blugg
Pokoli erdőtűz pusztít Portugáliában - több mint 50 halott
Hétszáz tűzoltó kétségbeesetten próbálja elérni a tűz által elzárt településeket, miközben a lángok megmagyarázhatatlan sebességgel terjednek.
MTI
2017. június 18.

Évtizedek óta nem volt akkora erdőtűz Portugáliában, mint amekkora most az ország középső részén pusztít. Ötvenhét ember életét vesztette, ötvenkilenc pedig megsérült egy rendkívül heves erdőtűzben az ország középső részén található Leiria térségében szombaton. A továbbra is tomboló, számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A tűzoltóknak még nem sikerült megfékezniük a lángokat, amelyeket nagy meleg és heves szél táplál.

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton lepte meg az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Több sérült állapota súlyos.

A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek - mondta a belügyminisztérium szóvivője. Portugáliában szombaton a 40 Celsius fokot is meghaladta a hőmérséklet. Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. A portugál kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud esetleges magyar áldozatról a portugáliai erdőtűzben A lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal, magyar áldozatról jelenleg nincs tudomásuk. A KKM őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánva.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!