hirdetés
operativtorzs-Copy.jpg

Operatív törzs: a hazai koronavírusos megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású

A jövő héten várhatóak különböző intézkedések. Addig is azt tanácsolják, hogy akinek felsőlégúti tünetei vannak, kérjen orvosi vizsgálatot, ne menjen közösségbe, ha mégis, akkor viseljen maszkot.
MTI, fotó forrása: koronavirus.gov.hu - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Lakatos Tibor hozzátette:

leginkább olyan környező országokból került be a vírus, ahol emelkedett a fertőzések száma.

Az operatív törzs csütörtöki ülésén tárgyalták meg a szomszédos országokban kialakult helyzetet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt a feladatot kapta, állítsanak össze egy javaslatcsomagot, hogy milyen intézkedésekkel tudják megakadályozni a vírus terjedésének újabb felfutását. Úgy tudja, ezt a javaslatcsomagot Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén áttanulmányozza, és

a jövő héten várhatóak különböző intézkedések.

hirdetés

Lakatos Tibor kiemelt egy Tolna megyei esetet, ahol egy esküvőre Ausztriából érkezett a tanú. Tünetmentes volt, hazautazása után derült ki a betegsége. Ezt követően a nemzetközi jelzőrendszer értesítette az NNK-t, és 60 ember került megfigyelés alá. 14 napos karanténjuk hamarosan lejár.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információs hálózata lehetővé teszi az államok információcseréjét. Ezen a rendszeren keresztül Magyarország is értesítést kap, ha olyan fertőzöttet észlelnek, aki magyar állampolgárral került kapcsolatba vagy Magyarországon tartózkodott. Ezután a magyar hatóságok is megteszik a szükséges intézkedéseket.

Többször előfordult az, hogy egy repülőgéppel utazóról derült ki, hogy fertőzött. A magyar hatóságok az utaslista alapján felkeresték az érintetteket és házi karanténba helyezték őket.

Az esetek zömében 24 órán belül felderítik a kontaktokat - mondta.

Kitért a mezőkövesdi általános iskolában történt megbetegedésekre is. Elmondása szerint egy fertőzött tanár tünetei ellenére bejárt dolgozni, részt vett egy tantestületi értekezleten és az évzárón is. Amikor diagnosztizálták a betegségét, a kontaktkutatás tárta fel a többi vele érintkezőt. Összesen 21 fertőzöttet találtak. A tanár egy másik településre is elment egy továbbképzésre, ahol 17 emberrel került kapcsolatba, de ott az eddigi adatok alapján senkinél nem diagnosztizálták a koronavírust.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a külföldi utazást tervezőknek azt ajánlja, kövessék, hogy egyes országokban milyenek a járványügyi adatok, milyen korlátozó intézkedések vannak érvényben. Ezzel együtt - mint hozzátette - nem árt a fokozott óvatosság, a 1,5-2 méteres védőtávolság tartása és a maszk viselése.

Lakatos Tibor azt is hangsúlyozta, hogy minden fertőzésgyanús ember számára kiemelten fontos a maszkviselés. Úgy fogalmazott: a járvány "legborzalmasabb részén" túl vagyunk, de ha nem vagyunk elővigyázatosak, újra felfuthat a megbetegedések száma.

Akinek felsőlégúti tünetei vannak, azonnal kérjen orvosi vizsgálatot, győződjön meg róla, hogy nem fertőzött-e. Emellett fontos, hogy ne menjen közösségbe, ha mégis, akkor viseljen maszkot

- hívta fel a figyelmet az ügyeleti központ vezetője.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
soros-gyorgy.jpg

A 90 éves Soros György: „A magyar államot elfoglalta az Európai Unió belső ellensége”

Szerinte az EU sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az USA, Donald Trumpot pedig „pökhendi szélhámosnak” nevezte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Interjút készített a Népszava Soros Györggyel annak apropóján, hogy a magyar-amerikai üzletember augusztus 12-én ünnepli 90. születésnapját.

Elsőként a koronavírusról kérdezték Soros Györgyöt, aki szerint olyan válság van, ami "a legsúlyosabb krízisnek tekinthető a II. világháború óta.

"Az emberek zavarttá váltak, megrémültek. Olyan dolgokat tesznek, ami rossz számukra és a világ számára is"

- mondta.

Úgy látja, Európa sokkal sérülékenyebb helyzetben van most, mint az Egyesült Államok, és szerinte az EU-nak sok ellensége van belülről és kívülről is. A belső ellenségek véleménye szerint azok, akik ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították.

hirdetés

"Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje"

- mondta az üzletember, aki egyébként leginkább Olaszország miatt aggódik, amely szerinte fontos Európa számára, és nem is tudja elképzelni az EU-t nélküle.

Az EU külső ellenségeként azokat nevezte meg, akik "ellenzik a nyílt társadalom eszméjét". Szerinte egykor Oroszország volt a legnagyobb ellenség, de Kína már átvette ezt a szerepet.

"Kína vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén, amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre. Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak. Ez felborítja az erőviszonyokat a zárt társadalom javára. Jelenleg Kína jóval nagyobb fenyegetést jelent a nyílt társadalmak számára, mint Oroszország"

- fejtette ki.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pilisborosjeno-orvosi-rendelo.jpg

Koronavírusos lett a háziorvos asszisztense Pilisborosjenőn, 125 ember lehet érintett

A háziorvos gyorstesztje negatív lett, de augusztus 20-ig karanténban marad, addig otthonról rendel.
Címkép: Google Street View - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Megfertőződött a koronavírussal a pilisborosjenői háziorvos asszisztense, emiatt ő és az orvos is karanténba került - írja a hvg.hu.

Kovács Levente a lapnak hétfőn azt mondta, hogy a gyorsteszt nem mutatta ki nála a fertőzést, de augusztus 20-ig karanténban marad, addig otthonról rendel. A betegek telefonon kereshetik őt, személyes ellátás esetén pedig egy kollégájához mehetnek.

Az orvoshoz 3000 beteg tartozik, de azt nem tudta megmondani, hogy az elmúlt időszakban hány beteget láttak el. Tömöri Balázs, a község polgármestere a hvg.hu-nak azt mondta, 125 ember lehet érintett.

A település vezetője az önkormányzat Facebook-oldalán is értesítette a lakosságot az asszisztens fertőzöttségéről. Közölte, hogy vasárnap éjjel ózongenerátorral fertőtlenítették az orvosi rendelőt, a hvg.hu-nak pedig azt mondta, ezt kedden is megtették.

hirdetés

Arra kérik azokat, akik az elmúlt 12 napban orvoshoz mentek, vagy más úton személyes kapcsolatba kerültek az orvossal vagy az asszisztenssel, hogy ha tehetik, maradjanak otthon a látogatást követő két hétben, ha pedig kimennek, fokozottan ügyeljenek a védőfelszerelés, maszk használatára és a kézfertőtlenítésre. Az érintetteket kontaktkutatás céljából felkeresheti az ÁNTSZ a következő napokban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
vihar_bako-1.jpg

Nyugaton csap le a vihar szerdán, felhőszakadásra is figyelmeztetnek több megyében

Napközben kánikula lesz, két megyére riasztást adtak ki a hőség miatt.
Fotó: Bakó Krisztián - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Folytatódik a kánikula, de sok helyen felhőszakadással járó zivatarok hozhatnak felfrissülést - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szerdán az ország nagy részén sok lesz a napsütés, elszórtan egy-egy zápor, zivatar a Dunántúl nyugati-délnyugati felén alakulhat ki, de a keddinél már kevesebb helyen. Keleten élénk lehet az északi-északkeleti szél, zivatar idején azonban erős, viharos széllökés is előfordulhat. Napközben 28-33 fok várható.

Az Országos Meteorologóiai Szolgálat

zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú riasztást. Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek, ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-nél is több csapadék hullhat.

A hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adtak ki figyelmeztetést, ott a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

hirdetés

Csütörtökön marad a napos idő, már csak egy-egy zápor, esetleg zivatar fordulhat elő a nyugati tájakon. A délies szél nyugaton, északnyugaton megélénkül. Kicsit frissebb lesz a hajnal, 12-19 fok várható. Délután ismét 28-33 fokig melegszik a levegő.

Pénteken a Dunántúlon ismét több helyen előfordulhat zápor, zivatar, északkeleten ugyanakkor csaknem zavartalan lesz a napsütés. A szél inkább csak zivatarok idején támadhat fel. A legmelegebb órákban 25-33 fokot mérhetünk, nyugaton mérséklődik pár fokot a meleg.

Hétvégén is számíthatunk záporokra, zivatarokra: szombaton főként a Dunántúlon és délen, vasárnap elszórtan bárhol az országban. Emellett azonban napsütésből sem lesz hiány. A légmozgás élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet. Marad a meleg idő, délutánonként 26-32 fok várható.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-orosz-vakcina.jpg

Súlyos krónikus betegeknek és allergiásoknak nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina

Valamint a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását még ezután fogják behatóan elemezni. Többen kételkednek abban, hogy az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága megfelelő-e.
MTI, SZM, fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium - szmo.hu
2020. augusztus 12.


hirdetés

Súlyos krónikus betegségtől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.

"Az ellenjavallottak közé tartoznak a súlyos autoimmun betegségek, hogy ne lépjen fel súlyosbodás az esetükben, az artritisz (ízületi gyulladás), az artrózis (ízületi porckopás), az akut stádiumok, a pollinózis (szénanátha) és az élelmiszer-allergia. Komoly konzultációra van szükség az immunológussal, hogy ne súlyosbítsuk a betegségeket, csakúgy mint más oltások esetében, itt nincs kivétel"

- mondta Gincburg.

Egyeztetéseket kezd a vakcináról az Egészségügyi Világszervezet az orosz hatóságokkal. A legszigorúbban megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a szer biztonságosságát és hatékonyságát.

hirdetés

A vakcinát fejlesztő orosz intézet eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem. A német egészségügyi minisztérium kételyeit fejezte ki az új orosz védőoltás minősége, hatékonysága és biztonságossága iránt.

Az akadémikus szerint a szakemberek megvizsgálták a készítmény embriótoxicitását, és arra a megállapításra jutottak, hogy állatok több nemzedékében nem gyakorolt negatív hatást a magzatra. Úgy vélekedett, hogy állapotos nők esetében nincs különösebb szükség az oltásra, de mind az influenza, mind a Covid-19 esetén tanácsos inkább a terhesség előtt beadatni a védőoltást.

Elmondta, hogy a folyékony formájában az Oroszországban hivatalosan kedden bejegyzett, liofizált (fagyasztva szárított) formájában pedig várhatóan jövő héten regisztrálandó vakcinát mintegy másfél-két hónappal ezelőtt szabadalmaztatták. A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48. mikrobiológiai intézetének egy munkatársa jegyzi.

Nemzetközi szabadalmaztatását körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdeményezték, és azt Gincburg szerint "150 országban vizsgálják". Az intézet munkatársai közül többen, így a társszerzők között szereplő igazgató is, március végén magukat is beoltották.

Gincburg szerint a Gamaleja Intézet és az Oxfordi Egyetem vakcinája azonos technológián alapul, de mivel az orosz védőoltás kétkomponensű, hosszabb immunitást alakít ki, mint a brit. Rámutatott, hogy amíg Nagy-Britanniában majomtól származó, addig Oroszországban emberi adenovírust használtak fel "tartályként" a koronavírus-génnek a sejthez szállításához, hogy ott beindítsa az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét és ily módon "megismertesse" az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!