hirdetés
koronavirus2-1.jpg

Országos tisztifőorvos: tiltó és kötelező határozatot adott ki a járványügyi helyzet miatt

Többek között: a külföldről hazatérők egészségügyi vizsgálaton kötelesek részt venni, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva – normatív határozatot adott ki.

A határozat megtiltja

- a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,

- a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,

- a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

hirdetés

A határozat kötelezi

a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek.

A határozat a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre kéri fel.

A Határozat azonnal végrehajtható - írta a koronavirus.gov.hu.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vilagszerte-40-millio-halott.jpg

Egy év alatt 40 millió embert ölne meg a koronavírus világszerte, ha nem védekeznénk ellene

Az Imperial College elméleti modellje szerint fontos, hogy az országok időben döntsenek kijárási korlátozásokról, karanténokról vagy határlezárásokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Az Imperial College London egyetem érdekes elméleti modellt állított fel a koronavírus-járvány elemzésére - írja az Index.

Modelljük szerint, ha semmilyen korlátozás nem lépett volna életbe, akkor egy év alatt 7 milliárd fertőzést és 40 millió halálesetet írhatnánk a koronavírus számlájára.

A modellben az is szerepel, hogy ha félmillió emberenként 1 halott esetén életbe lépnek az intézkedések, akkor 97 százalékkal csökkenthető a halálos áldozatok száma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-cisztas-fibrozis-gyogyult.jpg

Legyőzte a koronavírust egy súlyos beteg 21 éves fiú Angliában

Daniel cisztás fibrózisban szenved, csak 25-30 százalékon működik a tüdeje, ezért joggal tartott attól, hogy számára végzetes lehet a betegség, de végül sikerült felülkerekednie rajta. Arra buzdítja a sorstársait, hogy higgyenek a gyógyulásban.
Fotók: Daniel James-Lacey McInerney/Facebook - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Az idős és a súlyos, krónikus betegségben szenvedők tarthatnak a leginkább a koronavírustól, ugyanis a fertőzésbe eddig főleg ők haltak bele. Persze vannak kivételek, több szomorú halálról, és több csodálatos gyógyulásról is írtunk már.

Egy súlyos betegségben szenvedő brit fiú is bebizonyította, hogy azok is kigyógyulhatnak a koronavírusból, akik veszélyeztetettnek számítanak.

Daniel James-Lacey McInerney cisztás fibrózisban szenved, ahogy körülbelül hárommillióan Nagy-Britanniában. Ez az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, egy génhiba, ami több szervben működési problémákat okoz, például a légzőrendszerben is. Ezért is veszélyes rájuk a koronavírus, amely a tüdőt támadja meg. A cisztás fibrózisban szenvedő betegeknek pedig ez a szervük az egyik gyenge pontjuk.

Daniel tüdeje csak 25-30 százalékon működik, ráadásul diabéteszes is, ezért nagyon megrémült, amikor kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje.

hirdetés

A 21 éves fiú éppen kórházban volt, amikor jelentkeztek nála a tünetek. Pár nappal előtte ugyanis rosszul érezte magát, és attól tartott, hogy - ahogy 15 éves kora óta általában évente egyszer - intravénás gyógyszeres kezelésre szorul. Influenzaszerű tünetei lettek, és egyre rosszabbul lett. Miután kiderült, hogy koronavírusos, az intenzív osztályra vitték, hiszen a betegsége miatt veszélyeztetett volt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
koronavirus-orvosok-northfoto.jpg

„Szörnyű érzés, hogy lehet, hogy az én arcomat látják utoljára” - amerikai orvosok és ápolók arról, milyen koronavírusos betegeket kezelni

Fáj a szívük azokért, akikről tudják, hogy nem fognak meggyógyulni, és azokért is, akik nem láthatják beteg szeretteiket. Fizikailag és érzelmileg is megterhelő a frontvonalban dolgozók munkája most Amerikában is.
Fotó: Northfoto - IPA MilestoneMedia/PA Images - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Rohamosan terjed a koronavírus a világban, már majdnem 600 ezren fertőződtek meg összesen. Az Egyesült Államok megelőzte Kínát az összes megbetegedést tekintve, ott ugyanis már átlépte a 100 ezret a fertőzöttek száma.

New York a legveszélyeztetettebb állam, eddig onnan jelentették a legtöbb fertőzöttet, az egészségügynek pedig a szövetségi kormány segítségére is szüksége van ahhoz, hogy ellássa a betegeket.

Ahogy a világ más részein is, az amerikai kórházi dolgozók is nagyon leterheltek, fizikailag és érzelmileg is rendkívül megerőltető most a munkájuk. Néhányan a CNN-nek meséltek arról, mit élnek át ezekben a nehéz napokban.

"Hihetetlenül szívszorító ez az egész"

hirdetés

Egy, a Chicagói Egyetem klinikájának intenzív osztályán dolgozó ápolónő bevallotta, hogy már előre fél attól, milyen lesz a helyzet az intenzíven egy újabb hét elteltével.

"Mindennap egyre több koronavírusos beteg érkezik hozzánk, és ez még csak a kezdet. Mind azon aggódunk, mi történik, ha rosszabb lesz a helyzet"

- mondta.

Elmesélte, hogy vannak olyan kollégái, akik 12 órán keresztül nem akarnak enni vagy inni, mert félnek levenni, majd újra felvenni ugyanazt a védőfelszerelést.

Az ápoló arról is beszélt, milyen szörnyű látni a családtagok fájdalmát, akik nem találkozhatnak beteg szerettükkel a kórházban.

"Néhányszor én is könnyeztem, amikor telefonon értesítettem a családot a betegek állapotáról. Éreztem az aggodalmat a hangjukban, hogy mennyire szeretnék, hogy jobban legyen a rokonuk."

"Egész úton hazafelé sírtam."

Egy Long Island-i kórházban dolgozó ápoló a közösségi médiában osztotta meg tapasztalatait és érzéseit. Akkor azt írta, az előző éjszaka volt a legrosszabb ott a kórházban, amit valaha látott. Folyamatosan jöttek a betegek, akik köhögtek, izzadtak, és "látni lehetett a szemükben a lázat".

Olyan nagy volt a stressz, hogy amikor szünete volt, az ápolónő könnyekben tört ki a mosdóban.

"Sírok a kollégáim miatt, mert tudom, hogy egyre rosszabb lesz a helyzet, és már most is úgy érzem, hogy elértük a végpontot. Sírok a szülők, gyerekek, testvérek, párok miatt, akik nem lehetnek együtt a szeretteikkel, akik közül többen haldokolnak, de mégsem látogathatják őket"

- írta.

A nő sírva megy haza a munkahelyéről is, otthon pedig nem tud aludni, mert csak a kollégáira és a betegekre tud gondolni, nem tudja kikapcsolni az agyát.

"Kérlek, könyörgök, maradjatok otthon! Én nem lehetek otthon, és ha nem hallgattok ránk, ennek sosem lesz vége. Olyan az egész, mint egy film, de ez a valóság, még ha nehéz is elhinni, hogy tényleg ez történik"

- figyelmeztetett mindenkit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gorog-torok-hatar-menekultek.jpg

Félnek a deportálástól – karanténba vitték a menekülteket a török-görög határról

Több ezren hitték egy hónapig, hogy egyszer megnyílik az út Európába, de mára messzire vitték őket, mondják, megvédeni. A menekültek között nagy a félelem máshol is, a nagyobb táborokban nincsenek tervek a koronavírus megállítására.
Belicza Bea írása - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Feloszlatták az Európába várók tömegét Törökországban egy hónap után. Február végén azzal csalták őket a török-görög határhoz, hogy mehetnek az Európai Unióba. Ahogy a helyszíni beszámolónkban is olvashattátok: becsapták őket, akik próbáltak menni a zárt határon keresztül is, őket megverve, ruháik és pénzük nélkül küldték vissza.

A törökök erőszakkal “segítettek”. Füst, könnygáz, lövöldözés volt szinte minden nap, mindkét oldalról. Egyre kevesebbet kaptak enni, pár önkéntest eleinte hagytak dolgozni, de pár napja az a segítség is megszűnt. Egy ideje próbálták rávenni az embereket, hogy menjenek vissza Isztambulba. 14 500-an voltak, amikor ott jártunk, csütörtökre 4-5 ezren maradtak. A hideg, az egyre kevesebb étel miatt egyre többen ültek buszra.

A török határon korábban dolgozó önkéntesek beszámolója szerint csütörtökön estefelé a rendőrség tájékoztatta a Pazarkulénél sátorban élőket, hogy a tábort kiürítik a koronavírus miatt. "Az emberek attól tartottak, hogy a törökök megint be akarják csapni őket, nem akartak felszállni a buszokra. Sokakat erőszakkal is kényszerítettek." – olvasható a blogjukon.

A rendőrök közölték, hogy mindenkinek mennie kell. Akik nem akartak, annak a sátrát szétverték. Az önkéntesek a kapcsolataik révén arról számoltak be, hogy az emberek választhattak, hogy buszra szállnak és Isztambulba mennek, ahol már várják őket a kollégiumokban karanténra.

hirdetés

Sokan azonban azt gondolták, hogy a görög és a török átkelők (Kastanies és Pazarkule) közötti senki földjén biztonságban lehetnek. Sokan gyűltek ott össze, de már sátor is alig maradt, nagyon hideg volt és enni sem kaptak.

Evacuation of Pazarkule?

as you can see these people are collected here because of the government has want everybody to move out because of the Karuna virus and everybody is trying to get to the ah to the border where the police the government cannot make force people to get out all the people are coming here between between the the gate gate of of the the grace grace and and the the Turkey Turkey You can see all the families all the people are slowly slowly moving moving in this place.

Egyre többen jöttek össze egy másik kapcsolatunk szerint:

Security Check Required

null

Éjjel volt nagy tűz,ezt görög oldalon verekedésnek mondták, iráni és szíriai kapcsolatunk szerint a rendőrök gyújtották fel a sátrakat, hogy mindenki menjen.

Hajnal 4 után mindenkit feltettek a buszra és elindultak, akkor még senki sem tudta hova.

Az emberek azt remélték, hogy a 3 órára lévő Isztambulba mennek, de kiderült, hogy sokkal távolabb, körülbelül 15 órányi útra tartanak, Malatya, Osmanya and Adana merült fel az út vége felé.

Majdnem egy napig utaztak több ezren bizonytalanul. Azt is mondták nekik, hogy két hetet lesznek karanténban, utána visszatérhetnek a határhoz. Menet közben kaptak enni és vécére is kimehettek ötösével

– mesélték a buszon ülők.

Fotózni, videózni nem lehet, csak titokban próbáltak néha valamit mutatni. Egyik ismerősünk Malatyába érkezett. Ott azt mondták neki, hogy két hetet karanténban lesz, aztán mehet az államába. Ez nem teljesen világos, feltehetően deportálás lesz, oda, ahova nem akarnak menni.

Másik ismerősünk Osmaniye-be, a Düzici táborba érkezett. Új helyükről, karanténjuk részleteiről nincs hír, tegnap este elvették a telefonjaikat. Jöttek üzenetek másoktól, más helyekről.

"Attól tartok, meg fognak ölni. A hadsereg elvette a mobilt, mert el akarják rejteni a menekültek helyzetét. De van titkos telefonom."

"Így néz ki a karantén a törökországi menekülteknek. Nincs étel, nincs telefon, nincs ágy. Ezért fizetett az Európai Unió."

"Kérjük, ossza meg a közösségi médiában, hogy mi történik."

"Mi is emberek vagyunk!"

Alig akad hír arról, mi történt az elmúlt két napban, a törökök és a görögök is hamisan vagy csak részletét mutatják a valóságnak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!