hirdetés
pasareti-ter-buszmegallo6.jpg

Szerelem első látásra a modern és gyönyörű pasaréti katolikus templom

Az építész az utolsó részletig aprólékosan megtervezte a Páduai Szent Antal plébániatemplomot.
My Secret Budapest, Archív fotók: Jurányi Attila és Somlai Tibor/Fortepan - szmo.hu
2018. szeptember 23.


hirdetés

Budapest felfedezése és egy-egy érdekes helyének leírása olyan, mint a Végtelen történet. Minden egyes séta és és felfedezés további, új témákat, új történeteket indít el. Elindulok, és a Döbrentei téren lyukadok ki, ott eszembe jut valami, megnézem, arról eszembe jut valami más, azt is megnézem, és a végén már a Pasaréti téren találom magam, ahol másfél órán át semmi mást nem csinálok, csak az autóbusz-végállomást és a katolikus templomot nézegetem és járom körbe.

Pont, amikor az egyetemi évek alatt az egyik könyvtárban üldögélve elkalandoztam a polcok között, és ahelyett, hogy a vizsgámra készültem volna, az egész délutánt egy építészettörténeti könyvvel töltöttem.

Bár már vagy tíz éve terveztem, hogy alaposabban szemügyre veszem a pasaréti Páduai Szent Antal-plébániatemplomot, csak idén, az egyik sétám végén nyílt alkalmam arra, hogy ne csak elrohanjak mellette.

Az épület szerelem első látásra. Valójában az egész tér az, bár ma már nem olyan letisztult, mint amikor elkészült, számtalan tereptárgy, kisebb-nagyobb átalakítás és oda nem illő elem zavarja a látványt.

A templom tökéletes. Gyönyörű. Minden része csodaszépen megkomponált. Még az ajtók és a lámpák is tökéletesek. Ezt már akkor megállapítottam, amikor még nem is tudtam, hogy Rimanóczy Gyula, a tervezője dolgozott ki szinte minden egyes részletet.

hirdetés

Pedig a korabeli sajtó és a közvélemény nem rajongott az épületért, a Városépítési Bizottság meg is akarta akadályozni a felépítését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A Pasaréti tér idősebb Rimanóczy Gyula munkája. Az 1903-ban született építésznek köszönhetjük Budapesten a Cházár András utcai nyugdíjasotthont, a Bosnyák téri katolikus templomot, a BME "R" épületét, vagy a Mester utcai rendelőintézetet.

Miután Rimanóczy Gyula megszerezte a diplomáját a Műegyetemen, Maróthy Kálmán, a Gutmann-házat tervező Wälder Gyula, és Dümmerling Ödön irodájában dolgozott, majd 1933-ban saját irodát nyitott.

A pasaréti templom terveinek elkészítésével 1931-ben bízták meg, de az elkészült munkát nem fogadták el. Többszöri újratervezés után 1933-ban elfogadták a templom terveit, de a Városépítési Bizottság ismét meg akarta akadályozni azt, hogy felépülhessen. A templom vasbeton szerkezetű háromhajós épület. Az épületegyüttes a templomból, a rendházból és a harangtoronyból áll. Ekkor már csak a templom épületei készültek el, a teret a buszvégállomással később alakították ki.

A modern építészettől, a bauhaustól, az avantgard irányzatoktól idegenkedőknek szálka volt a szemében a Páduai Szent Antal-plébániatemplom. Mint arról Salós Csaba építész írt, annak idején Dr. Somogyi Antal teológiai tanár védte meg az épületet a következő szavakkal: „Az úgynevezett művelt közönség megszokta, hogy az építőművészetet a részletformákkal, vagy a falra rakott dísszel azonosítsa, azért szokatlan és sivár neki a modern építészet egyszerűsége. Pedig az új építészet a talmi, utánzott dísz helyett őszinte, nemes szépséget hoz. Ha ennek meglátása és értékelése elmélyedést kíván a szemlélőtől, csak természetes, hisz éppen az volna a különös, ha komoly, nagyigényű műalkotások tartalma – s a templom is az – csak úgy egy látásra ki volna meríthető. Nehezíti a megértést, hogy az új építészet a lényegre megy, ami az átlagembernek mindig kényelmetlen.”

1937-ben Rimanóczyt megbízták a közben kialakított Pasaréti tér buszvégállomásának tervezésével is, így született a ma is eredeti funkcióját betöltő azóta műemlékké nyilvánított, majd a 2000-es években felújított kecses ívű épület.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A homlokzatot Vilt Tibor szobrai díszítik, a faliképeket Leszkovszky György készítette Unghváry Sándor festőművész kartonjai alapján, az üvegablakokat Árkayné Sztehlo Lili. A szószék és az eredeti oltár domborművei Ohmann Béla munkái, a Jézus-szive oltárt, a Szent József-oltárt és a keresztút domborműveit Lőte Éva készítette. A Szűzanya-oltár és a Szent Ferenc-kápolna fafaragású reliefje a márványoltárral együtt Bicskei Karle István munkája. A Szent Teréz-oltár Hallgass Jenő Zoltán műve, és Rimanóczy Gyula adományából készült.

A templom nyolc oszlopán látható világítótesteket az úgynevezett 8 boldogság szövegeivel szintén Romanóczy tervezte, csakúgy, mint a szenteltvíztartót, a gyertyatartókat és azáldozási kelyheket. Az oltárok ötvösmunkáit Iván István és Hadina Jenő készítette, a torony előtti látható Krisztus-szobor pedig Somló Sári szobrászművész adománya.

A templomot a Google térképén is láthatod:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
the-magic-etterem-oktogon-01-2.jpg

Roxfort az Oktogon közelében? Itt van Budapest első Harry Potter stílusú étterme!

A „The Magic” néven futó étterem rengeteg tematikus étellel, és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást. Egy kiadós Fekete Mágia Burger vagy egy Unikornis Nasi mellett semmi kétség afelől, hogy emlékezetes étkezésben lehet majd részünk!

A The Magic étterem meglátogatásával most egy remek lehetőséget ragadhatunk meg: egy ott töltött délután vagy este minden bizonnyal olyan világba repít be majd minket, ahol néha szívesen ott is ragadnánk.

Mintha a Roxfortban lennénk

A The Magic étterem koncepciója már az első szempillantástól kezdve világos: ezt a helyet a rajongók tervezték a rajongóknak. Minden egyes apró részlet egy hatalmas tisztelgés a varázslatok világa előtt: olyan éttermet hoztak létre, ami J.K. Rowling mesevilágához hasonlóan nagyon könnyen beszippant. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy rengeteg munka áll a hely létrejötte mögött. A The Magic csapata szobrászokkal és belső építészekkel együtt dolgozva alakította ki az étterem autentikus kinézetét: a falak, a kandallók, a címerek, a szobrok, és a falakról ránk néző vízköpők is mind-mind saját gyártásúak.

Az eredetiségre és a részletekre való odafigyelés az étteremben szereplő kellékeken is látszik. Láthatjuk például Harry első seprűjét, a Nimbus 2000-est (egész pontosan a 10 000/1205-ös sorszámú darabot), és Tom Denem baziliszkusz foggal átszúrt naplóját. Ha pedig még tovább nézelődünk, akkor észrevehetünk más mágikus világokból is bizonyos utalásokat!

hirdetés

A bejárattól jobbra nézve az „Alohomora” varázsige feliratát is láthatjuk a lépcső előtt, amelyen keresztül feljuthatunk a Sötét Mágia Terembe, ahol vaksötét éjszakában lebegő dementorokat láthatunk a falra festve, továbbá dermesztő baziliszkusz szobrok állnak őrt az asztalok felett.

Egyébként már csak azért is érdemes ellátogatni a felső szintre, mert a bejárat felett lebegő roxforti nagyterem gyertyáit egészen más szögből is láthatjuk innen. Ha ugyanis jó helyen állunk meg, akkor le is olvashatjuk a gyertyák által kiadott feliratot!

Étel és ital különlegességek a boszorkányok és a varázslók világából

A The Magic étterem 2019 október óta szolgálja fel különlegességeit az Oktogon közelében található Hajós utcában. Még ha árban nem is a legolcsóbb éttermek közé tartozik a hely, az ételek minősége és látványa kétségtelen, hogy olyasmit nyújt, amit csak nagyon kevés helyen kaphatunk meg.

A hamburgerek közül mindenképp említést érdemel a „Fekete Mágia Burger”, aminek nem csak a neve viseli a fekete színt, hanem még a bucija is! Egy jó angol pub-hoz illően a szaftos marhahúspogácsát bacon hozzáadásával teszik még ízletesebbé. A „Főmágus Kedvence” is igencsak figyelemreméltó, ennél a hamburgernél ugyanis színtiszta hátszínből készítik a húspogácsát. Az sem baj, ha elsőre nem tudunk dönteni: ha megrendeljük az ikonikus „Két Oldal Csatáját”, akkor mindkét burgerből kapunk egy közepes verziót, ami arra is tökéletes, hogy valamelyik barátunkkal osztozkodjunk a finom falatokon.

Ezen a vonalon az „Házimanók Étke” is kitűnő választás tud lenni, ha társasággal érkezünk, ilyenkor ugyanis 3 mini burgert raknak elénk, amiből az egyik grillsajtot tartalmaz! Ha pedig a hamburgerezés után megszomjaznánk, akkor többféle, füstölögve felszolgált bájital közül is válogathatunk, mint például a „Szerencse Szérum” vagy a „Szerelem Főzet”. Ezeket egyébként a gyerekek is ugyanúgy tudják élvezni, mivel alkoholmentesek.

Az édesség fronton sincs mit szégyelnie az étteremnek. A „Magic Waffle” néven futó gofrik bámulatos színkavalkáddal tudják feldobni az asztalunkat. Az „Unikornis Nasi” például rózsaszín, a legújabb „Malazar Átka” pedig fekete. Ez utóbbi nutellát, pisztácia krémet, és Ferrero Rocher bonbont tartalmaz.

Ilyen választék mellett magabiztosan kijelenthetjük: a The Magic létrejöttével nem lehet ellenálni a fekete mágia csábításának!

Érdemes egyébként az étterem Facebook oldalát is követni, mivel gyakran rendeznek olyan nyereményjátékokat, ahol akár egy teljes vacsorát is meg lehet nyerni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vitezy.png

Kiírták a tendert az 5-ös metró első ütemének tervezésére

A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését.
Kép: Facebook, Vitézy Dávid - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

"Ma reggel a Budapest Fejlesztési Központ kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – ahogy ezt az elmúlt hetekben, Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt a BFK létrejötte utáni száz napon belülre megígértük" - írta hétfőn Vitézy Dávid a Facebookon.

"A következő évtized legjelentősebb, közel egymillió budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő hév-fejlesztéseinek tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, nyílt európai uniós közbeszerzési eljáráson választjuk ki"

- ígéri Vitézy a posztban.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a kormány a fővárosi önkormányzattal egyeztetve 2018 novemberében döntött az előkészítés megkezdéséről és arról, hogy a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítsák meg Budapesten és az agglomerációban.

A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget - mondta a projektről Fürjes Balázs.

hirdetés

Mint a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője írta, a koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es hévek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása. Ezen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben. Azt is kiemelte: a vonal egy összekötő alagúttal lehet teljes, ennek a nyomvonaláról azonban még nem döntöttek.

Az infrastruktúratervezéssel párhuzamosan hamarosan indul az érintett HÉV-vonalakra az új, alacsonypadlós, klimatizált vonatok beszerzésére vonatkozó tender is a MÁV-HÉV-vel együttműködésben

- hangsúlyozta az államtitkár.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-stickers-matricak-mysecretbudapest-1.jpg

Nahát, ezek a mai fiatalok, teleragasztgatják matricákkal Budapestet!

Stickers... stickers mindenütt. De mi ez, miért csinálják, és melyik a kedvencünk? Mutatjuk.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Kezdik teleragasztani a várost mindenféle matricákkal. Először csak a mesefigurák tűntek fel, azután a fura lányalakok. Vagy fordítva?

"A matrica (sticker) az urbánus utcai művészetben olyan, mint a klasszikus költészetben az epigramma: lényegre törő és csattanós véleménynyilvánítás. Erőteljes, mégsem tolakodó gesztus, készítője csak a legszükségesebb teret hasítja ki magának a város szövetéből, hogy kommunikáljon, hogy tudassa, mit gondol a világ folyásáról" - írja Puskás István erről a műfajról.

Ha végigsétálsz Budapest belső kerületeiben, egy sor helyen láthatod a street art alkotók nyomát, és ha figyelsz, észreveszed a matricákat.

 

hirdetés
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

Először is, mi a street art? Jellemzően nagyvárosi, utcai, gyakran illegális/underground/tiltott művészet, ami ma már nem merül ki a kreatív szövegű falfirkákban és falfestményekben.

Ennek a fajta köztéri művészetnek az eredete ókori, mivel falrajzok és falba vésett feliratok már akkor jelen voltak, erre bizonyíték sok Pompeii területén talált falfirka. A XX. században a deszkás, break stb. kultúrával nagyjából egy időben (az 1970-es-80-as években) jelent meg az utcai vizuális művészet, de az 1990-es években terjedt el mai formájában.

A street art képek a városi házfalakon, kapukon, oszlopokon és egyéb felületeken jelennek meg. Alkotójuk általában a saját körében ismert alkotó. Ennek a műfajnak a jellemzője a humor, a fricska, és az, hogy az üzenet érthető legyen.

A street art körébe többféle dolog tartozik, ezek egyike a matrica.

A sticker lehet csak rajzos, feliratok nélkül, vagy feliratokkal ellátott kép, esetleg egy-egy vicces szöveg vagy szövegdarab szerepelhet rajta. Készítőinek célja az, hogy egyedi nyomot hagyjon maga után a városban. A profikat azonnal fel lehet ismerni a stílusukról.

Egyik kedvencem 0036mark, aki az alábbi matricát készítette:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A matricára az jellemző, hogy egy idő után úgyis lekopik, kifakul, felülragasztják, ráfirkálnak - vagyis folyamatosan változhatnak. Előfordul az is, hogy szándékosan azért ragasztganak át stickereket, hogy azok új jelentést kapjanak, és ezzel új alkotás szülessen. (Néha az is, hogy a járókelők egyszerűen vandálkodnak és leszakítanak egy-egy darabot a matricáról, vagy az öncélú tageket rajzolók átfújják festékkel.)

A street artra amúgy is az jellemző, hogy állandóan mozgásban lévő és változó, nem olyan állandó (vagy a stabilitás érzetét keltő) mint egy épület vagy egy szobor.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
aknakereso.jpg

Aknakeresőt festett egy óbudai ház falára a Kétfarkú Kutya Párt

Ismét egy elhanyagolt területre hívták fel a figyelmet, szokásosan kreatív módon.
Fotók: MKKP - szmo.hu
2020. február 12.


hirdetés

A jól ismert aknakereső játék dizájnelemeivel díszítettek egy elhanyagolt falrészt egy óbudai aluljáróban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistái.

A párt szokás szerint egy leromlott állapotban lévő területre akarta felhívni a figyelmet ezzel a vicces performansszal. A falfelület lefestésének folyamatát dokumentálták is honlapjukon. Mint írják:

„Nem volt olyan egyszerű megcsinálni, mint amilyennek tűnik, mert a való életben jóval dinamikusabb a játék, mint számítógépen. Minden csempe, amihez hozzáértünk, 10 százalékos eséllyel leesett, ami miatt folyamatosan változtak a számok és a zászlócskák helyei.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!