hirdetés
egrivar_balintnap17-542x760.jpg

Programok Egerben és környékén

Minden jóból kapunk ezen a héten. Lesz borkóstoló, Cloud 9+ koncert, színházi bemutató, közönségtalálkozó Szabó T. Annával, farsangi futás, szerelemhétvége, Bálint nap, kúra-túra, slam poetry, batyus bál és kiállításmegnyitó is
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 05.


hirdetés

Hétfőn a Bartakovics közösségi házban tudjátok meg, hogy mit üzennek a csillagok erre az évre.

Kedden nyitják meg az Eger települési értéktár nemzeti értékei c. plakátkiállítást a könyvtárban, valamint az egyetem festő és grafika szakos hallgatóinak tárlatát a Vitkovics házban. Szabó T. Annával este hatkor találkozhattok és beszélgethettek a Kepes Intézetben.

Szerdán ugyanitt, vagyis a Kepesben már Antal Nimród közönségtalálkozót tartanak, előtte pedig a Kontroll című filmet is levetítik. A Gál Tibor Fúzióban folytatódok a borkóstolók sora, ezúttal körképet adnak a magyar kadarkáról. Nyammi!

Csütörtökön frissül a moziműsor, éljen! Slam poetry lesz a Bródy5 Klubban, Irlanda Máté, alias Éjjeli Manó önálló esttel érkezik a városba. Délután pedig bemutatják a Tündér Míra zenés mesejátékot a Gárdonyi színházban, ami a Gárdonyi Géza Színház és a Babszem Jankó Gyermekszínház közös produkciója.

hirdetés

egrivar_balintnap171

Péntekre két koncert is jut. Az egyik és a másik, hehe. Az Oláh Kálmán Trió koncert a Kepesben lesz 19:30-tól, de előtte Sárkány Fanni egri énekesnő is bemutatkozik. A CLOUD 9+ fellépését a BRDWY-ban keressétek 22 óra környékén.

Szombaton (és már pénteken is) lehet menni Noszvajra, méghozzá a Szerelem hétvégére, vagy éppen a Forralt boros kúra-túrára. A 2. Egri Futófarsang helyszíne az Érsekkert, ahol 1 körtől egészen az egy órás sportolásig bármennyit mozoghattok. Idén sem maradhat el a Farsangi Batyus Bál a Gajdos Zenekarral (Bartakovics közösségi ház).

Vasárnap 15 órakor kezdődik a Bálint Nap az Egri Várban, a részvétel ingyenes! Az Eszterházy KFSC - Oxxo Energy Orosházi NKC női kézilabda mérkőzés az Eszterházy Sportcsarnokban lesz, kezdő sípszó pontban 17 órakor. Hajrá, lányok!

További programokért és ajánlókért keressétek az egriprogramok.hu portált.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eger-patak-aradas.jpg

Megáradt az Eger-patak, több mint két méteren tetőzött a vízszint

Egy nap alatt összesen 168 centiméterrel emelkedett meg a vízszint. Több videó is készült a megduzzadt patakról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 27.


hirdetés

Jelentős árhullám vonult le szombat délelőtt az Eger-patak mentén az intenzív éjszakai záporok, zivatarok hatására.

A patak vízszintje 24 óra alatt összesen 168 centiméterrel emelkedett meg, szombat délelőtt már 206 centiméteren tetőzött

- írja az Időkép.

Security Check Required

null

hirdetés

A TV Eger felvételei szombat délelőtt 11 óra után:

Security Check Required

null

A Met Hírnek beküldött videó szombat délelőttről:

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Találkozhatsz Dobóval és Szulejmánnal, megismerheted Veronka életét, átélheted a csatát, és izgalmas tényeket is megtudhatsz az ostromról. Ráadásnak pedig kiderül, mi köze volt Gárdonyi fiának a regényhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. Ebben a gyönyörű vidék, a híres borok mellett az egri vár védőinek dicső története is közrejátszik. Az Egri csillagok című Gárdonyi-regény az egyik legismertebb magyar könyv, és a belőle készült filmet is generációk látták. Így nem csoda, hogy Dobó vagy Szulejmán története a mai napig rengeteg látogatót vonz az egri várba.

A várban pedig sok érdekességgel várják az ideérkezőket. A kiállítások mellett korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők várnak, a Panoptikumban találkozhatsz a regény hőseivel, a fegyverkiállításon megnézheted, mivel küzdöttek a régi vitézek. De átsétálhatsz a közeli minaretbe is, ahol a török építészettel ismerkedhetsz. És hogy még izgalmasabb legyen a felfedezés, elárulunk pár érdekességet az ostromról és a regényről is.

1. A vár egyik különös hangulatú helyén találkozhatsz Dobóval vagy Szulejmánnal

A várban a tárgyi emlékek mellett a bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz. Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal. Hogy ki mindenkivel találkozhatsz, az is kiderül cikkünkből:

hirdetés

2. A hős egri nők hétköznapjairól mesél Veronka a sütőasszony

1552-ben Dobóék hősies győzelmét a törökök elleni harcban többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhették a várvédők. A csaták közti szünetekben azért ők is nők voltak, szerelembe estek, vagy éppen segítettek másoknak. Ahhoz, hogy mindezt jobban elképzelhessük, egy asszonynak eredhetünk a nyomába, aki útközben elmeséli életét is. Hogy milyen volt a törökök ostromolta várban a nők élete, azt Veronka meséjén keresztül ismerheted meg cikkünkből:

3. A várban, a Fegyvermustra kiállításon megnézheted, mivel harcoltak a magyarok és törökök

A középkortól az első világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhatsz a fegyverek között. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Ha érdekel, hogy a katonák mivel küzdöttek, akkor nézz szét ezen a kiállításon is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eger_vamossy-11-1.jpg

Egri tükröződések: Mikor különleges élménnyé válik egy pocsolya is az esőnek köszönhetően

Különös látványt nyújt a város, ha egy kicsit másképpen nézünk rá.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Eső után a város is tükörbe pillanthat, hiszen a hatalmas pocsolyáknak köszönhetően a szép részleteket duplán is élvezhetjük. A fura "feje tetejére" állított világ a fotóst is megragadta.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!