hirdetés
nyito.jpg

„Önbizalmat ad, ha sikerül külföldön helytállni” - Tamás fizikusként kezdett új életet Svájcban

Sok segítséget kapott, de meg kellett szoknia, hogy magára van utalva. Most a baseli egyetemen a doktoriját csinálja. Miért pont ott, mik a nehézségek, és mitől könnyebb ott az élet – erről mesélt nekünk.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

Tamás 2017-ben végzett Budapesten a BME-n, fizikusként, majd a diplomát követően pár hónap múlva már a baseli egyetemre ment, ahol a doktoriját csinálja topologikus kvantumrendszerek a szilárdtestekben témában.

A 28 éves Tamás új életet kezdett egy másik országban. Miért pont ott, és mitől más ez a hely? Mik a nehézségek, és mitől könnyebb ott az élet? Erről mesélt nekünk.

hirdetés

Érdemes kipróbálni, hiszen bármikor haza lehet menni

A nyelvtanulás, a világ megismerése anyukámtól ered. Nálunk a családban mindig fontos volt, hogy ismerjünk meg más kultúrákat is. Hárman vagyunk testvérek, de mindannyian már diákként eljutottunk külföldre, cserediákként, táborba, gyakorlatra, meg dolgozni is. Most a három testvérből ketten külföldön élünk, azt pedig, hogy merre visz az utunk tovább, még csak homályosan látjuk… A távoli terveinkben szerepel, hogy majd egyszer hazatérünk, de most még más feladatok várnak ránk.

Az biztos, hogy – bár sokan félnek a külföldi élettől – önbizalmat ad, ha sikerül helytállni, sok izgalmas tapasztalatot lehet szerezni,

érdemes kipróbálni, hiszen bármikor haza lehet menni.

Basel élhető, kellemes város, a Rajna-part nyáron remek hely

Bár Baselben van az egyetem, Allschwilben – egy másik kantonban – lakom, a két település a gyakorlatban szinte össze van nőve, de itt mégis alacsonyabbak az adók, olcsóbbak a lakások.

Egy ukrán-olasz fiúval osztozunk a lakáson, őt még a párizsi tanulmányaim alatt ismertem meg, és teljesen véletlenül ő is itt készíti a doktoriját.

A barátnőm is velem él már itt kint, ő orvosi fizikus, és az MSc képzést csinálja, de már a vége felé jár, és azt innen is be tudja fejezni. A hosszú távkapcsolat nem volt túl kecsegtető (így is volt vagy másfél év, amíg nem laktunk együtt huzamosan), ezért inkább utánam jött, és itt próbál munkát találni. Közben szervezzük az otthoni esküvőnket is, amit ősszel szeretnénk majd megtartani. Szóval, nem igazán stresszmentes most az életünk.

Basel élhető, kellemes város, a Rajna-part nyáron remek hely, lehet kiülni, sörözni, a folyóban úszkálni, a belvárosban nagy az élet, izgalmas kiállítások vannak, sok a park és az egyetemen is van bőven sportolási lehetőség is.

Sok a diák, és nemzetközi a közösség. Budapesthez képest kisebb, és nem annyira nyüzsgő hely, így van, aki emiatt „laposabbnak” tartja.

A vidék is szép, jókat lehet bringázni a városban és azon kívül is. Külön előny, hogy közel van Franciaország és Németország is, élelmiszerért Németországba érdemes menni, míg repülni Baselből olcsóbb, sokfelé indulnak fapados járatok.

hirdetés

Svájc egy nagyon szép ország, fantasztikus helyekre lehet kirándulni. Szeretem az itteni jólétet, a nyugalmat, azt, hogy az emberek kedvesek, normális a közhangulat, és működnek a dolgok. Itt az a természetes, hogy mindenki arra törekszik, hogy minőségi módon alakítsa a politikát, a szolgáltatásokat, és az emberek ezt el is várják. Emiatt gyakoriak a népszavazások, van lehetőség arra, hogy az emberek értelmesen alakítsák az életüket, és van jövőkép.

Itt több nyelven is elboldogul az ember (bár ez inkább szükség is, mint csak lehetőség). Izgalmas, hogy franciául, németül, de még olaszul is lehet (és kell is) kommunikálni. A svájci német ugyan kihívás, de kevés a valódi svájci ismerősöm, így igazából csak a boltban tudom ezt gyakorolni. A munkahelyemen az angol a társalgási nyelvünk, mert a csapat teljesen nemzetközi. A lakótársammal franciául (és olaszul mostanában, mert Anna olaszul tud) beszélünk, mert ezt szoktuk meg korábban. Mivel imádom a nyelveket, ez is fontos szempont volt, mikor eldöntöttem, hogy ide jövök a doktorit megcsinálni.

Amikor eldöntöttem, hogy „doktorizni fogok”, már tudtam, hogy külföldre szeretnék menni.

Több ország is szóba került, végül Svájcban jó témát találtam, a hangulat is tetszett, és úgy tűnt sok szakmai lehetőséget tartogat. A meghallgatásom után pedig meglepett, hogy szinte azonnal egy sütögetős parti kezdődött, ahol néhány sör után ültettek le végül, hogy akkor beszéljük meg a részleteket. A város is megnyerő volt, így eldőlt, hogy ide jövök.

Sok segítséget kaptam

Sok segítséget kaptam a tanszéki titkárnőtől, így jutottam olcsó egyetemi szálláshoz, és elintézték, hogy a kauciót és az első két havi díjat is kifizették előre nekem (végül nem kellett ezt sem visszafizetnem).

Az itt tartózkodáshoz egy B típusú tartózkodási engedély kell, de mivel volt már munkám és lakásom, így ez nem volt nehéz. Ha ezek nem lettek volna meg, akkor bizony nehéz lett volna és nagyon sok indulótőkét igényelt volna (kb. 1-1,5 millió forint).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
daroczi_csaba.png

Magyar lett az év legjobb természetfotósa

Daróczi Csaba képe győzedelmeskedett a Nature Photagrapher of the Year versenyén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.


hirdetés

Több mint 14 ezer pályázat közül választották ki a Nature Photagrapher of the Year fotópályázat győztesét.

A Nature Talks elnevezésű szervezet immár negyedszerre rendezte meg az év legjobb természetfotóit felkutató versenyét.

A megmérettetésre 73 országból több mint 14 ezer pályamű érkezett.

Az Év Természetfotósa pedig egy magyar forográfus, Daróczi Csaba lett.

hirdetés

A versenyen több kategóriában is osztanak díjakat, úgymint madarak, emlősök, növények és gombák, tájak. Közülük kerül ki az Év Természetfotósa cím győztese is, aki a dicsőség mellett háromezer euróval gazdagodik.

Daróczi Csabával, aki már 25 éve a termszetfotózás szerelmese, interjúztunk is, mikor első helyezett lett a Varázslatos Magyarország fotókiállítás pályázatán.

"Az adja egy kép sava-borsát, hogy egy olyan pillanatot örökíthetsz meg, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül"

- mesélte akkor.

Ha kíváncsi vagy a díjnyertes fotóra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
500-fos-rockzenekar-kecskemet-1000x644.jpg

500 rockzenész játszott egyszerre Kecskeméten - több mint 24 millióan látták már a videóikat

Magyarország legnagyobb rockzenekarában a legfiatalabb tag 6, a legidősebb pedig 69 éves volt a nem mindennapi kecskeméti koncerten. Elképesztően látványos klipek készültek a közös zenélésükről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Nem kevesebb, mint 500 zenész játszott egyszerre Kecskeméten a Cityrocks Hungary által szervezett Kecskemétrocks esemény keretén belül.

A nem mindennapi koncerten 12 dalt játszott el Magyarország legnagyobb rockzenekara, amelyben a legfiatalabb zenéz 6, a legidősebb pedig 69 éves volt.

A dalok közül négyről (Depeche Mode – Personal Jesus, Metallica – Enter Sandman, Bikini – Végleg elmegyek, Queen -Joan Jett-LGT medley) videóklip is készült, amelyek október elején kerültek fel a YouTube-ra.

Alig egy hónap alatt egyenként már több százezren látták mindegyik videót, összesen pedig már több mint 24 millióan nézték meg a klipeket

hirdetés

- olvasható a Cityrocks oldalán.

A közösségi oldalakra felkerült videókat később aztán több, világszerte tartalommegosztó is átvette, így még nagyobb nézettségük lett mindenféle felületen.

„Természetesen nagyon örülünk a videók sikerének, nézettségének. De sokkal inkább büszkék vagyunk arra az ötszáz zenészre, akik végigcsinálták a válogatás procedúráját, megtanulták a számokat, majd pedig a kétórás esőszünet után is teljes odaadással játszották el a dalokat a több ezer nézőnek. Óriási élmény volt számunkra azt a hatalmas „boldogságrezgést” átélni velük a helyszínen, amit a filmjeinkben nem is tudtuk visszaadni, mert az lehetetlen”

– mondta Révész Zsolt, a Cityrocks Hungary kommunikációs vezetője.

"Szeretnénk, ha kezdeményezésünk – amely az élőzene fontosságáról, a kezdő zenészek segítéséről és persze a közönség szórakoztatásáról szól – minél több magyar nagyvárosba eljusson, hisz akkor a már 500 fős nagyzenekarunkhoz az ott élők is csatlakozhatnak majd. Számunkra az élő koncert varázsa a legfontosabb, és azt szeretnénk, ha azt az energiabombát, amit a több száz zenész tud adni, minél többen testközelből is átélhetnék” – mondta Gajda Ferenc a Cityrocks Hungary főszervezője.

A szervezők már dolgoznak Magyarország legnagyobb rockzenekarának 2020-as koncertjének megszervezésén is, amelynek helyszínét és időpontját decemberben teszik majd nyilvánossá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!