hirdetés
Elözönlötték Győr környékét Magyarország legnagyobb pókjai, az "orosz tarantulák"
A tízcentis ízeltlábúak mérge ugyan nem halálos, de a csípésük allergiás reakciót válthat ki.
Illusztráció: Pixabay.com - szmo.hu
2018. október 17.


hirdetés

Tíz centis pókok lepték el Győr környékét és a Rábaközt. "A bejárati ajtó melletti falon vettük észre, gyufaskatulya méretű lehetett. Ez már a második eset volt" - mondta Pliska Krisztina a Kisalföld című lapnak. Azt is elmondta, hogy az első pókot a lakásban találták, és mivel féltek a csípésétől, kitessékelték az ízeltlábút.

Nem ő az egyetlen olvasó, aki hasonlóról számolt be. Az acsalagi Burus Alexandra elmondta, hogy a pókokat a házuk falán fedezte fel, és miután megosztott erről fotót a közösségi oldalon, sorra érkeztek a hozzászólások és fényképek a pókokról.

Mint a lap írja, több településről is azt a hírt kapták, hogy hazánk egyik legnagyobb méretű pókját látták.

A szongáriai cselőpók általában barna vagy szürke, és elég ijesztő a külseje.

Fontos, hogy nem érdemes kézbe venni, megfogni, mert a csáprágójuk csípőkarmával könnyen átszúrja a bőrödet, és a mérgük bár nem halálos, allergiás reakciót válthat ki.

Ezért valamilyen eszköz segítségével tessékeld ki. A cselőpókok rendszerint mezőn élnek, ám ahogyan szűkül az életterük, úgy húzódnak a lakott településekre.

VIDEÓ: Nem szép, de ronda a szongáriai cselőpók:

A szongáriai cselőpókot, mint azt az Ecolounge írja, Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban "a mi madárpókunknak" nevezte, és az oroszországi sztyeppéken honos állatot orosz tarantulának is hívják.

Általában szikes pusztákon, kötöttebb homoktalajokon fordul elő, függőleges lyukban lakik, más ízeltlábúakkal - például sáskákkal - táplálkozik. Képes arra, hogy lesből támadjon. Védett faj, és egyébként hasznos is. Ha elpusztítasz egy cselőpókot, 5000 forint büntetést fizethetsz.

VIDEÓ: Ilyen lyukakban él a cselőpók:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Elmondta Párizs főügyésze, mit tudnak eddig a Notre-Dame-tűzről
A főügyész hősszú és átfogó vizsgálatra számít, amellyel egy 50 főből álló szakértői csoportot bíztak meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Hosszú vizsgálatot ígért a főügyész, a tanúk kihallgatását már elkezdték - írja a hvg.hu.

Kiderült: nem szándékosan előidézett tűzesetként vizsgálják a nyomozók a Notre-Dame tegnap esti katasztrófáját. A Le Monde tudósítása szerint Rémy Heitz, Párizs főügyésze arról beszélt: már megkezdték a tanúk meghallgatását.

A tűzoltók hétfőn 18:20-kor kaptak egy riasztást, de ekkor még nem volt semmi komoly baj. Ez után 18:43-kor érkezett egy második riasztás, akkor kezdett el égni a tetőszerkezet, amely végül teljesen megsemmisült a 850 éves épület huszártornyával együtt.

A főügyész hősszú és átfogó vizsgálatra számít, amellyel egy 50 főből álló szakértői csoportot bíztak meg.

A Notre-Dame épületén a közelmúltban kezdtek átfogó felújítást végezni, ennek keretében körbeállványozták a tetőt.

Az állványzatot készítő cég képviselője, Julien Le Bras újságíróknak azt mondta, egyetlen munkása sem dolgozott már a Notre-Dame-on, amikor a tűz kiütött és hozzátette: minden biztonsági és tűzvédelmi előírást betartottak.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Meghalt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész
Súlyos betegségben hunyt el a 82 éves színész.
MTI, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2019. április 16.Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden elhunyt Bács Ferenc, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest Főváros Díszpolgára - tudatta a művész családja az MTI-vel. Végső búcsúztatásáról később intézkednek.

Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936. június 19-én és Kolozsvárott nőtt fel. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színészfőiskolán szerzett diplomát, majd a Tompa Miklós vezette Székely Színház társulatához szerződött. Bár a színház megbecsült tagja volt, egyre jobban nyomasztotta Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája. Végül úgy döntött, hogy családjával együtt áttelepül Magyarországra. A román hatóságok 1977-ben engedélyezték, hogy akkori feleségével, Tanai Bella színésznővel, nevelt fiával és lányával, Bács Katival, aki szintén színésznő áttelepülhessenek. A színművész hamarosan Magyarországon is népszerűvé vált.

Egy évadot töltött Miskolcon, egyet Győrben, azt követően hívta Várkonyi Zoltán a Vígszínházba. Nyolc évig volt a Szent István körúti társulat tagja, 1987-ben szerződött a József Attila Színház társulatához, majd szabadúszó lett. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban játszott, 2000 és 2003 között Sopronban lépett fel, majd ismét szabadfoglalkozású művészként folytatta pályafutását. Évekig tanított beszédművészetet a Színművészeti Főiskolán.

Ha érdekel a színész pályafutása, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Dárdai Pál távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról a szezon végén
A berlini klub kedden közleményében jelezte, erről közösen állapodtak meg a magyar szakemberrel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.A szezon végén távozik posztjáról Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője - írja az MTI.

A berlini klub kedden közleményében jelezte, erről közösen állapodtak meg a magyar szakemberrel.

A korábbi magyar válogatott szövetségi kapitány 2015 februárja óta irányítja a Herthát, melynek 1997 és 2011 között a játékosa volt. Csapata, amely az elmúlt öt fordulóban kikapott, öt körrel a bajnokság vége előtt 11. a Bundesligában.

"Abban biztos vagyok, ha elköszönünk egymástól, úriemberek módjára tesszük" - jelentette ki egy korábbi interjúban a játékosként rekordot jelentő 286 Bundesliga-meccsel rendelkező 43 éves magyar, aki a trénerek közt is már a harmadik a berlini örökrangsorban.

A beszélgetésben arról is beszélt, hogy mennyire viseli meg a vereség, és milyen tervei vannak arra az esetre, ha el kell búcsúznia a csapattól.

Lapozás után olvasható az interjúrészlet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
'Párizs zokog' - így reagált a világsajtó a Notre-Dame katasztrófájára
Mindenhol címlapon van a tűz, a közösségi médiában terjednek a fotók és a videók, amelyeket röviddel a tűzvész előtt készítettek a turisták.
Independent - szmo.hu
2019. április 16."Párizs zokog az imádott Öreg Hölgyéért", "Az Inferno elpusztította a Notre-Dame-ot", "Az egész világ Párizs ékkövét gyászolja". Ezekkel a szalagcímekkel jelentek meg a legnagyobb lapok ma reggel, mindössze néhány órával azután, hogy a 850 éves katedrálist pusztító tüzet végül hajnali három óra körül sikerült megfékezni.

A sajtóban és a közösségi médiában egyértelműen a megrendülésé és a gyászé a főszerep: a Notre-Dame nemcsak Franciaországnak, hanem Európának, sőt az egész világnak szimbólum volt, a középkori építészeti kultúra egyik legszebben fennmaradt ékköve.

Részben ennek is esett áldozatul: a tűz okait vizsgálva a hatóságok egyelőre azt feltételezik, hogy a katedrálisban folyó, intenzív felújítási munkálatok során történhetett valami, amely a tragédiába torkollott.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a tetőszerkezet teljesen leégett és leomlott a kúp alakú huszártorony is - a katedrális ma reggelre így nézett ki belülről.

A Twiterre azóta számtalan fotót és videót tettek fel az emberek a még épségben lévő templomról. Több tízezren nézték meg azt a videót, amit egy turista posztolt a közösségi oldalra: a Notre-Dame-nál készítette tegnap, röviddel azelőtt, hogy lángra kapott az épület.

A videóért és a legnagyobb lapok címlapjaiért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x