hirdetés
Orbán-Korányi-látogatás.png

Orbán meglátogatta a Korányi Tüdőkórházat: a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek

A miniszterelnök a kórházi dolgozó szavába vágott, majd gyorsan elterelte a szót.
Címkép: Facebook/Orbán Viktor - szmo.hu
2020. szeptember 18.


hirdetés

Orbán Viktor Facebook-oldalán hozták nyilvánosságra azt a videót, amelyben a miniszterelnök péntek reggel látogatást tett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe - írja a 24.hu.

A vizit előzménye valószínűleg a Népszava csütörtöki cikke lehet: a lap értesülései szerint ugyanis a Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”.

A lap birtokába került levél szerint

a Korányiban már a szakemberek is fogytán, ezért a kórház arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel a saját intézményükben, hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben.

A Népszava úgy tudja, hogy 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

hirdetés

Orbán Viktor a látogatásról készült videó szerint reggel egy testhőmérséklet-mérés után lépett be az épületbe. Az intézményben egy meg nem nevezett egészségügyi dolgozóval beszélt, aki elmondta, hogy 40 koronavírusos beteget ápolnak, és 12 helyük van még. Orbán többek között arról is megkérdezte az orvost, hogy „lélegeztetőgép, az van elég?”

A válasz így hangzott:

„Úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus meg kell hozzá…”

Ezen a ponton Orbán Viktor gyorsan a szakember szavába vágott, hogy korrigálja a férfi mondandóját

„az a kérdés, hogy most van-e”.

Az egészségügyi dolgozó pedig kissé félénken erre azt mondta, hogy „igen, most van” (a lélegeztetőgépekre utalva).

Hozzátette: arra számítanak, hogy a második hullámban többen megbetegedhetnek, mert az emberek nem tartják be annyira a szabályokat, és a korlátozások sem elég szigorúak szerintük.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-koronavirus.jpg

Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik, szigorúan büntetni fogják, aki nem visel maszkot

A kormányfő szerint december végén, január elején érkezhetnek meg az első koronavírus elleni vakcinák Magyarországra. Áprilistól pedig már győzelmet hirdethetünk a járvány ellen.
MTI/SZMO, Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt, nehéz, de istenes - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban, miután csütörtökön este virológiai megbeszélést tartottak az Európai Unió államfői. Orbán Viktor szerint Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában is rosszabb a helyzet, mint nálunk.

"Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik"

- fogalmazott a kormányfő, aki azt is elmondta, hogy tettek egy kísérletet a védekezés összehangolására. Ez részben információcserét jelent, részben megpróbálják összehangolni a határátlépési- és tesztelési rendszert, ami szerinte egyáltalán nem egyszerű, mert mindenki ragaszkodik a sajátjához.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt is elmondta, mindenki szigorít, de az intézkedések szigorúsága és a helyzet szerinte sok esetben nincs összhangban egymással, mert romlanak a járványadatok.

"Én annak a híve vagyok, hogy üssünk le néhány szabályt, azok legyenek komolyak és utána tartsuk be. Nem a szabályok számának szaporítását tartom fontosnak, hanem a már létezők betartását. Abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani. A helyzet és a fertőzés arányszámai arra kényszerítenek bennünket, hogy tekintsük lezártnak a beszoktatást, ahogy az óvodában mondják nekünk, hozzá kellett szokni, mi a helyzet, meghoztuk a szükséges jogszabályi döntéseket és hétfőtől az ellenőrzések tekintetében új világ kezdődik. Eddig a rendőr segített, elmagyarázott, kért, hétfőtől büntetni kell"

hirdetés

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor azt is is hangsúlozta, hogy a védekezés közös felelősség, a maszkot hordani kell, mert aki nem hordja, aki nem tartja be az előírásokat, az mások egészségével is játszik.

Közölte azt is:

december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag

- mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította.

Nagy valószínűséggel áprilistól "mindannyian meg tudunk szabadulni" a járványtól, és győzelmet hirdethetünk ellene

- mondta Orbán Viktor.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
maszkviseles-etteremben-pixabay.jpg

Itt vannak az új maszkszabályok: akár egy évre is bezárathatják azt a helyet, ahol megszegik őket

Hétfőtől a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken, zenés, táncos rendezvényeken is kötelező lesz maszkot viselni.
Címkép: illusztráció (Ross Sneddon/Unsplash) - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Mint megírtuk, hétfőtől tovább szigorítja a kormány a kötelező maszkviselés szabályait. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy november 2-től már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk.

A maszkviselési szabályok szigorításának részletei a legfrissebb Magyar Közlönyből derültek ki.

Ebben szerepel, hogy

hétfőtől a vendéglátóhelyeken és a zenés, táncos rendezvények helyszínén már nemcsak az ott dolgozóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselni úgy, hogy az az orrot és a szájat is folyamatosan elfedje. A vendégek csak akkor vehetik le a maszkot, amíg esznek és isznak.

hirdetés

Azt, aki a vendéglátóhely dolgozójának vagy az üzemeltető felszólítására sem hajlandó felvenni a maszkot, azt az üzemeltető köteles kizárni a látogatásból, és gondoskodni arról, hogy a szabálysértő személy elhagyja a helyet.

Ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján tudomást szerez arról, hogy valahol megszegik a maszkviselési kötelezettséget, figyelmeztet,

100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, és akár ideiglenesen be is zárathatja a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre. Ezt a két szigorú büntetést akár egyszerre is alkalmazhatja a hatóság.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-rekord-adatok.jpg

Soha nem volt ennyi halálos áldozat és új fertőzött egy nap alatt Magyarországon, mint most

65, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. 3286 új fertőzöttet azonosítottak.
Címkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19),

ezzel 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg,

így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, 17 953-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 34%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti.

3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

"A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában" - fogalmaznak a kormányzati oldalon.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
parizs-dugo-koronavirus-kijarasi-korlatozas.jpg

700 kilométeres dugó alakult ki Párizs körül, annyian menekültek vidékre a karantén miatt

Még az éjfélkor életbe lépő lezárások előtt el akarták hagyni a fővárost.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

Emmanuel Macron szerdán jelentette be, hogy Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak. A francia elnök szerda este élő televíziós beszédében elmondta: a korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben - írja az MTI.

Csütörtök este, néhány órával az országos lezárások életbe lépése előtt viszont elképesztő méretű forgalmi dugó keletkezett Párizs körül, ugyanis rengetegen igyekeztek elhagyni a francia fővárost.

A BBC szerint összesen 700 kilométernyi úton torlódtak fel a járművek az Ile-de-France régióban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!