hirdetés
hajo3-Copy.jpg

Olyan erős a Duna sodrása, hogy a dél-koreaiak drága mélytengeri kameráját is majdnem elvitte

Az elsüllyedt Hableányról akartak felvételeket készíteni, mert a folyó áradása miatt sem búvárok, sem hagyományos eszközök nem tudják a roncsot megközelíteni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 01.


hirdetés

Komoly gondot okoz a Hableány kiemelési munkálataiban a Duna áradása, és az igen erős sodrás. Emiatt a búvárok sem tudnak merülni, és amíg nem csökkent a víz szintje, illetve a sodrás erőssége, addig kevés lehetőségük van a szakembereknek a roncs megközelítésére.

Egy speciális felvételt tudtak eddig készíteni, ebből az derült ki, hogy a hajótest az oldalára fordulva fekszik. A zavaros vízben szinte nulla a látótávolság, ezért csak különleges technikával tudnak információhoz jutni.

Legutóbb a Budapestre érkezett dél-koreai szakemberek eresztették le a magukkal hozott mélytengeri kamerájukat, ám a Duna majdnem elsodorta azt is.

Nagy szerencsével sikerült megmenteni az igen drága szerkezetet - írta meg a Blikk.

A dél-koreai és a magyar mentőegység tagjai közösen dolgoznak, hogy a szerdán elsüllyedt Hableány turistahajót mielőbb a felszínre tudják hozni.

A hajó szerdán ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval, a balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek, őket még keresik.

Fotók: MTI, Bruzák Noémi, Máthé Zoltán


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hajo.jpg

A dél-koreai média megdöbbenve számol be arról, milyen kaotikus a vízimentés Budapesten

Szöulban három perc alatt kell a mentőknek a baleset helyszínére érni, míg nálunk ennél jóval több idő telt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.Megdöbbenti a dél-koreai médiát, hogy mennyire nincs megszervezve a budapesti vízi mentés - ez derül ki többek között Eugenia S. Lee, Koreában élő magyar nő Facebook-bejegyzéseiből. Az oldalán folyamatosan osztja meg a kint elhangzó, és a magyar híreket a Budapesten történt hajókatasztrófáról.

Dél-Koreában a legfontosabb téma a Dunán történt katasztrófa, az össze nagy médium folyamatosan foglalkozik vele.

Eugenia bejegyzése szerint egy lelkész barátja is nyilatkozott a VTN televíziónak, és elmondta, hogy a kórházból már kiengedett sérültekkel van a szállodában. Egy sérült még kórházi ellátást igényel.

A túlélők elmondása szerint a luxushajó hátulról találta el a kis hajót, kétszer is. Az ütközés nem volt hangos, de akkora ereje volt, hogy a városnéző hajó keresztbe fordult, a felső részen állók a vízbe zuhantak.

A nagy hajón utazó amerikai turisták látták, hogy kiabáló emberek vannak a vízben, és a hajójuk megállt. A korábbi hírek arról számoltak be, hogy a szállodahajó az ütközést követően folytatta útját.

A dél-koreai média szerint a baleset után tíz perccel riasztották a hatóságokat, és az első mentőhajó 14 perccel a tragédia után érkezett meg. A jelenlegi hivatalos jelentés szerint 21.05-kor történt a baleset, 21.15-kor kaptak riasztás, és 21.29-re értek a helyszínre a mentőegységek, vagyis 24 perccel az ütközést követően.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
buvarok-hajoroncs-hableany-hajobaleset-tragedia-3.jpg

Megszólalt a búvár, aki először merült le a hajóroncshoz: semmit nem lehet látni a víz alatt

Megerősítette, hogy rettenetes körülmények uralkodnak a víz alatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.Megszólalt a búvár, aki elsőként merült az elsüllyedt Hableányhoz.

Kovács Gábor, a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület búvárja az M1 aktuális csatorna riporterének mondta el a tapasztalait.

Szavait a Belügyminisztérium nemrég kiadott borúlátó közleménye is megerősíti:

Megközelíteni se tudták az elsüllyedt Hableányt az eddigi merülések során, és még keresik az a biztonságos megoldást, amivel kiemelhetik a roncsot.

"Rettenetesek a körülmények a víz alatt, ipari búvárok és katasztrófavédelmi búvárok merülnek csak ilyen körülmények között"

- mondta Kovács Gábor búvár az M1-nek.

A folytatáshoz kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajok.jpg

Újabb megrázó videó a Hableány tragédiájáról

A felvételen látszik, ahogy a kis hajó befordul a hatalmas szállodahajó elé, majd a Viking Sigyn nem sokkal később visszatolat, de rövid idő múlva újra előre indul.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 01.A személyhajósok Szövetsége feltöltött egy videót, melyben jól látható, amint a Hableány és a Viking Sigyn eléri a híd lábát. Az első kockákon még a turistahajó van elől, majd a szállodahajó beéri. A hídlábat elhagyva (2.20-nál) éri utol a nagy hajó a kicsit. Ekkor fordul be a Viking Sigyn elé, majd a filmen már nem látható, amint elsüllyed.

A felvételről azonban kiderül, hogy a luxushajó megáll, majd visszatolat a baleset helyszínére. Egy rövid ideig várakozik, majd újra előre indul. Nem sokkal később pedig egy újabb nagy Viking Ingvi nevű szállodahajó érkezik a tragédia helyére.

A felvétel vége felé pedig már látható, ahogy kisebb civil hajók indulnak a tragédia helyszínére, hogy megkezdjék a mentést.

Ha kíváncsi vagy a videóra is, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hajonyito.jpg

Az oldalán fekszik a Hableány - bemutatták a roncsról készült felvételt

Egy különleges szonárkép készült az áradó Dunában, a zavaros vízben csak speciális eszközzel lehet a hajót észlelni.
MTI - szmo.hu
2019. május 31.A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata pénteken bemutatott egy bemutatott egy szonárképet (VMSZ), amelyen a víz alatt lévő, a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajóról készült.

A képen látszik, hogy a hajóroncs az oldalán fekszik.

A roncs legmagasabb pontja a vízszint alatt 2 méterrel van, a legmélyebb pontja 7,5 méterre. A fehér kishajóikon és a folytonos fehér vonal a folyó északi irányát jelöli.

A szerdán késő este a Parlament előtt felborult hajó vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség. Ezért a tragédia áldozatainak mentése érdekében útnak indították a sürgősségi mentőhajót, melynek a március végi műszaki átadást követően Pünkösd utánra tervezték a hivatalos rendszerbe állítását. A jármű létesítésekor elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a dunai vízimentésre. Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl a tűzoltósággal kötelékben az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában, majd a csütörtöki napon annak ellenőrzésében kapott meghatározó szerepet, hogy a hajótest nem mozdult-e el.

A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x