hirdetés
kapisztranter-budapest-varnegyed-parkolas.jpg

Percenként 1 forintért parkolhatnak a Várnegyedben a szállók és luxuséttermek vendégei

A kerület új momentumos alpolgármestere szerint ezen változtatni kell.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Gelencsér Ferenc, az első kerület momentumos alpolgármestere Facebook-bejegyzésben írt egy parkolási ügyről.

Azt írja: "A parkolási válság kellős közepén van egy hely, ahol egészen döbbenetes árakon lehet parkolni már évek óta. Ez a hely az ország közepe, a polgárváros, az ország egyik legnagyobb turisztikai célpontja, a Budai Vár".

A posztban hozzáteszi a Várnegyed alpolgármestere, hogy amikor hivatalba lépett, eldöntötte, hogy utánajár a kerületi parkolási ügyeknek, és ekkor szembejöttek vele az "érthetetlenebbnél érthetetlenebb szerződések"

"Egyes cégek, így például a Hilton, vagy éppen a hírek szerint az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étteremtulajdonosok vendégei 1 forint+áfa/perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén"

hirdetés

- írja Gelencsér Ferenc.

"Mennyire életszerű az, hogy valaki feljön az ország szívcsakrájába elkölteni egy laza 30 ezer forintos vacsorát, vagy megszáll a Hiltonban egy éjszakára 40 ezerért, mindeközben EGY forint+ÁFA/perc alapon parkolhat az első három órában

egy olyan helyen, ahol a lakók egyre jobban háttérbe szorulnak, és problémát jelent a saját otthonuk közelében történő parkolás."

Az alpolgármester a bejegyzésben kitért arra is, hogy tavaly 8.353.866,14 percet parkoltak összesen egyes vendéglátóhelyek vendégei a Budai Várban. Ezért 1 forint+áfa/perc díjjal számolva

óránként 76,2 forintba került nekik a parkolás, és ez 10 609 410 forint bevételt jelentett a kerületnek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
felveteli-nehez-iskolaba.jpg

Csökkennek a felvételi ponthatárok

Ennek a jogászok örülhetnek a legjobban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

Nem minden állami ösztöndíjas képzés esetében lesz maximum 400 pont a bekerülési ponthatár – értesült a Világgazdaság.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján a nem a ponthatárrendszerben történt változás, hanem Palkovics László szakminiszter 41 szak esetében meghatározta, hogy az állami ösztöndíjas képzéseknél a bekerülési ponthatár nem lehet magasabb 400 pontnál.

A szaktárca azt is elárulta a lapnak, hogy a változtatás a hallgatók érdekében történt, így azoknak is van esélyük bekerülni az egyetemekre, akik kitűnően zárták a középiskolát, ám többletpontokkal nem rendelkeznek. Az alacsonyabban maximált ponthatár elsősorban a vidéki egyetemek szakjaira jelentkezők számára lesz nagy segítség.

A laphoz eljuttatott adatok szerint a nemzetközi gazdálkodás szakon a 2019. évi 420-ról 2020-ban 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon a korábbi 455-ről 400-ra, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésben 420-ról szintén 400 pontra csökken a ponthatár.

A legjobban a jogászok járnak, az osztatlan mesterképzés szakon ugyanis a 2019-es 440-es határhoz képest 350 pontra csökkent a magyar állammi ösztöndíjas képzés bekerülési ponthatára.

hirdetés

Azt azonban kiemelték, hogy a végleges ponthatárok a jelentkezők számától és a nyitott helyektől függően bizonyos intézmények esetében 400 pont fölött lehetnek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vitezy-david-wikipedia.jpg

Vitézy Dávid lesz a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója

A központ a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye, amelynek feladata többek között a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése és a fővárosi önkormányzattal való együttműködés.
MTI, Címkép: Wikipédia - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz - tájékoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kedden az MTI-t.

Gulyás Gergely kiemelte,

Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK.

A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt

Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta. "Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral" - fogalmazott Gulyás Gergely.

hirdetés

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid "remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat".

Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére - fűzte hozzá.

"Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést"

- mondta el Fürjes Balázs, hangsúlyozva: "Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút".

Mint fogalmazott, "Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában".

Vitézy Dávid a létrejövő Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezérigazgatójaként hamarosanmegkezdi a munkát. Az állami cég tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A BFK feladata a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben.

A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyori-keselo.jpg

Levélben kért bocsánatot a győri késelő diák

A 17 éves fiú levelében azt írta, senkit nem akart bántani, ő sem érti, miért borult el az agya.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

Mi is beszámoltunk róla, hogy egy 17 éves diák rátámadt óra közben a tanárára, és késsel többször megszúrta a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában még december elején. Az 51 éves fizikatanárnő a hátán és a karján sérült meg, súlyos állapotban szállították kórházba. A fiú társai szerint azért támadta meg az osztályfőnökét, mert hármast adott neki, de a pedagógus tanítási módszereivel is elégedetlen volt.

Később az is kiderült, hogy a 17 éves diák szorongva járt iskolába, jelezte is a szüleinek, hogy valami nincs rendben, akik kértek időpontot szakemberhez, de oda már nem jutottak el a történtek előtt.

A 17 éves fiú a nyomozási bíró előtt elismerte a tettét, ugyanakkor azt állítja, a bűncselekmény elkövetésére nem emlékszik. A diák jelenleg őrizetben van.

A Blikk úgy tudja, nemrég levelet írt az osztálytársainak és az osztályfőnökének. A lap információi szerint

a 17 éves diák írásában mindenkitől bocsánatot kér, állítása szerint senkit nem akart bántani és ő sem érti, miért borult el az agya, miután a tanárnő hármas osztályzatot adott neki.

hirdetés

A levelet az ügyészséghez juttatta el és a lap szerint abban reménykedik, hogy a társai és a tanárai mielőbb elolvashatják majd az üzenetét.

A diák korábban nem adott magyarázatot a támadásra, azt mondta, nem tudja, miért szurkálta meg a tanárnőt és magára a késelésre nem is emlékszik.

A fiú jelenleg egy egyszemélyes cellában van, mivel még nem nagykorú, ezért nem lehet összezárva a felnőtt elítéltekkel. A börtönben nyugodt és együttműködő, pszichológus is foglalkozik vele, és kamerák figyelik a nap 24 órájában.

A diák ügyvédje a Blikknek elmondta, hogy még várnak az igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményre.

"Nagyon fontosnak tartom az orvos szakértői véleményt, hiszen ennek ismeretében lehet megállapítani, hogy védencem ügye a büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik-e. Sajnos, az irat még nem készült el, legalábbis én még nem kaptam meg"

- mondta a lapnak dr. Faragó Péter.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
köd-pecs-mti-soki-tamas.jpg

15 megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Borult, párás, ködös idő várható kedden, napsütésre pedig csak néhány helyen lehet számítani. Szerdától viszont emelkedik a hőmérséklet és a nap is többször bújik elő.
Címkép: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2020. január 21.


hirdetés

Hétfőn az ország nagy részén erősen felhős vagy borult, párás, foltokban ködös idő lesz, csak helyenként - nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felén és a magasabban fekvő tájakon - süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban a Kisalföldön a délnyugati szél időnként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között, de a naposabb helyeken 5 fok körül alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki éjfélig, négy megye kivételével az egész országra.

Estére alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de helyenként szakadozottabb lehet a felhőzet. Párássá válik a levegő, elsősorban az északi megyékben köd, zúzmara képződik. A ködös tájakon szitálás, ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. A déli, délnyugati szél mérsékelt marad. A késő esti -1, -5 fokról hajnalra -1 és -9 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán az északi tájakon maradhat meg tartósabban a pára, köd, az ország déli felén viszont hosszabb napos időszakokra van kilátás. Csapadék nem valószínű. Többfelé feltámad a nyugati-északnyugati szél - írja az Időkép. Délután 1 és 7 fok közötti maximumokat mérhetünk, északon, északkeleten maradhat hidegebb az idő.

Csütörtökön már mindenhol lehet némi napsütésre számítani, pár fokkal a maximum-hőmérsékletek is emelkednek. 4 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk. A szél többnyire mérsékelt marad.

hirdetés

Pénteken sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás. A déli szél északnyugaton lehet helyenként élénk, erős. Délután 3 és 8 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szombaton előreláthatólag borongós, esős idő ígérkezik, a korai, fagyos órákban ónos eső is többfelé előfordulhat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!