hirdetés
operativ-torzs_0529.jpg

Operatív törzs: Augusztus 31-ig marad a munkahelyvédelmi bértámogatás

A munkahelyteremtő és -védelmi információkon kívül szó volt a gyereknap ünnepléséről, a Szlovéniába utazásról és a dohányzás kockázatairól is a pénteki tájékoztatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján részt vett Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára is, aki a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Mint elmondta,

a munkahelyvédelmi bértámogatási programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

Ennek lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni - tette hozzá az államtitkár.

Bodó hozzátette, munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak ezzel teremteni 80 milliárd forintból. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát

hirdetés

- zárta egy közérdekű közleménnyel tájékoztatóját az államtitkár.

Müller Cecília a napi adatok ismertetése után ismét úgy foglalta össze a helyzetet, hogy „lecsengőben van a járvány”. Az elmúlt napokban például idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Ugyanakkor hozzátette, gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban - vagyis a Föld olyan részein is, ahol eddig nem volt jellemző. Megnyugodni épp ezért még korai volna.

Müller ezután a május 31-i dohányzás elleni világnapra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a dohányzás nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív-és érrendszeri betegségek nagy részéért is felelős. „A dohányzás minden negyedik másodpercben megöl egy embert a világban” - mondta. Nagy eredménynek nevezte, hogy Magyarországon 2012 óta nem lehet nyilvános zárt terekben dohányozni, és fontosnak tartotta leszögezni, hogy az e-cigaretta is káros.

A vasárnapi gyereknap kapcsán a tisztifőorvos kiemelte, hogy szabadtéren rendezvények már tarthatók, de a kellő távolság betartására kért mindenkit. Hozzátette, a családoknak főként az a része töltse együtt a napot, akik egy háztartásban élnek. Az óvodákkal kapcsolatban megjegyezte: hasonlóképp csak az egészséges gyerekeket vigyék be, de őket nyugodtan.

A járvány lehetséges második hullámáról úgy véli, ha beköszönt, sokat segítenek majd a tapasztalatok, felkészültebbek lesznek az egészségügyi dolgozók és a betegek is.

Szó esett a bujáki fertőzésekről is. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járvnyügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt.

Az Index kérdésére Müller Cecília elmondta: már nem csak telefonos konzultációra van lehetőség az orvosi alapellátásban, előzetes bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít.

Müller arra kérte a gyerek háziorvosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

Kiss Róbert rendőr alezredes a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépről beszélt. Elmondta, a tervek szerint napi tízet fognak belőle gyártani. Elmondta azt is, az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

Arról is beszélt, hogy

a Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamit fordítva.

Megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is. A sportolásról szólva pedig megjegyezte, az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
forest-4674703_960_720.jpg

Lefegyverzett négy rendőrt egy férfi, most mindenki őt üldözi a Fekete-erdőben

Több száz rendőr mozgósításával, helikopterek és nyomkövető kutyák bevetésével keresnek a Fekete-erdőben egy férfit, aki eltűnt a németországi hegyvidéken.
MTI, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Az illető vasárnap reggel került összetűzésbe rendőrökkel, akik egy terepszínű ruhát viselő és íjjal felfegyverzett ismeretlenről szóló bejelentésre keresték fel egy erdei ház környékét a Baden-Württemberg tartományi Oppenau közelében.

A férfi az ellenőrzés kezdetén együttműködő volt, majd hirtelen lőfegyvert fogott a rendőrökre, és felszólította őket, hogy helyezzék a földre szolgálati fegyverüket, és lépjenek hátra.

Végül a zsákmányolt fegyverekkel eltűnt a francia határtól nem messze fekvő erdő sűrűjében.

A térséget vasárnap lezárták, és nagy erők mozgósításával elkezdték átfésülni a nehezen járható, patakokkal és meredélyekkel szabdalt területet. A keresés első 24 órája nem vezetett eredményre.

hirdetés

A hatóságok arra kérték a térség lakóit, hogy ma lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék el az erdőt, és semmiképpen ne vegyenek fel stoppost, ha útra kell indulniuk. Repülési és drónreptetési tilalmat is elrendeltek Oppenau körül 5,5 kilométer sugarú körben, és újabb egységeket irányítottak a helyszínre. A műveletben a katasztrófavédelmi hatóság és a mentőszolgálat is közreműködik.

A rendőrség szokatlan módon nyilvánosságra hozta a gyanúsított nevét és arcképét. Közleményük szerint a 31 éves Yves Etienne Rausch-t keresik.

Yves Etienne Rausch német állampolgár, bejelentett lakóhelye nincs, rendőrségi ügye volt már, a többi között a fegyvertartásról szóló szabályok megszegése miatt. A rendőrség szerint hetek óta vándorol a környékbeli hegyekben, jól kiismeri magát és igen veszélyes.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
daniellewislee.png

17 év után ma először végezhetnek ki szövetségi elítéltet az Egyesült Államokban

A háromszoros gyilkos 22 éve várakozik a halálsoron, épp az áldozatok családtagjai halaszthatják tovább kivégzését.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Az utolsó jogi akadály is elgördült annak az útjából, hogy kivégezzék Daniel Lewis Lee-t, aki 1996-ban irtott ki egy családot - írja a New York Times. A szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy végrehajthatják a férfi kivégzését, ezzel ő lesz 17 év után az első szövetségi elítélt, akit kivégeznek az Egyesült Államokban.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető Lee még 1996-ban követte el a gyilkosságokat, amikor tettestársával kegyetlenül megkínzott egy házaspárt és nyolcéves kislányukat, majd miután megölték őket, tóba dobták a holttestüket.

Lee-t 1997-ben ítélték halálra, társa, Chevie Kehoe megúszta életfogytiglani börtönbüntetéssel. A férfi azóta van halálsoron, ám mivel nem szövetségi szinten lett elítélve, kivégzését eddig nem tűzték ki. Tavaly év végén maga Donald Trump amerikai elnök - aki köztudottan a halálbüntetés pártolója - emelt szót azért, hogy szigorítsanak a törvényeken, és tavaly decemberben öt elítélt - köztük Lee - kivégzését is kilátásba helyezte. Akkor azért halasztották a kivégzéseket, mivel Arkansasban egy újabb méreginjekciót vizsgáltak, amely kevesebb szenvedéssel öli meg az elítélteket. Az anyag zöld utat kapott, a szövetségi fellebviteli bíróság pedig vasárnap rendelte el, hogy a férfit hétfőn kivégezzék az indianai Terre Hautban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tobb-adot-kovetelnek-a-szupergazdagok.jpg

A világ leggazdagabb emberei azt követelik: fizessenek több adót a szupergazdagok

Szerintük a jótékonykodás, akármilyen nagylelkű is, nem segít a járvány által okozott válságon és problémákon.
Forrás: The Guardian, Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

A világ leggazdagabb emberei közül 83-an felszólították a kormányokat, hogy adóztassák meg jobban őket és a gazdag elit más tagjait - írja a The Guardian.

A leggazdagabbak azonnali, jelentős és hosszú távú adóztatását azért kérik, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válságból minél előbb kilábaljanak világszerte.

A nyílt levél, amelynek aláírói közt szerepel például a Disney-birodalom örököse is, azt kérik, emeljék fel azok számára az adókat, akik olyanok, mint ők.

Azt írják, hogy amikor a járvány lesújt az emberiségre, a hozzájuk hasonló milliomosoknak kritikus szerepünk van abban, hogy a világ meggyógyuljon. "Nem, nem mi gondoskodunk az intenzív osztályokon a betegekről. Nem mi vezetjük a mentőautókat, amik őket a kórházakba szállítják. Nem mi töltjük újra a polcokat az üzletekben, és nem mi szállítjuk házhoz az ételeket."

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
merkely-béla3.jpg

Merkely Béla: szeptemberben jöhet Magyarországon a koronavírus második hulláma

A rektor szerint az ősszel jövő változásokkal sok minden más lesz, ez hozhatja magával újra a betegséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Merkely Béla az ATV Híradójának azt mondta:

egyelőre inkább a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, mert hiába kapott például Horvátország zöld besorolást, ez a lista valószínűleg folyamatosan változni fog, ahogyan a vírushelyzet is folyamatosan változik a szomszédos országokban.

A Semmelweis Egyetem rektora arról is beszélt, hogy jelenleg a négy nagy orvosi egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborja tudja elvégezni a legtöbb PCR-tesztet, de az állam csak augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségét, utána a beutazóknak ezt maguknak kell fizetniük.

Merkely a belföldi nyaralást javasolja mindenkinek, szerinte rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol pihenni lehet, így megúszható például a teszteléssel és a karanténnal együtt járó szervezés is. Figyelmeztetett, hogy egyelőre nem tudunk pontos adatokat más országokról, így azt sem, hol mekkora mértékű lehet a fertőzöttség valójában.

hirdetés

Kérdésre válaszolva Merkely azt mondta, szerinte a környező országokban jelentkező magas számok még nem a második hullámot jelentik. Ezeken a helyeken azért nőhetett meg ennyire a fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor megkezdődött a korlátozó intézkedések lazítása, amikor a betegszám még nem volt kellően alacsony.

A szakember elmondta azt is, azért sem érdemes most külföldre menni, mert egy onnan hazatérő magyar állampolgár kapcsolatai révén sokkal több embert megfertőzhet, mint mondjuk egy külföldi, aki csak nyaralni jön hozzánk, de kapcsolatai nincsenek itt, így jóval kevesebb emberrel érintkezik közvetlenül.

A rektor úgy véli, szeptemberben érkezhet meg a második hullám, ekkor ugyanis elkezdődik az iskola, sokkal többen mennek munkába, és a hűvösebb idő miatt sokkal többet tartózkodunk majd zárt térben, ami kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul ekkor jön el a felső légúti fertőzések szezonja is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!