hirdetés
ukran2.jpg

Őrizetbe vették Iránban az ukrán gép lelövéséről videót készítő embert

Teherán bejelentette, hogy több embert őrizetbe vett a szerencsétlenségről folyó vizsgálat keretében, de pontos számot nem közölt.
MTI - szmo.hu
2020. január 14.


hirdetés

Őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, amelynek következtében lezuhant a MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó gépe a múlt héten - jelentette kedden a FARS félhivatalos iráni hírügynökség.

A vizsgálat eredményeit nyilvánosságra fogják hozni - közölte a FARS, amely további részletekre nem tért ki. A Forradalmi Gárda vállalta a felelősséget a rakétatámadásért, amelyben a gépen tartózkodó mind a 176 ember - többségében iráni és kanadai állampolgár - meghalt.

Teherán kedden bejelentette, hogy több embert őrizetbe vett a szerencsétlenségről folyó vizsgálat keretében, de pontos számot nem közölt.

Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit. Róháni több magas rangú bíróból és tucatnyi szakértőből álló különbíróság felállítását kérte.

Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból.

hirdetés

A gárda szombati beismerése országszerte népharagot váltott ki, szombat óta videókat osztanak meg a közösségi médiában a kormányellenes tüntetésekről.

A legújabb felvételeken - amelyek hitelességét egyelőre nem lehetett megállapítani - kedd este is voltak tüntetések a teheráni egyetemeken, és feltehetően összecsapások voltak a diákok és a rendszerhű Bászidzsi önkéntes milícia tagjai között.

Kedd délután mintegy 200, többségükben maszkot viselő diák nézett szembe a Bászidzsi milicistáival, a rendvédelmi erők szétválasztották a két csoportot, amelyek később feloszlottak - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-kina-halalos-aldozat.jpg

Koronavírus: 26 halott, több száz fertőzött, már tizenhárom várost lezártak Kínában

Szijjártó Péter szerint nincs magyar érintettje a betegségnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Már 35 millió embert érintenek a Kínából indult koronavírus-járvány miatti lezárások, a halálos áldozatok száma két nap alatt 17-ről 26-ra, a fertőzötteké 470-ről 830-ra ugrott – írja a The New York Times.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják – közli az MTI.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.

Nagy problémát jelent, hogy pénteken indul a kínaiak legnagyobb ünnepe, a holdújév, amikor hagyományosan a legtöbben útra kelnek. Egyesek szerint idén jóval kevesebb utazással és ünnepléssel fog eltelni az ünnep az ázsiai országban.

A vuhani kórházakban közben annyian szeretnék kivizsgáltatni magukat, hogy sokaknak nem jut orvosi ellátás. Olyanoknak sem, akik a koronavírushoz hasonló tüneteket produkálnak.

hirdetés

Eközben a kórházak sürgetik a hatóságokat, hogy szállítsanak számukra a szükséges eszközökből, mert fogytán vannak a készletek. Csütörtökön a központi kormányzat bejelentette: 1 milliárd jüant (kb. 44 milliárd forintot) különítenek el a felmerült egészségügyi pluszkiadásokra.

Tegnap mi is megírtuk, hogy bezárták Peking egyik leghíresebb látványosságát, a Tiltott Várost. Azóta átmenetileg lezárták a Kínai nagy fal fővároshoz közeli Badaling nevű szakaszát, és egy másik nagyváros, Sanghaj több látványosságát is.

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

- jelentette ki Szijjártó Péter. A külügyminiszter hozzátette: az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).

Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.

Mint arról beszámoltunk, kínai tudósok azonosították a vírus eredetét, és rájöttek, hogy a vuhani tengeri élelmiszer-piacon árult kígyók lehetnek a betegség forrásai.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lakas-eladas.jpg

Brutális visszaesés: Budapesten 80%-kal kevesebb használt lakást adtak el

A múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma. A legdurvább csökkenés a fővárosi használt lakások piacán látható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Itt a lakáspiaci fordulat újabb felvonása - csökkenés, drágulás, kínálati boom - írja az ingatlan.com közleményében.

• Ami a keresleti adatokból már korábban látszott, most a hivatalos adatokból is kiderül: a múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma.

• A múlt év harmadik negyedében közel 19 ezer lakás cserélt gazdát az országban, ez 56 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

• A használt lakások az adásvételek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenés ment végbe.

• Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint az eladó lakóingatlanok piacán idén januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata: a fővárosban 57 százalékkal, a megyeszékhelyeken 53 százalékkal több eladó lakóingatlant hirdettek, mint egy évvel korábban.

hirdetés

Nagyon jelentős visszaesést produkált a lakáspiac a múlt év harmadik negyedévben a hivatalos adatok szerint.

Zuhanás

A kérdéses időszakban 19 329 használt és új lakás talált gazdára, ez 56 százalékkal marad el a 2018 harmadik negyedévétől, a múlt év első és második negyedévéhez képest pedig 50, illetve 44 százalékos zuhanásnak felel meg - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely saját adatokon és a múlt év harmadik negyedévére vonatkozó hivatalos KSH-számokon alapul.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
wuhan-1000x586.png

„Tíz napra elegendő élelmünk van még” – megszólaltak a karanténba zárt városlakók Vuhanban

Van, aki az utcára sem mer kilépni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

A BBC kínai riporterei olyan vuhani lakosokat szólaltattak meg, akik nem hagyták el a koronavírus kiindulópontjaként emlegetett kínai várost, Vuhan lezárása után pedig erre már lehetőségük sincsen.

Az országban holnap, január 25-én ünneplik a kínai újévet, és ekkor kezdődik a legfontosabb ünnepi időszak az országban, a tavaszi fesztivál. Ez az év egyik legforgalmasabb időszaka - már ami a közlekedést illeti -, rengetegen utaznak a rokonokhoz vagy éppen haza, a vasútállomások, buszpályaudvarok és repterek ilyenkor zsúfolásig telnek.

A 25 éves Ms. Feng számára pont ez volt a legszembetűnőbb változás: mikor a héten hazaérkezett Pekingből, kongott az állomás az ürességtől.

"A városban az emberek 90%-a maszkot viselt, és szinte senki sem beszélt, elég rémisztő volt."

- nyilatkozta a nő a BBC-nek. Másnap a helyi hatóságok bejelentették, hogy karantén alá helyezik a várost, a nő ekkor fogta fel, hogy milyen komoly is a helyzet valójában. Azóta már megbánta, hogy hazajött az ünnepekre a szülővárosába, és több okból is szorong: mikor juthat vajon vissza Pekingbe? Mi lesz, ha elkapja a betegséget? Mi van, ha itt kiengedik, Pekingben viszont karanténba zárják?

hirdetés

Si Weijiang ügyvédként dolgozik, és egyik családtagját látogatta meg a kórházban, amikor a városban ragadt. A férfi érezte, hogy valami nincsen rendben a városban, azonban nem pánikol.

Szerinte a városban ugyan limitált lehetőségek között, mégis folytatódik az élet. Néhány üzlet nyitva tart, ám az utcák érezhetően sokkal üresebbnek hatnak.

Egy, a személye elhallgatását kérő egyetemista azt nyilatkozta, hogy ki sem mer merészkedni az utcára, családjával együtt elbújtak. Édesanyja az egyik nap elment bevásárolni, ám a szupermarket polcai teljesen üresek voltak.

"Tíz napra elegendő élelmünk és vizünk van, ám ha az elfogy, nem tudjuk, mi lesz velünk."

Elmondása szerint már hónapokkal azelőtt tudtak a vírusról, hogy hivatalosan járványt hirdettek volna a hatóságok. Már akkor bevásároltak előre, hátha szűkösebb idők következnek, és maszkokat is beszereztek, amelyeket szerinte ma már lehetetlen beszerezni a városban.

"Szerencsére az egész család jól van, naponta mérjük a testhőmérsékletünk. De hogyan ünnepelhetnénk igazán a kínai új évet az események árnyékában?"


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
rendor.jpg

Hatan meghaltak és többen megsérültek egy lövöldözésben Németországban

A rendőrök elfogták a feltételezett támadót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Lövöldözés történt pénteken kora délután a németországi Rot am See-ben, amelyben az első hírek szerint hatan meghaltak, többen pedig megsérültek.

Az aaleni rendőrség közlése szerint

egy, a vasútállomás közelében lévő épületben tüzet nyitottak délután háromnegyed 1 körül. A feltételezett elkövető egy, helyi források szerint 30-as éveiben járó férfi, akit el is fogtak.

Több gyanúsított neve egyelőre nem merült fel az esettel kapcsolatban.

Nem hivatalos információk szerint a támadó és az áldozatok ismerték egymást, egyes hírforrások szerint családtagok voltak, de ezt a hatóságok nem erősítették meg.

hirdetés

A lövöldözés helyszínén nagy a rendőri készültség, mentő is érkezett.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!