hirdetés
orban-tusk-eu-csucs.jpg

Orbán Viktornak is üzent Donald Tusk, a Néppárt új elnöke

Azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esi tisztújító kongresszusán, Zágrábban - számolt be az MTI.

A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Tusk azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Mint mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája.

hirdetés

"Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség"

- hangoztatta és figyelmeztetett: azok, akik ezt nem tudják elfogadni, "de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból".

Több helyen is megjelent a hír, miszerint neve kimondása nélkül is többször utalt Orbán Viktorra.

Például akkor, amikor arról beszélt, hogy szerinte a félelem fontos szerepet játszik a politikában és a migrációs válság, illetve a terrortámadások miatt az emberek a biztonság érzését keresik, ezért a szavazók szívét könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy "tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást".

Illetve akkor is, amikor a Törökországból érkező illegális bevándorlók hullámának visszaszorításáról volt szó.

"Több száz órás tárgyalások után jutottunk el az Ankarával való megállapodásig, amelynek köszönhetően az érkező migránsok száma több mint 90 százalékkal csökkent. Senkit sem kell emlékeztetnem arra a szerepre, amelyet Angela Merkel játszott ebben a folyamatban. Mégis, másvalaki aratta le a babérokat. Valaki, aki szintén keményen dolgozott, de csak a saját narratíváján, miközben kerítést épített és plakátokon hirdette a migrációellenes propagandát"

- mondta Tusk.

Szerinte ennek véget kell vetni és kiemelte azt is, hogy szerinte a politikai harcban az igazság és a tisztesség többé nem lehet teljesen tehetetlen a hamis hírekkel, a manipulációval és a gyűlölettel szemben.

Az Azonnali.hu pedig rá is kérdezett, hogy Orbán Viktornak üzent-e a szerdai sajtótájékoztatón. Tusk válaszából az derült ki, hogy nem kizárólag a magyar miniszter volt a címzett.

"Minden tagpártnak címeztem a mondandómat"

- válaszolta.

Elmondta továbbá, hogy habár nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán Viktor képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük.

hirdetés


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-zsolt-kompromittalo-video-ordog-ugyvedje.jpg

Borkai-ügy: azonosították a hatóságok az „ördög ügyvédjét”

A gyanú szerint a kiszivárogtatáshoz az egyik ellenzéki pártnak is köze lehet.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Mi is megírtuk: a Borkai-szexvideóval kapcsolatban Póczik József egykori válogatott labdarúgót hétfőn előállította a rendőrség.

A 24.hu-nak adott nyilatkozatában azt mondta, szó sem volt zsarolásról, ő csak kapott a nevére egy borítékot. "Nem mondták el, hogy mi van benne, csak hogy adjam át Borkai Zsoltnak." Megnézte, mi van a borítékban, azután Győrbe ment és átadta Borkai Zsoltnak, aki állítása szerint nagyon megörült a küldeménynek.

A nyomozók feltételezése szerint azonban 10 millió forintot szeretett volna kicsikarni a kompromittáló felvételekért cserébe Borkai Zsolttól.

hirdetés

Arról akkor még nem volt szó, ki szervezte az akkori győri polgármester elleni akciót, és ki az a személy, aki közzétette a videót.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
teliesebbre-fordul-az-idojaras.jpg

Búcsúzz el az enyhe időtől: jövő héten beköszönthet a tél

10-12 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnál, de már nem sokáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Jövő hét végére érkezik a lehűlés téliesebbre is fordulhat az időjárás - írja az Időkép.

Jelenleg az átlagosnál melegebb az idő, előfordul, hogy 10-12 fokkal magasabb a hőmérsékleteket, mint amennyit az évnek ebben az időszakában megszokhattunk.

"Az enyhe időjárás viszont egyre több modellfutás szerint a végéhez közeledik. Bár még sok a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve jövő hét péntektől

határozott lehűlés kezdődik,

hirdetés

melynek eredményeként december első napjaira az átlagos közelébe, akár az alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy éjszakánként sokfelé fagyhat, napközben pedig 5 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet" - írja az Időkép.

Az időjárási portál szerint év végén még hidegebbre számíthatunk. Sztratoszférikus melegedés mehet végbe ugyanis az északi félteke felett decemberben, ez pedig kemény téli időjárást okozhat Európában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
tesla-torhetetlen-uveg-elon-musk.jpg

233 milliárd forintot veszített Elon Musk a bemutatón betört törhetetlen autóüveggel

A Tesla-részvények árfolyama zuhanni kezdett a kínos baki után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy bemutatták a Tesla új, fejlesztés alatt álló teherautóját, amelyről Elon Musk korábban azt mondta, olyan lesz, mintha a Szárnyas fejvadászból jött volna.

A jármű a Cybertruck névet kapta, a gyártó szerint egyik fő különlegessége a fémnek látszó törhetetlen üvegablak.

A bemutatón a Tesla dizájnigazgatója, Franz von Holzhausen

nekivágott egy fémgolyót a speciális üvegnek, ami azonnal betört.

hirdetés

A The Guardian azt írja, hogy a bemutató után

6 százalékot veszítettek az értékükből a Tesla piaci részvényei, így a Forbes becslése szerint Elon Musk 768 millió dollárt, vagyis körülbelül 233 milliárd forintot veszített.

A lap szerint hasonlóan reagált a piac, mint amikor Elon Musk élő adásban szívott bele egy marihuánás cigarettába.

VIDEÓ: Így törték be vasgolyóval a speciális üveget:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban-viktor-torvenyt-szegett-modositas.png

Kövér László elismerte, hogy Orbán Viktor törvényt szegett – ezért átírják a jogszabályt

A Fidesz-frakció sajtóosztálya szerint viszont a gyakorlatban semmi nem fog megváltozni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Szél Bernadett képviselő korábban jelezte az Országgyűlés házelnökének, Kövér Lászlónak, hogy tartassa be Orbán Viktorral törvényi kötelezettségét.

2004-ben, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, egy olyan törvény született, ami előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács üléséről be kell számolnia az Országgyűlés előtt.

Szél Bernadett szerint ezt a miniszterelnök évek óta nem tette meg.

Kövér László elismerte, hogy Orbán Viktor törvényt szegett. Ezután levelet írt a miniszterelnöknek, "kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását."

hirdetés

Mint arról a 24.hu beszámolt,

az országgyűlési törvény kérdéses pontja hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán,

amely "A Javaslat az Európai Tanács ülésének kimeneteléről szóló miniszterelnöki tájékoztatást előíró rendelkezést hatályon kívül helyezi" címen szerepel.

"Ezzel a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről bizottsági szintre kerül" – írja a lap.

"Tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal" – mondta ezzel kapcsolatban Szél Bernadett a 24.hu-nak.

FRISSÍTÉS – a Fidesz-frakció sajtóosztálya az üggyel kapcsolatban a következő közleményt adta ki:

"A miniszterelnök továbbra is tájékoztatja a parlamentet az Európai Tanácsban történtekről.

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 5, Orbán Viktor eddig 9 alkalommal élt ezzel.

A változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza.

Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet, rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is.

Emellett az Európai Tanács ülései és a stratégiai jelentőségű uniós események előtt a kormányfő ezután is tájékoztatja az Európai Uniós Konzultációs Testületet, amelynek mások mellett tagja valamennyi parlamenti frakcióvezető."


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!