztiválokra, de a kollégáim és én is nagy szeretettel gondoskodunk róluk... Remélem, ez érezhető...

Mikor elkezdtétek a STRANDot, nem féltetek, hogy neki már „nem jut hely” a rengeteg nyári fesztivál között?

Már a Balaton Sound indításakor, 10 évvel ezelőtt is voltak ilyen jellegű félelmeink, de az a tapasztalatom, hogy ha nem rutinból dolgozunk, hanem újat és izgalmasat próbálunk mutatni, azt mindig megtalálja a közönségét. Még soha nem indítottunk pusztán gazdasági számítások alapján fesztivált, mindig az működik bennem és a kollégáimban is, hogy építsünk valami maradandót...

Melyik volt az eddigi legsikeresebb STRAND? És melyik volt a kedvenced?

Én már az első évben beleszerettem, és minden évben úgy hagyom itt, hogy a barátaimmal, társaimmal együtt már tervezzük a következő évi fejlesztéseket. Ami igazán meglepő és örömteli, az a közönség mellett a fellépőink reakciója. Valamiért a hazai előadók, zenekarok, akik végigturnézzák a fesztiválokat, a STRANDról mindig egy kicsit másképp beszélnek. Sokszor hallom tőlük, hogy ennek a fesztiválnak van egy különös hangulata, ami valószínűleg összefügg azzal, hogy sokan itt szeretnek bele a fesztiválozás műfajába.strand5

A STRAND egy helyszínen és időponton osztozik a B. My Lake-kel. Mennyire van átfedés a kettő közönsége között?

Ez egy meglehetősen merész és talán egyedülálló ötlet volt a csapatunk részéről pár évvel ezelőtt. Arra ugyanis nem nagyon láttam máshol példát, hogy egy helyen, egy időben, közös bejárattal két fesztiválnak adjon otthont egy városka. Zamárdi egy ideje fesztiválfővárosként is felkerült a térképre, a közönség kifejezetten bírja ezt a koncepciót. A napijegyesek közül sokan átjárnak 1-1 programra egyik fesztiválról a másikra, de kombinált bérletből is vásároltak néhány százan idén is.

Az induláskor még a STRAND koncepciója volt, hogy augusztus 20-ra essen. Ez miért változott meg?

A már említett MOL Nagyon Balaton projektünk egy fontos küldetése az is, hogy meghosszabbítsuk a balatoni szezont. Nyáron sok időt töltök itt, látom, hogy hogyan működik a vállalkozások, szolgáltatások egy jó része, mik a turisták szokásai. Júniusban még lassan indul be az élet, augusztus 20-a után pedig nagyon sok hely lehúzza a rolót. Örülök, hogy ez a szokás változóban van az utóbbi időben, a STRAND és a B.my.Lake időbeli költöztetésével arra törekedtünk, hogy a nyár végén is jelentős számban érkezzenek hazai és külföldi turisták a Balatonra. Ez számokban, forgalomban, vendégéjszakákban is jól mérhető, idén 120.000-nél is több vendéget várunk 4 nap alatt a Balatonra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
Látványos showműsor nyitja meg a férfi kézilabda Eb-t
Az összecsapást nagy érdeklődés övezi, a mérkőzést előreláthatólag telt ház előtt rendezik meg.

Link másolása

hirdetés

A január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti nyitómérkőzése előtt egy órával, 19:30-kor kezdődik a torna hivatalos megnyitója az MVM Dome-ban. A speciális effektekkel, látványos elemekkel tűzdelt program során Vastag Csaba énekli el az Európa-bajnokság hivatalos dalát. A kézilabdabarátok már órákkal az esti program előtt találkozhatnak a szurkolói zónában, amely az Eb játéknapjain folyamatosan várja majd az érdeklődőket. A magyar-holland csoportmérkőzés 20:30-kor kezdődik.

Hogy hogyan reagálnak a kézilabdázók kifinomult érzékei a kiélezett versenyhelyzetben? Hogy valójában mi dönt a talpon maradásról, a győztes és a vesztes személyéről az életben és a pályán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a férfi kézilabda Európa-bajnokság megnyitóünnepségének speciális művészi koncepció mentén felépülő showműsora. A január 13-án, 19:30-kor kezdődő program különleges effektekkel, látványos audiovizuális elemekkel szórakoztatja majd az MVM Dome közönségét.

A megnyitó részeként Vastag Csaba énekli el az Európa-bajnokság hivatalos, Fight című dalát, amelyet Rúzsa Magdi és Szakos Krisztián szerzett. (Rúzsa Magdi hangján 2021 novemberében szólalt meg először az Eb-dal, az énekesnő gyermekáldás előtt áll, emiatt nem tud részt venni személyesen a megnyitón.)

„Óriási megtiszteltetés, hogy az Európa-bajnokság nyitóünnepségén is közreműködhetek, hálás vagyok a szervezőknek a felkérésért” – fogalmazott Vastag Csaba. – A dalt egy nagyszabású koncertshow keretén belül adhatom elő, amit az online és televíziós közvetítések segítségével körülbelül 400 millió ember figyel majd világszerte. Mindent túlzás nélkül állíthatom, hogy a nézőknek olyan látványban és minőségben lesz részük, amelyet még talán soha nem tapasztaltak idehaza.”

A minőség a megnyitóünnepség után is garantált, hiszen a vb-5. helyezett magyar válogatott az utóbbi időben figyelemreméltó eredményeket elérő Hollandia ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon.

hirdetés

A 20:30-korkezdődő mérkőzés a 20 022 ülőhellyel rendelkező MVM Dome első hivatalos mérkőzése lesz. Az összecsapást nagy érdeklődés övezi körbe, a mérkőzést előreláthatólag telt ház előtt rendezik meg.

Jó hír, hogy a kézilabdabarátok már órákkal a megnyitó előtt hangolódhatnak az esti programra, hiszen a budapesti aréna mellett 16:30-tól megnyit a hivatalos szurkolói zóna (Fan Zone).

Az Eb minden budapesti játéknapján nyitva lesz a szurkolói központ, egészen 23:30-ig lehet kivetítőn meccset vagy összefoglalót nézni, kipróbálni a Watch Games. See More. kézilabdás készségeket felmérő speciális élményparkját, az egyedi kommentátorállást és multiball falat, de catering szolgáltatás és nyereményjátékok is várják a látogatókat. A szurkolói zónába csak érvényes budapesti jeggyel vagy bérlettel lehet belépni.

A magyar válogatott csoportjának mérkőzései (B-csoport, Budapest, MVM Dome):

2022. január 13., 20:30: Magyarország–Hollandia

2022. január 14., 20:30: Portugália–Izland

2022. január 16., 18 óra: Portugália–Magyarország

2022. január 16., 20:30: Izland–Hollandia

2022. január 18., 18 óra: Izland–Magyarország

2022. január 18., 20:30: Hollandia–Portugália

A középdöntő játéknapjai: 2022. január 20., 22., 24., 26.

A döntő hétvége játéknapjai: 2022. január 28., 30.

További részletek és jegyvásárlási lehetőség ide kattintva!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
Októberben Budapesten lép fel Andrea Bocelli
Karrierje példátlan sikertörténet, a legkedveltebb olasz hang a világon.

Link másolása

hirdetés

Napjaink egyik legnépszerűbb tenorja, Andrea Bocelli október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

Az olasz tenort kettős tehetséggel áldotta meg a sors. Egyedi hangszíne bármely hang közül felismerhető, teljes és erőteljes, a belcantótól egészen a verismóig terjed, a lírai repertoártól a populáris balladákig. Az élet egy másfajta képességre is rávezette, amikor elvesztette látását. Szívével kezdett el látni a szeme helyett, ezért is tudja olyan tökéletesen érezni, láttatni és átadni dalainak mondanivalóját.

Karrierje példátlan sikertörténet, a legkedveltebb olasz hang a világon.

A világszerte elismert művész nemcsak megszámlálhatatlan szakmai díjat tudhat magáénak, hanem a közönség határtalan szeretetét is. Több mint húsz éve tartó pályafutása során 90 millió lemezt adott el, meghódította a klasszikus és a popzenei csúcsokat. Fellépett a világ összes nagy koncerttermében és operaházában, számos nemzetközi rendezvényen, koncertet adott telt házas csarnokokban és énekelt pápáknak, elnököknek, királyoknak és királynőknek.

A mai napig a legnagyobb slágere a Con te partiro, melynek angol verziója, Sarah Brightmannel közös duettje a Time to say goodbye. A dal a megjelenésekor minden lemezeladási rekordot megdöntött, a fél világon hónapokig vezette a slágerlistákat és amellyel elindult a “Bocelli-jelenség”.

VIDEÓ: Andrea Bocelli, Sarah Brightman - Time To Say Goodbye

hirdetés

A folyamatos koncertezések, előadások mellett szinte minden évben új albummal is jelentkezik. Olyan kiváló énekesekkel dolgozott együtt, mint Ed Sheeran, Dua Lipa, Celine Dion, Tony Bennett, Ariana Grande, Jennifer Lopez és Nicole Scherzinger. Az elmúlt évben Matteo fiával a „Fall On Me” című számban duettezett, Virginia kislányával pedig Leonard Cohen “Hallelujah” című dalát énekelte el közösen.

A világhírű olasz énekes tavaly egy különleges húsvéti koncertet adott a koronavírus-járvány miatt az üres milánói dómból, amelyet online milliók néztek élőben. Megjelent a "Believe" című albuma, amelyen szerepel például egy duett Cecilia Bartoli operaénekesnővel, egy kiadatlan dal az olasz zeneszerzőtől, Ennio Morricone-tól vagy a Fatima című film záródala.

Fellépett a 2021-es labdarugó-Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában, ahol Puccini „Nessun Dorma” című szerzeményét adta elő. Idén ősszel pedig az Amerikai Egyesült Államokban kezdte meg turnéját, amelyet jövőre Európában folytatja majd.

Bocelli személyében a világ egy legendát tudhat magáénak, aki 2022 őszén visszatér Budapestre, hogy hangjával újra elkápráztassa a magyar közönséget. A koncert programjában népszerű operarészletek és az ismert popalbumainak dalai szerepelnek, az este során magyar szimfonikus zenekar és kórus kíséri majd.

Andre Bocelli budapesti koncertjéről bővebben itt tájékozódhatsz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Alakoskodó téltemető farsangi felvonulás Panyolán
A látványos hagyományőrző programot február 12-én rendezik meg.

Link másolása

hirdetés

Panyolán idén is mindent megtesznek azért, hogy a telet mielőbb elűzzék, ls helyébe megérkezhessen a vidám tavasz. Már nyolcadik alkalommal szervezik meg a falu téltemető, alakoskodó felvonulását.

A szatmári településen óvják a régi értékeket, nép hagyományokat, melynek mára egyik legismertebb látványossága a fergeteges felvonulás.

A 600 lelkes falucska lakói szerint fontos, hogy a múlt kincseit átadják, bemutassák, országszerte megismertessék.

„Csak akkor lehet a település gazdag értéktárát tovább életben tartani, ha folyamatosan őrizzük, megjelenítjük és gondozzuk azt”

- mondta el Muhari Zoltán, polgármester. „Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat”.

A felvonulás népszerűségét jelzi, hogy a környező települések is csatlakoztak hozzá, hiszen az alakoskodás hagyománya Panyola mellett még számos településen él.

hirdetés

Panyola arról is híres, hogy úgy élnek, mint egy nagy család és minden idelátogatót szeretettel fogadnak, ahogy azt tették elődeik is.

A három folyó találkozásánál fekvő, pálinkájáról és szilvalekvárjáról híres falu érintetlen környezete, a számos programlehetőség is sokakat csal ide év közben is.

„Ez Panyola, amely tömegeket, családokat, baráti társaságokat és minden érdeklődőt szívesen fogad. Aki szereti a múltbéli értékeket és kívánja ezeket megőrizni, nemcsak a szívében, hanem átadni a következő generációnak, hogy megmaradjanak ezek a különleges népi kincseink, azok látogassanak el hozzánk”

- ajánlotta a polgármester.

Bővebb információ ITT.

A farsang hivatalosan vízkereszttől tart, az első napja mindig azonos, ám a vége a változó. A farsangi időszakban a nagyböjt előtti napok a legmozgalmasabbak és leglátványosabbak. Az utolsó napok, a "háromnapok", ez a „farsangfarka”, amikor bőven lehet szórakozni, zajongani, mulatozni. A lezárást jelentő utolsó napokban tartják a felvonulásokat, karneválokat is.

A farsangfarka első napja a farsangvasárnap. Sok helyen párválasztó nap is volt, a legények ilyenkor tűzték a kalapjukra a kiválasztott leányoktól kapott bokrétát. A lányok annak a fiúnak küldtek bokrétát, akit szívesen láttak volna párjukként.

A középső nap a hétfő, ilyenkor volt szokás az asszonyfarsangot tartani. A nők férfi módon mulatozhattak, sőt ihattak is.

A farsangfarkának utolsó napja a húshagyó kedd, amely már a nagyböjtre utal. A farsangtemetés napján egyes területeken szalmabábút vagy koporsót égettek, ezzel zárva le a farsangi mulatozást és jelképesen a telet is. Húshagyókedd 47 nappal előzi meg a húsvétot, a "farsangfarka" utolsó napja, idén március 5. A húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

A téltemető, tavaszköszöntő nap általában látványos, jókedvű farsangtemetéssel ér véget.

Magyarországon is sokféle farsangi, téltemető, télűző népszokás, hagyomány van. A legismertebbek mellett – pl. a busójárás, tikverőzés – egyre többfelé elevenítik fel a régi hagyományokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: