hirdetés
nyito.jpg

„Önbizalmat ad, ha sikerül külföldön helytállni” - Tamás fizikusként kezdett új életet Svájcban

Sok segítséget kapott, de meg kellett szoknia, hogy magára van utalva. Most a baseli egyetemen a doktoriját csinálja. Miért pont ott, mik a nehézségek, és mitől könnyebb ott az élet – erről mesélt nekünk.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Tamás 2017-ben végzett Budapesten a BME-n, fizikusként, majd a diplomát követően pár hónap múlva már a baseli egyetemre ment, ahol a doktoriját csinálja topologikus kvantumrendszerek a szilárdtestekben témában.

A 28 éves Tamás új életet kezdett egy másik országban. Miért pont ott, és mitől más ez a hely? Mik a nehézségek, és mitől könnyebb ott az élet? Erről mesélt nekünk.

hirdetés

Érdemes kipróbálni, hiszen bármikor haza lehet menni

A nyelvtanulás, a világ megismerése anyukámtól ered. Nálunk a családban mindig fontos volt, hogy ismerjünk meg más kultúrákat is. Hárman vagyunk testvérek, de mindannyian már diákként eljutottunk külföldre, cserediákként, táborba, gyakorlatra, meg dolgozni is. Most a három testvérből ketten külföldön élünk, azt pedig, hogy merre visz az utunk tovább, még csak homályosan látjuk… A távoli terveinkben szerepel, hogy majd egyszer hazatérünk, de most még más feladatok várnak ránk.

Az biztos, hogy – bár sokan félnek a külföldi élettől – önbizalmat ad, ha sikerül helytállni, sok izgalmas tapasztalatot lehet szerezni,

érdemes kipróbálni, hiszen bármikor haza lehet menni.

Basel élhető, kellemes város, a Rajna-part nyáron remek hely

Bár Baselben van az egyetem, Allschwilben – egy másik kantonban – lakom, a két település a gyakorlatban szinte össze van nőve, de itt mégis alacsonyabbak az adók, olcsóbbak a lakások.

Egy ukrán-olasz fiúval osztozunk a lakáson, őt még a párizsi tanulmányaim alatt ismertem meg, és teljesen véletlenül ő is itt készíti a doktoriját.

A barátnőm is velem él már itt kint, ő orvosi fizikus, és az MSc képzést csinálja, de már a vége felé jár, és azt innen is be tudja fejezni. A hosszú távkapcsolat nem volt túl kecsegtető (így is volt vagy másfél év, amíg nem laktunk együtt huzamosan), ezért inkább utánam jött, és itt próbál munkát találni. Közben szervezzük az otthoni esküvőnket is, amit ősszel szeretnénk majd megtartani. Szóval, nem igazán stresszmentes most az életünk.

Basel élhető, kellemes város, a Rajna-part nyáron remek hely, lehet kiülni, sörözni, a folyóban úszkálni, a belvárosban nagy az élet, izgalmas kiállítások vannak, sok a park és az egyetemen is van bőven sportolási lehetőség is.

Sok a diák, és nemzetközi a közösség. Budapesthez képest kisebb, és nem annyira nyüzsgő hely, így van, aki emiatt „laposabbnak” tartja.

A vidék is szép, jókat lehet bringázni a városban és azon kívül is. Külön előny, hogy közel van Franciaország és Németország is, élelmiszerért Németországba érdemes menni, míg repülni Baselből olcsóbb, sokfelé indulnak fapados járatok.

Svájc egy nagyon szép ország, fantasztikus helyekre lehet kirándulni. Szeretem az itteni jólétet, a nyugalmat, azt, hogy az emberek kedvesek, normális a közhangulat, és működnek a dolgok. Itt az a természetes, hogy mindenki arra törekszik, hogy minőségi módon alakítsa a politikát, a szolgáltatásokat, és az emberek ezt el is várják. Emiatt gyakoriak a népszavazások, van lehetőség arra, hogy az emberek értelmesen alakítsák az életüket, és van jövőkép.

Itt több nyelven is elboldogul az ember (bár ez inkább szükség is, mint csak lehetőség). Izgalmas, hogy franciául, németül, de még olaszul is lehet (és kell is) kommunikálni. A svájci német ugyan kihívás, de kevés a valódi svájci ismerősöm, így igazából csak a boltban tudom ezt gyakorolni. A munkahelyemen az angol a társalgási nyelvünk, mert a csapat teljesen nemzetközi. A lakótársammal franciául (és olaszul mostanában, mert Anna olaszul tud) beszélünk, mert ezt szoktuk meg korábban. Mivel imádom a nyelveket, ez is fontos szempont volt, mikor eldöntöttem, hogy ide jövök a doktorit megcsinálni.

Amikor eldöntöttem, hogy „doktorizni fogok”, már tudtam, hogy külföldre szeretnék menni.

Több ország is szóba került, végül Svájcban jó témát találtam, a hangulat is tetszett, és úgy tűnt sok szakmai lehetőséget tartogat. A meghallgatásom után pedig meglepett, hogy szinte azonnal egy sütögetős parti kezdődött, ahol néhány sör után ültettek le végül, hogy akkor beszéljük meg a részleteket. A város is megnyerő volt, így eldőlt, hogy ide jövök.

Sok segítséget kaptam

Sok segítséget kaptam a tanszéki titkárnőtől, így jutottam olcsó egyetemi szálláshoz, és elintézték, hogy a kauciót és az első két havi díjat is kifizették előre nekem (végül nem kellett ezt sem visszafizetnem).

Az itt tartózkodáshoz egy B típusú tartózkodási engedély kell, de mivel volt már munkám és lakásom, így ez nem volt nehéz. Ha ezek nem lettek volna meg, akkor bizony nehéz lett volna és nagyon sok indulótőkét igényelt volna (kb. 1-1,5 millió forint).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
izsakrita4.jpg

Cigány származása miatt rúgták ki első munkahelyéről, ma az ENSZ-ben küzd a kisebbségek jogaiért

Izsák-Ndiaye Rita szinte az egész világot beutazta az elmúlt 15 évben. Öt éve Szenegálban él muszlim vallású férjével és két kislányukkal, az ebből fakadó kulturális kihívásokról is mesélt.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. november 02.


hirdetés

Ritával Dakarban, Szenegál fővárosában találkoztunk, és ha nem tudtam volna róla, hogy magyar, aligha találom ki magamtól: bőrszíne és hajviselete is simán „eladja” őt afrikainak.

Valódi gyökerei viszont sokkal különlegesebbek: édesapja Felvidékről áttelepített magyar, édesanyja pedig cigány származású.

Már kisiskolásként megtapasztalta az előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést, húszas évei elején pedig kapott egy ennél is nagyobb pofont. Ez azonban csak még elkötelezettebbé tette abban, hogy bizonyítson.

hirdetés

– A családi hátteredet alapul véve hogy kerültél az ENSZ és a nemzetközi diplomácia közelébe?

– Szekszárdról származom, és amikor anyukám bement a szülői értekezletre általános iskola nyolcadikban, azt mondták neki, hogy a kislánya menjen csak egy szakmunkásképzőbe vagy szakközépbe, maximum egy gyengébb gimnáziumra, de komoly továbbtanulásról ne is álmodjak. Enyhén szólva nem jósoltak nekem nagy jövőt. Anyukám elmondása szerint ezen én annyira feldühödtem, hogy direkt megnéztem a középiskolák listáját, kiválasztottam a legerősebbet – ez a pécsi Nagy Lajos Gimnázium volt –, és oda jelentkeztem.

Fel is vettek, szóval elkerültem Pécsre, érettségi után pedig a Pázmány jogi karára Budapestre. Ezalatt végig elkísért a külső szkepticizmus, tehát hogy hozzám hasonló háttérrel képes lehet-e valaki erre. Édesanyám vezetékneve Orsós, ami minden naplóban és a személyes iratban is szerepelt, így akaratomon kívül is eleve definiált engem. Ugyanakkor az ebből fakadó bizonyítási vágy is nagyon erős volt bennem.

Sokáig nem tudtam, mihez kezdjek magammal, a fordulópont azután jött el, hogy még az első Orbán-kormány idején bekerültem az Országimázs Központhoz. Szerződésben állt velük egy cég, akik a mi egyetemünkről toboroztak önkéntes segítőket állami ünnepekre. Főleg külföldi vendégeket kellett kísérgetnünk és információkat adni nekik, szórólapokat osztogatni, ilyesmi.

Én egészen addig csináltam, amíg az egyik főnököm ki nem rúgott: a titkárnőjén keresztül tudtam meg, hogy nem tudja felvállalni a származásomat ilyen magas politikai körökben. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy emberi jogokkal és kisebbségvédelemmel kell foglalkoznom.

– A cigány származásod, a szokások és hagyományok egyébként mennyire határozták meg a mindennapjaidat?

– Nem igazán, mert édesanyám intézetben nőtt fel, emiatt megvolt benne az, hogy eleve szakítani akart az egész kultúrával, hiszen csak rossz emlékei fűződtek hozzá. Már az is rengeteg időbe telt, hogy a felvidéki magyar származású édesapám családja elfogadja őt. A szüleimé volt egyébként az egyik első cigány-magyar vegyesházasság Szekszárdon, sőt talán az országban is. Akkoriban, a ’70-es években ez még messze nem volt megszokott, nagy port is vert fel helyben.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy anyu nem szívesen mesélt nekem a gyökereinkről. Leginkább csak a szokásos sztereotípiákat tudtam, például azt, hogy tehetséges vagyok a zenében, táncban, éneklésben. Viszont mivel ez csupa pozitív dolog, még nagyobb pofonként éltem meg 21 évesen, hogy a parlamentben viszont nem dolgozhattam.

– Mihez kezdtél ezután a pofon után?

– Jelentkeztem az Európai Roma Jogok Központjába (angol rövidítéssel ERRC) Budapesten, négy évet töltöttem el itt. Majd 26 éves koromban úgy gondoltam, hogy a roma jogvédelem területén megszerzett tapasztalataimat más kisebbségek érdekében is kamatoztathatnám. Nagy szerencsémre azonnal bekerültem az ENSZ-be: először egy háromhetes gyakornoki ösztöndíjat nyertem el, és a jelek szerint elégedett volt velem a főnökség, mert visszahívtak szerződéssel. Genfben kezdtem el dolgozni, de úgy éreztem, hogy a kényelmes irodámban buborékban élek, ezért szerettem volna inkább terepen kipróbálni magam.

Először Szomáliába mentem ki egy alapítvánnyal, itt másfél évet töltöttem ifjúsági segítőként egy helyi civil szervezetben egyetlen külföldiként, mellette az egyik helyi egyetemen is tanítottam.

Innen jelentkeztem a bosznia-hercegovinai Szrebrenicába, a népirtás helyszínére, mert meg akartam érteni a bosnyák-szerb-horvát ellenségeskedés hátterét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
david-petra-fitnesz-modell-1000x583.jpg

Fitneszmodell lett a túlsúlyos magyar lányból - ma már ő segít másoknak lefogyni

A testépítők nem hitték, hogy képes a változásra, azóta már versenyekre jár, személyi edzősködik, és eközben vegán táplálkozással igyekszik a környezettudatosságra is felhívni a figyelmet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 27.


hirdetés

A 31 éves Dávid Petra közel ötven kilót dobott le néhány évvel ezelőtt, hogy elérje álmait. A csinos fitneszmodell nemrég az IBFF vecsési versenyéről ezüstérmet tért haza.

Öt évvel ezelőtt Petra 100 kilósan, egészségügyi problémákkal küzdött, ekkor döntött úgy, hogy életmódot vált

– írja a Blikk.

hirdetés

Többször is bántották túlsúlya miatt, de kritizálóira rácáfolva közel egy év alatt dobta le magáról a fölösleget, és vált modellé.

A mozgás szeretete pedig olyannyira inspirálta, hogy ő maga is személyi edzőként dolgozik napjainkban. Azokon próbál segíteni, akik az ő cipőjében járnak, és túlsúllyal küzdenek.

Nemcsak személyi edzőként ér el átütő sikereket, hanem a versenyszezonokban is, mint testépítő.

Idén pedig vegán táplálkozás móddal indult neki a versenynek, hogy a környezetvédelemre és az étrend megválasztásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezt a legtöbb társa lehetetlennek tartotta, de ő úgy véli pont a lehetetlenek viszik előre, mikor valaki azt monda, neki: „nem fog sikerülni”. Ugyanis anno saját edzői se hittek benne.

Petra felhívja mindenki figyelmét rá, hogy a hirtelen fogyás veszélyes lehet, és kis célokat kell kitűzni. 100 kilóról indulva ajánlatos először csak 3-5 kilót ledobni magunkról egy kitűzött időintervallumon belül. Hetente általánosságban testünk 1 százalékát tudjuk leadni egészséges keretek között, így érdemes ezzel kalkulálni életmód váltási célok esetén.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
eszkoz-1.jpg

Forradalmi találmány szedi össze a folyókban hagyott műanyagszemetet

Ráadásul napenergiával működik, és egy alig 25 éves holland fiatalnak köszönhetjük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 28.


hirdetés

A rotterdami kikötőben mutatta be új fejlesztését Boyan Slat, aki ezúttal a folyókban szemetet szedő hajót fejlesztett - írja az EcoWatch.

A 25 éves holland feltaláló The Interceptor nevű találmánya a vízen haladva szedi össze a műanyagszemetet a folyókból. A holland fiatal azt mondja: akkor szentelte az életét a vizek kitakarításának, amikor Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat.

Így:

hirdetés

És így:

A napenergiával működő hajó napi 50 ezer kiló szemetet képes összegyűjteni íves alakú felfogó berendezésével még az előtt, hogy azok a tengerekbe és óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére is növelhető, mondta Slat.

A feltaláló azt is hozzátette, hogy mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés csaknem 80 százalékáért, ezért az a célja, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladékok eltávolítását.

"El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig"

– mondta.

Három ilyen folyami hulladékgyűjtő hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban, a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni. A hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkenni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük. A rotterdami bemutatón egy malajziai képviselő elmondta: másfél hónapja működik egy hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!