hirdetés
operativ-torzs_0529.jpg

Operatív törzs: Augusztus 31-ig marad a munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyteremtő és -védelmi információkon kívül szó volt a gyereknap ünnepléséről, a Szlovéniába utazásról és a dohányzás kockázatairól is a pénteki tájékoztatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján részt vett Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára is, aki a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Mint elmondta,

a munkahelyvédelmi bértámogatási programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

Ennek lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni - tette hozzá az államtitkár.

Bodó hozzátette, munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak ezzel teremteni 80 milliárd forintból. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát

hirdetés

- zárta egy közérdekű közleménnyel tájékoztatóját az államtitkár.

Müller Cecília a napi adatok ismertetése után ismét úgy foglalta össze a helyzetet, hogy „lecsengőben van a járvány”. Az elmúlt napokban például idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Ugyanakkor hozzátette, gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban - vagyis a Föld olyan részein is, ahol eddig nem volt jellemző. Megnyugodni épp ezért még korai volna.

Müller ezután a május 31-i dohányzás elleni világnapra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a dohányzás nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív-és érrendszeri betegségek nagy részéért is felelős. „A dohányzás minden negyedik másodpercben megöl egy embert a világban” - mondta. Nagy eredménynek nevezte, hogy Magyarországon 2012 óta nem lehet nyilvános zárt terekben dohányozni, és fontosnak tartotta leszögezni, hogy az e-cigaretta is káros.

A vasárnapi gyereknap kapcsán a tisztifőorvos kiemelte, hogy szabadtéren rendezvények már tarthatók, de a kellő távolság betartására kért mindenkit. Hozzátette, a családoknak főként az a része töltse együtt a napot, akik egy háztartásban élnek. Az óvodákkal kapcsolatban megjegyezte: hasonlóképp csak az egészséges gyerekeket vigyék be, de őket nyugodtan.

A járvány lehetséges második hullámáról úgy véli, ha beköszönt, sokat segítenek majd a tapasztalatok, felkészültebbek lesznek az egészségügyi dolgozók és a betegek is.

Szó esett a bujáki fertőzésekről is. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járvnyügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt.

Az Index kérdésére Müller Cecília elmondta: már nem csak telefonos konzultációra van lehetőség az orvosi alapellátásban, előzetes bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít.

Müller arra kérte a gyerek háziorvosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépről beszélt. Elmondta, a tervek szerint napi tízet fognak belőle gyártani. Elmondta azt is, az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

Arról is beszélt, hogy

a Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamit fordítva.

Megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is. A sportolásról szólva pedig megjegyezte, az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gulyas_gergely.jpg

Koronavírus: szigorítják a magyar határon belépést, három kategóriába sorolják az országokat

Horvátország egyelőre a zöld kategóriába tartozik, vagyis korlátozás nélkül lehet ki- és belépni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Egyelőre nem lesznek belföldi korlátozó intézkedések, jelentette be vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: határellenőrzési szigorításokat viszont bevezet a kormány.

A fertőzöttség szintje alapján három kategóriába sorolják az országokat (vörös, sárga, zöld), amit minden héten szerdán felülvizsgálnak a jövőben.

A vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna. A sárga kategóriába egyelőre Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, és az Egyesült Államok került.

Az összes többi ország - köztük Horvátország is - a zöld kategóriába tartozik.

Azoknak, akik sárga vagy vörös kategóriába sorolt országból érkeznek Magyarországra, a határon egészségügyi ellenőrzésen kell részt venni. Ha beigazolódik a fertőzésgyanú, 14 napos karanténba kell vonulni, mely kiváltható, ha az illető 48 óra különbséggel két negatív koronavírus tesztet produkál.

hirdetés

Augusztus 1-ig a kormány finanszírozza a teszteket, utána a sárga vagy vörös országból hazaérkezők maguk fizetik a vizsgálat költségeit.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kihalt-boston.jpg

Az USA-ból Magyarországra költözik egy család, mert szerintük itt jobban kezelik a járványhelyzetet

A nyolc éve kinn élő magyar házaspár azt mondja, már-már börtönnek érzik Boston városát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Már lassan elviselhetetlen a bezártság, a bizonytalanság, és az egymásnak ellentmondó intézkedések, miközben a vírus még mindig folyamatosan terjed Amerikában - ezt mondta az RTL Klub Híradójának az a bostoni magyar házaspár, akik most úgy döntöttek, hogy két kisgyerekükkel együtt Budapestre költöznek.

A két kislányt nevelő házaspár lakása szinte komlpett játszótérré alakult, mert lényegében öt hónapja folyamatos bezártságban élnek Massachusetts állam fővárosában. Mint mondják, aggasztó, hogy nem is látni a helyzet javulását.

A házaspár elégedetlen az elnök vírushoz való hozzáállásával is, aki egy ízben például kijelentette, hogy azért nem hord maszkot, mert nem áll jól neki.

Azt mondják, több hónapos karantén után végre normális életet szeretnének élni, és erre most Magyarországon szerintük sokkal nagyobb esélyük van. Eddig az államokban már több mint 134 ezren haltak meg a koronavírus miatt.

Bostonból Budapestre költöznek, mert úgy érzik az USA-ban nem kezelik jól a járvány helyzetet

Kattints még több RTL Híradó tartalomért!

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-szucs-lajos-scaled.jpg

Meghalt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó

Az egyszeres világválogatott játékos a válogatottban 1967 és 1973 között 37 alkalommal lépett pályára, olimpiai aranyérme mellett 1972-ben a müncheni ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert.
MTI, fotó: MTI: Földi Imre - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

76 esztendős korában elhunyt Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
halott_elefant_botswana_northfoto.jpg

Kiderült, mi miatt pusztulhatnak tömegesen az elefántok Botswanában

Szemtanúk szerint az elefántok közvetlenül a haláluk előtt meglehetősen furcsán viselkedtek: zavarodottan körbe-körbe járkáltak.
Fotó: Northfoto/Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Egy új kórokozó állhat a botswanai tömeges elefántpusztulás hátterében, írja a Bloomberg. Az egyelőre eddig ismeretlen fertőzés az elmúlt két hónapban legalább 350 állat halálát okozhatta az afrikai ország területén.

Szemtanúk szerint az elefántok közvetlenül a haláluk előtt meglehetősen furcsán viselkedtek: zavarodottan körbe-körbe járkáltak. Szakértők szerint ez egyértelműen arra utalt, hogy valami megtámadhatta az idegrendszerüket.

Az elpusztult állatokból vett mintákat egy zimbabwei laboratőriumban elemezték, itt bukkantak a tudósok az eddig ismeretlen kórokozó nyomára, de ennél több részletet egyelőre nem közöltek.

Eddig 281 elefánttetemet találtak az országban, de egy civil szervezet szerint 356 állat pusztulhatott el a rejtélyes kór miatt. Botswanában él a világ legnépesebb elefántpopulációja, száukat nagyjából 135 ezerre becsülik.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!