News here
hirdetés

OTTHON ÉS KERT
A Rovatból
hirdetés

Kerti csapok és öntözőrendszerek téliesítése

Cikkünkben segítünk hogyan kezdj neki!

Link másolása

hirdetés

Szeptember elmúltával nincs már szükségünk az öntözőrendszerekre és eszközökre. Az alacsonyabb hőmérséklet következtében véget ér a gyep és a haszonnövények növekedési időszaka, ráadásul a kipárolgás mértéke is radikálisan csökken. Fontos teendőnk adódik: téliesítenünk kell a kerti csapokat és öntözőrendszereket, így védve őket a fagy rongálásától.

Önmagában az alacsony hőmérséklet nem jelent problémát, azonban a rendszerekben maradt víz komoly károkat okozhat. A fizikaórákról tudjuk, hogy fagyás során a víz térfogata megnő; vagyis a csövekben maradt víz – megfagyva – jég formájában szétfeszítheti azokat. Ez a magyarázata annak, hogy minden öntözőrendszert és minden vizes eszközt téliesítenünk kell, vagy biztonságos fagymentes helyre kell szállítanunk. Nagyon fontos, hogy ezt még az első fagy előtt megtegyük!

Ha egy teljes öntözőrendszert kell téliesítenünk, kell téliesítenünk, mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányozni a rendszer leírását, illetve használati útmutatóját. A különböző rendszerek különböző elemekből épülnek fel, így egységes javaslattal aligha élhetünk.

Az öntözőrendszerek az esetek többségében rendelkeznek leeresztő vagy víztelenítő szelepekkel. Ezek az öntözőrendszer legalacsonyabb pontján helyezkednek el, amennyiben a telepítő ezeket helyesen telepítette. A téliesítésnél elegendő a vizet elzárni, ezzel a nyomást levéve a rendszerről. A víztelenítő szelepek ekkor elengedik a rendszerben lévő maradék vizet, így fagy esetén a rendszerben nincs már víz, ami megrongálhatná a rendszer elemeit. Amennyiben a rendszerünk leeresztő szeleppel rendelkezik, úgy azt is ki kell nyitnunk ahhoz, hogy a rendszerből távozhasson a víz.

Ha ilyen rendszerrel van dolgunk, elsőként magát a vízcsapot kell elzárnunk. Amennyiben a rendszer egy hagyományos kerti csaphoz csatlakozik, annak a vízelvezető szelepét is nyitjuk. Ezt a szelepet leggyakrabban fagycsapként szoktuk emlegetni, a megtalálása nem okozhat problémát. Ezt követően nyitjuk az összes vízleeresztő szelepet, így máris megszűnik a rendszerben lévő víznyomás. Nincs más dolgunk, csupán meg kell várnunk, hogy a rendszerben lévő összes víz távozzon a csövekből. A legmélyebb ponton elhelyezett szelepet érdemes kiszerelni és fagymentes helyen tartani, amíg újra szükségünk lesz rá.

hirdetés

Látható, hogy az öntözőrendszer téliesítése relatív egyszerű művelet, akár szakember bevonása nélkül is könnyedén elvégezhető. Ám vannak esetek, amikor nincs ennyire egyszerű dolgunk: ha a rendszer nem rendelkezik beépített víztelenítő szelepekkel, egyszerűen nincs mit nyitnunk, hogy távozzon a rendszerben lévő víz…

Ebben az esetben szükségünk lesz egy kompresszorra. De mindenekelőtt el kell zárnunk a főcsapot. Nagyon fontos, hogy áramtalanítsuk a szivattyút és a víznyerőhelyet! Ezt követően a kompresszort csatlakoztatnunk kell a rendszerhez, majd nyitjuk az úgynevezett zónaszelepeket – amennyiben nem adott az automatikus beállítás lehetősége, ezt kézzel tehetjük meg. A szelepen keresztül megkezdődik a rendszerben pangó víz elfolyása, miután az összes víz távozott, lecsatlakoztathatjuk a kompresszort. A szelepeket ne zárjuk el, nyugodtan hagyjuk nyitott állapotban! Végül kapcsoljuk le a vezérlőt, ezzel befejezve a műveletet.

Miután elvégeztük az öntözőrendszer téliesítését, foglalkozzunk a különböző vizesedényekkel, hordókkal és tömlőkkel is! Ne feledjük, a műanyag hordókat a jég könnyedén szétrepesztheti, így ezeket mindenképpen szükséges üríteni. A locsolótömlőket, pisztolyokat és szórófejeket is vigyük fagyvédett helyre! Ha mindent megtettünk az öntözőberendezéseink védelme érdekében, biztosak lehetünk benne, hogy a következő tavasszal is jó szolgálatot tesznek majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Magaságyások és hasznos kerti kiegészítők – Kertészkedés néhány négyzetméteren

Link másolása

hirdetés

A magaságyások lehetővé teszik, hogy kis területen dísznövényeket, zöldségeket és fűszernövényeket termesszünk; mindezt vegyszermentesen, biztonságosan és gazdaságosan.

Az ilyen jellegű ágyások tulajdonképpen a föld felett 50-90 centiméter magasságban elhelyezett tárolók, amelyek vázát rendszerint valamilyen fakeret biztosítja, noha egyre népszerűbbek az acéllemezből, műanyagból és műrattanból készült megoldások is.

Ezért érdemes beszereznünk néhányat…

A magaságyásban folytatott növénytermesztés mellett számos érv szól. Noha a termőterület nagysága erősen korlátozott, jó minőségű táptalaj használatával a gyorsan fejlődő növények termesztése jelentős haszonnal járhat.

Mivel az ágyásokban elhelyezett termőtalaj gyorsabban felmelegszik, mint talajsíki termesztés esetén, ezért a magok fejlődése korábban megkezdődhet, illetve a palánták nevelése is idejekorán lehetségessé válik. Ennek köszönhetően a tavaszi termesztést követően sárgarépát, káposztát, karalábét, céklát ültethetünk.

A megfelelő termőhatékonyság elérése érdekében gondoskodnunk kell a talaj állapotának megőrzéséről; a termőközeg legyen nedves, de soha ne legyen sáros. A megfelelő nedvességtartalom garantálja, hogy a komposztban és a termőföldben lévő szerves anyagok korhadási folyamata megfelelő legyen. Lehetőség szerint öntözzünk minél gyakrabban kis mennyiségben; a túlzott öntözés a talaj szerkezetének megváltozását idézi elő, ami a növények oxigénfelvételét veszélyezteti.

hirdetés

Jó minőségű locsolóvízhez jutunk, ha vízgyűjtő edényeket alkalmazunk az esővíz hasznosítása érdekében.

Az ágyások mérete

Gyakran felvetődő kérdés, mekkora ágyásokat érdemes választani, mekkora legyen a termőterület nagysága. Nincs egyértelmű állásfoglalás, hiszen a magaságyások szélessége kizárólag a rendelkezésre álló szabad terület függvénye. A kereskedelmi kínálatban elérhető magaságyások jellemzően 70-150 cm szélességgel rendelkeznek, így a mozgatásuk és az áthelyezésük is lehetséges.

Érdemes előnyben részesíteni azokat a szerkezeteket, amelyek esetében a termőterület a föld felett 80-90 cm magasságban helyezkedik el, így elkerülhetjük a hajlongással járó kellemetlenségeket. Az ágyások elülső és hátsó széle közötti távolság ne legyen nagyobb 60 centiméternél!

Kerti kiegészítők az esztétika szolgálatában

A magaságyásokra sokszor termőterületként tekintünk, noha virágoskertek, díszkertek és egyéb megoldások létrehozására is tökéletesen alkalmasak. Az esztétikai értéküket különböző kültéri dekorációs lámpákkal tehetjük teljessé.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Munkalapok az otthonunkban – Ha még nem tudod, melyiket válaszd
Előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során. Cikkünkben ebben segítünk!

Link másolása

hirdetés

A munkalapokra elsősorban konyhai munkafelületként gondolunk, de asztalok, pultok és párkányok esetében is remek szolgálatot tesznek. Akármilyen célra választunk munkalapot, hosszú éveken keresztül megelégedettséggel szeretnénk használni, ezért gyakorlati szempontokat, előnyöket és hátrányokat is figyelembe kell vennünk a kiválasztás során.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a legolcsóbb és a legdrágább megoldások között kifejezetten nagy eltérés mutatkozik, így a választásunkat akár a rendelkezésre álló büdzsé is befolyásolhatja. Az alábbiakban a legismertebb és legelterjedtebb típusokat vesszük górcső alá.

Laminált dekor munkalapok

Elsőként a laminált munkalapként emlegetett változatot kell megemlítenünk, amely kétségkívül a legnépszerűbb megoldásnak számít. Persze érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ennek a népszerűségnek a legfőbb oka a kifejezetten alacsony árral magyarázható.

A laminált dekor munkalapok a tömör fa, a kő vagy a kerámia látványát képesek nyújtani az eredeti változatoknál lényegesen alacsonyabb áron. Emellett számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban; jól tűrik a napi használatból adódó kopást, nem pattan le a felületük, relatív strapabírók a karcokkal szemben és bizonyos mértékig ellenállnak a magas hőnek is. Hosszabb ideig viszont nem tehetjük ki jelentős hőhatásnak.

A várható élettartamát elsősorban az élzárások minősége fogja meghatározni, ezért érdemes előnyben részesíteni a minőségibb változatokat, illetve elkerülni a gyanúsan olcsó termékeket. Nem megfelelő élzárás esetén a mindennapi használat során beszivárgó víz is károsíthatja az alaprétegüket!

hirdetés

Valódi fából készült munkalapok

A valódi fa varázsa a konyhában is szemet gyönyörködtető. Sajnos cseppet sem olcsó megoldásról beszélünk, ráadásul éves rendszerességgel olajozást kell végeznünk rajta, sőt, a felülete is sérülékeny, viszont olyan látványt és érzetet képes nyújtani, amire csak a természetes faanyag képes.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az olajozást csakis olyan készítménnyel végezhetjük, ami étellel érintkezve nem jelent veszélyforrást.

Technikai kőből készített munkalapok

Az ilyen munkalapok hozzávetőlegesen 95%-ban természetes kőőrleményből készülnek, amihez poliésztergyantát kevernek kötőanyagként. Noha mesterséges felületről beszélhetünk, tapintásuk a megtévesztésig hasonlít a természetes kőhöz.

Számos előnyös tulajdonság említhető velük kapcsolatban. Nagy teherbírással rendelkeznek, nem törnek, nem karcolódnak, nem szívnak magukba semmilyen folyadékot, így foltosodásra sem hajlamosak. Kiválóan tisztíthatók, ezért higiénikus megoldást biztosítanak az otthonok számára. Az egyetlen hátrányuk a nem tökéletes hőállóság, ami a kötőanyagként használt gyantának tudható be.

Természetes kövek

A gránitból és márványból készített munkalapok népszerűsége a relatív magas áruk ellenére töretlen. Rendkívül praktikusak, hiszen strapabírók, ellenállnak a kisebb-nagyobb behatásoknak, nem karcolódnak. Persze nem feledkezhetünk meg az említett két kőzet tulajdonságai között lévő különbségekről sem; a gránit rendkívül kemény anyag, a márvány némileg puhább. Sőt, utóbbival kapcsolatban el kell mondani, hogy egyes tisztítószerek, illetve a vízkőoldók elvehetik a természetes ragyogását, ezért a használatuk és tisztításuk mindenképpen odafigyelést igényel.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Amit a mosogatótálcákról tudni érdemes
A konyhafelújítás és -kialakítás során érdemes kiemelt figyelmet fordítani a mosogatótálcára: számos gyakorlati, ergonómiai és esztétikai tulajdonságot kell figyelembe vennünk, hogy a számunkra optimális megoldás mellett dönthessünk.

Link másolása

hirdetés

A mosogatótálcák legmeghatározóbb tulajdonságai az anyaghasználatból származnak. Ezek alapján mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő megoldást.

A mai napig a rozsdamentes acélból készített mosogatótálcák a legelterjedtebbek. Más típusokhoz képest relatív olcsónak mondhatók, a várható élettartamuk pedig kifejezetten hosszú. Ideális választást jelentenek nagy igénybevételű konyhákban. A minőségi változataik vastagabb anyaggal rendelkeznek, illetve zajcsillapítást biztosító betéttel vannak ellátva. A mosogatótálca alatt elhelyezett burkolat képes csökkenteni a csörömpölés hangját.

A rozsdamentes acél tálcák valójában króm-nikkel-acél ötvözetből készülnek. Az anyagösszetételről a CNS rövidítés árulkodik; amennyiben a jelölés CNS 16/9, abban az esetben a mosogatótálca anyaga 16% krómot és 9% nikkelt tartalmaz. Fontos tudni, hogy a nikkel felelős a rozsdamentességért, ezért ne válasszunk olyan terméket, amely egyáltalán nem tartalmazza ezt a fémet!

Nem feledkezhetünk meg a zománcozott öntöttvas mosogatótálcákról sem, amelyek a retró életérzés hívei számára kínálnak alternatívát.

Újszerű megoldást kínálnak az úgynevezett kompozit mosogatótálcák. Noha ezeket már nem sorolhatjuk az olcsó választások közé, a gránitkompozit tálcák számos kiváló tulajdonsággal rendelkeznek. Rendkívül jól tűrik a fizikai igénybevételt, nem karcolódnak, nem vízkövesednek. A kínálatukban ma már széles forma- és méretválasztékkal találkozunk.

hirdetés

Mindenképpen szót érdemelnek a kerámia mosogatótálcák is. Noha ezeket sokan a fürdőszobai mosdókhoz hasonlónak ítélik meg, rusztikus és hagyományos berendezésű konyhákban tökéletes összhangot képesek teremteni. Gyönyörű hófehér felületüket könnyedén tisztán tarthatjuk, és még a vízkővel sem lesz sok gondunk, ha ilyen mosogatótálcát választunk.

Nem feledkezhetünk meg a szilárd műkőborítással ellátott akriltálcákról sem. A felületüket valamilyen kőőrlemény és műgyanta keveréke adja. Abban az esetben érdemes ezeket választani, ha maga a pult is ebből az anyagból készül, gyakorlatilag a teljes konyhai felület illesztés nélkül elkészíthető. A műkőfelület gyönyörű, jól tisztítható és ellenáll a vízkőnek is. Persze tisztában kell lenni a hátrányaival is: a gyantatartalom függvényében kifejezetten hőérzékeny lehet, karcolódhat, illetve magasabb árat kell fizetnünk érte, mint más típusokért.

Tartsuk szem előtt, hogy a számunkra megfelelő mosogatótálca kiválasztásakor további tulajdonságokat is mérlegelni kell. A méretet a saját igényeinknek megfelelően válasszuk ki! Kis alapterületű pultok esetén érdemes mélyebb, de keskenyebb változatok mellett dönteni. A többmedencés kialakítás jelentősen egyszerűsítheti a munkát, ha nagyobb mennyiségű terítéket kell elmosogatni.

Ne feledkezzünk meg a dizájn kérdéséről sem! Noha a gyakorlati és higiéniai szempontokat kiemelten kezeljük, egy szép és igényes mosogatótálca képes feldobni a konyhánk összképét. Szánjunk időt a kiválasztásra és nem fogjuk megbánni a döntésünket! Egy beépíthető mosószeradagolóval pedig még komfortosabbá tehetjük a mosogatást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OTTHON ÉS KERT
Fürdőszobai fűtés
Segítünk a választásban!

Link másolása

hirdetés

A fürdőszoba fűtése minden otthonban egy igen fontos kérdés, hiszen fürdés vagy zuhanyzás közben senki sem szeret fagyoskodni. A hűvös, nyirkos fürdőszoba használata nemcsak kellemetlen, de egészségtelen is. A hideg és nedves helyiségekben megjelenik a falakon és a fugák mentén a penész, sőt a nehezen száradó törölközőkön és más textíliákon is megtelepszik. Ezért a megfelelő fürdőszobai fűtés mindenképpen szükséges.

A fürdőszoba tervezésekor oda kell figyelni, hogy mit választunk erre a célra. Tartsuk szem előtt, hogy egyes típusú elektromos fűtőtestek nem használhatók a fürdőszobában. Igyekezzünk olyat választani, amely biztonságosan használható nedves környezetben is. Az utóbbi időben egyre többen döntenek a törölközőszárító radiátor mellett, hiszen magas komfortérzetet nyújt, használata pedig praktikus és kényelmes. Mindemellett esztétikus látványt is garantál. Az utóbbi időben egyre populárisabbak lettek a helytakarékos, lépcsős kialakítású törülközőszárító radiátorok.

Milyen típusú törölközőszárítós radiátorokkal találkozhatunk a piacon?

Az ilyen típusú fürdőszobai fűtés többféleképpen oldható meg. Vannak olyan radiátorok, amelyeket a meleg vizes rendszerre lehet kötni. Egyetlen hátrányuk, hogy csakis akkor működnek, amikor a központi fűtés be van kapcsolva az egész házban. Hűvösebb időben, amikor még a fűtést nem kapcsoljuk be, de a fürdőszobában már fürdés közben fázunk, egy fürdőszobai elektromos készülékkel javíthatunk a helyzeten.

Létezik vegyes üzemű törölközőszárító radiátor is, amelyet szintén a meleg vizes rendszerre lehet kötni, azonban a bennük lévő elektromos patron lehetővé teszi, hogy fűtési szezonon kívül is melegedni tudjunk a fürdőszobában.

A harmadik típusba a kizárólag elektromos energiával működő törölközőszárító radiátorok tartoznak. Ezek nagy előnye, hogy szükség szerint bármikor üzembe helyezhetők. Felszerelésük is nagyon egyszerű, csupán fel kell őket fúrni a falra, be kell dugni a hálózatba, és már használatra készek. Egyes elektromos törölközőszárítók gyors szárítási módba kapcsolhatók, ilyenkor nagyon gyorsan képesek a nedves ruhákat megszárítani. Turbó módban pedig képesek a helyiség gyors felfűtésére. Egyes típusok gyerekzárral is rendelkeznek.

hirdetés
A fürdőszobai törölközőszárító radiátor előnyei

Az ilyen típusú radiátorok nagy előnye, hogy melegen tartják a vizesblokkot, és ezáltal kellemesebbé teszik az ott tartózkodást, illetve lehetővé teszik a textíliák szárítását is. Ez különösen hasznos télen, amikor a ruhák száradása igencsak nehézkes. A nagyobb méretű radiátorokra akár 10 vagy még annál is több ruhadarabot is teregethetünk. Egyes típusok ventilátort és termosztátot is tartalmaznak, ezzel fokozva a kényelmet és teljesítményt.

A fürdőszobai radiátorok ma már igen sokféle színben és kialakításban kaphatók. A dizájn miatt ezek már nemcsak hasznos kiegészítői a fürdőszobáknak, hanem szinte díszei is.

A piacon ma már sokfajta törölközőszárító radiátor létezik, ezért vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy mire van szükségünk, és mi az, amit elvárunk a készüléktől. Fontos szempont a teljesítmény, a méret, hogy mekkora radiátor fér el a falon... Ha keskeny a fal, ahova szerelni szeretnénk a fűtőtestet, akkor a 30, 40 vagy az 50 centiméter széles radiátorok között kell választanunk. Ha több hellyel rendelkezünk, akkor jó döntés lehet a 60, 70 vagy akár a 80 centiméter széles változat is. A legalacsonyabb radiátorok 70-80 centiméteresek, a leghosszabbak pedig 180 cm körüliek. Az utóbbiak már igen jelentős szárítófelülettel és teljesítménnyel is rendelkeznek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: