hirdetés
otpacsirta_epiteszpince.jpg

Őrülten romantikus helyet mutatunk a nyolcadik kerületben - Építészpince

Ide muszáj egyszer eljönnöd, és gyönyörködnöd benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. szeptember 16.


hirdetés

Sétálgass minél többet a Palotanegyedben. Csak úgy. Ráérősen. Séta közben szemlélődj.

Néha állj meg, pillants fel, és a tekinteteddel pásztázd végig a házakat. Hagyd, hogy a szemed megakadjon egy-egy apró részleten. Kukkants be nyitott ajtókon, kapukon. És ha tetszik, amit látsz, lépj be, nézz körül. Így fedezhetsz fel olyan kis eldugott szegleteket, mint amilyen az Építészpince az Ötpacsirta utcában.epiteszpince21epiteszpince20

Pontosan a fent leírt ráérős séta során fedeztük fel az Építészpincét, amelyről korábban az ismerősöktől már hallottunk ugyan, de valahogy mindig úgy alakult, hogy nem tudtunk elmenni. Majd egy ízben a Magyar Rádió környékén volt dolgunk, és az Ötpacsirta utcán haladva feltűnt a nyitott kapu, a repkény és a díszburkolatos udvar. Muszáj volt bemenni.

Az Építészpince szerelem első látásra. Pontosan az a hely, ami egy pillant alatt megfogott. Kapásból fél órát el lehet tölteni csak azzal, hogy az ember szemügyre veszi az épületet, megcsodálja a kecses lépcsőt a korláttal és az üvegtetővel, majd közelebbről is megnézi a szobrokat, domborműveket.epiteszpince6epiteszpince19epiteszpince9epiteszpince11epiteszpince4epiteszpince7epiteszpince8epiteszpince10

A környék története

Ez a történelmi, pesti városfalon kívül eső rész a 18. században is még csak ritkásan beépített terület volt.

hirdetés

Az 1770-es években már megvolt a mai Ötpacsirta utca elődje, és 18. század végén már házak álltak itt. Érdemes böngészni a Mapire.hu régi, online térképeit, hogy láthassátok, miként is nézett ki egykor a mai Palotanegyed.

A környék akkor kezdett igazán népszerűvé válni, amikor már megépült a Nemzeti Múzeum, a Bródy Sándor utcai régi képviselőház - amelyben ma az Olasz Kultúrintézetet találjátok, valamint a Nemzeti Lovarda. A kiegyezést megelőző években kezdték felfedezni maguknak a telkeket a tehetős arisztokraták, és egymás után húzták fel palotáikat, villáikat.

A kiegyezés után az utcában pont akadt egy üres saroktelek. Ennek beépítésére kérte fel Gottgeb Antalt, az akkoriban sokat foglalkoztatott építészt gróf Almássy Kálmán háza megtervezésére. Gottgeb nem túlságosan hivalkodó, ám mégis mutatós kis palotát tervezett, amelyben a lépcsővel megközelíthető magasföldszinten volt a lakórész, a kiszolgáló helyiségek pedig a belső udvarról nyíltak.

"Maga a lakóterület kicsi, a beépített területnek körülbelül egynegyede. Előszobából, öt utcai szobából, egy felülvilágítós ebédlőből, egy légudvarra néző – feltehetőleg – öltözőszobából és egy fürdőszobából állott" - írja az Egykor.hu.

Az 1877-ben épült ház belső berendezése az eltelt 140 éve alatt sajnos szétszóródott, elveszett, megsemmisült.epiteszpince12epiteszpince13epiteszpince14epiteszpince15epiteszpince17epiteszpince16epiteszpince3

A II. világháború után, a kommunista fordulatot követően, az államosítás idejént az Építéstudományi Központ kapta meg a palotát, később a központ jogutódjai.

Az épület 1954-ban lett a Magyar Építőművészek Szövetségének székháza. Most négy szervezet osztozik az itt kialakított irodákon: a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építész Mester Egylet, a Mesteriskola.

A pincehelyiséget, amit szinte mindenki csak Építészpincének ismer, a 2000-es évek közepén újították fel. Ott most egy éttermet-kávézó működik, megfizethető, tartalmas napi ebédmenüvel, nem véletlenül szeretik annyira az egyetemisták és a környéken dolgozók. Szóval jó ide beugrani szinte bármikor, a pompás környezet miatt akár csak egy kávéra is.

Az ideérkezők által az Intagramra felrakott képek tanúsága szerint az Építészpince esküvői, szülinapi helyszínnek is tökéletes választás. És akkor sem lősz mellé, ha ide hozod randira a párodat. ;)hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
lanchid_pixabay.jpg

Lezárják a Lánchidat szombat éjjel

Este fél nyolctól nem lehet a hídra hajtani.
Fotó: Pixabay/Rudy and Peter Skitterians - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Állagmegóvási munkák és egy futóverseny miatt szombat éjjel lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a hidat nem lehet használni szombaton 19.30-tól vasárnap hajnalig.

A korlátozás miatt változik a 16-os, a 105-ös, a 916-os és a 990-es buszjárat közlekedése - tették hozzá.

Az 1849-ben átadott budapesti híd egyre rosszabb állapotban van. A teljeskörű felújítása jövő tavasszal kezdődhet meg:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
normafa-budapest-mysecretbudapest-hegyvidek-hatalmas-fa-tortenete.jpg

A környék hatalmas, legendás fájáról kapta a nevét a Normafa

Állítólag Mátyás születésekor sarjadt. Emlékét ma egy másik fa őrzi Budapest egyik legszebb kirándulóhelyén.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

A Svábhegy ma is szép panorámát nyújtó kirándulóhelye és kilátópontja a Normafa.

Egykor a környék erdőkkel borított, tisztásokkal tarkított, zöld, beépítetlen terület volt. Még a XX. század elején sem pöttyözték színesre az épületek a hegyoldalakat, és messze el lehetett látni.

A Normafa egy legendás fáról, a korábbi Viharbükkről kapta a nevét - korának hatalmas fája volt.

"A XIX. században vadászterület volt a mai János-hegy és Széchenyi-hegy közti fennsík, vagyis a Normafa, ahol főleg szalonkára, nyúlra, fogolyra és rókára vadásztak. A budai polgárok ősi joga volt a február 2-i medvevadászat, amelyet 1855-ben betiltottak, majd 1871-ben felújítottak, de ekkorra már medve híján inkább a mulatság és az ivászat lett az esemény fő jellemzője" - írja Druzsin József "A Budai-hegység útikalauz" című könyvében.

Az öreg bükk a Normafa lejtő peremén állt, és a legenda úgy tartja, hogy Mátyás király születésekor nőtt ki, de az is elterjedt történet volt, hogy Mátyás vadászatai során megpihent az árnyékában. Egyikre sincsen bizonyíték.

hirdetés

Az viszont szinte biztos, hogy több száz éves fa lehetett. Többször is belecsapott a villám, innen kapta a Svábhegy német anyanyelvű lakóitól a Wetterbaum nevet; magyarul Viharbükknek hívták.

A környék már a XIX. században kedvelt kirándulóhely volt, a pesti és budai írók, költők, művészek, színészek is kijártak ide. Petőfi Sándor itt írta A hegyek között című versét, Keleti Gusztáv pedig képen örökítette meg.

És hogy honnan ered a Normafa név? A Pesti Magyar Színház, 1840-től Nemzeti Színház művészei játékszüneti napokon, az úgynevezett normanapokon gyakran jártak ki a kirándulóhelyre.

1840-ben egy ilyen kirándulás alkalmával Schódelné Klein Rozália, a híres énekesnő, koloratúrszoprán állítólag a Viharbükknél énekelte el Bellini "Norma" című operájának nagyáriáját.

Az éneklés apropója az volt, hogy Nyáry Pál ott adta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A Norma című opera Casta Diva című nagyáriája ezekkel a szavakkal kezdődik "Casta Diva, che inargenti Queste sacre antiche piante" vagyis "Szűzi Istennő, ki beezüstözöd e szent, öreg fákat". Ettől kezdve a korábbi Viharbükköt már Normafának nevezték.

A szó szerint viharvert fa a XX. század elején még állt, ez a Fortepan fotóin is látszik, és látható a törzsén a sérülés. 1927. június 19-én már nem tudta tovább tartani magát, kidőlt. Törzsét a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja.

1962-ben a Normafa nevű öreg bükk emlékére kissé arrébb egy másik fát ültettek. A tövében emléktábla áll Devecseri Gábor költő szavaival.

"Normafa,

Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,

Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,

Normafa,

Majdanidőn lombod közt éled az ének,

Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon."

Devecseri Gábor

További képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
virag3.jpg

Így néz ki madártávlatból a virágba borult Budapest, látványos videót készített a Főkert

A legszebb helyeket mutatják meg, szuper kikapcsolódást ígér a színpompás látvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Kedden egy képes beszámolóból megtudhattuk, hogy hamarosan jogszabályi tiltás lép érvénybe a glifozát nevű gyomirtó szerrel kapcsolatban Európa-szerte. Ezt a szert széles körben alkalmazták a főváros zöldfelületein is, ugyanakkor a méhekre gyakorolt negatív hatását több tanulmány is kimutatta.

Ám most egy már meglévő, de környezetbarát módszert próbálnak ki Budapesten.

Ennek lényege, hogy forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit. Hogy ez a forró víz hatékony legyen, ezért növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 mp helyett 18 mp-ig marad ennyire forró, s már képes megfőzni a szöveteket. A habosított keverék a minősítése szerint biokertészetekben is használható.

Jelenleg a Városháza I. udvarának macskakövei között kinőtt gyomokon kísérletképpen próbálja ki a Főkert a módszert.

A gyomirtás mellett a virágok ültetésével is igyekeznek szebbé varázsolni a fővárost. A kertészeti cég most

hirdetés

egy látványos videót készített Budapest legszebb virágos helyeiről.

Ráadásul csupa olyan nézőpontból, ahonnan mi nem nagyon láthatjuk. Madártávlatból egészen mást mutatnak a színes virágágyások.

VIDEÓ: A virágzó Budapestért - Főkert

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!