hirdetés

OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

Ott lehet az olimpián Péni István sportlövő, akinek pozitív lett a doppingtesztje

Felmentette a Nemzetközi Sportlövő Szövetség a válogatott sportolót, aki szerintük vétlen a doppingügyben, szabotázs történt.

Link másolása

hirdetés

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) felmentette Péni István válogatott sportlövőt, akinek a márciusi doppingtesztje pozitív lett.

A hazai szövetség (MSSZ) pénteki tájékoztatása szerint az ISSF "az orvosi és antidopping bizottságának minden részletre kiterjedő vizsgálata, illetve az annak során tett megállapítások alapján" hozta meg a döntését.

Ennek következményeként Péni a nemzetközi szövetség versenyein "teljes jogosultsággal állhat rajthoz", azaz indulhat az olimpián.

Az illetékes testület megállapította többek között, hogy

Péni István a szóban forgó doppingügyben vétlen, vele szemben szabotázs történt, Sidi Péter magyar sportlövő pedig egyértelműen, láthatóan, szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni szállodai szobájában.

Sidi az MSSZ elnöke által feltett három kérdésre nem adott magyarázatot:

- Kinek a megbízásából lépett be Péni István szobájába?

hirdetés

- Kitől kapott kulcsot a szobába való belépéshez?

- Mit csinált a szobában?

Azt is írják, hogy

a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő Furosemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt Dvitamin kapszulákban.

A bontatlan dobozokkal végzett laboratórium vizsgálatok igazolták, hogy az említett Dvitamin normális esetben Furosemidet nem tartalmaz.

"Az ISSF rendkívül gyorsan járt el és humánus döntést hozott, amelynek köszönhetően Péni István az előttünk álló eszéki Európa-bajnokságon lőállásba állhat" - közölte a magyar szövetség.

Az MSSZ vasárnap jelentette be, hogy Péni szolgáltatta a márciusi pozitív tesztet, előzőleg, múlt szerdán pedig azt közölte, hogy felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, mert a gyanú szerint behatolt Péni szobájába az indiai világkupaversenyen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OLIMPIA

„Nem az én döntésem volt, hogy visszaléptem” - megszólalt a magyar csapat tagja, aki a kötelező oltás miatt mondott le a tokiói olimpiáról

Schmid Julia már Tokióban volt, amikor a MOB döntött arról, hogy csak Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja. A versenye előtt 7 nappal kapta volna meg az oltást.

Link másolása

hirdetés

Az olimpiára induló magyar csapat nemrég még 176 fős volt: mostanra már csak 173-an maradtak. Legutóbb Schmid Julia esett ki a magyar csapatból. Mint azt mi is megírtuk, a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás sportoló azután mondott le a tokiói ötkarikás szereplésről, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy döntött, csakis Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja.

Schmid Julia a Fókusznak mesélt arról, hogy a hétvégén róla szóló cikkekkel ellentétben nem oltásellenessége miatt lépett vissza.

"Tisztázni szeretném, hogy nem az én döntésem volt, hogy visszaléptem. Én ultimátumot kaptam, hogy fogadjam el a vakcinát pár nappal a versenyem előtt, vagy haza kell mennem"

- fogalmazott Schmid Julia, aki azt is elmondta, úgy érzi, egy rossz kép alakul ki róla és a hozzáállásáról a vakcinákkal, a gyógyszerekkel kapcsolatban, "és, mint tudós, állatorvos, sebész ez így nagyon rossz".

"Én nem vagyok vírustagadó egyáltalán, a munkámban az állatoknak is adunk vakcinákat nap mint nap, szóval én nagyon örültem, amikor kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinákat. Ezek nélkülözhetetlenek a vírus elleni harcban"

- mondta a Fókusznak a sportoló.

hirdetés

A Magyar Olimpiai Bizottság csak július 9-én hozta meg azt a döntést, hogy minden magyar olimpikonnak kötelező az oltás. Schmid Julia ekkor már napok óta Tokióban volt, így e-mailben értesítették, hogy Magyarországról szállítanak majd neki vakcinát az olimpiai faluba. De mire megérkeztek az oltással, már mindössze hét napja maradt a versenyig.

"Hét nappal egy verseny előtt nincs semmilyen egészségügyi vagy orvosi előnye annak, ha beoltanak, hiszen a megbetegedést nem tudod vele megelőzni, még a második után is el tudod kapni a covidot és fertőzőképes is vagy. Szóval úgy gondolom, ez nem jelentett volna megoldást semmire"

- mondja az osztrákoktól honosított sportoló, aki azt is hozzátette, hogy túl közel volt a versenye.

Julia ott az olimpiai faluban, a hotelszobájában mérlegelte, hogy az oltás miatt három napig nem mozoghat majd, így kiesik az edzésből. Az esetleges mellékhatások, mint például az izomfájdalom vagy a levertség pedig rossz hatással lennének a teljesítményére.

"Megbetegedni ott Japánban, úgy, hogy esetleg emiatt ne tudjak versenyezni, úgy éreztem, hogy több hátránya lenne ott és akkor beadatni az oltást, mintha majd csak a verseny után adatom be, addig pedig elszigetelem magam a lehető legjobban. Igazából reménykedtem benne, hogy meg fogják érteni, hogy az én esetemben, mindössze pár nappal a nagy olimpiai versenyem előtt, ennek nem lett volna haszna"

- fogalmazott Julia, aki reménykedett benne, hogy kivételt tesznek majd, és versenyezhet, mert látják, hogy ez csak az idő rövidsége miatt alakult így.

A sportoló várta a MOB döntését, de semmilyen levelet nem kapott egészen vasárnapig.

"Lementem edzeni ebédidőben és akkor kaptam egy e-mailt, hogy itt vannak a ma esti repülőjárataid adatai. Egy órakor értem vissza a szállásra az edzésről, kettőre bepakoltam, elvittek PCR-tesztre, ami egy 40 perces út volt, majd vissza, hogy négyre meglegyek mindennel"

- meséli Julia.

"A nagy álmom, ami minden sportoló nagy álma, annak most vége lett pár nap alatt"

- fogalmazott a sportoló.

Juliának azt mondták, ha 10 perc alatt nem ér le a szálloda halljába, akkor magának kell intéznie a hazaútját, így ő hátrahagyva a hajóját és az edzőfelszereléseit, elindult haza. Abban bízott, hogy a mellérendelt edzője majd hazahozza neki ezeket, de kiderült, hogy ő maradt, így Julia most, ha akarna, akkor sem tudna edzeni egy hónapig.

"Ez a döntés nem rajtam múlt, és egyáltalán nem is értem az egészet, ráadásul elég nehéz azt is kezelni, ahogyan bántak velem, miután nem kértem az oltást. Senki semmit nem mondott, csak elküldték a repülőjegyem"

- fogalmazott Julia, aki nemrég érkezett haza Ausztriába.

Videó: A Fókusz riportja

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OLIMPIA

Ez a régi baleset az oka, hogy nem használnak galambokat az olimpiai megnyitón

Az 1988-as szöuli eset örökre elvette a szervezők kedvét a madaraktól.
Fotó: Funny gags/YouTube - szmo.hu
2021. július 23.


Link másolása

hirdetés

Régebben előszeretettel használtak galambokat, mint a nemzetközi béke és bőség jelképét az olimpiák megnyitóján. Többé azonban már mégsem találkozhatunk velük az ötkarikás játékokon, méghozzá egy korábbi baleset miatt - írja a Daily Star.

Az incidensre az 1988-as szöuli olimpián került sor: az év szeptember 17-én több mint 8 ezer sportoló vett részt a megnyitó ünnepségen. A Hand in Hand című hivatalos dal eléneklése után galambokat eresztettek az ég felé, miközben az olimpiai fáklyafutó a végéhez közeledett.

Amikor azonban az utolsó három futó az emelvényre lépett, hogy a fáklyájukkal begyújtsák a hatalmas üstöt, nem vették észre, hogy néhány galamb is éppen arra kering.

Ezek után fájdalmas jelenet bontakozott ki a nézők szeme előtt, akik hiába reménykedtek, hogy a madarak arrébbröppennek: a stadionban keringő galambok közül jónéhány a tűz martaléka lett. A kamera gyorsan elfordult, a végkifejletet azonban nem volt nehéz kitalálni.

Az eset akkora általános felháborodást váltott ki, hogy azóta sem használnak galambokat az olimpia megnyitóján - helyettük inkább lampionok vagy lufik töltik meg az eget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

A holokauszttal viccelődött 23 éve, kirúgták a tokiói olimpia nyitóünnepségének rendezőjét

Nem ez az első hasonló eset: pár napja például a nyitóünnepség zeneszerzője lépett vissza egy korábbi nyilatkozata miatt.

Link másolása

hirdetés

A japán médiában nemrég kezdett el terjedni egy 1998-ban készült felvétel, amelyben a pénteken kezdődő tokiói olimpia nyitóünnepségének rendezője a holokauszttal viccelődött.

A 23 évvel ezelőtti megjegyzése miatt most kirúgták Kobajasi Kentarót

- írja a BBC.

Kobayashi mindezt úgy kommentálta: "Szórakozás közben nem szabad, hogy az emberek kényelmetlenül érezzék magukat. Megértem, hogy az akkori hülye szóválasztásom hiba volt, és sajnálom".

De nem ez az első hasonló eset a tokiói olimpia esetében: a nyitóünnepség zeneszerzője, Ojamada Keigo például azért lépett vissza, mert kiderült róla, hogy iskolásként több osztálytársát is zaklatta, köztük fogyatékkal élő fiatalokat. Év elején pedig a szervezőbizottság korábbi vezetője, Mori Josiro bukott bele egy szexista kijelentésbe, amikor azt mondta, hogy egy megbeszélés nem lehet hatékony nők részvételével, mivel ők túl sokat beszélnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Kilenc magyar aranyérmet jósol az AP az olimpián

Az amerikai hírügynökség szerint Péni István lehet a legeredményesebb magyar olimpikon, a fiatal sportlövőnek két arany- és egy bronzérmet jósolnak.

Link másolása

hirdetés

Kilenc arany-, öt ezüst- és nyolc bronzérmet tippelt a magyar olimpiai delegáció számára az AP amerikai hírügynökség a tokiói olimpiára, írja a Nemzeti Sport Online.

Az AP hírügynökség tippjei

Aranyérem (9):

 • Lőrincz Tamás (birkózás, kötöttfogás, 77 kg)
 • Kopasz Bálint (kajak-kenu, K-1 1000 m)
 • Marosi Ádám (öttusa, férfi egyéni)
 • Péni István (sportlövészet, kisöbű sportpuska, összetett)
 • Péni István, Mészáros Eszter (sportlövészet, vegyes légpuska)
 • Női K-4 500 m
 • Milák Kristóf (úszás, 200 m pillangó)
 • Hosszú Katinka (úszás, 400 m vegyes)
 • Szilágyi Áron (vívás, kard egyéni)

Ezüstérem (5):

 • Lőrincz Viktor (birkózás, kötöttfogás, 87 kg)
 • Balla Virág, Takács Kincső (kajak-kenu, C-2 500 m)
 • Milák Kristóf (úszás, 100 m pillangó)
 • Férfi kardcsapat
 • Siklósi Gergely (vívás, párbajtőr egyéni)

Bronzérem (8):

hirdetés
 • Halász Bence (atlétika, kalapácsvetés)
 • Muszukajev Iszmail (birkózás, szabadfogás, 65 kg)
 • Tóth Krisztián (cselgáncs, 90 kg)
 • Péni István (sportlövészet, légpuska)
 • Verrasztó Dávid (úszás, 400 m vegyes)
 • Kapás Boglárka (úszás, 200 m pillangó)
 • Férfi vízilabda-válogatott
 • Női vízilabda-válogatott
Érdekesség, hogy az AP szerint idén Péni István lehet a legeredményesebb magyar olimpikon, a fiatal sportlövőnek két arany- és egy bronzérmet jósolnak. Szilágyi Áron aranyérmével pedig elsőként lehetne a kardvívás háromszoros egyéni olimpiai bajnoka.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: