hirdetés
ivanova-daniela-cimkep-1000x583.png

’Olyan szabadon élhetek, mint még soha’ – Ivanova Daniela kerekesszékkel szeretné bejárni a világot

Kiss Alexandra - fotó: Nánási Pál/Ivanova Daniela - szmo.hu
2019. április 09.


hirdetés

Voltak olyanok, akik nem tartották jó ötletnek, hogy egyedül, kerekesszékes nőként indulsz neki az utazásnak?

Jómagam lepődtem meg a legjobban, de nem volt ilyen. Mindenki egytől egyig támogatott és őszintén hitt benne, hogy ez nekem "meg se fog kottyanni". Én voltam mindenki közül a legbizonytalanabb.

Mit üzensz azoknak, akik emiatt nem mernek elindulni?

Hogy a félelmük teljesen érthető és természetes. Viszont amíg engedjük, hogy ez az érzelem legyőzze az utazási vágyunkat, addig sajnos nem fogunk merni lépni. Nagy levegőt kell venni és belevágni! Hihetetlenül rettegtem az indulásom előtti napokban, de ma már, így 2 hónap távlatából azt érzem, hogy ez volt életem eddigi legjobb döntése! Nem beszélve arról, hogyha nekem sikerült, másnak miért ne menne?

Kerekesszékesként nyilván fontos, hogy könnyen tudj közlekedni az ottani otthonodban, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, éttermekben stb. Mit tapasztaltál, milyen ott az akadálymentesítés egy magyar nagyvároshoz képest?

Sajnos, vagy nem sajnos, de azt kell mondanom, hogy milliószor jobb itt a helyzet. Olyan szabadon élhetek, mint még soha, és ez sok, otthon élő kerekesszékes számára csupán csak álom. Ez végtelenül elszomorít, mert ez a szabad életforma mindenkinek alanyi jogon kéne, hogy járjon. Lekerekített járdák, akadálymentes közintézmények, boltok, tömegközlekedési eszközök és lakóházak. Itt az égvilágon semmi akadály nincs előttem.

Néha nehéz feltekerni egy-egy dombon, de ez környezeti adottság, nem pedig az akadálymentesítés hiánya. Viszont ezt is meg szoktam tudni oldani úgy, hogy busszal felutazom a hegy tetejére, lefelé pedig csak gurulok vidáman.

En el país de la primavera! ?⛵ 1. nap ? ?? Majdnem sírok az örömtől, ahogy leszáll a gép... Nem csak azért, mert nem zuhantunk le ?, hanem mert úgy éreztem, mintha haza érkeztem volna. ?? Nem is égetem be magam annyira a nyelvvel, mint gondoltam... Eleinte... ? ?? A nénje akinél lakom, a világ legkedvesebb embere, olyan mintha örökbe fogadott volna. ?? ?? Első utam egy mexikói street food-os helyre vezet, ahol tacot eszem, így olyan, mintha egyszerre 2 országban is járnék. ;) ?? Az hogy a sötétből, hidegből, télből jöttem a verőfénybe és a tavaszba, valami érdekes skizofrén állapotot idéz elő bennem, mintha belecsöppentem volna egy vadidegen életébe. :D ?? Olyan magabiztosan várhattam a buszt este, hogy a helyiek tőlem kérdezték meg, hogy merre van az YX. ? Az hogy "Sajnos nem tudom, mert nem vagyok idevalósi." spanyolul már tökéletesen megy. ? Első napnak nem is rossz! ;) Teljes beszámoló hamarosan a blogon! :* www.lenavilaga.eu #épségbenmegérkeztem #újvilág #újélet #arountheworld #travelling #travelphotography #travelgram #travelblogger #traveller #wheelchairlife #wheelchairtravel #explore #spain #alicante #alicante #life #sea #harbor #puerto #sunlight #primavera #spring #mik #hungary #hungariangirl #palmtree #boat

63 Likes, 4 Comments - Ivanova Daniela (@ivanova_daniela88) on Instagram: "En el país de la primavera! ?⛵ 1. nap ? ?? Majdnem sírok az örömtől, ahogy leszáll a gép... Nem..."

Milyen nehézségek adódtak az első napokban? Hogy sikerült ezeken túljutnod?

Nehezen viseltem, hogy addig azt hittem, hogy egész jól tudok spanyolul, de itt ráébredtem, hogy élesben sokkal nehezebb. Nagy fejlődést azóta sem értem el a spanyol terén, mert főként nemzetközi társaságban mozgok, viszont az angolom nagyon sokat fejlődött.

Volt esetleg olyan pillanat, amikor meggondoltad magad, és inkább hazautaztál volna?

Az első ilyen rossz érzésem körülbelül 2 hét után következett be, amikor ráébredtem, hogy még nagyon-nagyon hosszú ideig nem ölelhetem meg a családomat és a barátaimat. Viszont az új ismerőseim enyhítették ezt az érzést, könnyen beilleszkedtem. Bár féltem tőle, hogy lesz majd olyan pillanat, amikor haza akarok utazni, mert esetleg nem jöttek be a számításaim, de ilyen eddig még nem volt.

Már közel 2 hónapja kint élsz. Milyen volt ez az időszak eddig? Sikerült már annyira beilleszkedned Alicantéban, hogy már otthon érzed magad?

Abszolút! Minden percét élvezem. Új szokásaim, új rutinom lett. Kicsit más emberré váltam, és nagyon megkedveltem ezt az oldalamat. Sokkal nyitottabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, de ami a legfontosabb: teljesen biztonságban érzem magam itt.

Fotó: Philip Tissandier

Volt bakancslistád arról, hogy miket szeretnél megnézni, átélni Spanyolországban? Ezek közül mit sikerült már kipipálnod?

Valencia, Barcelona, Sevilla és Madrid van a terveim között, amik közül Valenciát már kipipálhatom, a többire pedig még bőven van időm. Nem bánkódom akkor sem, ha esetleg valamelyik kimarad, mert Alicante is gyönyörű hely, nem beszélve a környező városokról. Minden nap hálát adok, hogy itt lehetek.

A vlogjaidban említetted, hogy szimpatikus neked a spanyol emberek életstílusa, és szeretnéd közelebbről is megismerni. Mostanra sikerült neked is elsajátítanod ezt?

Bár még spanyol barátaim nem lettek (de már dolgozom az ügyön!), de bizonyos értelemben átvettem az itteni életstílust. Későn kelek és későn fekszem. A késői vacsorázást nem sikerült elsajátítanom. Igazából nem is áll szándékomban, mert szerintem nem egészséges éjjel 11-kor enni.

A nyitottság és a jókedv viszont teljesen rámragadt, valamint türelmesebbé váltam. Belesimultam ebbe az igazi "ráérős" életérzésbe, végre nem rohanok sehová, csak élvezem, hogy létezem.

Mi volt az eddigi legjobb és legrosszabb élményed, tapasztalatod Spanyolországban?

A legrosszabb az volt, amikor Valenciában a fesztivál miatt lekéstem a vonatomat, és majdnem az utcán kellett éjszakáznom. Végül egy kedves ismerősöm kimentett. A legjobb élmény számomra minden nap egyértelműen a sok napsütés és a tenger látványa. Egyszerűen képtelen vagyok megunni. Továbbá a mosolygós, segítőkész emberek, akik bearanyozzák a napjaimat. Ó, és ki ne hagyjam azt a filmbéli pillanatot, ami akkor ért, amikor még egy hete sem voltam itt. Egy bárban iszogattam egy újonnan megismert barátnőmmel, és ott botlottunk bele egy nagyon kedves spanyol fiúba. A bárpultnál ültünk (ez azért fontos, mert én is bárszéken ültem, ergo nem látszódott a kerekesszék, ami dobhatott volna az élményen), hallgattuk a rádiót. Épp az I Have Nothing című dal ment Whitney Houstontól, amit halkan dúdoltam, majd addig nyüstöltek, amíg el nem kezdtem teli tüdőből és teljes átéléssel énekelni. Miután befejeztem az egész bár hatalmas tapsviharban tört ki. Elképesztő élmény volt!

Fotó: Juhász Melinda

Hogy érzed, változtál azóta emberileg, amióta kiköltöztél?

Nagyon sokat. Úgy érzem sokat épültem, mind lelkileg, mind szellemileg. Jobb emberré váltam, olyanná, akivel szeretek "együtt élni".

Mi lesz ezután? Huzamosabb ideig élnél Spanyolországban, vagy tovább utazgatnál? Milyen helyeket szeretnél még felfedezni?

Imádom Spanyolországot, de ráébredtem, hogy annyi mindent szeretnék még látni a világból! Terveim szerint otthon töltöm a nyarat, majd amennyiben a lehetőségeim engedni fogják, megyek tovább valahová, ismét 4 hónapra. Görögországban, Toszkánában és a Francia Riviérán is szívesen élnék. Nagy öröm lenne számomra, ha az utazással egybekötött vlogolást főállásban csinálhatnám egy nap, de ez attól is függ, hogy a Youtube csatornámra mennyire lesz kereslet. Bízom benne, hogy idővel és kitartó munkával növekedni fog a nézői táborom, illetve a releváns cégek (szállodák, utazási irodák, stb.) is megkeresnek majd szponzoráció céljából. Úgy gondolom, hogy hiánypótló lehet ez a fajta terület, hiszen tudomáson szerint nem sok kerekesszékes utazó vlogger van még. De majd meglátjuk mit hoz a jövő.

És hogy látod magadat, a jövőbeli Lenát? Sikeres énekesnő, író, vagy népszerű utazóvlogger leszel, vagy valaki teljesen más?

Ez így, ebben a sorrendben! Tulajdonképpen jelenleg is mindhárom vagyok, csak "piciben", és mindig más énem kerül előtérbe. De az összes én vagyok, és hiszem, hogy egyik sem akadályozza a másikat. Szeretnék utazni, az utazásaimról írni és vlogolni, és minden új országban fellépni alkalmanként.

Lena külföldi kalandjait a blogján, Facebook-oldalán és a YouTube-csatornáján is követheted.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
parlagfu-illusztracio-picabay-1000x750.jpg

Parlagfűből készített gyomirtót egy középiskolás magyar diák – különdíjat kapott érte

Hrubos Gergő kutató biológusnak készül, már több versenyen is szép eredményt ért el.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.Hrubos Gergő még csak 11. osztályba jár az Audi Hungaria ÁMK-ba, de a móri fiú már most nagyszerű sikereket ért el. Az idei országos tanulmányi versenyre is több témát dolgozott fel, de elmondása szerint a természettudományok foglalkoztatják őt a legjobban.

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya"

- mondta a Kisalföldnek Gergő, aki azt kutatja, hogyan lehet természetes anyagokból előállítani gyomirtót.

A fiatal a parlagfűvel kísérletezett, ugyanis leszárította annak különböző részeit, majd desztillált víz segítségével hideg és meleg kivonatokat gyártott belőlük. Ezzel locsolta meg a mustár- és kukoricamagokat, és azt figyelte, hogy a parlagfű melyik részéből készült kivonat gátolja a csírázást, a legjobbnak pedig a parlagfű levele bizonyult.

"Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását"

- mesélte a fiú a portálnak.

Gergő először a TUDOK-on, Szekszárdon mérettette meg magát februárban. Itt negyedik helyezést ért el, majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián is bemutatta a kísérletét, ahol különdíjat kapott érte. Végül Mosonmagyaróváron, a "Növények Napja" rendezvényen 200 ember előtt is bemutatta a prezentációt.

Beleásta magát a parlagfűbe - Különdíjas lett a győri diák kutatása, tanára pedig példakép-elismerést kapott

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
borics-adam-ketrecharcos.jpg

Örömében elsírta magát a fiatal magyar ketrecharcos a fantasztikus győzelme után

Borics Ádámnak hatalmas dolog, hogy egy párezer fős településről eljutott New Yorkba, a Madison Square Gardenbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 16.A ketrecharcos Borics Ádám nemrég győzelmet aratott Aaron Pico felett. A 25 éves magyar versenyző a New York-i gálán vett részt, és második felvonásban repülő térdrúgással terítette le ellenfelét.

Ráadásul ezután az amerikai sportcsatorna, az ESPN beválasztotta a nap tíz leglátványosabb jelenete közé. Erről Borics Ádám videót tett közzé Facebook-oldalán, az alábbi szöveggel:

"A tegnapi mérkőzésemmel bekerültem újra az espn top 10 be. (Az espn által a tegnapi nap folyamán történt 10 legnagyobb sportteljesítménye közé.) A tavalyi áprilisi gála után is benne voltam, de most Luke Rockhold megörökítette.

Elmondhatatlanul hálás vagyok nektek és a csapatomnak, hogy mennyire tudtok velem együtt örülni, elképesztőek vagytok, épp már úton vagyok hazafelé, nemsokára feszáll a gépem."

Amikor pedig a győzelem után a sajtóeseményen kérdezték, elmondta, hogy egy 2000 fős településről, Sirokról származik, és szüleinek az is nagy dolog volt, ha eljutottak Budapestre. Most pedig azt látják, hogy a fiuk a New York-i Madison Square Gardenben bunyózik.

A felvétel utolsó percében láthatod, hogy a meghatottságtól elsírta magát:

Korábban, egy június 8-án írt bejegyzésben Borics Ádám ezekkel a szavakkal köszönte meg a támogatást, és így vallott arról, hogy miként jutott el idáig.

Nagyon sokat dolgoztam ezért a pillanatért, úgy érzem eljött az ideje megmutatni igazán nagy színpadon is fellépni a Madison Square Gardenben. 16 éves korom óta csak egyetlen cél lebeg előttem, amire feltettem az egész életem, és mindent alárendeltem a cél érdekében. Elköltöztem egy másik kontinensre, egy időre elhagytam a hazámat, a családomat, barátaimat, csak azért, hogy jobb harcossá váljak. Nagyon sok nehézséggel kellett szembe néznünk, azért beszélek többesszámmal mert a párom mindvégig velem volt (Zsófi), aki nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Nagyon sok ember segített utazásunk során, végtelenségig sorolhatnám őket. Tudják, hogy nagyon hálásak vagyunk nekik.

A munkát beleraktam, a felkészülés során, ígérem a ketrecben is minden bele fogok adni. Köszönöm a sok támogatást mindenkinek."

Via: 24.hu, Borics Ádám


KÖVESS MINKET:
hirdetés
neszmelyi-amerika1.jpg

Megmászta a magyar ügyvéd mind a 7 földrész legmagasabb hegycsúcsát

Neszmélyi Emilnek már csak Észak-Amerika hiányzott a 7 Summits sorozathoz, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 17.Mi is írtunk arról, amikor Neszmélyi Emil ügyvéd arra készült, hogy megmássza az Antarktisz legmagasabb hegyét. Év elején ez sikerült is, úgyhogy már csak Észak-Amerika hiányzott, de most feljutott a 6194 méter magas alaszkai Denalira is.

Amikor interjúztunk vele, ezt mondta:

"...a lélektan nagy tanítómester, a Denalit kétszer nem tudtam megmászni, és nem érdekel, hányadik próbálkozásra sikerül majd. (...) Nem véletlenül gyakorlatoznak ott az amerikai különleges katonai egységek is."

Most a Facebook-oldalán adott hírt arról, hogy végül ez a csúcs is megvan neki, sikerült a Denalit is megmászni.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat!

Június 14-én felértem az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is, amivel lezártam a 7 Summits sorozat Messner-féle változatát, amelyből már csak Észak-Amerika kontinensének csúcsa hiányzott.

Ez a videó a korábbi mászás után készült:

Lapozz a posztért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x