hirdetés
pasareti-ter-buszmegallo6.jpg

Szerelem első látásra a modern és gyönyörű pasaréti katolikus templom

Az építész az utolsó részletig aprólékosan megtervezte a Páduai Szent Antal plébániatemplomot.
My Secret Budapest, Archív fotók: Jurányi Attila és Somlai Tibor/Fortepan - szmo.hu
2018. szeptember 23.


hirdetés

Budapest felfedezése és egy-egy érdekes helyének leírása olyan, mint a Végtelen történet. Minden egyes séta és és felfedezés további, új témákat, új történeteket indít el. Elindulok, és a Döbrentei téren lyukadok ki, ott eszembe jut valami, megnézem, arról eszembe jut valami más, azt is megnézem, és a végén már a Pasaréti téren találom magam, ahol másfél órán át semmi mást nem csinálok, csak az autóbusz-végállomást és a katolikus templomot nézegetem és járom körbe.

Pont, amikor az egyetemi évek alatt az egyik könyvtárban üldögélve elkalandoztam a polcok között, és ahelyett, hogy a vizsgámra készültem volna, az egész délutánt egy építészettörténeti könyvvel töltöttem.

Bár már vagy tíz éve terveztem, hogy alaposabban szemügyre veszem a pasaréti Páduai Szent Antal-plébániatemplomot, csak idén, az egyik sétám végén nyílt alkalmam arra, hogy ne csak elrohanjak mellette.

Az épület szerelem első látásra. Valójában az egész tér az, bár ma már nem olyan letisztult, mint amikor elkészült, számtalan tereptárgy, kisebb-nagyobb átalakítás és oda nem illő elem zavarja a látványt.

A templom tökéletes. Gyönyörű. Minden része csodaszépen megkomponált. Még az ajtók és a lámpák is tökéletesek. Ezt már akkor megállapítottam, amikor még nem is tudtam, hogy Rimanóczy Gyula, a tervezője dolgozott ki szinte minden egyes részletet.

hirdetés

Pedig a korabeli sajtó és a közvélemény nem rajongott az épületért, a Városépítési Bizottság meg is akarta akadályozni a felépítését.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A Pasaréti tér idősebb Rimanóczy Gyula munkája. Az 1903-ban született építésznek köszönhetjük Budapesten a Cházár András utcai nyugdíjasotthont, a Bosnyák téri katolikus templomot, a BME "R" épületét, vagy a Mester utcai rendelőintézetet.

Miután Rimanóczy Gyula megszerezte a diplomáját a Műegyetemen, Maróthy Kálmán, a Gutmann-házat tervező Wälder Gyula, és Dümmerling Ödön irodájában dolgozott, majd 1933-ban saját irodát nyitott.

A pasaréti templom terveinek elkészítésével 1931-ben bízták meg, de az elkészült munkát nem fogadták el. Többszöri újratervezés után 1933-ban elfogadták a templom terveit, de a Városépítési Bizottság ismét meg akarta akadályozni azt, hogy felépülhessen. A templom vasbeton szerkezetű háromhajós épület. Az épületegyüttes a templomból, a rendházból és a harangtoronyból áll. Ekkor már csak a templom épületei készültek el, a teret a buszvégállomással később alakították ki.

A modern építészettől, a bauhaustól, az avantgard irányzatoktól idegenkedőknek szálka volt a szemében a Páduai Szent Antal-plébániatemplom. Mint arról Salós Csaba építész írt, annak idején Dr. Somogyi Antal teológiai tanár védte meg az épületet a következő szavakkal: „Az úgynevezett művelt közönség megszokta, hogy az építőművészetet a részletformákkal, vagy a falra rakott dísszel azonosítsa, azért szokatlan és sivár neki a modern építészet egyszerűsége. Pedig az új építészet a talmi, utánzott dísz helyett őszinte, nemes szépséget hoz. Ha ennek meglátása és értékelése elmélyedést kíván a szemlélőtől, csak természetes, hisz éppen az volna a különös, ha komoly, nagyigényű műalkotások tartalma – s a templom is az – csak úgy egy látásra ki volna meríthető. Nehezíti a megértést, hogy az új építészet a lényegre megy, ami az átlagembernek mindig kényelmetlen.”

1937-ben Rimanóczyt megbízták a közben kialakított Pasaréti tér buszvégállomásának tervezésével is, így született a ma is eredeti funkcióját betöltő azóta műemlékké nyilvánított, majd a 2000-es években felújított kecses ívű épület.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A homlokzatot Vilt Tibor szobrai díszítik, a faliképeket Leszkovszky György készítette Unghváry Sándor festőművész kartonjai alapján, az üvegablakokat Árkayné Sztehlo Lili. A szószék és az eredeti oltár domborművei Ohmann Béla munkái, a Jézus-szive oltárt, a Szent József-oltárt és a keresztút domborműveit Lőte Éva készítette. A Szűzanya-oltár és a Szent Ferenc-kápolna fafaragású reliefje a márványoltárral együtt Bicskei Karle István munkája. A Szent Teréz-oltár Hallgass Jenő Zoltán műve, és Rimanóczy Gyula adományából készült.

A templom nyolc oszlopán látható világítótesteket az úgynevezett 8 boldogság szövegeivel szintén Romanóczy tervezte, csakúgy, mint a szenteltvíztartót, a gyertyatartókat és azáldozási kelyheket. Az oltárok ötvösmunkáit Iván István és Hadina Jenő készítette, a torony előtti látható Krisztus-szobor pedig Somló Sári szobrászművész adománya.

A templomot a Google térképén is láthatod:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
medvet-lattak-a-normafan.jpg

Medvét láttak a Normafán

Csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták bemenni az erdőbe.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

"Lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt-hez, hogy csütörtök este a Jánoshegyi és Tündérhegyi utak elágazásánál egy medvét és annak bocsát látták az erdőbe bemenni" - írja a XII. kerületi önkormányzat a honlapján.

A Hegyvidéki Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény kezelésében lévő területen fokozott figyelemmel járjanak el, amíg a szakemberek ellenőrzik a bejelentés valóságtartalmát.

A Pilisi Parkerdő és Normafa Park szakemberei szerint kevés az esély arra, hogy a bejelentő valóban medvéket látott.

De mivel ez száz százalékig nem zárható ki, az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha medve jelenlétére utaló jeleket látnak a környéken, akkor jelentsék be a 06-20-499-1111-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
m3-felujitas.jpg

Új metróbotrány készülődik: 17 milliárddal többet kér az M3-as metró felújításáért a kivitelező

A Swietelsky 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát még 2017-ben. Tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az eredeti ütem. Az osztrák cég szerint a csúszás hátterében a „megrendelői késedelem” áll.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Hamarosan lejár a metróalagút felújítására kötött kivitelezői szerződés. A vállalkozó azonban csak több milliárdos felárral vállalná a folytatást - írja a Népszava.hu.

A lap szerint tavaly novemberben vált biztossá, hogy nem tartható az M3-as metróvonal középső szakaszának vágányépítésének eredeti üteme.

Az alagútfelújítást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. márciusban küldte el javaslatát, amely a korábbiakhoz képest - a Népszava információi szerint - 17-18 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz. A projekt levezénylésével megbízott BKV 2017 szeptemberében kötött szerződést a feladatra a Swietelsky Vasúttechnikai Kft.-vel, amely akkor 47,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

A BKV számított rá, hogy a cég többletköltséget kíván elszámolni a késés miatt, de a követelés túl nagynak bizonyult. A cég a 8 állomás akadálymentesítésére félretett 5,6 milliárd forintot is felajánlotta a folytatásért cserébe, de a tárgyalások egyelőre nem haladtak előre.

„Az előállt költségnövekedések objektívek, azokat a megrendelői késedelem okozta, ennek okán a korábbi árengedmények után továbbiakra nincs lehetőség”

hirdetés

- utasította el a fővárosi ajánlatot néhány nappal ezelőtt az osztrák anyavállalat. Hozzátették, hogy a jelenlegi helyzet „alapvetően a megrendelői késedelem miatt állt elő”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
magyar-zene-haza-cimkep.jpg

Egyedülállóan szép lesz a Magyar Zene Háza, íme a fotók a különleges üveg tetőszerkezetről

A tetőzetet 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, így az egész épületen átfut a fény.
Fotók: Városliget Zrt. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete, mely épület egyedi, organikus formavilágával Budapest egyik új és turisztikai vonzerejét jelentősen növelő jelképe lesz – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így több ezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A világhírű japán építész Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett vizuális folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Ilyen lesz, amikor elkészül:

„A felső szint elkészültével a Magyar Zene Háza szerkezetkész állapotba került, az épület kivitelezése jó ütemben halad előre: folytatódik a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felület beépítése, mely egész Európában a legnagyobb lesz. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projektnek köszönhetően megépülő új intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd.

hirdetés

A Magyar Zene Háza építése önmagában is szimbolizálja a Liget Budapest projekt célkitűzéseit: a Városliget átfogó megújításának köszönhetően a projekt egyidejűleg bővíti és rehabilitálja a park zöldfelületét és újítja meg - 21. századi színvonalon - a Liget kulturális intézményrendszerét"

- mondta Baán László.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg.

A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.”

Az RTL Híradó stábja madártávlatból is levideózta az épület tetőszerkezetét:

Az iroda helyiségek mellett a felső szinten kaptak helyet a ház oktatási és zenepedagógiai funkciói: tantermek, digitális könyvtár és stúdiók segítik az edukációs munkát, egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre az emeleten, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot és a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
romai_szabadstrand.jpg

Szombaton ismét megnyílik a szabadstrand a Rómain - a szervezőket kérdeztük

Ismét birtokba vehetik a fürdőzni vágyók a Római partot - a cél egy állandó strand létesítése lenne, a vízminőség alapján ugyanis kiváló lehetőség lenne rá.
Fotó: Maradjanak a FÁK a Rómain/Facebook - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a III. kerületi vízminőség-ellenőrzés során kiváló minőségűnek találták a Duna vizét a Római partnál, ami azt is jelenti, hogy szombaton délután egy napra újra megnyitják a partot strandolók előtt.

Lapunk megkeresésére Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain csoport aktivistája elmondta, tavaly a strandnyitás a Duna-nap (június 29.) környékére esett, majd

augusztusban egy evezés során észrevették, hogy a békásmegyeri szennyvízbefolyónál eső idején hígított szennyvíz folyik a folyóba - egyébként teljesen legálisan. Hozzátette, akkor az önkormányzat az egész nyári szezonban mérte a víz minőségét, ami mindig kiválónak bizonyult, de azt sosem esőzés után tették.

Elmondta azt is, külföldi példák vannak rá, hogy zászlós rendszerrel vagy akár applikációval értesítik a strandolni vágyókat, hogy milyen a víz minősége. Ezt egyébként a Fővárosi Csatornázási Művek is tudná jelezni, mert látják, hogy mikor folyik szennyvíz a Dunába.

hirdetés

Jelenleg azonban ismét kiváló a vízminőség, így minden adott ahhoz, hogy szombaton délután ismét megnyissák a szabadstrandot a fürödni vágyók előtt. A fő cél azonban az volna, hogy állandó strand létesülhessen a területen, mert Budapestről az nagyon hiányzik.

„Még mindig nincs a területen hivatalos fürdőhely-minősítés, most az önkormányzattal közösen gondolkozunk, hogy milyen formában lehetne kialakítani és üzemeltetni egy strandot. Van fürdőhely Dunakeszin, Gödön, Dunabogdányban vagy Zebegényben – elég furcsa, hogy egyedül a fővárosban nem sikerül kialakítani”

- mondta el Tóth-Kalló.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!