Egy tanár rákiabált egy gyerekre, fegyelmit kaphat érte - tényleg így kell ezt?
"Meddig mehet el egy tanár, ha adott esetben a gyermek ön- és közveszélyes?" Szerzőnk kiakadt, és azt is megírta, miért.
DMPG cikke, Fotó: Pixabay - szmo.hu
2018. június 13.


Azt kell mondjam, ezek a tanári jogkörök az utóbbi években igencsak gyenge cérnán egyensúlyoznak. Alap kérdés: a tanár feladata-e nevelni, vagy csupán tanítson?

Meddig mehet el egy tanár, ha adott esetben a gyermek ön- és közveszélyes? Az alábbi példa megtörtént eset, az egyetlen nevet, a tanár keresztnevét megváltoztattam.

Általános iskolások, hetedikesek, 13-14 évesek, három napos osztálykirándulásra igyekeztek egy tavacska mellé. Igazi, békebeli osztálykirándulás, emeletes ágyas faházakkal, szalonnasütéssel, biciklitúrákkal, mókusok figyelésével. Tizenöt gyerkőc plusz egy osztályfőnök, akit nevezzünk Éva néninek.

Volt rántott hús sült krumplival, meg parizeres zsemle, meg számháború és horrortörténetek mesélése a zsibongóban este. Nem volt sem wifi, sem internet, a tabletek, okoskütyük három napig a hátizsákokban hevertek.

És a második estén az a szalonnasütés, amin elhangzott, hogy "Újra itt van a nagy csapat", és amikor csapták össze, csapták össze, csapták össze a mancsokat,

Éva néni észrevette, hogy két fiú rászaladt a stégre. A stég mellett tilos a fürdőzés,

ezt tábla is jelzi a tóban, a stégen, a parton, "mély víz - fürödni tilos".

Az egyik fiú vitte a biciklit is. Ott ugratott vele a stégen olyan manőverekkel,

amiket korábban talán valami YouTube-videón látott. A másik fiú kurjongatott a gyönyörtől.

Éva néni megijedt, ereiben jéggé fagyott a vér és akkorát kiáltott a fiúra, hogy a közeli fákról a madarak felreppentek. "Azonnal takarodsz a szobába és ki sem jössz onnan ma már!"

Hangja erélyes volt és ellentmondást nem tűrő. A fiú letette a biciklit, durcásan bevonult a szobába.

Az osztálykirándulást követően a gyerekek mesélték a szülőknek, mi minden történt, miket láttak, merre jártak és per mellékesen az Évi néni ordítását is.

Összeült hát a Facebookon a zárt szülői csoportban a szülői kupaktanács és alig három nap alatt fegyelmi kérvényt fogalmaztak meg a gyermekkel indokolatlanul üvöltő pedagógus ellen.

15-ből 14 szülő írta alá, én nem. Egyedüliként. Úgy voltam vele, ha már széllel szemben kell pisilni, miért ne pont én tegyem.

Úgy érzem, ha egy osztálykirándulásra "odaadom" a gyermekemet egy tanárnak, akkor a kezébe adom a gyermekem épségét, biztonságát és maximálisan elvárom, hogy vissza is kapjam őt rendben.

Ha ehhez hozzátartozik az, hogy egy adott pillanatban a tanár kénytelen és KÖTELES nevelni is, akkor tegye azt.

A fiúcska lelke "nagyon" megsérült, mert valaki rákiáltott és még szalonnát sem ehetett kenyérre tunkolva.

Vajon ha testileg is sérül, esetleg vízbe esik (az ennél nagyobb tragédiát már leírni sem merem), akkor kinek a lelke sérül?

Költői a kérdés, de szeretnék válaszokat, véleményeket: mennyi joga van egy pedagógusnak?

Mit érdemel az a tanár, aki kiabál, de esetleg életet ment? Tényleg fegyelmit?


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x