RÓKALAND

Ezért volt érdemes végigkóstolni a Gourmet Fesztivált

A rendezvényen olyan ízeket, recepteket és éttermeket ismertünk meg, amelyek a fesztivál utáni napokban is jelen lesznek életünkben.

Link másolása

Az időjárás idén sem kímélte a Gourmet Fesztivált, mégis eseménydús és hasznos négy napot zártak a Millenárison. Miért érte meg idén is kilátogatni és mit profitál ebből a vendéglátós és a látogató? Erről mesélünk nektek.

A Gourmet Fesztivál minden évben egyfajta gasztroünnep. Idén még több ok volt a boldogságra, hiszen

egy nappal a nyitás előtt Széll Tamásék megnyerték a Bocuse d’Or szakácsversenyt,

és ez a hangulat határozottan átragadt a Gourmetre is. Szerencsére sem az eső, sem a hideg nem tartotta távol a falatozni vágyókat a Millenáristól.

IMG_5376k

IMG_5392k

De miért éri meg befizetni a belépőt a látogatónak és miért érdemes kitelepülni a komfortos étteremből a vendéglátósnak?

Egyedi élmény, információgyűjtési lehetőség és töltekezés. Valahogy így tudnám zanzásítani.

A Gourmet csapata gondosan válogatja össze azokat a kiállítókat, akikkel végül ezalatt a négy nap alatt találkozhatunk. Az elmúlt pár év alatt én nem is hallottam még kifejezetten negatív véleményt, már ami az ízeket illeti. Persze nem jöhet be mindenkinek minden a kaviártól a lángosig, de ha rátalálsz a számodra szimpatikus menüre, szinte biztos, hogy elismerően csettinthetsz a végén. És ha a kötelező körökön kívül valami újba is belekóstolsz, abból még a Gourmet után is profitálhatsz.

IMG_5408k

IMG_5389k

A vendéglátósoknak ez presztízs és osztálytalálkozó.

Végigkóstolják a szomszédokat, és barátságos hangulatban mérhetik fel, hogy a konkurencia merre tart. Egy átlagos héten nem biztos, hogy jut idejük egymásnál vendégeskedni, de itt csak egy faháznyit kell gyalogolni, és szarvasburgert fácánhúslevesre lehet cserélni.

Itt Debrecen Encstől csak öt percnyi távolságra tanyázik, és ez látogatóként is fontos szempont.

IMG_5483k

IMG_5460k

Én minden évben komoly tervvel indulok neki, amiben idén a mobilos applikáció is sokat segített. Minden, ami Pesten kívül található, különösen izgalmas, és minden, amihez amúgy vastagabb pénztárca szükséges, most könnyebb szívvel tesztelhető.

Aztán belép az ember a kapun, felkapja a kóstolópoharat és a teljes koncepciót romba dönti azzal, hogy a kedvencéhez siet.

De hát idén lett 20 éves a Rosenstein Vendéglő. Ki tudna ellenállni a mindig hibátlan sóletjüknek? Nem is akarhatsz igazán. Én se akartam.

Ráadásul most is zseniálisan tálaltak. Ez a vaddisznóhússal megkínált babos csoda egy félbevágott sörösüvegbe volt rejtve, a flódnijukat meg szivar alakúra formázták. Két hét türelmi időt adok magamnak és irány az étterem.

IMG_5653k

IMG_5642k

Azért a tökéletes kezdő élmény után, hogy lelkemet megnyugtassam, újdonsággal folytattam. A zebegényi Natura Hill a szálloda szépsége miatt van jó ideje tervben nálam. Most a mangalica-őz nyalókájukat kóstoltam meg, és ez alapján maradtak is a kívánságlistámon.

Ideje volt már valami Michelin-csillagos élménynek is. A Borkonyha ötletes, villanykörtébe csomagolt „rázós” levese mellé, a szarvas baot is bepróbáltam. Általában örül az ember, hogy csak kóstoló adagok vannak és nem telik el a gyomor egy fogással, na de ebből azért lecsúszott volna még a dupla vagy a tripla is.

IMG_5564k

Ettem még burgert az IKON street változatánál, egy elképesztően mangós krémdesszertet a Larus Étteremnél, rákos húsos derelyét Wang Mestertől és kecsegét az Arany Kaviár Étteremtől. Ezek egy kicsit mind biztonsági köröknek bizonyultak. Ismertem őket, sejtettem hogy jó lesz, és azt kaptam amit vártam, de soha ne legyen rosszabb élmény, ami ismerős.

A Gourmetben azonban az egyik legnagyobb lehetőség a felfedezés.

Keresni és találni valami újat, valami jót, valamit, amit aztán tovább tesztelgethetünk. Nekem két ilyen élmény jutott idén.

Az egyik MEZZO Étterem teljes kínálat lett, amit egy random, szakmázgatós beszélgetésnek köszönhettem.

"
Te írsz, mi főzünk. Kóstold meg, aztán meglátjuk.

Nagyjából ez a beszélgetés hangzott el, aztán a következő percben már őzragulevest meg szarvaskolbászos lecsót kanalaztam. Próbáltam nem túldicsérni az angus marha farokból készült hamburgerbe járó szószt, de innen üzenem, hogy tényleg telitalálat volt. Ez után az étterem tesztelését sem húzhatom sokáig.

IMG_5568k

IMG_5586k

A másik csoda a Blue Foxtól jött, amit szégyen, hogy eddig nem is ismertem. Itt elvileg koktélozni illett volna, de ha egy rókamániásnak róka alakú sajttortát mutatsz, az sikítozik, ujjong és azonnal kóstolót akar, és nem hall, nem lát tovább.

IMG_5797k

Őszintén, nem biztos, hogy megmondanám, ha nem ízlett volna, hiszen olyan gyönyörű volt. De ízlett, úgyhogy a lelkiismeretem tiszta, ti meg kénytelenek vagytok hinni nekem.

A találkozások közül is kiemelnék még egyet, mert a Gasztroszínpad előtt is megérte megpihenni két falás között. Az egyik legérdekesebb fellépő Ching He Huang volt, akit a Food Network repített Magyarországra abból az apropóból, hogy júniustól ázsiai kalandozásait a csatorna is műsorra tűzi.

Ching ételét csak leírni nehéz: kétszer főtt hasaalja savanyított uborkával és rizzsel. Az elkészítés ennél sokkal egyszerűbbnek tűnt, és Chingnek az általános üzenete is hasonló. A kínai konyha bonyolultnak és távolinak tűnik európai szemmel, de néhány kulcsfontosságú alapanyag segítségével nem olyan nagy ördöngösség az otthonunkba belopni.

IMG_5541k

IMG_5469k

IMG_5425k

IMG_5701k

IMG_5440k

Ha egy látogató csak feleannyit profitál a fesztiválból mint én, akkor valószínűleg nem érzi ablakon kidobott pénznek a jegy árát és feleslegesnek az ott töltött időt.

Új ízek, receptek, éttermek. Nekem mindegyikből bőven akadt most, és a Gourmet utáni időszakot is nagyban befolyásolni fogja ez a pár nap.

Ha jártatok kint, látogassatok el az újonnan felfedezett éttermekbe. Ha idén kimaradt, akkor válogassatok az én kedvenceimből vagy nézzétek át újra a kiállítók listáját. Nagyot nem hibázhattok.

Vass Adrienn cikke, Mervai Márk fotói

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: