hirdetés
IMG_6010-1.jpg

Az önvezetés nem forradalom, hanem evolúció – Frank Péter az önvezető kamionokról

Messze még a teljesen önvezető jármű, de már most nagyon okosak a gépek – derült ki a MEMO Science & Innovation sorozat legutóbbi előadásán.
Malinovszki András / Fotók: Karvaly Bence, K-Gráfia - szmo.hu
2020. március 04.


hirdetés

Vezető nélküli kamion gurul be egy depóba, ahol ki- és bepakolják, majd szintén magától elindul a telephely kijárata felé. Nem egy CGI-technikával felturbózott jövőbeli sci-fi jelenetét látjuk, hanem a jelen valóságát: a Knorr-Bremse bemutató kisfilmjében. A videót Frank Péter, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója vetítette le a MEMO Science & Innovation sorozat legutóbbi előadásán, amelyen az önvezető járművekről volt szó.

VIDEÓ: önvezető kamionok a magyar tesztpályán

Frank Péter a videóhoz gyorsan hozzátette: az még a távoli jövő, hogy a kamionok autópályán önállóan elszállítsák több száz kilométerre a rakományukat.

Ennek most jogszabályi akadálya is van. Jelenleg ugyanis Magyarországon közúti forgalomban nem közlekedhetnek olyan járművek, amelyek irányításához nem vagy korlátozottan szükséges emberi beavatkozás.

De még a technológia sem tart ott. Most a kutatások folynak, amit a termék-előfejlesztés, majd a termékfejlesztés szakasza követ.

hirdetés

A szakember részletesen elmagyarázta, melyek a vezetési automatizmus nemzetközileg elfogadott fázisai.

• Az úgynevezett nulladik szinten mindent egyedül a sofőr mozgat és irányít, a fizikai erejével. Így vezettük autóinkat nagyjából harminc évvel ezelőttig.

• Az első szinten a kocsi keresztirányú vagy hosszirányú vezérlésében (azaz a gáz-fékadagolásban illetve a kormányzásban) már besegít az automatika.

• A második szinten mindkét fenti irányú vezérlésnek egy részét átadjuk az autónak.

A ma közúton futó kocsik mind ebbe a három kategóriába tartoznak, és egyelőre a törvényi előírások is csak ezeket a szinteket engedik meg a közutakon. A legtöbb ilyen vezérlési automatizmussal már egy egyszerűbb alsó-középkategóriájú autóban találkozhatunk. Ezeknek közös jellemzője azonban, hogy minden esetben még a sofőr felelőssége a jármű felügyelete.

• A hármas szint hasonlít a ketteshez, azzal a különbséggel, hogy ott a sofőr válláról bizonyos esetekben a kocsi leveszi a felelősséget, és önmaga felügyeli a folyamatokat. Itt már a gépnek is fel kell ismerni sok mindent – például saját korlátait, azaz, ha érkezik egy olyan szituáció, amit már nem tud kezelni, időben értesítenie kell róla a sofőrt.

• A négyes szintnél a sofőr akár ki is szállhat, az autó el tudja vezetni saját magát.

Kamionoknál tipikusan ilyen szituáció az "automata telephelyi manőverezés", azaz amikor a kamion bizonyos szituációban magától végez el akár egészen bonyolult haladási manővereket is, amiket szenzorainak és bonyolult szoftvereinek (például egy telephely betöltött térképének) segítségével tud megtenni.

Ilyen manőverezést láthattunk a Knorr-Bremse videóján, és haszongépjárművek esetén már ennek is rengeget előnye van.

A rakodás alatt ugyanis a sofőrnek nem kell ott lennie és várnia. Ezzel í hasznos (vezetéssel eltöltött) munkaideje utanként nagyjából egy órával megnő, ami egy átlagos, kilencórás műszak alatt tíz százalékos nyereséget jelent.

• Az ötös szintű járművekben nem lesz szükség kormánykerékre sem: ezek az autók akár hosszabb utakat is meg tudnak majd tenni teljes egészében automatikusan.

Frank Péter elmondta, az automatizmus tervezésénél az úgynevezett TCO (Total Cost of Ownership), azaz a jármű birtoklásával járó összes költség lefaragása a legfontosabb. Ebbe beletartozik többek között a jármű megvásárlása, üzemeltetése, üzemanyagköltsége és a személyzet bére.

A teljes üzemeltetési költségnek több mint 60 százalékát az üzemanyag költsége és a sofőr bérezése viszi el.

Így jól látható, mennyi hasznot hoznának az önvezető kamionok. Frank Péter bemutatott néhány izgalmas szituációt is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-fertozes-teszteles-antitest-bezzegh-patay.jpg

„Ezek az emberek a megmentőink” – a vírussal szemben tartósan védettek húzzák majd ki társadalmunkat a bénultságból

Két magyar orvos írt a most folyó, főként magánfinanszírozással zajló kutatásról. „Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni” – írják.
Forrás: Dr. Bezzegh Attila - Dr. Patay Gábor; Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. április 02.


hirdetés

Izgalmas tanulmányt tett közzé a (T)Egyél az életedért Facebook-csoportban Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa és Dr. Patay Gábor orvos.

Ebben arról írnak, miért lényeges a koronavírus fertőzésen már átesettek tesztelése.

A tanulmányban leírják, hogy a koronavírus fertőzés állapotát fontos és járványügyi szempontból nélkülözhetetlen laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követni, igazolni. Két módon lehet bizonyítani a fertőzés:

- a vírus kimutatható a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik)

- vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

hirdetés

"A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel során megtörténik a garat- és orrnyálkahártya hámsejtek levétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható volna), így a vizsgálatok 20-30%-ban úgynevezett álnegatív eredményt adnak: tehát a vírus ott van, csak nem sikerül kimutatnunk" - írják.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetünkben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG).

"Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonlóan – az immunrendszer sejtjei a vírus szervezetbe kerülését követően kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Egy ábrán a folyamat időbeli lefutását ábrázolják:

A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint deríthető fel, az viszont hónapokon át.

"A vizsgálatokat az elmúlt napokban nagy számban megkezdtük Magyarországon is. A tesztet vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást.

Az elmúlt időszakban több tucat, a laboratóriumi reagens-ellátóknál eladásra kínált tesztet vizsgáltunk be és találtunk köztük több olyat, amely nagy érzékenységgel és megbízhatóan képes az antitesteket meghatározni. Laboratóriumunk a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználhatóak az ezzel kapott eredmények.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
koronavirus-kina-gyanu-halottak.jpg

Egy apró ragtapasz hozhat áttörést a koronavírus elleni harcban

Az egereken elvégzett tesztek alapján működhet a pittsburghi kutatók ötlete.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 03.


hirdetés

Egy ujjnyi ragtapaszra felvitt oltóanyag győzheti le a koronavírust a legfrissebb remények szerint. A Pittsburghi Egyetem kutatói a tapaszba 400 mikroméretű, cukrokból és fehérjéből készült tüskét építenek, ezek segítségével kerülhet az oltóanyag a szervezetbe, írja a New York Post.

A szakemberek azért döntöttek a szokatlan megoldás mellett, mert ez gyorsabban és könnyebben elterjeszthető, mint egy hagyományos vakcina, ráadásul egészségügyi szakember sem kell az alkalmazásához.

Az első tesztek mindenesetre biztatóak, ugyanis a módszer az egerekben beindította az antitest termelést, így pedig a rágcsálóknál kialakult az immunitás.

A kutatók most az embereken végrehajtott tesztekre készülnek, ehhez gyorsított eljárásban kérvényeztek engedélyt. Reményeik szerint akár már a következő hónapokban kipróbálhatják a ragtapaszokat embereken is.

A pittsburghieken kívül is rengeteg orvoscsoport dolgozik a vakcina kifejlesztésén. A többségük azonban inkább úgy számol, hogy egy év alatt lehet megtalálni a koronavírus hatásos ellenszerét.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
koronavirus2-1.jpg

Már nyolc mutációja van a koronavírusnak világszerte

Ezek nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál, viszont a kutatóknak fontos információkkal szolgálhatnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 31.


hirdetés

Mint a többi vírus, az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - írja az MTI.

Több amerikai szakember is megállapította, hogy a koronavírus genetikailag változik, és egyre több új törzse jelenik meg.

Ezek a mutációk számos információval szolgálnak a kutatóknak, de szerencsére nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál

- mondta Trevor Bedford, akinek a Nextstrain.org nevű honlapjára szerte a világból küldenek mintákat a szakemberek, így lehet követni, hogyan változik a vírus genomja.

"A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén. A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen"

hirdetés

- mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa.

Mint mondta, az a kérdés, hogy a mutáció során keletkezik-e olyan változás, ami például befolyásolja a vírus fertőzőképességét.

"A megfigyelt mutációs ráta – havonta két mutáció megjelenése – teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése"

– magyarázta Bedford.

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
vervizsgalat.jpg

50 ráktípust mutathat ki egy egyszerű vérvizsgálat

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája – köztük bél-, tüdő- és petefészekrák – fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint.

Az Annals of Oncology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői a daganatból a vérbe jutó DNS kémiai változásai után kutattak - számolt be róla a BBC hírportálja.

Az amerikai Dana Farber Rákkutató Intézet, a Harvard Orvostudományi Egyetem, a brit Francis Crick Institute és a University College London kutatói több mint 4000 mintát vizsgáltak meg, amely rákos és nem rákos páciensektől származott.

A betegek között a daganatok több mint 50 fajtája - köztük bél-, tüdő- és petefészekrák - fordult elő. A minták 96 százalékában volt pontos a vérvizsgálat eredménye.

"A módszernek minden tulajdonsága megvan ahhoz, hogy nagy tömegben, sokféle daganat kimutatásához használni lehessen. Egyelőre korlátozott számban klinikai tesztekben veszik igénybe. Rutinszerű használata előtt a mienkhez hasonló tanulmányok eredményeit kellene látni, hogy többet tudjunk meg a hatékonyságáról" - mondta el Geoff Oxnard, a kutatás egyik vezetője.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!