hirdetés
otpacsirta_epiteszpince
Őrülten romantikus helyet mutatunk a nyolcadik kerületben - Építészpince
Ide muszáj egyszer eljönnöd, és gyönyörködnöd benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. szeptember 16.


hirdetés

Sétálgass minél többet a Palotanegyedben. Csak úgy. Ráérősen. Séta közben szemlélődj.

Néha állj meg, pillants fel, és a tekinteteddel pásztázd végig a házakat. Hagyd, hogy a szemed megakadjon egy-egy apró részleten. Kukkants be nyitott ajtókon, kapukon. És ha tetszik, amit látsz, lépj be, nézz körül. Így fedezhetsz fel olyan kis eldugott szegleteket, mint amilyen az Építészpince az Ötpacsirta utcában.

epiteszpince21epiteszpince20

Pontosan a fent leírt ráérős séta során fedeztük fel az Építészpincét, amelyről korábban az ismerősöktől már hallottunk ugyan, de valahogy mindig úgy alakult, hogy nem tudtunk elmenni. Majd egy ízben a Magyar Rádió környékén volt dolgunk, és az Ötpacsirta utcán haladva feltűnt a nyitott kapu, a repkény és a díszburkolatos udvar. Muszáj volt bemenni.

Az Építészpince szerelem első látásra. Pontosan az a hely, ami egy pillant alatt megfogott. Kapásból fél órát el lehet tölteni csak azzal, hogy az ember szemügyre veszi az épületet, megcsodálja a kecses lépcsőt a korláttal és az üvegtetővel, majd közelebbről is megnézi a szobrokat, domborműveket.

epiteszpince6epiteszpince19epiteszpince9epiteszpince11epiteszpince4epiteszpince7epiteszpince8epiteszpince10
A környék története

Ez a történelmi, pesti városfalon kívül eső rész a 18. században is még csak ritkásan beépített terület volt.

Az 1770-es években már megvolt a mai Ötpacsirta utca elődje, és 18. század végén már házak álltak itt. Érdemes böngészni a Mapire.hu régi, online térképeit, hogy láthassátok, miként is nézett ki egykor a mai Palotanegyed.

A környék akkor kezdett igazán népszerűvé válni, amikor már megépült a Nemzeti Múzeum, a Bródy Sándor utcai régi képviselőház - amelyben ma az Olasz Kultúrintézetet találjátok, valamint a Nemzeti Lovarda. A kiegyezést megelőző években kezdték felfedezni maguknak a telkeket a tehetős arisztokraták, és egymás után húzták fel palotáikat, villáikat.

A kiegyezés után az utcában pont akadt egy üres saroktelek. Ennek beépítésére kérte fel Gottgeb Antalt, az akkoriban sokat foglalkoztatott építészt gróf Almássy Kálmán háza megtervezésére. Gottgeb nem túlságosan hivalkodó, ám mégis mutatós kis palotát tervezett, amelyben a lépcsővel megközelíthető magasföldszinten volt a lakórész, a kiszolgáló helyiségek pedig a belső udvarról nyíltak.

"Maga a lakóterület kicsi, a beépített területnek körülbelül egynegyede. Előszobából, öt utcai szobából, egy felülvilágítós ebédlőből, egy légudvarra néző – feltehetőleg – öltözőszobából és egy fürdőszobából állott" - írja az Egykor.hu.

Az 1877-ben épült ház belső berendezése az eltelt 140 éve alatt sajnos szétszóródott, elveszett, megsemmisült.

epiteszpince12epiteszpince13epiteszpince14epiteszpince15epiteszpince17epiteszpince16epiteszpince3

A II. világháború után, a kommunista fordulatot követően, az államosítás idejént az Építéstudományi Központ kapta meg a palotát, később a központ jogutódjai.

Az épület 1954-ban lett a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza. Most négy szervezet osztozik az itt kialakított irodákon: a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építész Mester Egylet, a Mesteriskola.

A pincehelyiséget, amit szinte mindenki csak Építészpincének ismer, a 2000-es évek közepén újították fel. Ott most egy éttermet-kávézó működik, megfizethető, tartalmas napi ebédmenüvel, nem véletlenül szeretik annyira az egyetemisták és a környéken dolgozók. Szóval jó ide beugrani szinte bármikor, a pompás környezet miatt akár csak egy kávéra is.

Az ideérkezők által az Intagramra felrakott képek tanúsága szerint az Építészpince esküvői, szülinapi helyszínnek is tökéletes választás. És akkor sem lősz mellé, ha ide hozod randira a párodat. ;)


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Füvészkert: olyan, mint a hosszú álom után ébredező gyönyörű királylány
Már nyílnak a tavaszi virágok, kezdenek lombosodni a fák. Tettünk egy sétát a parkban.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. április 13.Amint belép az ember a Füvészkert kapuján, már elvarázsolja az ezernyi szín, és azonnal beszippantja a hely hangulata. Csak járunk egyik ágyástól és táblától a másikig, gyönyörködünk a virágzó fákban, cserjékben, a növényekben. Vagy üldögélünk, és csendesen szemlélődünk. Valódi pihenés és feltöltődés.

Egy-egy túra alkalmával több órát is képesek vagyunk itt eltölteni. Most is tettünk egy tavaszi sétát, hogy megmutassuk nektek a park szépségét és kedvet csináljunk számotokra a kiránduláshoz.

Éppen ottjártunkkor zajlott egy kismama-fotózás. Tökéletes helyszín volt erre az alkalomra.

Külön látványosság szokott lenni a Sakura-ünnep. Ez ugyanis már több éves hagyomány a Füvészkertben. Minden évben az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. 2018-ban videót is készítettünk róla.

Amikor a japán cseresznyefák virágba borulnak, a japán szokásokhoz hasonlóan te is takaróra telepedve piknikezhetsz a Füvészkertben.

Az ünnepet rendszerint április első felében rendezik, de ettől függetlenül is eljöhetsz ide, mert a magnóliák, a hangafélék, a leánykökörcsinek, a tulipánok, a hunyorfélék is ilyenkor virágoznak, csakúgy, mint egyes cserjék.

A Japáncseresznye vagy Prunus serrulata Kelet-Ázsiából származik, és nálunk is az egyik legkedveltebb dísznövény

A folytatásért, és a képekért, kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Mégis jöhet a fővárosi dugódíj
Kiderült, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 15.Közzétették a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazó priorizált, pontozott Budapesti Mobilitási Tervet, melyet az Index szemlézett. Ebből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben, több költségkerettel kiszámolva.

A meglepetés, hogy a javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a bevezetésére. Első lépcsőben lenne egy Budapest matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente.

Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené.

aláhúzott szöveg jön ide Lapozás után mutatjuk a fejlesztési terv egyéb részleteit!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Valóban jöhet a dugódíj Tarlós szerint, de még nincs döntés a tarifákról
Akár néhány éven belül fizetni kell majd a behajtásért a belvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Tarlós azt mondja: a díjat érdemes bevezetni és azt is kiemelte, hogy az "nem elsősorban a budapestieket fogja érinteni".

A főpolgármester úgy fogalmazott: "nem ördögtől való" a dugódíj bevezetése, aminek noha egyelőre vannak törvényi akadályai, ezeket azonban egy parlamenti döntéssel akár meg is lehet szüntetni. Tarifákról még nincs döntés, a bevezetés pedig 2020-2025 között valósítható meg" - írta az atv.hu.

Egyelőre nem tudni, hol húzódnak majd a védett övezetek határai, milyen tarifákkal számolhatunk, vagy hogy az ezen belül élők hány autóra kaphatnak majd mentességet.

A megvalósításnak persze egyéb feltételei is vannak: ilyen volt a 4-es metró megépítése és a 3-as felújítása, ezek mellett pedig a közlekedési csomópontokban ki kell alakítani megfelelő méretű és mennyiségű P+R parkolót is az ingázó autósok számára.

Lapozás után látható a Tarlós Istvánnal készített interjú:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Júliusban négy hétvégére a megint a gyalogosoké lesz a Szabadság híd
A korábbi években nagy sikert aratott a fővárosiak körében a kezdeményezés, ez valószínűleg idén sem lesz másként.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén ismét négy júliusi hétvégére a gyalogosoké lesz a Szabadság híd.

Ezeken a napokon közterületté válik az úttest is. Kiemelten arra kérik a hídra kilátogatókat, hogy lehetőség szerint ne szemeteljenek, bár extra hulladékgyűjtőket is elhelyeznek a helyszínen.

A híd pilléreire való felmászás az eddigiekhez hasonlóan tilos lesz, rácsokat is tesznek ki. A biciklivel közlekedőket arra kérik, hogy ezeken a hétvégéken inkább tolják át a hídon a kerékpárjaikat a nagyobb biztonság érdekében, írta meg az Index.

Címkép: Mag Veronika


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x