hirdetés
belvarosi-plebaniatemplom-mysecretbudapest-23.jpg

Pest legrégebbi épülete kis híján odaveszett a nagy városrendezési munkák miatt

A római kori erőd maradványaira épült középkori templomot le akarták bontani az Erzsébet híd építése miatt.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Népszerű hely a Belvárosi Plébániatemplom, egyszer sem tudtam ide betérni úgy, hogy senki se legyen ott rajtam kívül. Folyamatosan érkeznek a turisták.

Ez nem csoda, hiszen a pesti oldal legrégebbi, ma is álló épületének a története az ókorig nyúlik vissza. Maga az épület is sokrétegű hely, izgalmas részletekkel.

A Belvárosi Plébániatemplomot többször is a teljes pusztulás fenyegette, és egyszer arrébb akarták tenni, úgy, mint a budai Szent Flórián kápolnát.

hirdetés

Szerencsére sem a lebontásra, sem a áthelyezésre nem került sor.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
hirdetés

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A mai templom elődjét részben római kori építményre húzták fel. Ugyanis az ókorban a pesti oldalon, nagyjából a mai Március 15-e téren helyezkedett el a római tábor, Contra Aquincum négyszögletes alaprajzú, tornyos erődje. Az 5. században, Valeria provincia kiürítése után a hunok használhatták.

A honfoglaláskor az erőd falai még állhattak. A kereszténység felvétele után a volt római erőd egyik sarkán, az egykori parancsnoki épület helyén épült fel az a háromhajós, keleti oldalán három félköríves apszissal (szentéllyel) zárt kéttornyú templom, amelyet részleteiben ma is láthatunk.

Itt tartották 1211-ben a későbbi Árpádházi Erzsébet eljegyzését - ma a fiatalon meghalt, később szentté avatott királylány ereklyéjét őrzik a templomban.

A 13. században a római erőd déli falát lebontották, hogy a román stílusú templomot bővíthessék. A tatárjárás előtt a vészhelyzetre készülve pedig megpróbálták átalakítani, és biztonságosabbá tenni az egykori erődöt, ám a tatárok felgyújtották. Később a pesti oldal építkezéseihez széthordták a köveit, a törökök érkezésekor a templom már szabadon állt, az erődnek a felszínen nemigen volt látható nyoma.

A XIV. században lebontották az épület keleti három apszisát, és felépítették a máig álló nagy szentélyt. Valószínűleg ekkor készülhetett a déli zarándokkapu eredeti formájában és a déli torony is a megtartott román kori déli homlokzat elé.

A XV. század utolsó évtizedeiben, Mátyás és II. Ulászló idején gótikus stílusban építették át. Erre emlékeztet a királyi oratórium a szentélykörüljáró déli kápolnája fölött, lépcsőjének bejárata, a külső homlokzatok pálcatagos kapukeretei, az ekkor épült kápolnák ablakmaradványai, és a mai sekrestye eredetileg emeletes épülete. A szentély ülőfülkéibe freskók kerültek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A templomban az üvegpadló alatt látható az altemplom a római és középkori maradványokat feltáró ásatás során keletkezett régészeti leletekkel

A templom falba süllyesztett, kővel keretezett szentségfülkéi, vagyis pasztofóriumai reneszánsz stílusban készültek, a XVI. század elején. Az alábbi képen a Szent Erzsébet ereklye látható az egyik pasztofóriumban. . (A másik Szent László ereklyéjét őrzi.)

A törökök a város elfoglalása után rövid ideig mecsetként használták az épület szentélyét, és ott egy mihrábot alakítottak ki - ez ma is látható. Mi a mihráb és miért készült?

"Közismert, hogy az imádság alatt a muszlimok az iszlám szent városában, Mekkában talál-ható Kába kő irányába fordulnak. A dzsámikban és a náluk kisebb méretű és egyben kisebb szereppel bíró mecsetekben (imaházakban) a hívek akkor néznek Mekka, illetve a szent kő felé, ha az ún. kiblafallal szemben állnak. Az imahelyről a Mekkába mutató irányra merőlegesen épített kiblafal azonosítását a hívek számára úgy könnyítik meg, hogy rendszerint a közepébe egy gazdagon díszített kis helyiséget mélyítenek. Ez a mihráb, amely a belső tér egyetlen sokszög alakú vagy lekerekített oldalú fülkéje" - írja Gercsák Gábor 2010-es tanulmányában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
henry-Copy.jpg

Superman szerint egy budapesti edzőterem volt számára az eddigi legszuperebb

Henry Cavill a Witcher (Vaják) forgatása miatt tartózkodott Magyarországon és rendszeresen eljárt kondizni is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 01.


hirdetés

Henry Cavill egy interjúban beszélt Budapestről. Az Entertainment Weekly által készített műsorban a Vaják sorozatról, a forgatásról beszélgettek. Így többek között az is téma volt, hogy mit tesz azért, hogy edzett maradjon a fárasztó forgatás idején is.

A színész pedig magától hozta szóba, hogy

mikor Budapesten dolgozott, a Flex Gym-be járt, és szerinte ez volt az egyik legjobb hely, ahol ezidáig gyúrt.

Elmesélte, hogy először azt hitte, azért ilyen kedvesek vele, mert felismerték, és ezért különleges bánásmódban lehetett része. De végül rájött, hogy itt mindenki nagyon profi, és sokat segítettek neki is, hogy gyorsan haladhasson, és hamarabb visszaérjen a szállására, hogy pihenni is tudjon, mert másnap folyatódott a forgatás.

hirdetés

A videóban 4.40-kor beszél erről:

Az edzőteremben járt már más világsztár is, például Arnold Schwarzenegger és Gabriel Luna, Dwayne Johnson és Will Smith is - írta a Player.

A színész egy edzésre induló pillanatát is megörökítette annak idején Budapesten:

A Vaják (eredeti cím: The Witcher) egy 2019-es amerikai fantasy-dráma televíziós sorozat, amelyet Lauren Schmidt Hissrich készített a Netflixnek. Andrzej Sapkowski azonos című könyvsorozatán alapul. A sorozat 2019. december 20-án jelent meg a Netflixen. 2019. november 13-án a Netflix bejelentette, hogy készül a második évad - írta a Wikipédia.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kolodko.jpg

Bravúros választ adott Kolodko Mihály az usankás gerillaszobrát baltával leverő politikusnak

A kommentelők szerint zseniális, művészi válasz.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 03.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, tavaly novemberben bukkant fel Budapesten Kolodko Mihály új alkotása, egy mini usanka, a Szabadság téren. A csillagos fülvédős szőrmesapkát a második világháború idején kezdte használni a Vörös Hadsereg, és később nem csak a szovjet csapatok, hanem a Szovjetunió jelképévé is vált.

A történelmi múltra emlékező kis szobrocska azonban nem sokáig maradhatott a helyén, mert a Mi Hazánk mozgalom egyik tagja egy baltával leverte, és mint közölték, a "helyére került" az usánka, miután a politikusuk a Dunába dobta az alkotást.

A kis gerillaszobor elpusztításáról a művész az alábbi posztot raktak ki, minden kommentár nélkül:

hirdetés

2020. január 3-án azonban

egy új Kodolko-alkotás került ki a térre. Egy szintén kis párnán heverő balta.

A szobor előzményeit ismerők azonnal reagáltak is rá, többen is dicsérték a frappáns választ, és a stílusos megemlékezést:

"Fantasztikus mementója az emberi ostobaságnak. Remélem sokáig marad."

"Ennél jobb alkotást nehéz lenne ide elképzelni!"

"A tökéletes válasz! Gratulálok! Művészi visszaszólás."

"Zseniális! A tökéletes válasz!"


KÖVESS MINKET:


hirdetés
lanchid.jpg

Megdöbbentek a külföldiek, hogy nem mehetnek át a turistabuszok a Lánchídon

Szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók.
MTI - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Több külföldi rendszámú turistabusz vezetője meglepetten tapasztalta, hogy nem kelhet át a Lánchídon - számolt be az M1 aktuális csatorna a szombat déli Híradójában.

A BKK pénteken közölte az MTI-vel, hogy szombattól nem hajthatnak át a Lánchídon az 5 tonnánál nehezebb járművek, turistabuszok és teherautók. A korlátozás a dunai átkelő felújításáig tart.

A Híradóban azt mondták: a híd pesti és budai hídfőjénél is a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai segítik a közlekedést.

hirdetés

Az 5 tonnánál nehezebb járműveket érintő tilalomra tábla is figyelmeztet. A korlátozás a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Közterület-fenntartó járműveit nem érinti - tették hozzá.

A csatorna tudósítója a Clark Ádám téren azt tapasztalta, hogy a magyar rendszámú járművek jellemzően ismerik az új szabályt.

A BKK a pénteki közleményében azt írta, hogy kerékpárok, személygépkocsik, kisbuszok, furgonok továbbra is áthaladhatnak a hídon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
teli-kodos-budapest-esti-seta.jpg

Téli séta a csodaszép, esti Budapesten

Tettünk pár sétát nemrég, és a városról szóló versrészletekkel kívánjuk számotokra még érzékelhetőbbé tenni, milyennek látjuk ezt a fantasztikus, sokszínű helyet.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. december 28.


hirdetés

"Szeretem ahogy a város pezsdül, ezért nem Londont választom pestül" - énekli Pajor Tamás a Szeretem Budapestet című számában.

Mi is imádjuk ezt a várost. Ezernyi arcát és színét. Imádjuk nyáron és télen, reggel és éjjel. Imádjuk Budapest esti hangulatát, különös atmoszféráját.

Tettünk pár sétát nemrég, és a városról szóló versrészletekkel kívánjuk számotokra még érzékelhetőbbé tenni, milyennek látjuk Budapestet.

hirdetés

Budapest éji, nagy álmát hozom.

Be víg város vagy, én bús városom,

Zsibbadtan tapint fáradt két kezem,

Cigánnyal, borral, nővel érkezem.

Budapest éji, nagy álmát hozom.

Én vagyok a mámoros, kusza est.

Egy városom van: szegény Budapest.

Máshol keserü borom és söröm,

Itt számba ömlik az édes öröm.

Én vagyok a mámoros, kusza est.

Ady Endre: Budapest éjszakája szól

hirdetés

"Itt fényes az éj, mint a nappal

s akár az éj, bűnös a nap,

a vérbe lázadozva nyargal

a szenvedély s zajong, kacag.

A csendes utcán nagy titokban

vörössugáru lámpa lobban."

Kosztolányi Dezső: Budapest

Ezer gázlámpa fény-varázs

övezte karcsú derekát,

a szökkenő híd karperecként

ölelte át a hüs Dunát.

A parton kóboroltam este…

Rólad mesélt a csobbanás,

a széles parton is feléd vitt

minden forró szívdobbanás.

Elkábított a fény zenéje.

Gyönyörű este van Veled,

mert ide hozott mellém ma este

a szerelem és a képzelet.

Szabó László Dezső: Este a Duna partján

Kőrengeteg, zsibongó város

Eljő egykor a végitélet.

Fénylő szemed tört lesz, homályos

Vad dőzsölésed végit éred.

Elhallgatnak arany asszonyaid.

Halvány hercegeidről a jelmez lehull -

Nagy örömöd sós könyeidbe fúl

A vér-nap sápadt, vén arcodra nyit.

Kőrengeteg, zsibongó város

Akkor táncot járunk fölötted.

Szellemsereg: most sok magányos

Ember, kinek szivét gyötörted.

Szegény Lázárok lakomáidon.

Bolond koldusok, kik fényed után vágyunk

Boszút áll aznap mi nagy magányunk

És ujjong megdőlt palotáidon.

Megtépjük selyem köntöseid;

Gazdájuk vesztett bársonyodat.

Hol most királyok bölcsője ring

Lerontunk márványházsorokat.

Szörnyűk leszünk, mint a gyászangyalok.

Irgalmatlanabbak, mint a Végzet, százszor.

Mert elnézed most, hogy lelkünk gyászol.

Nagy nyomorunkban nem nyujtod karod.

De hogyha majd romokban fekszel

S a Múltság ezüst lelke leng föléd;

Holt köreidbe zártad a béke örökét

És ellenségeidtől megmenekszel:

Leszállok rád és megcsókolom földed.

Megkönnyezlek hűn és megáldalak.

Ó, mert valaha nagynak láttalak,

Mert nagy szerelmem hozzád meg nem ölted.

Peterdi István: Budapesthez

"Úgy szeretem a szívhangot

úgy szeretem a város zaját

Sok töredezett szép arcot

Kik üzenik, hogy még van tovább."

Pajor Tamás: Szeretem Pestet


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!