hirdetés
operativ-torzs_0529.jpg

Operatív törzs: Augusztus 31-ig marad a munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyteremtő és -védelmi információkon kívül szó volt a gyereknap ünnepléséről, a Szlovéniába utazásról és a dohányzás kockázatairól is a pénteki tájékoztatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján részt vett Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára is, aki a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Mint elmondta,

a munkahelyvédelmi bértámogatási programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

Ennek lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni - tette hozzá az államtitkár.

Bodó hozzátette, munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak ezzel teremteni 80 milliárd forintból. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát

hirdetés

- zárta egy közérdekű közleménnyel tájékoztatóját az államtitkár.

Müller Cecília a napi adatok ismertetése után ismét úgy foglalta össze a helyzetet, hogy „lecsengőben van a járvány”. Az elmúlt napokban például idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Ugyanakkor hozzátette, gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban - vagyis a Föld olyan részein is, ahol eddig nem volt jellemző. Megnyugodni épp ezért még korai volna.

Müller ezután a május 31-i dohányzás elleni világnapra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a dohányzás nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív-és érrendszeri betegségek nagy részéért is felelős. „A dohányzás minden negyedik másodpercben megöl egy embert a világban” - mondta. Nagy eredménynek nevezte, hogy Magyarországon 2012 óta nem lehet nyilvános zárt terekben dohányozni, és fontosnak tartotta leszögezni, hogy az e-cigaretta is káros.

A vasárnapi gyereknap kapcsán a tisztifőorvos kiemelte, hogy szabadtéren rendezvények már tarthatók, de a kellő távolság betartására kért mindenkit. Hozzátette, a családoknak főként az a része töltse együtt a napot, akik egy háztartásban élnek. Az óvodákkal kapcsolatban megjegyezte: hasonlóképp csak az egészséges gyerekeket vigyék be, de őket nyugodtan.

A járvány lehetséges második hullámáról úgy véli, ha beköszönt, sokat segítenek majd a tapasztalatok, felkészültebbek lesznek az egészségügyi dolgozók és a betegek is.

Szó esett a bujáki fertőzésekről is. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járvnyügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt.

Az Index kérdésére Müller Cecília elmondta: már nem csak telefonos konzultációra van lehetőség az orvosi alapellátásban, előzetes bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít.

Müller arra kérte a gyerek háziorvosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépről beszélt. Elmondta, a tervek szerint napi tízet fognak belőle gyártani. Elmondta azt is, az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

Arról is beszélt, hogy

a Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamit fordítva.

Megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is. A sportolásról szólva pedig megjegyezte, az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
covid19_koronavirus.jpg

Nemsokára kiderülhet az igazság a koronavírusról? Több kínai tudós is nyugatra menekült

Donald Trump volt főtanácsadója szerint mégis lehet köze a vuhani szuperlabornak a világjárvány kitöréséhez.
A címkép illusztráció: Unsplash/kian zhang - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Több olyan kínai tudós is nyugatra disszidált, akik a koronavírus-járvány kitörése idején a vuhani víruskutató laboratóriumban dolgoztak - írja az Express Steve Bannonra hivatkozva.

Donald Trump egykori főtanácsadója azt állítja, hogy a disszidens kutatók ugyan még nem szólaltak meg a médiában, de már csak idő kérdése, és elmesélik a világjárvány elterjedésével kapcsolatban az igazságot. Bannon szerint a kínai tudósokat jelenleg a nyugati hírszerzők hallgatják ki, bár állítását semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani.

"Tudom, hogy bizonyos disszidensek az FBI-jal dolgoznak éppen együtt, hogy közösen megpróbálják felgöngyölíteni az eseményeket"

- fogalmazott az egykori stratéga.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szandekosan-hajtott-a-toba-a-kinai-sofor.jpg

Szándékosan hajtott a tóba a kínai buszsofőr, aki miatt 20 másik ember meghalt

Így akart bosszút állni azért, mert egy városfejlesztési terv miatt lerombolták a házukat.
MTI, Fotó: Northfoto/Long Rui/Xinhua News Agency/eyevine, 2020.07.08. - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva - állapították meg a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló kínai hatóságok.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolója szerint a sofőr amiatt akart bosszút állni, hogy egy városfejlesztési projekt keretében a helyi kormányzat lerombolta az otthonát.

A Csang vezetéknévvel azonosított, 52 éves férfinek tartós bérleti joga volt az ansuni kormányzat tulajdonában álló lakóhelyre, ám azt a viskónegyedek fejlesztését célzó egyik terv alapján lebontásra ítélték. Csang telefonon panaszt tett a helyi kormányzat felé az ügyben, és azt kérte, hogy ne bontsák le az otthonát anélkül, hogy másikat biztosítanának helyette. Az épületet a tragédia reggelén rombolták le - közölte a rendőrség.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
het-kozepen-ter-vissza-a-nyari-meleg.jpg

Hét közepén tér vissza a nyári forróság, szerdán már 30 fok is lehet

Száraz, napos idő érkezik, tartós kánikula nélkül.
Országos Meteorológiai Szolgálat, Fotó: MTI/Mohai Balázs/2020.07.10. - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Hétvégén hidegfront tört be viharos széllel, helyenként esővel, emiatt lehűlt valamennyire a levegő.

Lassan visszatér a szokásos nyári meleg, de az elmúlt években szinte már megszokott 30 fok feletti tartós hőségre egyelőre nem kell számítanunk.

Hétfőn a napsütés mellett napközben gomolyfelhők képződnek, emiatt az égbolt felhős lehet délután. Eső nem valószínű.

A Tiszántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Dunántúlon élénk szél várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 21 és 26 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb. Késő este 13 és 19 fok valószínű.

Kedden nappali gomolyfelhő-képződésre, fátyolfelhőkre számíthatsz. Északkeleten egy-egy futó zápor is előfordulhat.

Az északkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
andrzej-duda-youtube-lengyel-valasztasok.jpg

Andrzej Duda nyerte a lengyelországi elnökválasztást, rendkívül szoros versenyben

A voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban.
Forrás: MTI, Index, 444.hu - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

FRISSÍTÉS: Andrzej Duda hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Lengyelországban a szavazatok szinte teljes összesítése szerint.

A választási bizottság hétfő reggel, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után közölte, hogy Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

A választási bizottság vezetője szerint a maradék szavazatok érdemben már nem fognak változtatni ezeken az eredményeken.

Az eddigi közzétett, nem hivatalos felmérések is Duda hozzávetőleg kétszázalékos előnyét jelezték.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!