9 dolog, amit ha a párod megtesz veled, azonnal menekülj
Rengeteg fájdalomtól és lelki sérüléstől óvhatod meg magad. És az idődet se pazarolod.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2018. június 17.


Azt mondják, ha egy kapcsolat életképtelen, az már kb. az első két hónapban kiderül. Mert jelek vannak, látjuk is őket, csak éppen nem akarjuk tudomásul venni. Mert annyira vágyunk rá, hogy működjön.

Így a legkönnyebb belesétálni egy mérgező, időpocsékoló szerelembe, amelyből a végén többnyire összetörten, megtépázott önbizalommal fogsz kijönni.

A The Daily Net szerint azonban mindezt megúszhatod, hogy odafigyelsz kilenc fontos jelre. Ha ezeket csinálja a párod már az elején, akkor tipli.

1. Ha mindig te vagy a hibás

Ismertek olyan embereket, akik soha ki nem mondanák azt, hogy "bocsánat", "nem kellett volna így viselkednem", "igazad van"? Akik bármilyen elfogadhatatlan, minősíthetetlen dolgot tesznek is (hiszti, üvöltözés, megalázás stb.), végül valahogy mindig azt hozzák ki, hogy te vagy a hülye? Nos, ha egy ilyennel találkozol, azonnal lépj le. Aki képtelen beismerni a saját hibáit, az egy súlyos személyiségzavar jele. Pokol lesz vele az életed.

2. Ha ki akar sajátítani

Valahogy soha nem ér rá, ha a te barátaiddal van programotok? A te anyukádhoz lopva kell elsurrannod, míg az övénél minden vasárnap kötelező az ebéd? Ha egy barátoddal csevegsz egy kicsit hosszabban telefonon (ugyanolyan neművel, tehát nincs oka féltékenységre), egész este nem szól hozzád?

A saját intimszférádhoz tartozó emberekhez - család, barátok - jogod van. Aki ezt nem tartja tiszteletben, annak nem társ kell, hanem rabszolga.

3. Ha lekicsinyli a sikereidet

Bármi is legyen az, munkahelyi előléptetés, egy jól sikerült edzés, egy klasszul megfőzött vacsora - ha a partnered húzogatja a száját, ahelyett, hogy veled örülne, nem sok jóra számíthatsz. Egy igazi társ ugyanis inspirál, és nem akar föléd kerekedni. Ha pedig igen, akkor krónikus kisebbségi érzése van valamiért, és ez előbb-utóbb megbosszulja magát. Olyat válassz, aki nem rémül halálra attól, ha jobb vagy valamiben.

4. Ha helyetted akar dönteni

Mármint ha a te életedről van szó. Természetes, hogy egy kapcsolatban vannak közös döntések, de ami csak téged érint, ott ne erőltessen rád semmit. Akár új állásról, hobbiról, életmód-váltásról van szó, maximum a véleményét mondhatja el, de ha kizárólag ő akarja eldönteni, mit csinálj, akkor megint a már említett rabszolga-szerepbe kényszerülsz. Márpedig abból szinte lehetetlen komoly lelki trauma nélkül kitörni.

5. Ha bántanak, nem áll melléd

Folyton kritizál a kedves mama? Cikiznek a haverok? Soha nem vagy elég jó a családnak, és ezt a tudtodra is adják? Előfordulhat. De ha a társad ebben a helyzetben nem áll ki melletted, akkor nincs miről beszélni. Minden családban lehetnek konfliktusok, ezt persze meg kell beszélni, de

az legyen az alaphelyzet, hogy ti ketten szövetségesek vagytok, és ha szükséges, együtt kardoztok a világ ellen. Aki ilyenkor cserben hagy, az máskor is megteszi.

6. Ha meg akar változtatni

Itt persze nehéz eldönteni, hogy meddig érdemes kompromisszumot kötni. Ha a párodnak jobban tetszik a hajad hosszan, mint röviden (vagy ha férfiról van szó, a barátnőd nem kedveli, ha borostás vagy), ott még bőven lehet engedményeket tenni. A közös életért is fel kell áldozni ezt-azt, időt, energiát tenni a kapcsolatba. De ha a társad az alaptulajdonságaidat akarja átformálni - vagyis azt, aki lényegében vagy - , ott már bizony baj van. Nem lehet egy életen át szerepet játszani, ha valaki mellett nem lehetsz önmagad, jobb, ha keresel egy olyat, kinek te vagy a legszebb álma. Úgy, ahogy vagy.

7. Ha fel akar használni

Mondjuk arra, hogy te vívj meg egy kellemetlen konfliktust valakivel, akivel neki kéne (kolléga, családtag, stb.). Ha minden nehéz helyzetben pajzsként tart maga elé, és neked kell helyt állnod, meg tűrnöd a kellemetlenségeket, akkor a párod bizony az a sunyi, megúszós típus. Gondolod, hogy számíthatsz rá, ha esetleg te kerülsz bajba? Soha.

8. Ha behatol a privátszférádba

Na ez már a zéró tolerancia. Ha kutakodik a telefonodban vagy az e-mailjeid között, ha az engedélyed nélkül rád nyit a fürdőszobában, ha nem engedi, hogy néha legyenek külön kis dolgaid, programjaid (akár egy egyszerű séta vagy kávé egy baráttal), akkor uralkodni akar fölötted. Itt megint az önbizalomhiány a probléma, de ezt nem neked kell orvosolni. Ha egy kapcsolatban nem hagyják, hogy szabadnak érezd magad, akkor tényleg menekülni kell.

9. Ha rombolja az önbizalmadat

Az előző pontokban már felhoztunk erre néhány példát, de a lista hosszú. De a lényeg rövid: ha a párod bármilyen módon megaláz, kételyeket ébreszt benned önmagad értékével szemben, állandóan elbizonytalanít, és folyton azt érezteti, hogy nem vagy elég jó, egy pillanatig se maradj. Tiszteld önmagad, húzd meg a határaidat, és ne engedd, hogy azokat bárki is durván megsértse. A legnagyobb szerelem kedvéért sem.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x