hirdetés
nyito-10.jpg

Ősszel is csodaszép a Vácrátóti Botanikus Kert - nézd meg te is a saját szemeddel

Ha még nem jártál a parkban, mindenképpen szervezz ide egy utazást. Itt láthatod Magyarország leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményét.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. október 21.


hirdetés

Ősszel is irány a szabadba, mert sétálni mindig jó. Mikor szép az idő, akkor jól esik pár órát a természetben tölteni. Ha valami különleges helyszínre vágysz, akkor irány Vácrátót, a romantikus és különleges botanikus kert.

A természetvédelmi terület műemléki védelem alatt áll és valamennyi növénye védett.

A pompás kert pedig egy különleges férfinak köszönheti létét. Vigyázó Sándor feleségének alakított ki egy csendes otthont ebben a csodás kertben. Így lett Vácrátót egy szerelmes és gazdag hazafi hagyatéka. A kert szépsége sokakat rabul ejtett, nem véletlen, hogy a legnagyobb magyar filmeket is itt forgatták.

Az 13.000 növényfajt bemutató kertben most felfedezők is lehetsz. Magyarország legkülönlegesebb botanikus kertjében ugyanis minden hónapban más-más helyre kalauzolnak el.

Az október színes pompába öltözteti a növényeket, miközben közülük több is pont ilyenkor virágzik. Az üvegházakban is rengeteg virág nyílik, így garantáltan érdekes és élvezetes lesz az itt eltöltött idő. Igaz, közben a kert megkezdi a felkészülést a hidegebb időkre, a dézsás növények a telelő helyükre kerülnek, felássák az ágyásokat, összegyűjtik a magokat, és megmetszik az évelők.

hirdetés

Itt szabadon lehet sétálni a kijelölt utakon, de ha szeretnél valami tematikát követni, akkor erre a legegyszerűbb, ha a hónap növényeit keresed. Egy térképes vezetőlap útmutatása, és a növények mellé kihelyezett kis táblák is jelzik, mit érdemes alaposan szemügyre venni. Októberben például a kutyatejfélék családjába tartozó ricinust, a fészkeseket, a pázsitfűféléket, a napraforgókat, a sziklakerti növényeket, a színpompás őszirózsákat, őszi begóniákat, vagy a vadszőlőt. Az üvegházban a golgotavirág és az orchidea is virágzik.

A kert szándéka, hogy a nemzeti parkok, vagy a természetvédelmi területek mintájára létrehozott botanikus kerti tansétát is minél többen megismerjék, megszeressék. Így a kalandvágyók a nyolc állomást bejárva megtudhatják például, hogy az örökzöldek váltják-e a levelüket, vannak-e fenyők, amelyek télire lehullatják lombjukat, fa-e a bambusz, mik azok a rácscserjék, melyek a Föld leghatalmasabb élőlényei, hogyan lélegzik a vízben álló mocsárciprus, miért különc növény erdeink örökzöld liánja, a borostyán, a leleményes ember mi mindenre használja a fák kérgét… A sétaút hossza 1650 méter. A tansétához külön vezetőfüzet is készült, amelyet a pénztárban lehet megvásárolni.

A kert honlapján még számos témát ajánlanak, amelyek más-más szemszögből mutatják be a növényeket. Így például önállóan bejárható a Kínai növények tansétája, megismerhető a Növényrendszertani gyűjtemény, vagy felfedezhető az Üvegházat, felfedezni a Berkenyházat, vagy a Karbonházat. Készült útvonalterv a kerekesszékes látogatóknak is.

A séták mellett programokat is szerveznek, novemberben például a Botanikuskert virágai - akvarell festészeti foglalkozást (előzetes bejelentkezéssel).

A Nemzeti Botanikus Kert október végéig nyári nyitva tartás szerint látogatható, november 1-től március 31-ig téli nyitvatartási rend szerint minden nap 8.00-16.00 óráig várja a látogatókat.

Bővebb információk ITT.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
B9010A13-5427-4A58-9947-372CF3B4102F.jpg

Megnéztük, hogy milyen most Olaszországban nyaralni - Róma üres és csendes a turisták nélkül

Sokak számára talán még nem opció a külföldi út, de mi ezt tapasztaltuk Olaszországban.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Bár a helyzet folyamatosan változik, jelenleg zöld utunk van Olaszország, és így Róma felé is. Érthető, ha sokan nem merészkednek most külföldre, de akiket mégis az olaszok felé húz a szívük, elég speciális állapottal találkozhatnak most.

A repülőjegy igen olcsó.

4-5000 forintért is ki lehet már fogni egy-egy jegyet. És ha az ember csak pár napra megy, és elvan egy kézipoggyásszal, akkor ez az összeg nem is feltétlenül rúg magasabbra.

Keringett egy olyan hír a neten, hogy az Olaszországba tartó és az onnan induló összes belföldi és nemzetközi repülőjáraton megtiltották az ülések fölötti poggyásztartók használatát.

Nos, mi ennek az ellenkezőjét tapasztaltuk a Ryanair járatán. Lehetett felülre is pakolni, és mivel a lábtartókat is leszerelték, az ülések alá is jóval nagyobb csomagok fértek, mint amit régen megszoktunk.

hirdetés

A maszk természetesen végig kötelező a gépen és a reptéren is, de sem a felszálláskor, sem pedig a leszálláskor és a beléptetéskor nem tapasztaltunk más, extra intézkedést.

(Állítólag egy papírt is ki kellett volna töltenünk belépéskor, de nálunk ez is elmaradt, és azóta egy másik ismerősöm is enélkül abszolválta az utazást.)

Szállást is elég jó áron sikerült foglalnunk, így mondhatnám, hogy anyagilag megérte a dolog, de van itt még egy összetevő, ami kissé bonyolítja a történetet... de erről majd a cikk végén mesélek, most inkább lássuk a várost!

Az azért nyilván barokkos túlzás, hogy a város üres, de az is biztos, hogy egy évvel ezelőtt, nyáron, nem így nézett ki.

Az élet Rómában is újraindult. Kinyitottak a vendéglátó helyek, jönnek-mennek az emberek. De turisták csak elvétve akadnak.

És ez egyfelől kicsit szomorú, másfelől viszont lenyűgöző látvány. A monumentális épületek előtti terek szinte üresek. Simán lehet úgy nézelődni, fotózkodni, hogy az embernek nem zavarnak bele az aurájába. Nincsenek kilométeres sorok, és nincsen hangzavar.

De mégsem azt érzi az ember, hogy halálos kór söpört végig erre, hanem inkább azt, hogy nyugalom szállt a városra és egy újabb lélegzetvétel után, csendben kezd talpraállni.

Az emberek zárt terekben azért természetesen maszkot viselnek, és mindenhol van kihelyezve fertőtlenítő is, de a városban, séta közben már nem veszik ennyire szigorúan a szabályokat ők sem.

Persze a szavaim képekkel együtt beszédesek igazán, szóval lássuk a legszebb tereket-helyeket, retus és filter nélkül. Úgy, ahogy én egy héttel ezelőtt megtapasztaltam őket.

A Spanyol lépcső és környéke csúcsidőben, naplemente előtt:

És egy másik nap, dél környékén:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito.jpg

Hajós: Itt van Európa legnagyobb pincefaluja, mellette egy legendákat őrző kastély és egy csodatevő Szűz Mária szobor

Titkos alagút, gyönyörű kert, romantikus zegzugos utcácskák, gasztronómiai kalandok, nyugalom és testi-lelki feltöltődés vár Bács-Kiskun megyében.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Van Magyarországon egy különleges falu, amelynek Európában sincs párja. A romantikus vidékű – 2008-ban városi rangot kapott - Hajós egyre több látogatót vonz. A település közelében, a szabályos rendben épült présházak alatt löszbe vájt pincék találhatók. A legrégibb pince 1840-ben épült.

Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja 24 hangulatos, kanyargós utcából, 1200 présházból áll.

Múltja, hangulata, kínálata, valamint a környező látnivalók remek programot nyújtanak akár egy több napos utazáshoz is. Tartsatok velünk egy kis kalandozásra.

A falu folyamatosan fejlődik, alakul és egyre több szolgáltatást is nyújt. Legújabb fejlesztésük az év elején megnyílt (és a járvány után újranyílt) Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont.

A pincefalu közepén álló épületben élményközpont, közösségi tér, kiállítás található, és lehetőség van borkóstolásra és a faluban működő borászok termékeinek vásárlására is. A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett az épített örökség és a természeti értékek is láthatók. Érdemes a pincefalu felfedezését itt kezdeni, mert érdekes információkkal, egy-egy pince felkeresésében, borkóstolás leszervezésében is segítenek. Megtudhatod, hol vannak szálláshelyek, vagy éppen milyen rendezvényeket szerveznek.

hirdetés

A pincefaluban számos borászat működik. Az itt készített borok is híresek, elsősorban a Cabernet, a Sauvignon, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres a tájra jellemző borfajta. Ezeket a löszfalba vájt 20-50 méter hosszú pincealagutakban érlelik az állandó 10-12 fokos hőmérsékletben.

A város több ünnepe is a Pincefaluhoz kötődik. Minden év május utolsó hétvégéjén itt tartják az Orbán Napi Borünnepet, szeptemberben pedig szüreti fesztivált rendeznek. Aki pedig szeretne itt tölteni pár napot, annak jó hír, hogy egyre több épületet alakítanak át apartmanná is.

Hajós másik nevezetessége

Bács-Kiskun megye legöregebb világi emlékmű épülete, a barokk érseki kastély,

melyet 1739-ben építtetett gróf Patachich Gábor kalocsai érsek, majd többszöri átépítés után nyerte el mai formáját.

A bájos épületet eredeti szépségében újították fel, benne a díszlépcsőházzal, vagy a különleges, festett rózsás Sala terrana teremmel. Az emeleti díszteremben Mária Terézia családjának kalandos sorsú festményei láthatók. A berendezett enteriőrökben az érseki rezidencia mindennapjait idézik meg. Hogy hol rejtőztek a festmények, melyik bútornak van titkos rekesze, vagy miért érdekesek a kályhák - ezeket is megtudhatod egy vezetett sétán.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
levendula_harmathbea-14.jpg

Varázskert: egy mini Provance a Szentenderi-szigeten

A sárgálló napraforgók mellett illatos, lila levendulasorok pompáznak. Kész szín és illatorgia, szemnek, orrnak, no és a léleknek is üdítő élmény.
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2020. július 15.


hirdetés

Mintha Provance egyik illatos kertjébe tévednél, olyan élmény fogad Budapesttől mindössze harminc kilométerre. A Szentendrei-sziget egyik rejtett zugában, Tahitótfalu és Pócsmegyer határában vár rád - a Szigeti út mellett - egy varázskert.

Tényleg festői a táj: a sárgálló napraforgók mellett illatos, lila levendulasorok pompáznak. Kész szín és illatorgia, szemnek, orrnak, no és a léleknek is üdítő élmény.

A Varázskert tulajdonosai a fotósnak elárulták, hogy a sziget klímájának köszönhető, hogy itt később virágzik a levendula, mint például Tihanyban. Így ha ott lemaradtál a látványról, akkor most van lehetőséged még pótolni.

A három éve ültetett tövek a múlt hétvége óta pompáznak teljes virágdíszben, és a következő két hétvégén várják a látogatókat.

Itt csokorba kötve vehetsz az illatos virágokból, vagy a levendulából készült illóolajból, szörpből, mézből, fürdősóból és gyógytea keverékből.

hirdetés

A nyitvatartásról és a kert megközelítéséről is bővebb információk ITT találhatók.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dunakanyar.jpg

Ezentúl egyetlen jeggyel bejárhatod az egész Dunakanyart: buszra, hajóra és vonatra is érvényes

A 24 órás jeggyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járataira is felszállhatsz.
MTI, Címkép: Pasztilla/Wikipédia - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Új összevont közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, amellyel a MÁV, a Volánbusz, a HÉV és a Mahart helyi járatai is igénybe vehetők – közölte a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy az új napijegy szerdától érvényes,

a 24 órás jeggyel a Pilis, a Duna és a Börzsöny bármelyik népszerű kirándulóhelye felkereshető szeptember végéig.

A jegyeket a MÁV-START Zrt. pénztáraiban lehet megváltani, augusztus közepétől pedig várhatóan a mobiltelefonos alkalmazásukban is elérhető lesz.

Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta: a napijegy szerdától kétféle változatban lesz elérhető.

hirdetés

A felnőtt napijegy ára 1999 forint, a 26 éven aluliaké 1499 forint lesz.

A jegyek vasúton a MÁV-START 2-es (Budapest–Esztergom), 70-es (Budapest–Vác–Szob) és 75-ös (Vác–Diósjenő–Balassagyarmat) vonalain érvényesek, közúton a Volánbusz 300–399 és 800–898 számcsoportba eső viszonylatain, amelyek olyan turisztikailag fontos településeket érintenek, mint Esztergom, Szentendre és Vác. A HÉV-en a H5-ös vonalon Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszon lesz érvényes a napijegy.

Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a társaság menetrend szerinti dunakanyari körjáratain használható a jegy. Az utasok a Vác–Visegrád, az Esztergom–Zebegény, a Szentendre–Visegrád vagy a Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös viszonylat közül választhatják ki, hogy melyik vonalon használják fel a jegyet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!