hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Elözönlötték Győr környékét Magyarország legnagyobb pókjai, az "orosz tarantulák"
A tízcentis ízeltlábúak mérge ugyan nem halálos, de a csípésük allergiás reakciót válthat ki.
Illusztráció: Pixabay.com - szmo.hu
2018. október 17.


hirdetés

Tíz centis pókok lepték el Győr környékét és a Rábaközt. "A bejárati ajtó melletti falon vettük észre, gyufaskatulya méretű lehetett. Ez már a második eset volt" - mondta Pliska Krisztina a Kisalföld című lapnak. Azt is elmondta, hogy az első pókot a lakásban találták, és mivel féltek a csípésétől, kitessékelték az ízeltlábút.

Nem ő az egyetlen olvasó, aki hasonlóról számolt be. Az acsalagi Burus Alexandra elmondta, hogy a pókokat a házuk falán fedezte fel, és miután megosztott erről fotót a közösségi oldalon, sorra érkeztek a hozzászólások és fényképek a pókokról.

Mint a lap írja, több településről is azt a hírt kapták, hogy hazánk egyik legnagyobb méretű pókját látták.

A szongáriai cselőpók általában barna vagy szürke, és elég ijesztő a külseje.

Fontos, hogy nem érdemes kézbe venni, megfogni, mert a csáprágójuk csípőkarmával könnyen átszúrja a bőrödet, és a mérgük bár nem halálos, allergiás reakciót válthat ki.

Ezért valamilyen eszköz segítségével tessékeld ki. A cselőpókok rendszerint mezőn élnek, ám ahogyan szűkül az életterük, úgy húzódnak a lakott településekre.

VIDEÓ: Nem szép, de ronda a szongáriai cselőpók:

A szongáriai cselőpókot, mint azt az Ecolounge írja, Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban "a mi madárpókunknak" nevezte, és az oroszországi sztyeppéken honos állatot orosz tarantulának is hívják.

Általában szikes pusztákon, kötöttebb homoktalajokon fordul elő, függőleges lyukban lakik, más ízeltlábúakkal - például sáskákkal - táplálkozik. Képes arra, hogy lesből támadjon. Védett faj, és egyébként hasznos is. Ha elpusztítasz egy cselőpókot, 5000 forint büntetést fizethetsz.

VIDEÓ: Ilyen lyukakban él a cselőpók:


KÖVESS MINKET:
Kommandósok őrzik a szökött rabot a kórházban, de édesanyja meglátogathatta
A bíróságról fegyverrel menekülő Sz. Károly már magához tért, életveszélyes sérülésekkel került kórházba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A Blikk azt írja, bár szigorúan őrzik, de édesanyja meglátogathatta a kórházban Sz. Károlyt, ítélethirdetéskor leütve a fegyőrt, annak fegyverével szökött meg a Fővárosi Törvényszékről.

A lap szerint a menekülése során túszt is ejtő férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, a rendőrök ugyanis végül hét lövéssel vetettek véget 36 percen át tartó ámokfutásának Budapesten. Másfél napig mélyaltatásban tartották, vasárnap tért magához, az állapota stabilizálódott. Édesanyja a legszigorúbb szabályok mellett, mindössze pár percig lehetett mellette a kórházban, fiára ugyanis kommandósok vigyáznak.

Sz. Károlyt még 2017-ben fegyveres rablás miatt kilenc évre ítélték, pénteken rongálás és garázdaság miatt vett részt tárgyaláson. Egy év egy hónapot szabtak ki rá, de nem fogadta el az ítéletet: kihasználva, hogy nem volt bilincsben, leütötte az őrt, elvette a fegyverét és kirohant a teremből. A Blikk megszólaltatott egy ügyvédet is, aki szintén az épületben tartózkodott pénteken egy másik tárgyalás miatt.

"Úgy tudom, a bíró abban a pillanatban megnyomta a pánikgombot, ahogy az elítélt elvette az őr fegyverét. A portán lévő biztonságiak közül az egyik legtapasztaltabb kolléga azonnal rohant, hogy megnézze, mi történt. Ekkor pont összetalálkozott a fegyverrel szökni próbáló férfival, aki túszul ejtette. Az erőszakkal szerzett pisztolyát a fejéhez tartotta, és kényszerítette, hogy kimenjenek együtt az épületből. Itt aztán egy autóba szállt, a biztonsági őrt pedig elengedte. Hiába rendelkezik szegény nagy rutinnal, rettentően megviselték a történtek"

- mondta el a lapnak dr. Gatter László.

A férfi korábban már nem egy súlyos bűncselekményt is elkövetett. 2017-ben egy kőbányai bankot próbált kirabolni, de menekülés közben elütötte őt egy kocsi. Korábbi védője, dr. Bajáky Tamás szerint azért akart így pénzhez jutni, mert az akkori élethelyzetéből nem látott más kiutat, a keze ugyanis annyira megsérült, hogy egyáltalán nem tudott munkát vállalni. Pénteki tettéért nem kizárt, hogy életfogytiglani börtönbüntetést kap.


KÖVESS MINKET:Életfogytig tartó büntetést is kaphat a bíróságról szökött rab
Az ítélethirdetését követően vette el egy fegyőr fegyverét, majd túszt ejtett, végül a rendőrök meglőtték.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Akár életfogytig tartó büntetést is kaphat a rab, aki pénteken megszökött a Fővárosi Törvényszékről.

Az RTL Híradónak nyilatkozó ügyvéd szerint akciójával legalább 4-5 bűncselekményt követett el. A legsúlyosabb, hogy a rendőrökre lőtt, így több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt is felelnie kell.

A férfi akkor szökött meg, amikor elítélték. Fél órás üldözés után kapták el.

Még vizsgálják, hogyan szerezhette meg a fegyvert a bíróságon. Az eddigi vizsgálat szerint a bíró nem követett el hibát. A szökevényt még kórházban kezelik.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:

Három településen választottak új polgármestert, mindenhol független jelöltek voltak
Korlát, Mekényes és Bakonyszentiván lakói döntöttek az új vezetőről.
MTI - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Három településen választottak új polgármestert vasárnap.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget - mondta Szatmári Fruzsina aljegyző. A választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról.

Az észak-baranyai Mekényes polgármestere Schild Róbert lett, a független jelölt egyedül indult a tisztségért - közölte a helyi választási iroda vezetője. 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt, a választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.

A posztért egyedüliként induló független Frum Istvánt választották a Veszprém megyei Bakonyszentiván polgármesterévé - közölte a település jegyzője. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Azért kellett választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:

Fegyenc tört fel egy autót, hogy kimenthesse a véletlenül bezárt gyereket
Az eset Floridában történt, amikor egy csoportnyi rab útjavítás közben meghallotta a szülők segélykiáltásait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Fegyenc mentett ki egy autóba bezárt kisgyereket Floridában, számol be a CNN. Az eset akkor történt, amikor egy csoportnyi rab éppen felügyelet mellett útjavítási munkálatokat végzett a Tampa városához közeli Pasco megyében. Egyszer csak meghallották a kétségbe esett szülők segélykiáltásait - a házaspár ugyanis véletlenül bezárta a kocsi ajtóit. Az első ülésen hagyták a kulcsokat, míg egyéves kislányuk a hátsó ülésen maradt.

Nagy szerencse, hogy az egyik fegyenc "értett a kocsikhoz" és egy pillanat alatt kinyitotta az ajtót egy elhajlított ruhaakasztó segítségével.

"Istennek hála a világ bűnözőiért, mindannyiótokat tisztellek" - idézte a CNN a megkönnyebbült apát.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x