hirdetés
Paolo Coelho: Megkínoztak a brazil diktatúra idején
Sötét, jéghideg szobába zárták, ájulásig kegyetlenkedtek vele. Az író időszerűnek érezte ma felidézni a történteket.
The Washington Post, fotó: Instagram - szmo.hu
2019. április 09.


hirdetés

A népszerű író a Washington Post felkavaró írásában osztotta meg emlékeit.

"1974 május 28-a: egy csapat fegyveres férfi tör be a lakásomba - kezdi az írását Coelho. - Végigkutatják a fiókjaimat és a szekrényeimet - de fogalmam sincs, mit keresnek, én csak egy rockzene-szövegíró vagyok." Egyikük azt kérte az írótól, hogy menjen be velük, tisztázzon pár dolgot.

Az egyik szomszédja értesítette a családját, akik azonnal bepánikoltak.

"Mindenki tudta, mi zajlik Brazíliában ekkor, még akkor sem, ha nem írtak róla az újságok."

Link to the article: my blog (above) in English and Português .//// Nota: nos comentários aqui, bots, robots e bolsominions detectados, nem percam tempo respondendo

14k Likes, 336 Comments - Writer (@paulocoelho) on Instagram: "Link to the article: my blog (above) in English and Português .//// Nota: nos comentários aqui,..."

Az írót a rendőrségre vitték, nyilvántartásba vették és lefényképezték. Ezután elengedték, ám amikor távozni készült, a férfi, aki beszállította, meghívta egy kávéra. "Megállít egy taxit és gyengéden kinyitja az ajtaját. Beszállok és kérem, hogy vigyen el a szüleim házához - tudniuk kell, mi történt."

Az odaúton azonban a taxi útját elállta két autó, s az egyikből kiugró fegyveres férfi kirángatta a kocsiból az írót, át a másikba és csuklyát húzott a fejére. Fél órás út után kirángatták, ütötték-verték, miközben azt üvöltötték neki, "'Terrorista! Megérdemled a halált. Az országod ellen harcolsz. Lassan fogsz meghalni, de előbb még sokat szenvedsz.'"

#DailyWalk

32.1k Likes, 329 Comments - Writer (@paulocoelho) on Instagram: "#DailyWalk"

Ezután egy kínzószobába vitték Coelhót. "Levetetik a ruháimat. Olyan kérdéseket tesznek fel nekem, melyekre nem tudom a választ." Ezután kínzói vizet öntöttek a földre, majd a csuklya alól észrevette, hogy egy géphez csatlakozó elektródákat kötöttek a nemi szervére. Aztán meggondolhatták magukat, írja az író, mert megdöbbentek, hogy az erre adott erős reakciójában véresre karmolta önmagát. Amikor egyedül hagyták, lehúzta a fejéről a csuklyát, s meglátta, hogy egy golyónyomokkal borított teremben áll.

"A következő napon újabb kínzások, ugyanazok a kérdések. Megismételem, hogy bármit aláírok, amit csak akarnak, bevallok, amit csak akarnak, csak mondják meg, mit mondjak.(...) Ezután egy férfi megragadja a karomat és zavartan ezt mondja: 'nem az én hibám'. Bevisz egy kis szobába, amely teljesen feketére van festve, s nagyon erősen zúg a légkondicionáló. Lekapcsolják a villanyt. Csak a sötétség, a hideg és egy sziréna, ami szünet nélkül sípol. Kezdek megőrülni. Elájulok. Felébredek és megint elájulok, újra és újra."

Lapozz a folytatásért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Kautzky Armand az Anyám tyúkját szavalja, miközben a háta mögött bekúszik Alien
Így ünnepelte a költészet napját a TV2.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Rendkívüli produkcióval készült a TV2 Csoport a költészet napjára. A Moziverzum filmcsatorna stábja úgy döntött, hogy verseket és filmajánlókat párosítanak, és míg Kautzky Armand a legszebb költeményeket szavalja, a háttérben lejátsszák az előzeteseket.

A roppant kreatív ötlet igencsak mókás végeredményt szült. Petőfi Anyám tyúkja alatt Alien tűnik fel a háttérben, Arany Toldija alatt - a pásztortüzes hasonlattal párhuzamban - Hellboy gyújt lángra embereket, Tóth Árpád Pompázó, lusta édes alkonyatánál pedig egy Tarantino-remek képsorait láthatjuk.

A felvételek magukért beszélnek:

A rítus

Hellboy II. - Az Aranyhadsereg

Tapló Télapó 2.

Zoolander 2.

Alien

Alkonyattól pirkadatig


KÖVESS MINKET:hirdetés
Magyarul szavalja kedvenc költőnője versét a brit nagykövet
Iain Lindsay Nemes Nagy Ágnes Iskola című művét adta elő a költészet napja alkalmából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Amióta Iain Lindsay a magyarországi brit nagykövet, lelkesen igyekszik megtanulni magyarul, mostanra pedig már elég jól is megy neki. Mindig hangoztatja, hogy szereti a magyar verseket, a költészet napján pedig rendszeresen elszaval egy költeményt. Tavaly például József Attila Óda című versét adta elő a budapesti József Attila Emlékhelyen, két évvel ezelőtt pedig Juhász Gyula Milyen volt... című költeményét szavalta el.

UK in Hungary

Lindsay nagykövet a magyar költészet napját idén a budapesti József Attila Emlékhelyen ünnepli. Hallgassátok meg élőben rövid beszédét és egy részletet az Óda című versből amit a kultúra napján...

Idén a március 15-i ünnepen is versmondással emlékezett meg a forradalom hőseiről. Ráadásul az egyik legnagyobb magyar költeményt, Petőfi Sándor Nemzeti dalát adta elő, az erről készült videót pedig közösségi oldalain is megosztotta.

Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk skótoknak is van egy Petőfink, Robert Burns, de most szóljon ez a vers Petőfi Sándor tiszteletére. Én így emlékezem Veletek március 15-ére. ????. I love poetry and I am fascinated at how patriotic Nemzeti Dal is. We Scots have our Petőfi, Robert Burns, so let me recite this poem in honour of Sándor Petőfi and 15 March. #mik #hungary #ikozosseg #magyarinsta #ikozosseghungary #instahun #igershungary #magyarig #ig_hungary #budapest #videoftheday #mindekozben #marcius15 #március15 #marcius15?? #nemzetiunnep #nemzetiünnep #nemzetidal #talpramagyar #magyar #petofi #pilvaker

706 Likes, 48 Comments - Lindsay Nagykövet (@ambassadorlindsay) on Instagram: "Nagyon szeretem a verseket, a Nemzeti dalban pedig különösen tetszik, hogy igazán hazafias! Nekünk..."

A brit nagykövet az idei költészet napján is folytatta a hagyományát, és ezúttal is videóra vette a szavalását.

Ha kíváncsi vagy a videóra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
VIDEÓ: Rabok szavalnak a börtönben a magyar költészet napján
Hét elítélt mondta el József Attila 'A hetedik' című költeményét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Nagyon ritkán pillanthatunk be azok életébe, akik valami miatt büntetés-végrehajtási intézményben vannak.

És azt sem tudjuk, mit éreznek, hogyan keresnek kapaszkodókat, hogy próbálnak változni és az életükön változtatni.

Kevesen tudják, hogy az elítéltek között vannak, akik szavalnak, színészettel, költészettel foglalkoznak.

A magyar költészet napjának tiszteletére négy büntetés-végrehajtási intézetből hét elítélt szavalta el József Attila A hetedik című költeményét.

A szavalók között vannak

a Tököli Országos Bv. Intézet elítéltjei is, akik tavaly megnyerték III. Országos Börtönszínház Találkozót.

A szavalatról videó is készült, amit a BV a honlapján tett közzé.

A videóhoz és a folytatáshoz, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mekkora ötlet: Bëlgát szaval a rendőrség Twitterén a színészből lett rendőrségi szóvivő
Zseniálisan reagáltak a költészet napjára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Hatalmas arcok a rendőrök - és azok is, akik a Magyar Rendőrség Twittert üzemeltetik.

Ez már akkor kiderült, amikor tavaly februárban a téli olimpia alatt poénkodtak a magyar férfi váltó rövidpályás gyorskorcsolya aranyérmével.

"Ehhez a gyorshajtáshoz mi is gratulálunk! Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor, köszönjük!"

"Ehhez a gyorshajtáshoz mi is gratulálunk! Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor, köszönjük!"

Idén március végén a fiatal sofőröknek üzenték meg ugyancsak Twitteren, hogy eszükbe ne jusson vezetés közben mobilozni.

Most komolyan siracc, tesám? Ne posztolga$$, miközben megy a drive, vezérostyám!

Most április tizenegyedikére, a magyar költészet napjára, József Attila születésének évfordulójára készültek.

A színészből lett szóvivő, Gál Kristóf szavalta el egy videón a Bëlga zenekar Rendőrmunka számának a szövegét.

"A költészet nagyon durva. Senki, mondom, senki sem gondolta, hogy egy rendőr ezt a #Belga-számot valaha elszavalja… pedig de. Hangot fel!"


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x