pite_ck
Pite újratervezve, csirkemellel
Nem csak édesség lehet a pite. Íme a bizonyíték.
Koska Brigi receptje az Koskacukor blogon - szmo.hu
2014. október 23.


Szeretem az egyszerű, de mégis különleges ételeket. Olyan sok finomság jut mindig eszembe, hogy sokszor nagy dilemmába vagyok, melyiket is készítsem el. A tejszínes csirkemell különböző formában készülhet, szerintem mindegyik variáció finom. Most egy omlós pitébe töltöttem, amit egy finom krémleves után fogyasztottunk.

Hozzávalók

pite tésztához (25 cm átmérőjű formához):

36 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

18 dkg hideg vaj

3-4 evőkanál hideg víz

egy csipet só

pite1

tejszínes-póréhagymás csirkemellhez:

60 dkg csirkemell

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

1 szál póréhagyma

só, bors

1 teáskanál rozmaring

1 teáskanál kakukkfű

1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

2 dl tejszín

pite2

továbbá:

10 dkg reszelt mozzarella

tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítés

A lisztet mérjük ki egy tálba, tegyünk hozzá egy csipet sót. A hideg vajat vágjuk apró kockára és adjuk a kimért liszthez. Dolgozzuk össze gyors mozdulatokkal egy kis hideg víz hozzáadásával.

Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a csirkemellel. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

pite3

A csirkemellet daraboljuk kisebb kockákra, a póréhagymát pedig szeljük szép vékony karikára. Az olívaolaj és a vaj keverékén fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a csirkemellet és ízesítsük a fűszerekkel. Forgassuk fakanállal pár percig, majd amikor úgy látjuk, hogy a hús megfőtt, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd öntsük fel tejszínnel. Alacsony lángon, lassan sűrítsük be.

A pitét osszuk el két részre, az egyik legyen egy kicsivel nagyobb. Nyújtsuk ki enyhén lisztezett deszkán és béleljük ki a formánkat, szórjuk meg reszelt mozzarellával, majd töltsük meg a tejszínes-póréhagymás csirkemellel.

pite4

A tészta másik felét is nyújtsuk ki, de egy kicsivel legyen nagyobb, mint a pite formánk. Takarjuk be vele a töltelékét és a szélét nyomjuk le a szélén körös-körül.

Szurkáljuk meg villával több helyen. Itt fog távozni a sütés közben keletkezett gőz.

Kenjük meg a tetejét egy tojás sárgájával. Toljuk a sütőbe és süssük addig, amíg szép aranysárga nem lesz a teteje.

Ha tetszett a pite receptje, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:




Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x