hirdetés
hajo1-1.jpg

'Olyan volt mint a filmekben' - Megszólalt a Hableány tragédiáját telefonon bejelentő, egy másik hajón tartózkodó utas

Sokkos állapotban tárcsázta a segélyhívót, és megdöbbent, mikor kiderült, hogy még nem tudtak a balesetről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.


hirdetés

Egy magánszemély jelentette be a segélyhívón, hogy baleset történt a Dunán, és elsüllyedt a Hableány. A telefonáló először nem is akart telefonálni, mert azt hitte, már tudnak a tragédiáról.

Nagyon megdöbbent, mikor kiderült, hogy a segélyhívót még senki nem értesítette

- tudta meg a 24.hu.

A szerdai tragédia idején a bejelentő maga is egy városnéző hajón utazott, és épp a közelben voltak, mikor a Hableány elsüllyedt. A Parlament környékén jártak, és azt látták, hogy székek, asztalok, fadarabok úsznak a hajójuk körül.

Ekkor hallotta meg, hogy az egyik matróz így szólt:

"Felborult a Hableány, menteni fogunk".

Sokkos állapotban hívta fel a 112-es segélyhívót és közölte velük, hogy felborult egy hajó a Dunán és emberek vannak a vízben.

A lapnak elmondta, hogy

"Olyan volt mint a filmekben, még most is a történtek hatása alatt állok. Az a hajó, amelyiken én utaztam két embert mentett ki. Bár én nem láttam, a kapitány azt mondta, hogy holttesteket is sodort a víz".

Mint azt megírtuk, szerdán este a Margit hídnál összeütközött a Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó. A kis hajó elsüllyedt, heten életüket vesztették, hét embert kimentettek és huszonegy embert még keresnek. A búvárok életveszélyes körülmények között dolgoznak, hogy felderítsék a roncsot. Külföldi búvárok és eszközök is érkeztek, közösen igyekeznek az elsüllyedt hajót kiemelni az áradó folyóból.

Címlapfotó: MTI/Balogh Zoltán


KÖVESS MINKET:

hirdetés
dunai-hajobaleset-mti-foto-1000x666.jpg

Friss hír érkezett a hajóbaleset egyik kórházban fekvő sérültjéről

Egyelőre nem tudni, hogy a 66 éves túlélő mikor utazhat haza.
Címkép: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2019. június 02.A Blikk értesülései szerint már jobban van a dunai hajóbaleset egyetlen még kórházban lévő túlélője.

A lap azt írja, hogy Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter találkozott a 66 éves túlélővel a budapesti kórházban, ahol jelenleg is ápolják. A külügyminiszter a találkozó után az újságíróknak számolt be arról, hogy

a Li nevű túlélő még alig tud beszélni a kimerültség miatt és egyelőre nem tudják, hogy mikor hagyhatja el a kórházat. Az intézmény pedig azt a tájékoztatást adta, hogy Li állapota ugyan kielégítő, de ahhoz, hogy hazamehessen a kórházból még nem épült fel eléggé.

A Dunán szerda este történt tragédia, amikor a dél-koreai turistákat szállító Hableány nevű hajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütköztek. A Hableány utasai közül 7 ember meghalt, 7 embert sikerült kimenteni, 21 embert viszont még eltűntként keresnek. A kishajó roncsa jelenleg a Duna fenekén van, nemrég előkerült egy felvétel róla, amin látszik, hogy az oldalán fekszik.

A roncsot még nem tudták kiemelni a Dunából az erős sodrás és a magas vízállás miatt. Várhatóan hétfőn tudnak lemerülni majd a búvárok. A tragédiával kapcsolatban letartóztatták a Viking Sigyn ukrán kapitányát, a 66 éves férfi 15 milliós óvadék ellenében szabadlábon lehet, de ebben az esetben bűnügyi felügyeletbe kerül, vagyis nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövető eszközt helyeznek rá.


KÖVESS MINKET:hirdetés
oceanjaro-velence.jpg

Félelmetes hajóbaleset történt Velencében is: elszabadult egy óceánjáró

A kikötőben ütközött neki egy kis turistahajónak, többen megsérültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02.Nincs szerencsés hónapja a hajókapitányoknak. A budapesti tragédia a világsajtót is megrázta, most pedig egy újabb, ezúttal olasz balesetről írnak a lapok.

Vasárnap reggel egy óceánjáró kapitánya motorhiba miatt adott le vészjelzést, ráadásul a 275 méteres, 60 ezer tonnás monstrum sebességben maradt - számolt be a vontató hajókat üzemeltető társaság vezetője, Davide Calderan.

Ugyanis két vontatóhajó érkezett a helyszínre, hogy segítsen megakadályozni a Guidecca-csatornában megállíthatatlanul száguldó óceánjárót.

Azonban rendkívül szerencsétlen módon a két vontatókábel elszakadt és az óriás egyenesen a velencei kikötő irányába tartott, ahol egy ünnepség miatt számtalan mit sem sejtő hajó gyülekezett.

A katasztrófát végül az előzte meg, hogy mivel időben észlelték a problémát a fedélzeten, a kapitány folyamatos, több mint 10 percig tartó dudálással hívta fel a figyelmet a közeledő összeütközésre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Vízirendészek-001.jpg

Újabb részleteket árultak el a budapesti hajókatasztrófa életmentő vízirendőrei

A baleset utáni percekről meséltek.
Police.hu - szmo.hu
2019. június 02.Két vízirendőr – Lázár Balázs r. főtörzsőrmester és Virágh István Richárd r. törzsőrmester korábban már adtak egy rövid nyilatkozatot a RTL Klub Híradójának, most pedig a Police.hu videójában számoltak be hosszabban arról, hogy mi történt a május 29-én bekövetkezett dunai hajótragédia utáni percekben.

"Hát nem gondoltam volna, hogy így alakul az este, amikor a kollégámmal elcseréltem a szolgálatot"

- kezdte Virágh István Richárd.

A vízirendőrök a szolgálati rádión keresztül értesültek a tragikus balesetről és azon nyomban elindultak segíteni az áldozatoknak. Olyan gyorsan mentek, amennyire csak hajójuk engedte.

"Ami a csövön kifért"

- fogalmaztak, és meg is lett az eredménye, hiszen 5 percen belül két embert sikerült is kimenteniük.

A helyszínre érkezés utáni pillanatokban kihúztak a vízből egy férfit és egy nőt. A férfi sokkos állapotban volt, a hölgyet újra kellett éleszteni.

Ezek után mentőt hívtak a legközelebbi kikötő ponthoz, majd a parthoz vezető úton végig keresték a további túlélőket.

Mindketten többéves tapasztalattal bírnak, egyiküknek immár 15 éves szolgálati jogviszony áll a háta mögött, mégsem tapasztaltak még ehhez fogható tragédiát. Saját bevallájuk szerint szinte fel sem fogták, hogy ilyesmi megtörténhetett, az egész nagyon megrendítő volt.

"Jó ideig kell majd feldolgoznunk"

- szögezték le.

Tevékenységüket ráadásul a gázolajos víz, a szakadó eső és a hullámzás is tovább nehezítette.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
viharos_cim.jpg

Bárhol lecsaphat a hatalmas vihar, még jégeső is lehet – az egész országra figyelmeztetést adtak ki

Meleg napsütéssel indul a vasárnap, de a szeszélyes oldalát is megmutatja az időjárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02.Ugyan idilli idővel indult a június, a továbbiakban azonban a nyár csapadékosabb oldala is bekopogtat.

Vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki: zivatar alakulhat ki, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Délen és keleten délelőtt is lesznek tartósabban felhős körzetek, másutt a nagyrészt napos időt követően a déli óráktól számíthatunk erősödő gomolyfelhő-képződésre. Kezdetben csak néhol alakulhat ki záporeső, délután több helyen várható zápor, zivatar. Nagy területen megélénkül az északkeleti szél, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő.

Éjjelre a gomolyfelhők nagy része fokozatosan feloszlik, kezdetben elszórtan zápor, zivatar még előfordul, majd az éjszaka második felére megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul.

A jövő hét elején a hétvéginél több helyen lehet zápor, zivatar, de marad az időjárás nyárias jellege, a hőmérsékletben lényeges változás nem várható.

Hétfőn a napos időszakok mellett ismét több helyen kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Helyenként felhőszakadás, jégeső előfordulhat. Marad a mérsékelt, olykor élénk északkeleti szél. Délután 22-28 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Kedden is meleg időre van kilátás, csak a többfelé kialakuló záporok, zivatarok hűthetik le a levegőt. Helyenként felhőszakadás, jégeső továbbra is előfordulhat. Gyenge, mérsékelt lesz a keleties légmozgás, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések lehetnek. Délután 21-28 fok valószínű.

Szerdán még több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél elsősorban viharok környezetében támadhat fel. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 27 fok között alakulhat.

Csütörtökön kevesebb helyen lehet csapadék, a meleg viszont fokozódik.

Forrás: met.hu, idokep.hu


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x