Orbán Viktor Mészáros Lőrinc meggazdagodásáról: „A miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel"
A miniszterelnök tartotta a kormányinfót, kérdezni is lehetett tőle bárkinek, akit beengedtek az eseményre. Kapott kérdést a korrupcióról és Mészáros Lőrincék gazdagodásáról is.
Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. január 10.Rendhagyó módon került sor 2019 első kormányinfójára: Orbán Viktor miniszterelnök tartotta a Miniszterelnöki Kabinetirodában, és itt válaszolt újságírói kérdésekre is. A kétórás sajtótájékoztatón a fő témák a migráció, a korrupció, az ellenzék, a média és a tüntetések voltak.

„Ma velem kell beérniük Gulyás Gergely helyett" – kezdte Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóját, amelyen először Varga Mihály pénzügyminiszterre hivatkozva ismertetett néhány gazdasági adatot. Például azt, hogy 4,6%-os volt a növekedés, 71%-ra csökkent államadósság, a hiány pedig, felülmúlva a kormány várakozásait, 2%-nál megáll. Közel 1 millió 400 ezren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt, és az is elhangzott, hogy kétéves emlékév kezdődik "30 éve szabadon" elnevezéssel.

A miniszterelnök beszélt az EP-választásról is. Kiemelte, hogy legyen az EP-ben többségük a migrációt ellenző pártoknak, az Európai Bizottságban többségük a migrációt ellenző biztosoknak, valamint az Európai Néppárton belül legyen a Fidesz a legsikeresebb párt.

Orbán Viktor szerint a politikai pártok közötti bal-jobb ellentét helyett most már a bevándorlást ellenzők és a bevándorlást támogatók ellentéte. Azt is mondta, hogy a bevándorlás miatt újraértelmeződik a kereszténységhez való viszony is, illetve hogy a liberális demokráciák bevándorláspártiak is egyben. Brazíliát említette pozitív példaképp, kiemelve, hogy a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modellje szerinte (év elején járt ott látogatáson, ahol hallotta a nemrég megválasztott miniszterelnök „jelmondatát” is: „Brazília mindenek előtt, Isten mindenek fölött”).

Ezek után kérdezhettek a sajtóorgánumok, először az MTVA. Arra voltak kíváncsiak, mit gondol Orbán Viktor arról, hogy Guy Verhofstadt sem demokratának, sem kereszténynek nem tartja őt. A miniszterelnök szerint „oda jutottunk, hogy a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei” lettek.

Az Origo arra kérdezett rá, mi a véleménye Orbánnak a közös ellenzéki listáról, ami most formálódik. "Ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, és nekem nem kötelességem ebben megakadályozni", jelentette ki a miniszterelnök.

A 444 arra kérdezett rá, hogy a miniszterelnöknek van-e, volt-e szerepe hozzá közel álló személyek, például Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodásában. Orbán szerint a miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel. Szóba került a kormányzati médiaalapítvány is, aminek kapcsán elhangzott: Magyarországon baloldali, liberális médiatöbbség van. „Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”, jelentette ki Orbán Viktor. „Többen vannak ellenem Önök közül, mint velem”.

Az Mfor kérdésére válaszolva azt mondta, a „korrupciónak nincs elfogadható szintje", ezért a zéró tolerancia politikáját kell követni. A kormánynak folyamatosan kell intézkednie ellene, de szerinte nincs „jelentős méretű" korrupció Magyarországon. A korrupció elleni harcnak fontos része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szét kell választani, a kampánytámogatási rendszer pedig lehetővé teszi, hogy egy párt üzleti szférából való pénzbevonás segítségével nyerjen választást.

Az Index többek között azt is megkérdezte, mi a véleménye és a felelőssége abban, hogy az ország egyik fele sorosozik, a másik pedig az O1G-t skandálja. A miniszterelnök ezt válaszolta: A magyarok felnőttek, felelősséggel tartozik mindenki a cselekedeteiért. Senki sem háríthatja át a felelősséget azért, amilyen szavakat használ.

A német FAZ a Várba költözésről tette fel kérdést, erre reagálva azt mondta, számára ez nem esztétikai, hanem elvi kérdés volt, és hozzátette: a világ legszebb munkahelyéről, a Parlamentből ment el egy kolostorba.

A Népszava arról érdeklődött, Orbán miért nem ad interjút azoknak a lapoknak, amelyek nem kormánypártiak – erre az volt a válasz, hogy rosszindulatú emberek előítéletes kérdéseire nem akar válaszolni, és nem is megy bele ilyen szituációkba. „Az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.”

Az ATV felhozta, hogy a Tesco mellett a Spar sem fogja bevezetni a 400 órás túlórakeretet. Orbán Viktor egy jó törvénynek tartja, ami nem ró kötelezettségeket senkire, az él vele, aki akar.

A TV2 kérdése a Jobbik és a baloldali ellenzék összefonódására irányul. A miniszterelnök reflektált Gyöngyösi Márton Jobbik-frakcióvezető nyilatkozatára, miszerint ő Orbán ellen az ördöggel is összeállna – Orbán Viktor szerint „aki ilyet mond, abba már bele is bújt a kisördög”. Az ellenzék összefogásáról annyit mondott, hogy a baloldalnak nem ártana történelmileg is átgondolnia, kivel áll össze, elfogadja-e a szélsőjobboldalt vagy antiszemita erőket szövetségeseként.

A miniszterelnök az egyik utolsó kérdésre válaszolva még elmondta, a médiában is korszakváltás lesz, főleg ha a keresztény-konzervatív újságírók (akiknek most már hátszelük is van) is „összeszedik magukat”.

Az Index élő közvetítése:

Az ATV élő közvetítése:


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x