Óriási pénzeket kaszálnak karácsonyi dalaikkal a zenészek – hiába unjuk őket
A Last Christmas még ma is százmilliókat hoz a konyhára a jogtulajdonosoknak – és van még pár hasonló példa.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 13.A leghíresebb karácsonyi sláger, Irving Berlin White Christmas című dala, amelyet 1942-ben énekelt lemezre Bing Crosby, csak az ő előadásában 50 millió példányban fogyott el, nem beszélve számos más verzióról, Frank Sinatrától Andrea Bocelliig, Bette Midlertől a Három Tenorig.

De hasonlóan nagy dobás volt a Blue Christmas is, amelyet Elvis Presley tett világhírűvé 1957-es karácsonyi albumán.

Az elmúlt évtizedekben sem volt rossz befektetés, ha valaki karácsonyi dallal jött ki. Nemcsak hosszú időre biztosította előadója halhatatlanságát, hanem anyagilag sem járt rosszul. Erre hozott néhány példát a a BBC Music.

Ki hitte volna például, hogy az elmúlt évek leggyakrabban játszott karácsonyi dala a brit rádiókban az író Pogues és Kirsty MacColl 1987-ben készült Fairytale of New York-ja volt?

Egyes becslések szerint a dal évi 400 ezer fontot fialt.

Nem kevésbé volt sikeres a Wizzard együttes 1973-as I Wish It Could Be Christmas Everyday című dala. A zenekar frontembere, az elvarázsolt színpadi megjelenéseiről elhíresült Roy Wood úgy gondolta, 1981-ben újra kiadja a dalt, csakhogy eltűntek a master-szalagok, ezért készítettek egy új változatot, amely jobb lett, mint az eredeti. Manapság is ez a verzió hallható, és szintén ott van a brit rádiók TOP 5-jéban. Egy online jogdíj-kalkulátor szerint évente 180.000-re növeli ma is Roy Wood bankszámláját, aki már 2008-ban őszintén bevallotta: „Inkább ebben bízom, mint a mai nyugdíjakban.”

Minden idők második legnagyobb karácsonyi kasszasikere a szigetországban a Wham! Last Christmas című, 1984-es dala, amelyet csak az ugyanabban az évben kiadott jótékonysági lemez, a Do They Know It’s Xmas? előz meg. Ez utóbbit a Bob Geldof és Midge Ure által összehozott Band Aid adta meg az etiópiai éhezők megsegítésére, és ez előfutára volt az 1985. július 13-án Londonban és Philadelphiában tartott kettős Live Aid-koncertnek. A dalnak újabb lökést adott George Michael 2016-os halála – ráadásul éppen Karácsony napján halt meg. Egy 2015-ös adat szerint évi 470 ezer font volt utána a bevétel, ez nyilván az elmúlt években jóval magasabb lett.

„Mintha tegnap vettük volna fel” – mondta Noddy Holder, a címképünkön látható Slade vezetője, aki Jimmy Leavel közösen írta 1973-ban a Merry Xmas Everybody-t, amely éppen a Wizzard slágerét előzte meg akkor a karácsonyi toplistán. Lea pedig meg is fejtette a dal titkát: a nosztalgikus, egyszerre vidám és szomorú hangulata miatt szeretik. Nekik sem kell félniük a nyomortól, hiszen ma legalább évi félmillió jön be karácsonyi énekükből.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x