hirdetés
konnekt5.jpg

Önkéntesen segítik az érettségizők pályaválasztását szabadidejükben a fiatal mentorok

A Konnekt Mentorprogram célja, hogy utat mutasson a végzős középiskolásoknak, akiknek egyre gyakrabban fogalmuk sincs, mit kezdjenek az életükkel.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. december 17.


hirdetés

Az érettségi utáni továbbtanulás kérdése rengeteg diák számára okoz fejtörést. Sokan még a jelentkezési határidő előtt közvetlenül sem tudják, melyik egyetemre vagy főiskolára szeretnének bekerülni, ezen belül milyen szak érdekli őket leginkább, és egyáltalán, mi várja majd őket jövő szeptembertől.

Harmadik éve működik a Konnekt Mentorprogram, ami azért jött létre, hogy megkönnyítse ezt a döntést. A többnyire huszonéves mentorok fizetség nélkül vállalják a diákok segítését októbertől májusig, cserébe új kihívásokat és rengeteg közösségi élményt kapnak. Stumpf Kata, a program egyik alapítója nemrég a TEDxYouth konferencián tartott előadást Budapesten, ennek főpróbáján beszélgettünk.

– Mit gondolsz, a mai tizenévesek mekkora részének okoz fejtörést az, milyen irányban tanuljon tovább?

– Szerintem majdnem mindenkinek. Ez abból is fakad, hogy ma már elég nagy az átjárás egyik szakmából a másikba. Például nem feltétlenül kell kommunikáció és média szakot elvégezned, ha a médiában akarsz dolgozni. Nem csoda, hogy teljesen elveszettnek érzi magát egy fiatal, hallva a rengeteg kurta életutat az Y generációtól.

De még ha valaki az alapvető irányt tudja is, például hogy orvos vagy jogász szeretne lenni, ettől függetlenül nagy a homály azzal kapcsolatban, pontosan hogy néz ki az az út, menjen-e külföldre, hogyan készüljön fel az egyetemi létre, és még sorolhatnám.

Emellett vannak azok, akik teljesen elveszettek, tehát egyáltalán fogalmuk sincs, mihez akarnak kezdeni érettségi után, de a nagy átlag inkább az, hogy négy-öt különböző szakma is van a fejükben.

photo: berci geberle

Stumpf Kata

A teljes TEDx-es előadás:

– Mi lehet ebben segítségükre, ha a ti programotokat nem nézzük?

– Szerencsére egyre több nyitott tanár van, hiába könyveljük el gyakran a középiskolákat úgy, hogy egyáltalán nem egyénközpontúak és csak az egységes követelményrendszert akarják behajtani mindenkin. Az utóbbi időben mintha elindult volna egy változás: sokan érzik, hogy segíteniük kell, engem is többen megkerestek, hogy beszéljek a diákjaik előtt.

Emellett pedig vannak nagyon jó lehetőségek is. Nem feltétlenül az egyetemi nyílt napokra gondolok, hanem olyan programokra, amelyek segítenek belelátni egy-egy szakmába. Például meghívnak valakit, hogy meséljen egy munkanapjáról. Manapság egyre inkább divatba jönnek az önismereti tréningek is: a szüleink generációjához képest sokkal többet foglalkozunk magunkkal ilyen módon, népszerűbbek a különféle coaching foglalkozások, személyiségtesztek. Jó lenne, ha ezt még jobban a középiskolásokra szabnák, mert most inkább az egyetemisták és a friss diplomás pályakezdők adják a fő célcsoportot.

– Szerinted az, hogy valaki milyen szakra jelentkezik egyetemen, mennyiben befolyásolja a későbbi pályaválasztását?

– Ketté kell választani a dolgot: vannak azok a szakmák, ahová mindenképp egy specifikus végzettség kell (például a már említett jogi vagy orvosi pálya esetén), de nagyon sok olyan is, amelynél tulajdonképpen mindegy, mit végeztél. Utóbbi esetben sokkal inkább a rátermettség dönt, illetve hogy mennyit foglalkozol a saját képességeid kibontakoztatásával.

Önmaguk és a helyzetkép ismerete elősegítheti a tudatosabb döntést, ami azt eredményezi, hogy kevesebben hagyják majd ott a főiskolát/egyetemet az első év végén, vagy váltanak szakmát azután, hogy éveket öltek a kifejlesztésébe, mert későn merik önmaguknak bevallani: nem a saját útjukat választották.

Bátorság kell az újrakezdéshez, erő, anyagi biztonság és támogatás. Ez nem mindig áll együtt, így sokan egy életet élnek le rossz pályán maradva, csupán azért, mert középiskolában nem segítette senki a tudatos választást.

Mi ezt szeretnénk elkerülni.

konnekt4

– Hogyan építettétek fel a Konnekt Mentorprogramot, miután megvolt az alapötlet?

– Húsz diákkal és mentorral kezdtünk két éve. Nyilván a diákokkal sokkal könnyebb dolgunk volt, hiszen gyakorlatilag mindenki első szóra ugrik, ha felajánljuk, hogy segítünk a pályaválasztásban. A mentorok esetében kicsit más a helyzet, hiszen nekik azért elég sok időt rá kell szánni a részvételre önkéntesen, havi 20-25 óra az elvárt mennyiség. De hihetetlenül jó érzés volt, hogy ennek ellenére nagyon simán ment az ő kiválasztásuk is. Első körben főleg ismerősök felé tapogatóztunk, és a többségüknek elég volt annyit elmondani, milyen problémán szeretnénk segíteni. Azonnal tudtak vele azonosulni, általában olyasmit reagáltak, hogy milyen kár, hogy amikor ők voltak végzősök, még nem létezett ilyen lehetőség.

A program a mentor-diák személyes találkozókon alapszik. Az önismeretből kiindulva a közös kutatáson és felfedezésen át fél év elteltével eljutnak oda, hogy a diáknak sokkal több valós információ, gyakorlati példa és személyes kapcsolat lesz a döntése mögött.

Vegyünk egy példát: ha a diák gazdálkodás és menedzsmentre szeretne menni, akkor egyrészt tudja, hogy milyen jó készségei vannak, amik erre terelik, tudja, hogy az adott szak pontosan mit jelent, miket fog ott tanulni, merre lehet azzal továbbmenni, miért azon az egyetemen szeretné ezt tanulni, amelyiket választja, járt már ott, beszélt már ott végzett felnőttel, aki ebben a szakmában dolgozik... És még sorolhatnám. Rengeteg dolgot lehet egy adott iránnyal kapcsolatban feltérképezni. A páros találkozókat pedig folyamatosan segítjük csoportos eseményekkel és tréningekkel. Ez a másik nagyon fontos eleme a programnak, mert hisszük, hogy minden diák közösségbe kapcsolódva tudja megtalálni önmagát és a válaszokat a kérdéseire.

konnekt3konnekt6

– A keretszámot hogyan döntöttétek el, van-e túljelentkezés?

– Az első évben volt ugyebár 20-20, a másodikban 50-50, most pedig 37 diák és mentor. Másodjára mindenképp szerettünk volna nagyot nőni, hogy ne ketten figyeljünk az összes mentorra, hanem kénytelenek legyünk felosztani őket kisebb csapatokra. Ez azért fontos, mert a végső célunk, hogy egy keretprogramot alakítsunk ki, ami szabadon terjedhet akár vidéken is, a mi közvetlen irányításunk nélkül. Ennek első lépéseként idén már Nyíregyházán is elindult a program, 5 párossal. Mi bárhová szívesen elvisszük a programot, csak annyi szükséges hozzá, hogy minden helyszínen legyen legalább két lelkes koordinátor, akik kézben tudják tartani a programot a saját városukban.

Szerettük volna elkerülni, hogy túljelentkezés legyen és bárkit vissza kelljen utasítanunk (10 diákot sajnos így is vissza kellett), ezért a promócióra olyan nagyon nem feküdtünk rá. Nyilvánosan csak egy-két iskolában hirdettük, inkább szájról szájra terjedt.

Szerintem ha rendesen reklámoznánk, rengetegen jelentkeznének rá, de ezt tudatosan el akarjuk kerülni, amíg nincs rá megfelelő kapacitásunk.

– Mennyibe kerül a részvétel?

– A diákoknak jelenleg 7000 forintot kell fizetniük, ez pont a nyitó- és zárókonferencia költségeire elég, terembérlet és étkezés, illetve ez fedezi a mentorok részét is. Alapvetően ingyenessé szeretnénk tenni a programot, annál is inkább, mivel a célunk az, hogy egy minél vegyesebb társaság jöjjön létre, anyagi helyzettől és attól függetlenül, erősebb vagy gyengébb iskolába jár valaki.

konnekt8

– Minden diák-mentor páros között kialakul az összhang, vagy voltak már olyanok, akik annyira nem találták meg a közös hangot?

– Elég hosszú jelentkezési lapot kell kitölteni a diákoknak és a mentoroknak is, sok kérdést teszünk fel nekik, már az ezekre adott válaszokból is elég jó képet kapunk róluk. Második körben csoportos interjúkat csinálunk, hogy még jobban megismerjük a jelentkezők személyiségét. Ezután ülünk le a csapat tagjaival, és egy egész napot arra szánunk, hogy összerakjuk a párokat.

Vannak olyanok, akik nagyon összeillenek, szinte mintha testvérek volnának, de nem biztos, hogy feltétlenül ez a jó. Egy álmodozó, csapongó diák mellé mondjuk lehet, hogy inkább egy racionálisabb mentor kell.

A visszajelzések azt mutatják, nagyon jól működik a dolog: többnyire olyanokat írnak nekünk mindkét oldalról, hogy egyszerűen nem értik, hogyan tudtuk ennyire jól összepárosítani őket, mert szinte önmagukat látják a másikban. Persze van olyan is, amikor a két személyiség nem passzol annyira, de ilyenkor azt javasoljuk, hogy koncentráljanak erre is. Tehát, hogy hiába különböznek, próbálják megtalálni ennek ellenére a közös hangot, hiszen ez is remek fejlődési lehetőség.

– A mentoroknak mit ad a program, miért éri meg nekik a részvétel?

– Számukra főleg a közösség ad sokat, a visszajelzéseik azt mutatják, hogy nagyon értékelik a szeretetteli, őszinte, elfogadó közeget, aminek a részei lehetnek. Kihívásként és fejlődési lehetőségként tekintenek a mentorálásra. Emellett kapcsolatot is építhetnek, például van olyan mentorunk, aki egy másik mentor segítségével talált munkát magának.

– Te hogyan tudod összeegyeztetni az itteni tevékenységedet a tévés riporteri munkáddal? Mik a súlypontok?

– Egész eddig az volt az alapelvem, hogy nagyon fontos a program is, de a tévés munkám az elsődleges, az semmiképp nem mehet rá. Most viszont úgy alakult, hogy egy nagyobb összegű támogatásnak köszönhetően harmadmagammal nagyjából fél évre be tudok állni a mentorprogramba félállásban, ennek köszönhetően a tévéből kicsit vissza tudok venni. Szerencsére a riporteri munkának az a sajátossága, hogy nagyobb gond nélkül be tudnak osztani kevesebbet is, ha úgy döntök. Izgalmas időszak jön a program szempontjából, szeretném minél jobban kihasználni az abban rejlő fejlődési lehetőséget, hogy több időm lesz foglalkozni vele. Viszont nekem nagyon fontos az is, hogy mindkettőt csináljam párhuzamosan. Úgy érzem, tökéletes párja az egyik a másiknak, és folyamatosan hat a két terület egymásra.

konnekt2

– Hová futtatnád ki a programot, meddig növekedhet szerinted?

– Úgy gondolom, hogy lényegében bármeddig. Ideális esetben szeretnék minél több vidéki helyszínt is bevonni, emellett a budapesti csapatot is tovább építeni. Persze ahogy nő a szervezet, a főállású dolgozók számát állandósítani, aztán pedig bővíteni kell majd, amihez pénz kell, de mindenek előtt jó sok munka vele. Ezen leszünk.

Fontos viszont megemlíteni, hogy a Konnekt, mint egyesület nem kizárólagosan a Mentorprogramra jött létre. A Popper Elizával és Papp Kristóffal lassan három éve megálmodott víziónk az, hogy az egyesület égisze alatt hasonló társadalmi projektek indulnak majd el fiataloknak a szívügyeiből, mint a Mentorprogram.

Lehet az bármilyen fiatalokat érintő ügy, a lényeg, hogy valaki annyira a magáénak érezze, hogy hajlandó legyen idejét, energiáját és szívét beletenni.

Mi pedig segítjük szakmai tanácsokkal, kapcsolatokkal, intézményi háttérrel és remélhetőleg egyszer egy fizikai hellyel is, ahol sok hasonló gondolkodású fiatal időt tölthet együtt és kapcsolódhat a többiekhez.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vekerdy-1.jpg

A Szombat című lapba készült alig pár hete, és halála előtt három nappal hagyta jóvá – vagyis helyette már a felesége.
Várnai Pál cikke a Szombat című folyóiratban - szmo.hu
2019. október 10.Az alábbi beszélgetés Vekerdy Tamással néhány hete készült, és három nappal ezelőtt – az akkor már nagyon legyengült interjúalany helyett – a felesége küldte vissza a javított változatot. Könnyen lehet, hogy a szerdán elhunyt író, pszichológus életében ez volt az utolsó interjú.

Nemrég egy étkezdében egy asszonnyal beszélgettem, és kamasz unokáját látva megemlítettem, hogy épp a napokban láttam Vekerdy Tamást a tévében. „Imádom Vekerdyt” – mondta az asszony, “annyira ért a gyerekekhez.” Honnan ért Ön annyira a gyerekekhez?

Első válaszom az, persze, hogy fogalmam sincs. A második pedig az, hogy van nálunk egy ilyen családi örökség. Nagyon sok óvónő, tanár, gyógypedagógus, gyámügyi jogász volt a családomban. Van egy olyan emlékem is, hogy Steiner Béla, zseniális gyermekorvosunk egyszer megérkezett hozzám, amikor 40 fokos lázzal, kanyaróban feküdtem.

Leült mellém, roppant elegánsan és frissen mosott kezével megfogta a pulzusom. Tüstént jobban lettem. Ebből látszott nekem, hogy ő egy varázsló. Akkor határoztam el, 4-5 éves koromban, hogy én is varázsló, én is gyerekorvos akarok lenni.

A mostani oktatásról sokszor elmondta, megírta a véleményét. Gyakran hangsúlyozza, hogy az oktatásnak védeni kell a gyerekek túlterhelésétől, a lexikális megközelítéstől, mert a tények hamar elfelejtődnek. Nagy súlyt helyez az érzelmi intelligenciára való nevelésre, a kreativitásra. Voltaképpen milyen iskolát szeretne?

A világ érdekes, az ember érdekes. Nem igaz, hogy halálosan unalmas és szorongató kell, legyen a világgal való találkozásunk. Amikor a gyerek találkozik a felnőttel, a tanítóval vagy a szülővel, annak boldog egymásra ismerésnek kéne lennie, ahol rácsodálkozunk együtt a világ nyilvánvaló titkaira, ahogyan Goethe szokta volt mondani.

Hogy hol tűnik el a világ érdekessége, ezt nagyon nehéz megragadni. Mindjárt maga a szó, kötelező, jelzi, hogy itt eltűnőben van, ami érdekes. Mert, ami kötelező olvasmány, az nem tetszhet. Érzelmi részvétel nélkül nincs hatékony tanulás, mondja ki 1996-ban az agykutatás, és hiába hívják fel erre a figyelmet kutatók, mint például Freund Tamás és mások, ezt mindmáig nem hisszük el nekik. Érdeklődés, öröm nélkül nincs hatékony tanulás. Sajnos csak a kényszerben hiszünk.

Visszatekintve az iskoláimra, egynek azért nagyon örülök, hogy rengeteg verset kellett kívülről fújnunk. „Nyelvében él a nemzet”.

Igen, a nyelv tesz bennünket valakivé, azon a helyen, ahol élünk. Ha tetszik, a nyelv tesz bennünket magyarrá, a nyelv tesz zsidóvá. A nyelvnek van egy sajátos hordozó géniusza, amely beavat minket a világnak olyan titkaiba, amelyekhez különben nem jutnánk hozzá. És ilyen értelemben a verseket inkább zenének tekinteném. Mert a vers érzelmileg megragadó, magával sodró, művészi élmény. És minden művészi élmény mélyen hat ránk.

Ön nem hisz az osztályozásban. Hogyan lehet másképpen felmérni egy tanuló felkészültségét?

Hogy miért rossz az osztályzás? Mert akkor nem az a fontos, hogy milyen az a kristály, milyen illata van a növénynek, milyen simogató az állat prémje, hanem, hogy hányasra felelsz belőle holnap. Nincs a világról, a vele való összefüggésünkről érzelemmel átjárt élményünk. Az osztályzás elterel a világtól.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
vekerdy-tamas-nekrolog.jpg

Valóságos fáklyaként világítottak a szavai olyan helyzetekben, amikor azt éreztük, hogy sötét erdőben járunk, és nem találjuk a kivezető utat.
Szegedi Éva - szmo.hu
2019. október 09.Évtizedeken át olvastam a Nők Lapját, még gyermekkoromban szoktam rá, mert a nagymamám járatta a magazint.

Hosszú, hosszú éveken keresztül azzal kezdtem az olvasást, hogy odalapoztam, ahol Vekerdy Tamás rovata volt. Olvasói levelekre válaszolt minden egyes héten, és a maga utánozhatatlan stílusával adta a gyakorlatias, józan tanácsait egy-egy élethelyzetre és nevelési problémára.

Imádtam Vekerdy írásait.

Még akkor is, ha nem értettem vele mindenben egyet.

És most Vekerdy Tamás meghalt - ahogy a Facebook-oldalán írták, csendben elment...

Szerettem azt, ahogyan megközelített egy témát, azt, ahogyan a gyerekekről – és a szüleikről – beszélt, ahogyan egy-egy kérdéshez hozzáállt. Soha nem éreztem nyomasztónak, fullasztónak azt, amit megfogalmazott.

Ranschburg Jenővel együtt Vekerdy Tamás is a huszadik század forradalmára volt abban az értelemben, hogy ő is szakított azokkal az irányzatokkal, amelyek a gyermek fegyelmezésére helyezték a hangsúlyt.

Igen, forradalminak számítottak azok a gondolatok, hogy nem a tanulás mennyisége számít, nem az, hogy miből kap jelest a gyerek, hogy népszerű és kemény követelményeket támasztó, egyetemre felkészítő „versenyistállók” nem valók mindenkinek, hogy a távolabbi, jó nevű iskola helyett lehet, hogy jobb a gyereknek, ha a közelből sétálhat haza órák után, és hogy egy ember életében nem az a legnagyobb siker, ha kitűnő a bizonyítványa. Hogy ne nyomjuk el a kicsik egyéniségét és kreativitását.

És forradalminak számított ez gondolat is Vekerdytől: „Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog "érvényesülni" az életben. De kérdezem: egyáltalán mit jelent az, hogy "érvényesülni"? Kit irigyelünk? Tényleg csak egyetlen vonzó életsablont tudunk elképzelni, amelyiknek ráadásul mindig csak a csúcspontját ismerjük, a végét soha?”

De kiemelhetném azt is, amit a kamaszkorról és a fiatalokról megfogalmazott: Elképesztő, hogy az ifjúkor életkori sajátosságait a gótikus középkor mennyivel jobban felismerte (...), mint a mi modern korunk. Mi nem szeretjük, ha az ifjak vitatkoznak. A fejükbe akarjuk húzni saját véleményünket, mint valami avatási süveget (...). Ha pedig a gyerek lázadni kezd az iskola ellen – amelyik a szó szoros értelmében nem hagyja őt illetve képességeit kibontakozni -, gyorsan rákerülhet a kezelhetetlenség bélyege, sőt, láttuk ezt már, rossz képességűnek is bélyegezhetik.”

Ittam Vekerdy szavait. Később, amikor egy ideig tanítottam, illetve amikor megszülettek a testvérem gyermekei, majd az én kislányom, óriási hasznát vettem annak, amit tőle tanultam. Mert Vekerdy Tamástól rengeteget tanultam, pusztán abból, hogy rendszeresen olvastam a publikációit, a vele készült interjúkat, és hallgattam az előadásait.

(Még abból is tanultam, amikor magamban vitatkoztam vele egy-egy kérdésről, például a kétnyelvűségről, pontosabban a gyerekek kétnyelvűvé, többnyelvűvé neveléséről, vagy arról, hogy ugyan miért tanácsolja az anyáknak, hogy hagyják a csudába a vasalást, miért nem a férfiak vasalnak.)

De nem csak én fordultam hozzá, az írásaihoz, a tanácsaihoz, ha úgy éreztem, sötét erdőben járok, és nem találom a kivezető utat.

Generációk nőttek fel a tanácsain.

Generációk nyúlnak az általa alkotott szakirodalomhoz, ha egy-egy helyzetben segítségre vagy biztatásra szorulnak.

Felfogjuk a maga valójában, hogy halálával kit és mit veszítettünk el?


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
idos.jpg

Rengetegen vannak, akik becsülettel végigdolgozták az életüket, gyerekeket neveltek, de életük alkonyán a teljes kiszolgáltatottság vár rájuk. Vélemény.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. október 08.86 év, 5 unoka, 2 dédunoka. Egy átdolgozott élet. Cukorbetegség, ennek következtében szemészeti problémák, nagyothallás, de teljesen ép tudat. Egy virágzó elme, amely a test börtönében ragad. Kertészkedne, de nagyon hamar elfárad, és fél, hogy esetleg megint elájul. Úgy, mint legutóbb. Látszólag ok nélkül. Nem volt semmi előjele. Csak megtörtént. Agyalapi törés. A kórházból paterolnák ki, ez már nem a traumatológia dolga, hiába vannak fájdalmai és képtelen jelen pillanatban az önellátásra.

Versenyfutás az idővel. Mi legyen? Hová vigyük? Kiszakíthatjuk-e otthonról?

Messze van, a ház, ahol egész életében élt, mindannyiunktól messze van, a napi munka mellett hetente néhány alkalommal tudjuk látogatni. Ez kevés.

Bűntudat gyötör mindenkit. Fontolgatjuk a lehetőségeket. A környéken alig néhány olyan otthon van, amely egyáltalán szóba jöhet – egyik sem önkormányzat által fenntartott intézmény. Egyébként azok sem lennének ám sokkal olcsóbbak, az intézményi térítési díjak eltérőek, de mindenütt jóval meghaladják a havi százezer forintot. Az átlagot meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket biztosító otthonok esetén ez az összeg jóval magasabb. Vagyis nagyjából havi százezerért, finomkodás nélkül, egy lepusztult elfekvőbe költözhetnek a nagyszülők.

A jobb helyeken még beugró adomány is van, ezek összege is változó. Van, ahol 500 ezer, de van, ahol 2 millió forint.

És ez még messze nem a plafon, találtam olyan, önkormányzati intézményt, ahol az egyágyas lakrészért 6 millió forintos beugrót kérnek.

Na már most, önmagában a térítési díj komoly fejtörést okozhat a családoknak, tekintettel arra, hogy a Magyar Államkincstár adatai szerint mintegy 532 ezer idős ember havonta 50 ezer és 99 999 forint közötti öregségi nyugdíjellátásban részesül. Szóval ők le is mondhatnak arról, hogy idős éveiket nyugodtan, biztonságban tölthessék el valamilyen otthonban.

809 ezer idős valamivel jobb helyzetben van, ők havonta 100 ezer és 149 999 forint közötti öregségi nyugdíjjal gazdálkodhatnak. Ebből már elvileg finanszírozni tudnak valamelyik állami otthonban egy ágyat. Illúzióink ne legyenek, ennyi pénzért nagyjából kórházi állapotokat kapunk, ami tudjuk, mit jelent. Az utóbbi években egyre több, a szociális otthonokban tapasztalható problémára derült fény. Szóval azt is alaposan meg kell fontolni, egyáltalán melyik intézmény jöhet szóba. A jobbakban – de a legrosszabbakban is – akár több éves a várólista. A térítési díjak mellett pedig kalkulálni kell a gyógyszerek költségeivel, és a zsebpénzzel is. Vagyis

alsó hangon nagyjából havi 200 ezer forintot kellene előteremteni, hogy a szeretett hozzátartozónk biztonságban, jó körülmények között élhesse le hátralévő életét.

Erre pedig az ő nyugdíjából nem telik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
foto-1000x668.jpg

Ha nő vagy, és elmúltál harminc, számíthatsz rá, hogy kedélyes baráti csevegéseken, munkahelyi megbeszéléseken vagy nagy családi összejöveteleken a legintimebb dologra terelődik a szó: mégis mikor tervezel szülni? Vélemény.
Címkép: illusztráció (Unsplash) - szmo.hu
2019. október 16."És ti mikor szaporodtok?" – jött a kérdés az egyik rokontól egy nagy családi összejövetelen. Köpni-nyelni nem tudtam, lefagytam, miközben húszan meredtek rám kérdő és megvető tekintettel.

"Semmi közötök hozzá" – lett volna a megfelelő válasz. Ehelyett én évekkel ezelőtt annyit bírtam kinyögni, majd ha mi úgy érezzük, hogy eljött az ideje. Pedig már a kérdés is felháborító, és nem kellene magyarázkodni.

A gyermekvállalás aztán tényleg magánügy. A nőre tartozik, aki akár a partnerével, akár spermadonortól szeretne gyereket vállalni.

"Te sem leszel már fiatalabb, és nézd meg, az Ildikével is mi lett. Olyan sokáig vártak, hogy kifutottak az időből, szegénynek a héten mondta meg az orvos, hogy nem lehet gyereke" – esett nekem anyám pár hónapja egy szokásos anya-lánya este alkalmával, miközben egy kiváló étteremben vacsoráztunk. Nem mintha érveket kellene sorolnom a döntésem mellett, miszerint várni szeretnék még ezzel, de megteszem, majd a válasz arcul csap:

"Azt hiszed, nekünk könnyű volt? A gyerekvállalás nem könnyű. Rengeteg lemondással jár. A ti korosztályotok már túl kényelmes. Amikor én ilyen idős voltam, már két gyerekem volt. Mi nem utazgattunk ám apáddal, nem vettünk flancos cuccokat magunknak, de így is alig maradt pénzünk a hó végére, úgy kellett sakkozni a számlákkal. Nem tudjátok már ti, mi a fontos."

A téma pedig korántsem csak családi körben jön elő: felmerül a munkahelyen, baráti beszélgetéseken, kormányplakátokon. Az élet szerves része lett, hogy szekálnak, mikor esek már teherbe.

Közügy lett, ami korábban magánügy volt.

A KSH adatai szerint ugyanis Magyarországon a ’80-as évek óta folyamatosan fogy a magyar népesség. Egyre kevesebb gyerek születik, és a 2000-es évektől kezdve az elvándorlás is hatással van a népességszámra. A magyar kormány próbál mindent bevetni, hogy ezt a tendenciát visszafordítsa: lakástámogatások, babaváró kölcsön, adókedvezmény, autóvásárlási kedvezmény – csak hogy néhányat említsünk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!