pite_ck
Pite újratervezve, csirkemellel
Nem csak édesség lehet a pite. Íme a bizonyíték.
Koska Brigi receptje az Koskacukor blogon
2014. október 23.


Szeretem az egyszerű, de mégis különleges ételeket. Olyan sok finomság jut mindig eszembe, hogy sokszor nagy dilemmába vagyok, melyiket is készítsem el. A tejszínes csirkemell különböző formában készülhet, szerintem mindegyik variáció finom. Most egy omlós pitébe töltöttem, amit egy finom krémleves után fogyasztottunk.

Hozzávalók

pite tésztához (25 cm átmérőjű formához):

36 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

18 dkg hideg vaj

3-4 evőkanál hideg víz

egy csipet só

pite1

tejszínes-póréhagymás csirkemellhez:

60 dkg csirkemell

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

1 szál póréhagyma

só, bors

1 teáskanál rozmaring

1 teáskanál kakukkfű

1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

2 dl tejszín

pite2

továbbá:

10 dkg reszelt mozzarella

tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítés

A lisztet mérjük ki egy tálba, tegyünk hozzá egy csipet sót. A hideg vajat vágjuk apró kockára és adjuk a kimért liszthez. Dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal egy kis hideg víz hozzáadásával.

Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a csirkemellel. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

pite3

A csirkemellet daraboljuk kisebb kockákra, a póréhagymát pedig szeljük szép vékony karikára. Az olívaolaj és a vaj keverékén fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a csirkemellet és ízesítsük a fűszerekkel. Forgassuk fakanállal pár percig, majd amikor úgy látjuk, hogy a hús megfőtt, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd öntsük fel tejszínnel. Alacsony lángon, lassan sűrítsük be.

A pitét osszuk el két részre, az egyik legyen egy kicsivel nagyobb. Nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán és béleljük ki a formánkat, szórjuk meg reszelt mozzarellával, majd töltsük meg a tejszínes-póréhagymás csirkemellel.

pite4

A tészta másik felét is nyújtsuk ki, de egy kicsivel legyen nagyobb, mint a pite formánk. Takarjuk be vele a töltelékét és a szélét nyomjuk le a szélén körös-körül.

Szurkáljuk meg villával több helyen. Itt fog távozni a sütés közben keletkezett gőz.

Kenjük meg a tetejét egy tojás sárgájával. Toljuk a sütőbe és süssük addig, amíg szép aranysárga nem lesz a teteje.

Ha tetszett a pite receptje, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Több száz genovai válhat földönfutóvá a leszakadt viadukt miatt
x