hirdetés
parlament2.jpg

Egyetlen kéményt sem láthatsz az Országház épületén, de ennek megvan az oka

Eleve máshogy tervezték az épületet.
My Secret Budapest Instagram - szmo.hu
2018. április 29.


hirdetés

Hosszú ideig épült az Országház, de az eredmény önmagáért beszél: a gyönyörű, egyszerre robusztus és kecses hatást nyújtó épület elképesztően népszerű a külföldiek körében is, számtalan fotó készül róla évről évre.

Aki alaposabban megnézi a képeket, annak egy idő után talán fel is tűnik, hogy a Parlament épületén sehol nem látni kéményeket. De fűteni persze fűtik telente.

Steindl Imre elegáns neogótikus palotát álmodott a korában homokos területre, és mindent a legapróbb részletekig megtervezett. A tökéletesen szimmetrikus épület 96 méter magas (ez a honfoglalás idejét, 896-ot jelképezi), 365 kisebb-nagyobb tornya van (a szám az év napjaira utal), az épület kívül is tele van szobrokkal, és minden csipkének, párkánynak, oszlopnak megvan a maga díszítő funkciója.

Az építkezéshez szinte csak magyarországi alapanyagokat használhattak, és mindenből a legkiválóbbat.

hirdetés

Azok ott, a képen nem kémények, hanem szellőzők

Steindl Imre az Országház tervezésekor természetesen gondolt a hűtésre és a fűtésre is.

Ám a kazánok egy utcával arrébb, egy külön házba kerültek Hogy miért?

Sokan úgy gondolják, az esztétikus megjelenés, az összhatás miatt. Azonban ennél földhözragadtabb oka is van. Amikor az építkezés elkezdődött, még jószerivel szénnel fűtöttek. Az Építő Ipar című lap az egyik 1899-es számában így írnak erről:

„Az áll. országház központi fűtő és szellőztető berendezéseinek üzemben tartására szükséges gépek, az eredeti terv szerint magában az országház-épületben, illetőleg annak e célra kijelölt pince-helyiségeiben lettek volna elhelyezendők. Az építés ügyeinek intézésére alapított Végrehajtó Bizottság javaslatára azonban később, az országház építését elrendelő törvény végrehajtásával megbízott m. kir. miniszterelnök elhatározta, miszerint,

tekintve, hogy a motorok táplálására fölhasználandó nagy szénmennyiség kezelésével járó szénpornak s a kazánkürtő-produkálta füstnek kizárása a rendkívüli díszszel és költséggel előállított épületből föltétlenül kívánatos,

a gépek s a vele összefüggő berendezések az országházon kívüli külön épületben helyeztessenek el, s a transzmissziók számára az gépházat az országházzal összekapcsoló tunnelszerű csatorna építtessék.”

Vagyis: a szénpor és a füst bepiszkítaná a szép és drága épületet, ezért kell a gépházat máshova tenni, és távfűtéssel fűteni az épületet.

hirdetés

A kazánház a Balassi Bláint utcában épült fel, ezt is Steindl Imre tervezte, és ehhez pár motívumot felhasznált a Parlamentről. Jelenleg felújítják a házat.

A világ egyik első távfűtési rendszere épült ki az Országház fűtéséhez

A hőveszteség csökkentése miatt nem melegvízzel, hanem gőzfűtéssel tervezték. 1987-ben átalakították, az eredeti fűtéshez több földgáztüzelésű gőzkazánt telepítettek, amelyek alkalmasak voltak olajtüzelésre is.

Az Országháza alá íves, téglaburkolatú alagutak vezetnek, csatornák mellékágakra bomlanak, és bevezetik a levegőt az épület minden részletébe.

Az alagutakban ma is működnek az 1885-ben telepített ventillátorok, amelyekkel szabályozható a levegő áramlása és áramlásának iránya. A levegő bejuthat a termekbe közvetlenül is, de bejuthat – s ez különböző fantasztikus csappantyúk segítségével szabályozható – fűtőkamrákon keresztül is. Vagy akár mindkét irányból egyidejűleg.

A leírt fűtési rendszer kiegészítéseként radiátoros fűtést is telepítettek egyidejűleg, és ezt később ki is egészítették.

Ráday Mihály: A Parlament fűtése , História, 1993


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-telen-fenyek-fenyvillamos-mervai-mark-1000x667.jpg

Budapest a legszebb európai város télen a CNN szerint

Szerintük a magyar főváros egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Budapest egyre inkább az egyik fő európai úticéllá válik, különösen télen, amikor Magyarország fővárosa igazán életre kel - írja a CNN a cikkében, amelyben Budapestet a legszebb európai városnak nevezik a téli időszakban.

Szerintük Budapest egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával és a romantikus építészeti alkotásaival. A gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkező fővárosban nem csak úgy érzi magát az ember, mintha egy mesében lenne, hanem úgy is néz ki.

A szezonális élvezetek sora a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat a "Duna gyöngyéhez", akik mind át akarják élni ezt a varázslatos élményt. A karácsonyi vásárok és a szabadtéri korcsolyapályák is is hozzájárulnak a tökéletes téli csodaország megteremtéséhez, míg a helyi gyógy- és termálfürdőkben még télen is a szabadtéren lehet fürdőzni.

hirdetés

Az amerikai oldal ezután fel is sorol 10 dolgot, amit érdemes Budapesten csinálni télen.

1. Karácsonyi vásárok

Fotó: Mervai Márk

A CNN szerint a közép-európai karácsonyi vásárok olyanok, mint az álom, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, hagyományos magyar ételeket enni, és kézműves alkotásokat venni, az egész pedig

egy "autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni".

Kiemelik azt is, hogy a Vörösmarty téri vásár az egyik legnépszerűbb Közép-Európában, ahol például lángost, kürtős kalácsot és helyi kolbászokat is lehet kóstolni. A Szent István Bazilikánál lévő vásárban pedig számtalan édesség, sütemény és karácsonyi ajándéknak való várja a látogatókat. Azt is előnynek tartják, hogy mindkét helyszínen ingyenesen lehet látogatni a standokat.

2. Városligeti Műjégpálya

Fotó: Mervai Márk

A cikk szerzője szerint ez a régió, ha nem Európa leghíresebb, és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb korcsolyapályája. Kiemeli, hogy a Városligeti-tó medre nyáron csónakázó tóként funkcionál, télen viszont korcsolyázni lehet rajta, ráadásul gyönyörű környezetben, mivel a Vajdahunyad Várával szemben áll, nem messze van a Hősök tere. és a Széchenyi fürdő is egy köpésre található.

3. Fényshow a Bazilikánál

hirdetés

Fotó: Mervai Márk

Azt írják, a Szent István Bazilika egy gyönyörű építészeti alkotás, de a látványos fényshow még szebbé varázsolja.

"Lélegzetelállító és korszakalkotó. Ez egy kötelező látnivaló, ha az ember Budapesten jár."

4. Gyógy- és termálfürdők

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy Budapestet a fürdők városának is nevezik, mivel 118 természetes termálforrás található itt. Szerintük a török fürdők elképesztően gyönyörűek, világszerte híresek pihentető és gyógyhatású vizükről. De a Széchenyi fürdő is egy semmihez sem hasonlítható élményt nyújt télen a szabadtéri medencéivel. Ajánlják még a Rudast, a Gellért fürdőt, a Szent Lukács Gyógyfürdőt, a Király Fürdőt és a Palatinust is.

5. Magyar Állami Operaház

"A lenyűgöző épületet rendszeresen alkalmazzák helyszínként blockbuster filmekben, és mára már egy ikonikus nemzeti kinccsé vált.

Évente több ezer látogató érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa az Operaház szépségét, a szerencsésebbek pedig jegyet is tudnak venni egy előadásra" - írják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!