Önkéntes tűzoltók mentettek meg egy petárdázástól megriadt, sziklafal tetejére menekült kutyát
Gazdái nem tudtak felmenni érte, a ő pedig félt lejönni a magasból. Végül kötélpályán hozták le.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 05.Egy kétéves vizsla egyike volt a több száz kutyának, amelyek a petárdázástól megrémülve világgá szaladtak szilveszter éjszaka. Tekla átugrotta a badacsonytomaji családi ház kerítését, és ijedtében elszaladt.

A Veszprémkukac című lap számolt be a kutya kalandos megmentéséről. Mint írták: gazdáinak hamar feltűnt, hogy a kutya eltűnt, de sehol sem találták, pedig bejárták a környéket, és még internetes hirdetéseket is feladtak – hiába. Január 2-án aztán a Kővágóörs környéki régi bazaltbányánál keresték – immár másodszor –, és a kutya felelt nekik, amikor hangosan kiabálták a nevét.

Csakhogy hiába tudták, hol van a kutya, gazdái nem tudtak felmenni érte, a kutya meg félt lejönni a magasból: egy nagyjából 30 méter magas szirten várta a segítséget. A helyi tűzoltók a helyszínre érkeztek, de a rossz idő és a késő esti időpont miatt már nem kezdhettek neki a mentésnek, így másnapig a kőbányában maradt a kutya.

A kővágóörsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai – Benkő Attila, Geiger Máté, Papp Tamás, Páli Ábel, Sümegi Imre és Sümegi László – másnap délelőtt tértek vissza Tekla gazdáival együtt - írta a lap. Az 50 méter magas sziklafal tetejéről az egyik tűzoltó leereszkedett a kutyához, majd egy ferde kötélpályát építettek ki lefelé, azon engedték le Teklát.

A koplaláson és az ijedségen kívül nem esett más baja. Gazdái megfogadták, hogy mozgalmat indítanak a tűzijátékok lakossági használatának betiltásáért.

Ezen a videón jól látszik, ahogyan a kutyát a leengedik a kötélpályán:

Szávával tűntek el a kutyák és macskák szilveszter éjjelén

A szilveszteri állatmentő ügyelet koordinátora azt közölte Facebook-oldalán: január 4-i adatok szerint összesen 919 kutya vagy macska tűnt el. Egyelőre csak 330 jutott haza. 29 állat elpusztult. Mivel nem minden eltűnt kutyáról tudnak, csak azokról, amelyeket bejelentettek náluk, ez a szám akár sokkal nagyobb is lehet.

Blogjukon megosztottak pár tanácsot, hol, hogyan érdemes keresni az elkóborolt kutyákat:

• Plakátolj a környéken! Sok kutya a plakátoknak köszönhetően kerül haza!

• Menj el a közeli állatorvosi rendelőkbe, oda is vigyél plakátot és kérdezd meg, nem vitték-e be!

• Ha már ott vagy, vidd el az oltási könyvet, és ellenőrizd, hogy jól szerepelnek-e benne az adataid. A telefonszámod mindenképpen legyen feltüntetve! Sokszor az adatok hiánya vagy hibája miatt nem lehet hazajuttatni egy kutyát!

• Menj el a közeli menhelyekre, nézd meg az ottani kutyákat, és ott is hagyj szórólapot! A messzebb lévőket pedig hívd fel, és küldj nekik emailen plakátot! A kutyák egyrészt egy nap alatt több tíz kilométert is meg tudnak tenni, másrészt lehet, hogy valaki megtalálja, és elviszi messzebb. Tehát a távoli menhelyeket is ellenőrizd!

• Kutyakozmetikusokhoz, állateledel-boltba is érdemes elmenned, sokszor kerülnek ilyen helyekre kóbor kutyák, vagy az ott dolgozók kapcsolatban állnak helyi állatvédőkkel.

Fotók és videó: Tekla gazdáinak Facebook-oldaláról


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x