hirdetés

OTTHON ÉS KERT

Mielőtt létrát vásárolnál, ezt olvasd el!

A következőkben áttekintjük, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről, illetve milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha vásárlást fontolgatunk.

Link másolása

hirdetés

Minden háztartásban szükség van létrára. A különböző magasságok különböző létrákat követelnek meg, de nyilván nem szeretnénk sokféle típust vásárolni. A következőkben áttekintjük, mit érdemes tudni ezekről az eszközökről, illetve milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha vásárlást fontolgatunk.

Tudni kell, hogy létrán állva vállmagasságban dolgozhatunk a legkényelmesebben, tehát akármennyire is szeretnénk, a portörlést és az almafa metszését nehézkesen végezhetjük ugyanazzal a létrával. Kültéri, illetve kerti munkálatok esetén a még biztonságosan elérhető magasság legyen az irányadó; soha ne merészkedjünk olyan magasságba, ahol már nem érezzük magunkat biztonságban!

A létrák között számos típussal találkozunk. Ma már az alumíniumlétrákat tekinthetjük a leginkább elterjedtnek. A népszerűségüket elsősorban az alacsony súlyuknak, illetve a mozgathatóságuknak köszönhetik. Ideális választást jelentenek beltéri használatra, de jó tisztíthatóságuk miatt kültéri használatra is kiválóak. Kétágú, teleszkópos és megnövelt teherbírású változatokkal is találkozunk, így ezek a létrák tulajdonképpen minden igényt képesek kielégíteni.

A létrák másik elterjedt típusa a klasszikus falétra. Lényegesen nehezebbek lehetnek az alumíniumból készült társaiknál, de kétágú kivitelük gyakran ideális választássá teszi őket. Jellemzően 120-160 kilogrammal terhelhetők, ez extrém igénybevétel kivételével szinte minden esetben elégséges. Előfordulhat, hogy a lakásban egyszerűen nem jut hely a létrának, nincs hova elrejteni; ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen némi kreativitással az indusztriális lakberendezés részévé tehetjük vagy akár virágállványt készíthetünk belőle. Ez utóbbi megoldás abban az esetben ajánlott, ha csak ritkán használjuk a létrát, hiszen a virágcserepek leemelése és visszapakolása időigényes lehet.

Ha kevés tárolóhellyel rendelkezünk, az összecsukható létrák jelenthetik az észszerű megoldást. A teleszkópos száraknak köszönhetően akár a szekrény mélyén vagy az ágy alatt is elrejthetők, sőt, a szállításuk sem jelenthet gondot. Ennél a típusnál a munkamagasság is beállítható, ezért jó alternatívái lehetnek a fellépőknek is.

hirdetés

Persze előfordul, hogy csak egy fellépőre van szükségünk, semmi másra. Egy ilyen eszközzel kényelmesen elérhetjük a felső polcokat, letörölhetjük a port a nehezen elérhető helyekről, akár a függönyök leszedésében és felrakásában is segítségünkre vannak. Nagy előnyük, hogy a szélesebb taposófelületnek köszönhetően kényelmesebb a használatuk, hosszabb idő alatt sem gémberedik el a talpunk.

Ugyanakkor meg kell említeni az univerzális létrákat is, amelyek talán a leginkább képesek kiszolgálni az alapvető háztartási igényeket. Jellemzően alumíniumból készülnek, a teherbírásuk 140 kg feletti, a legtöbbjük különböző pozícióba átalakítható, így támasztó- és kétágú összecsukható létraként is használhatók.

Noha a létrák sokféle munkálat során a segítségünkre vannak, bizonyos esetekben munkaállványra van szükségünk. Ezek legfőbb előnye a nagy terhelhetőség, a szabad mozgás lehetősége, illetve a biztonságos használat. Az egymásba tolható keretrendszerelemek, a csúszásbiztos felületek, a különböző bővítőelemek mind azt a célt szolgálják, hogy zökkenőmentesen végezhessük el a munkánkat akár nagy magasságban is.

Akár létrára, akár állványra van szükségünk, fordítsunk kellő figyelmet a kiválasztásra, így garantálhatjuk a biztonságos munkavégzést!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT

Amit ablakcsere előtt szem előtt kell tartani

A nem megfelelő ablakok cseréjét a nyári hónapokra érdemes időzíteni. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a kiválasztás során, milyen típusok állnak rendelkezésre, illetve mit kell tudni az úgynevezett hőátbocsátási tényezőről.

Link másolása

hirdetés

Számos oka lehet, ha új ablakok beépítése mellett döntünk. Noha a munkálat némi felfordulással jár, a nem megfelelő minőséget képviselő ablakok cseréjét érdemes minél előbb elvégezni. A cserét rendszerint a gyenge hő- és hangszigetelő tulajdonság indokolja, de az esztétikai szempontok sem elhanyagolhatók.

Mindenekelőtt a leendő ablakaink anyagáról kell döntenünk. A hazai kereskedelmi forgalomban jellemzően műanyagból, fából és alumíniumból készült nyílászárókkal találkozunk; a lakossági felhasználás során jellemzően az első kettő jut főszerephez.

A faablakok a klasszikus megoldást képviselik. Tökéletes választást jelentenek azok számára, akik a természetességet részesítik előnyben a mindent uraló műviséggel szemben. Az ilyen ablakok melegséget, otthonosságot és kellemes közérzetet kínálnak, cserébe viszont rendszeres ápolást igényelnek. Természetességükből adódóan „lélegeznek”, így légcserét biztosítanak az otthonunk számára, ezzel megelőzve a falak penészesedését. Különböző lazúrok és lakkok használatával az igényeinknek megfelelő színvilágot és stílust kölcsönözhetünk számukra. Az egyediségért, a kiváló stabilitásért és más előnyös tulajdonságokért cserébe kissé magasabb árat kell fizetnünk, mint a műanyag ablakok esetében.

A műanyag ablakoknak nem csupán az árszabásuk kedvező, több más előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek. A mérettartásuk és a várható élettartamuk mindenképpen figyelemre érdemessé teszi őket, a felületük pedig semmilyen karbantartást sem igényel. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a hátrányos tulajdonságaikról sem; tömegtermék jelleggel rendelkeznek, anyaghasználatukból adódóan elütnek a klasszikus építészeti stílusoktól, illetve számítani kell arra, hogy a felületük az évek során porózussá válhat.

Nem mehetünk el szó nélkül az alumíniumablakok mellett sem, noha ezek – a lakossági célú felhasználást tekintve– kisebb jelentőséggel bírnak. Az élettartamuk és a stabilitásuk kiváló, azonban ipari megjelenést képviselnek, gyenge hőszigeteléssel rendelkeznek és relatív magas a bekerülési költségük.

hirdetés

A megfelelő ablak megtalálása érdekében meg kell ismerkednünk az úgynevezett hőátbocsátási tényezővel, amit leggyakrabban U-értékként emlegetünk. Korábban a K-érték elnevezés volt használatos, a két kifejezés egy és ugyanaz.

Maga az U-érték több tényező által meghatározott értékből adódik. Meg kell különböztetnünk az ablaktok és az ablaküveg hőátadási együtthatóját. Előbbi elsősorban a keret anyaghasználatától, illetve a légrések kialakításától függ, utóbbit pedig az üvegtáblák száma, a köztük lévő távolság, illetve a kitöltésre használt gáz határozza meg.

Amennyiben megnövelt hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező ablakra van szükségünk, keressük azokat a megoldásokat, amelyek 0,8-1,1 W/m2K hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő termékeket.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Így lesz hibátlan a festett fal

Összegyűjtöttük, mit kell tudni, hogy hibátlan legyen a fal.

Link másolása

hirdetés

A mai napig előszeretettel festjük a lakásunk falait. A módszerek persze sokat változtak; a porfestékeket és a színezőpasztákat felváltották a minőségibb termékek és a színtervezett kevert festékek, speciális festéktípusok váltak elérhetővé, de maga a festés örök. Összegyűjtöttük, mit kell tudni, hogy hibátlan legyen a fal.

A siker kulcsa az előkészítés

Soha ne feledkezzünk meg a felület előkészítéséről! Fogjunk egy nedves rongyot, majd próbáljuk meg letakarítani az előző festés legfelső rétegét. Ha szerencsénk van, ez nem fog menni, ennek ellenére érdemes áttörölni a teljes falfelületet.

Sajnos előfordulhat, hogy homokos vagy mészszerű réteg válik le. Ilyenkor a fellazult felületet ronggyal vagy puha kefével el kell távolítani. Tartsuk szem előtt, hogy a felületnek teherbírónak kell lennie.

Ezt követően már csak az egyenetlenségeket kell kijavítanunk; a szükségtelenné vált tiplik és szögek helyét glettel vagy más hézagolóval kell kitöltenünk. Ezeket a felületeket teljes száradás után visszacsiszolhatjuk.

Miután meggyőződtünk, hogy a teljes falfelület egyenletes, pormentes és száraz, ragasszuk közbe azokat a részeket, amelyekre nem kerülhet festék. Ilyenek például az ajtók és ablakok tokjai, a padlószegélyek, a kapcsolók és dugaszolóaljzatok… Erre a célra tökéletesen megfelelnek a közönséges festőszalagok, amelyek a munka végeztével könnyedén eltávolíthatók.

hirdetés
Kezdődhet a festés!

Legalábbis abban az esetben, ha a falfelületen nincsenek ázásnyomok, rozsdafoltok, illetve puha anyagból készült lapok. A víz- és rozsdafoltokat foltfedővel vagy szigetelőfestékkel érdemes kezelni, a puha anyagokat tartalmazó falakat és a gipszfelületeket pedig alapozóval kell ellátni, máskülönben túl agresszívan veszik fel a fedőfestéket.

Ezt követően már semmi nem tarthat vissza minket a festéstől! Használjunk jó minőségű festéket! Napjainkban a diszperziós festékek a legkeresettebbek; tökéletesen fednek, jó lég- és páraáteresztők, vízzel hígíthatók, jó a színtartásuk és akár gyönyörű fehér színben is rendelkezésre állnak. Nem mellesleg könnyű velük dolgozni. Vizes helyiségek esetében érdemes gombaölő adalékkal keverni őket.

A festéshez érdemes megfelelő méretű festőhengert választani, ami megfelelő szélességgel rendelkezik, illetve kellő mennyiségű festéket képes felvenni. Használjunk lehúzórácsot, máskülönben a festékfelesleg csorogni és fröcskölni fog.

Mindig a plafon lefestésével kezdjünk! Ennek egyszerű oka van: a gravitáció ellenünk dolgozik. Ha a falakkal kezdenénk, szinte biztosan összefröcskölnénk a már elkészült felületet. Első lépésként kisebb szélességű ecsettel fessük le a széleket és a lámpák környékét. Ezt követően hengerrel dolgozzunk tovább; figyeljünk arra, hogy a hengert mindig az egy festékmártással lefesthető felület közepére helyezzük, innen haladva hordjuk fel a festéket. Ezzel elkerülhetjük, hogy egymással szomszédos felületekre különböző mennyiségű festék kerüljön, és esetlegesen látható színárnyalati különbség jelenjen meg.

A plafon lefestése után következhetnek a falak. Ez esetben is a szegélyekkel, sarkokkal és szélekkel kell kezdenünk; a keskeny ecset most is segítségünkre lesz. A falak esetében is érdemes követni egy ajánlást annak érdekében, hogy elkerüljük a tarkaságot; a falakat először hosszanti irányba fessük, ezt követően keresztben, majd még egyszer hosszirányban pontos átfedéssel.

Ha követjük az itt megfogalmazott ajánlásokat, biztosak lehetünk benne, hogy a végeredménnyel maradéktalanul elégedettek leszünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Így válasszunk bejárati ajtót

Ha új bejárati ajtót szeretnénk választani, nincs könnyű dolgunk. Legalább öt szempontot figyelembe kell vennünk, ha tudatos döntésre törekszünk!

Link másolása

hirdetés

Az öt szempont közül a biztonság kérdése bír a legnagyobb jelentőséggel. A betörések elleni védekezést alapvetően határozza meg az ajtó anyaga, de más tulajdonságokról sem feledkezhetünk meg; ideális esetben az ajtólap legalább három, de inkább négy ponton csatlakozik a kerethez, az ajtótok falba csapolt megoldással rögzül az nyílásba, illetve az ajtó minél több ponton záródik a keretbe.

Említést kell tenni a hőszigetelő tulajdonságról is. Nem tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a fémek jó hővezetők, a fa és a műanyag pedig hőszigetelő tulajdonsággal bír, de nem szabad megfeledkeznünk az acélkeretekről, amelyek a műanyag- és faajtók biztonságtechnikai kivitelezését hivatottak segíteni. Ezek esetében előfordulhat hőelvezetés, illetve a téli időszakban a hőmérsékletkülönbség miatt megjelenhet páralecsapódás. Rendszeres szellőztetéssel jelentősen mérsékelhető ez a probléma.

Ha új bejárati ajtót keresünk, figyeljünk a hangszigetelésre is! A különböző ajtók hangszigetelő tulajdonsága jelentős mértékben eltérhet; ebben a tekintetben a faajtók vizsgáznak a legjobb eredménnyel.

Nem feledkezhetünk meg az esztétikai szempontokról sem. Válasszunk olyan megoldást, ami a leginkább illeszkedik a homlokzathoz, illetve az igényeinknek megfelelő dizájnnal rendelkezik. Vegyük számba, szükségünk van-e üvegbetétes ajtólapra!

Végezetül fordítsunk figyelmet az árra, illetve az ár-érték arányra! Ha szemügyre vesszük a bejárati ajtók kínálatát, könnyedén megtalálhatjuk azt a változatot, ami a számunkra előnyösnek ítélt tulajdonságokkal rendelkezik.

hirdetés
A bejárati ajtók típusai

A lakossági célokat elsősorban a fa- a műanyag és az acélajtók szolgálják. Mindegyik rendelkezik jellemző előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, érdemes ezeket számba venni, illetve megismerni.

Elsőként a klasszikus megoldásról érdemes szólni… A faajtók a természetesség és az otthonosság érzetével ajándékoznak meg bennünket, ráadásul jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a faanyag megóvása érdekében a felületeket rendszeresen ápolni kell, különösen kültéri alkalmazás esetén. Ha nem így teszünk, a faanyag vetemedik, ami záródási problémákhoz vezet. Esetükben is szem előtt kell tartani, hogy a biztonság garantálása csakis acélbetétek felhasználásával lehetséges!

Napjainkban egyre elterjedtebbek a műanyag bejárati ajtók, amelyek a népszerűségüket elsősorban a kedvező árfekvésnek köszönhetik. Az acélbetétek jóvoltából kielégítők a biztonságtechnikai tulajdonságaik, de épp emiatt némi hőelvezetésre lehet számítani esetükben. A felületük gyakorlatilag nem igényel karbantartást, olykor-olykor tisztára kell törölni őket. Hátrányként meg kell említeni a tucattermék jellegüket, illetve a túlzott szigetelő tulajdonságot, ami a rendes természetes szellőzést is gátolni képes. Téli időszakban az acélkeret hővezető tulajdonsága miatt páralecsapódás jelentkeznek, ami rendszeres szellőzés nélkül gyakran penészfoltok megjelenését eredményezi.

Végezetül szót kell ejteni fém bejárati ajtókról. Kivételesen masszív szerkezettel rendelkeznek, ennek megfelelően kiváló biztonságtechnikai adottságaik vannak; a fizikai, kémiai és mechanikai behatásokkal szemben is magas ellenálló képességgel bírnak. A gyenge hő- és hangszigetelő tulajdonságok javítása érdekében speciális megoldásokra van szükség, amelyek miatt az ilyen ajtók ára magasabb lehet. Előnyös választást kínálnak a faborítással rendelkező acélszerkezetes ajtók, amelyek egyesítik a két típus előnyös tulajdonságait.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Zuhanykabin-trendek, amelyek menővé teszik a fürdőszobád

Az alábbi cikkünkben mutatunk párat!

Link másolása

hirdetés

A zuhanykabin-trendek gyors változását tapasztaltuk az utóbbi években. A klasszikus változatokat modernebb és praktikusabb kabinmegoldások váltották, azonban egyre népszerűbbé váltak az úgynevezett épített zuhanysarkok, amelyek mára átvették a vezető szerepet a modern fürdőszobákban.

A zuhanykabinok népszerűségét a keretes sarokkabinok alapozták meg, amelyek még napjainkban is keresett megoldásnak mondhatók; szögletes vagy íves formával, nyíló- vagy tolóajtós megoldással, gyakrabban hátfal nélküli, ritkábban hátfallal ellátott változatokkal találkozunk.

A gyártók mindent elkövetnek, hogy kiszolgálják a megnövekedett vásárlói igényeket. Ennek köszönhetően szélesebb kínálatból válogathatunk, többféle méret terjedt el, aszimmetrikus és helytakarékos megoldások állnak rendelkezésre. A klasszikus fehér és krómszínű keretek mellett megjelentek az elegáns fekete és más színű változatok is.

A különálló és kombinálható zuhanyfalak és zuhanyajtók nagyobb szabadságot biztosítanak, hiszen ezeknek köszönhetően egyedi zuhanyzómegoldásokat alakíthatunk ki az igényeinknek megfelelően.

Fontos kiemelni, hogy minden egyes zuhanykabin és zuhanyfal biztonsági üvegből készül, ennek megfelelően biztonságosan használhatók.

hirdetés
Az építettzuhany-megoldások a jelen és a jövő megoldásai

Az épített zuhanykabinsarkok népszerűsége elsősorban az egyedi megvalósításoknak és az esztétikai adottságaiknak köszönhető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek más előnyös tulajdonságokkal is. A legnagyobb előnyük – a zuhanytálcával rendelkező kabinokkal szemben – a méretükben mutatkozik meg; esetükben akkora zuhanyterületet alakítunk ki, amekkorát csak szeretnénk vagy amennyi szabad terület rendelkezésre áll. A terület adta szabadságnak köszönhetően esőztető zuhanyfejet, masszázspanelt vagy akár egy padot is elhelyezhetünk bennük. Ha valami extrát szeretnénk, az épített zuhanysarokban megvalósíthatjuk.

A népszerűségnek örvendő úgynevezett walk-in zuhanyfalak könnyedén az igényeinkhez igazíthatók, hiszen az üvegfalak kombinálásával alakíthatók. Stabilitásukat az elegáns merevítőrudak és illesztési profilok biztosítják.

Ha épített zuhanysarkot szeretnénk kialakítani, szinte minden igényünkre találunk megoldást; fix falat, nyíló-, toló- és csuklóajtót alkalmazhatunk. A zuhanysarkok szintemelkedés nélkül is megépíthetők, ami biztonságosabbá teszi a használatukat, különösen abban az esetben, ha a háztartásban idősek vagy nehezebben mozgó családtagok élnek. Mivel a tálca nélküli, épített zuhanysarkok nem rendelkeznek zuhanytálcával, nem folyik alájuk a víz, így az élettartamuk is magasabb. A tisztításuk is egyszerűbb, tisztítószeres felmosással gondoskodhatunk a megfelelő higiéniáról.

Az előnyök mellett meg kell említeni, hogy az épített zuhanyfal elkészítése rendszerint (picit) talán magasabb költséggel járhat, de az általuk képviselt praktikum és esztétika azonban megéri a magasabb ráfordítást. A lehetőségeink igencsak szélesek; a falakat csempével, mozaikkal, kövekkel és falburkoló panellel is burkolhatjuk, de akár speciális vízhatlan festést is alkalmazhatunk. A padlót csúszásmentes járólappal vagy természetes kővel javasoljuk burkolni.

Az egyedi megjelenés érdekében különböző színvilággal, mintázattal és anyaghasználattal rendelkező burkolatok közül válogathatunk, illetve zuhanyfalak és zuhanyajtók széles választéka áll rendelkezésünkre, akár átlátszó, intimmintás vagy robbantott üveges megoldás közül válogatunk. Noha a divatirányzatok folyton változnak, az igényeinknek és ízlésünknek megfelelő megoldásokkal olyan helyet alakíthatunk ki, ahol minden fárasztó nap végén feltöltődhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: