hirdetés

OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

Cseh Laci egy, Hosszú Katinka négy számban indul a tokiói olimpián

36 úszó került be a magyar olimpiai válogatottba, és két nyíltvízi úszónk is indul Tokióban.

Link másolása

hirdetés

Amennyiben a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) jóváhagyja, 36 magyar úszó és két nyíltvízi úszó indulhat a tokiói olimpián - így döntött a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, jóváhagyva Sós Csaba szövetségi kapitánynak az edzőbizottság által is megerősített előterjesztését.

A magyar szövetség hétfői bejelentése szerint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka négy, míg Késely Ajna három számban indul a július 23-án rajtoló olimpián - ezzel ők a "csúcstartók" a csapaton belül.

A férfiaknál hat olyan úszót találni, aki két számban indul, a többiek egyben - nem számolva a potenciális váltószerepléseket.

"A csapat derékhadát az A-szintesek teszik ki, örvendetesen sokan teljesítették a biztos induláshoz szükséges kritériumot" - fogalmazott Sós Csaba. "Hogy akiket régen B-szintesként emlegettünk, azok indulhatnak-e, ez csak június 30-án dől el. Most ugyanis ezt +meghívásos idő+-ként határozza meg a szabály, azaz a nemzetközi szövetségen múlik, hogy meghívja-e az adott versenyzőt Tokióba."

A szövetségi kapitány jelezte: korábban ez automatizmus volt, most azonban kérdés, hogy a buborék-olimpián a szigorú intézkedések, a résztvevői létszám visszaszorítása miatt esetleg húznak-e a kereten.

"Azaz még nem mondhatjuk biztosra, hogy ez az abszolút végleges névsor, csak reménykedünk benne. Miután öt váltóban is sikerült a kvalifikáció, több olyan úszót is tudtunk nevezni, akinek megvan a B-szintje, ezért ha csak a váltóban is, de rajthoz állhatnak majd Tokióban. Az olimpiai szereplés érték, rang, ezért igyekeztem mindenkinek megadni a lehetőséget, aki a teljesítményével rászolgált erre" - tette hozzá.

hirdetés

A magyar olimpiai úszóválogatott (B-vel jelölve a meghívásos időket elért úszókat):

Békési Eszter (200 m mell)

Bernek Péter (400 m vegyes)

Bohus Richárd (100 m hát)

Burián Katalin (100 m hát, 200 m hát)

Cseh László (200 m vegyes)

Fábián Fanni (200 m gyors - B)

Gyurinovics Fanni (4x100 m mixed vegyes)

Gyurta Gergely (1500 m gyors)

Halmai Petra (4x100 m mixed vegyes)

Holló Balázs (4x200 m gyors)

Holoda Péter (4x100 m vegyes)

Horváth Dávid (100 m mell - B, 200 m mell - B)

Hosszú Katinka (200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes)

Jakabos Zsuzsanna (4x200 m)

Kalmár Ákos (800 m gyors, 1500 m gyors)

Kapás Boglárka (200 m pillangó)

Kenderesi Tamás (200 m pillangó)

Késely Ajna (400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors)

Kós Hubert (200 m vegyes)

Kovács Benedek (4x100 m mixed vegyes)

Kozma Dominik (200 m gyors)

Lobanovszkij Makszim (50 m gyors)

Márton Richárd (4x200 m)

Mihályvári Farkas Viktória (1500 m gyors, 400 m vegyes)

Milák Kristóf (100 m pillangó, 200 m pillangó)

Németh Nándor (100 m gyors, 200 m gyors)

Sebestyén Dalma (200 m vegyes, 100 m pillangó - B)

Senánszky Petra (50 m gyors - B, 100 m gyors - B)

Sztankovics Anna (100 m mell - B)

Szabó Szebasztián (100 m gyors, 100 m pillangó)

Takács Tamás (4x100 m vegyes)

Telegdy Ádám (100 m hát, 200 m hát)

Veres Laura (4x200 m)

Verrasztó Dávid (400 m vegyes)

Verrasztó Evelyn (4x200 m gyors)

Zombori Gábor (400 m gyors)

Nyílvízi úszás

Olasz Anna (10 km)

Rasovszky Kristóf (10 km)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

„Egy LEGENDA vagy, egy BAJNOK” - megható szavakkal dicsérte Cseh Lacit a felesége

„Most már gyere haza, tegyük rendbe együtt azt a garázst” - viccelődött az utóiratban Cseh Diána.

Link másolása

hirdetés

Pénteken pontot tett pályafutása végére Cseh László, az egyik legsikeresebb magyar úszó. Az olimpiai ezüst- és bronzérmes sportoló a tokiói olimpián, a 200 méteres vegyesúszás döntőjében úszott utoljára versenyen, ahol a hetedik helyen zárt. Már korábban bejelentette, hogy az ötkarikás játékok után nem versenyez tovább.

Az ötkarikás játékok egyik magyar zászlóvivője ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta, kiemelkedő pályafutását pedig többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelzi.

Utolsó futama után a szám olimpiai bajnoka, a kínai Vang Sun is meghajolt fantasztikus karrierje előtt.

Rengetegen gratulálnak most Cseh Lacinak, és a sorból persze a felesége sem maradhatott ki. Cseh Diána nyilvánosan, az Instagram-oldalán is üzent férjének, megható sorokban írt róla.

hirdetés
"Leírhatatlan büszkeség amit irántad érzek! A szívem tele van szeretettel, örömmel, boldogsággal! Köszönöm, hogy átélhettem Veled csodálatra méltó úszó pályafutásod nagy részét! Köszönöm az örömkönnyeket, a szurkolások izgalmait, a hangos drukkolásokat és a boldog eredményes pillanatokat amiket okoztál ezzel a hosszú legendás pályafutással! Egy LEGENDA vagy, egy BAJNOK! U.i.: Most már gyere haza, tegyük rendbe együtt azt a garázst."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

Rekordot döntött Milák Kristóf: még senki sem hajrázott nála gyorsabban 100 méter pillangón

A 21 éves úszó a legendás Michael Phelps rekordját adta át a múltnak. Még az idei olimpiai bajnok sem volt olyan gyors az utolsó 50 méteren, mint magyar ellenfele.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, Milák Kristóf a 200 méteres pillangóúszásban szerzett aranyérme után ezüstérmes lett a 100 méteres távon, alig elmaradva az olimpiai bajnoktól. Bár a 21 éves magyar sportoló óriásit hajrázott a végén, éppen hogy nem tudta megelőzni az amerikai Caeleb Dresselt, aki már a rajt után az élre állt és nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

Annak ellenére, hogy Miláknak hajszál híján nem jött össze az újabb aranyérem, nagyon boldog volt az eredménytől, hiszen 50 századdal megdöntötte saját országos csúcsát (50.18), melyet májusban a budapesti Európa-bajnokságon ért el, és Európa-csúcsot úszott.

De egy másik rekordot is megdöntött, amire az úszóstatisztikákkal foglalkozó Swimming Stats by SwimSwam nevű Instagram-oldal hívta fel a figyelmet:

A fiatal magyar úszó 26.03 másodperc alatt teljesítette az utolsó hosszt, ami világrekordot jelent, ugyanis ilyen rövid idő alatt még soha senki nem hajrázott 100 méter pillangón.

Milák ellenfele, az olimpiai bajnok Dressel sem volt lassú az utolsó métereken, ő 26.45 másodperc alatt ért célba az utolsó fordulástól számítva. Ezzel azonban csak a lista 6. helyén áll, holtversenyben magával, ugyanis pontosan ugyanezt az időt úszta az amerikai olimpiai kvalifikáció során is a hajrában.

hirdetés
Milák Kristóf a legendás Michael Phelps rekordját adta át a múltnak, nem is kevéssel, ugyanis minden idők legsikeresebb olimpikonjának legjobb ideje 26.34 volt az utolsó 50 méteren, ami még 2009-ben sikerült neki.

Nem meglepő módon az amerikai klasszis áll a top 10-es lista többi helyén, így még nagyobb büszkeség az, hogy immár egy magyar úszó nevét olvashatjuk az első helyen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Úszószemüvegével a szájában úszta le a távját az amerikai mix vegyesváltó egyik tagja az olimpián

A 17 éves Lydia Jacoby a nehezített körülmények ellenére is derekasan helytállt.

Link másolása

hirdetés

Nehezített körülmények között volt kénytelen úszni az amerikai úszóválogatott egyik tagja a mix vegyesváltóban. Az olimpián most először szereplő versenyszámban két női és két férfi úszó teljesíti a 4 x 100 méteres távot, mindenki más-más úszásnemben. Az úszók sorrendjét a csapatok dönthetik el.

Az amerikaiak az ötödik helyen végeztek, az aranyat a britek nyerték meg.

Az amerikai csapatban Ryan Murphy kezdett, majd őt követte a 100 mell új olimpiai bajnoka, a 17 éves Lydia Jacoby.

Mikor a fiatal versenyző a vízbe ugrott, az úszószemüvege lecsúszott. Kénytelen volt a fogával megtartani és szabad szemmel úszni. Ennek ellenére jó időt teljesített.

Az utolsó váltójuk Caeleb Dressel volt, aki a 100 méter gyorson és pillangóban is olimpiai bajnok lett és a váltót a nyolcadik helyről az ötödikre hozta fel.

VIDEÓ: A versenyről

hirdetés

Forrás: Telex.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Kiszenvedett győzelemmel negyeddöntős a női vízilabda válogatott az olimpián

Japán ellen sokkal több hibával játszottak, mint az amerikaiak ellen, de azért a győzelem nem forgott igazán veszélyben. A csoportelsőség is meglehet.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott harmadik csoportmeccsén a vártnál nehezebben ugyan, de nyert a házigazda japánok ellen a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, s ezzel biztosította a helyét a negyeddöntőben. A pénteki találkozón 30 gól esett.

Bíró Attila Európa-bajnoki bronzérmes, világliga-második együttese három forduló után két győzelemmel és egy döntetlennel áll, a következő mérkőzését pedig Kínával vívja, vasárnap.

Női vízilabdatorna, B csoport:

Magyarország-Japán 17-13 (3-4, 4-3, 5-3, 5-3)

gólszerzők: Parkes 6, Szilágyi 4, Keszthelyi, Gurisatti 3-3, Vályi 1, illetve Arima, Inaba 4-4, Hasida, Kudo 2-2, Kavagucsi 1

hirdetés

ötméteres: 0/0, illetve 2/2

gól/emberelőny: 6/8, illetve 2/8

Magyarország:

Magyari - Szilágyi, Vályi, Szücs, Parkes, Illés, Keszthelyi - cserék: Gurisatti, Rybanska, Leimeter, Garda, Gangl

Japán:

Sioja - Niizava, Hasida, Ivano, Ura, Inaba, Arima, cserék: Koide, Tokumoto, Kudo, Kavagucsi, Jamamoto

Vályi gyorsaságának köszönhetően magyar támadással indult a mérkőzés és a csapatkapitány Keszthelyi révén sikerült is megszerezni a vezetést. Miután több magyar támadás is eredménytelen maradt, Inaba centerből egyenlített, de Parkes szép találatának köszönhetően nem maradt sokáig döntetlen az állás.

A japánok némi meglepetésre hatékonyabban támadtak, mint riválisuk, 4-2 után Gurisatti szépített, de az első negyed után a hazaiak álltak jobban.

Eredménytelen távoli lövésekkel indult a második nyolc perc, egy megúszás után azonban Szilágyihoz került a labda, s ő már nem hibázott. A japánok kettős fórban ismét előnybe kerültek, de Szilágyinak köszönhetően egy szép akció végén ismét sikerült egyenlíteni. Ebben a szakaszban a dunaújvárosi pólós vitte a hátán a csapatot, sorozatban harmadik góljával pedig már a magyaroknál volt az előny. A házigazdák azonban tapadtak, Arima ötméterese után 6-6-ot mutatott az eredményjelző, majd Kudo megúszása után már újra a rivális vezetett. Lüktető volt a játék, a védekezés egyik oldalon sem működött igazán, Parkes pedig a második negyed hajrájában már a meccs 14. gólját jegyezte. A szakaszt három kapufa zárta.

Döntetlennel és egy kimaradt japán emberelőnnyel kezdték a mérkőzés második félidejét a felek, Parkes remek góljával pedig ismét átvették a vezetést a magyarok, akik ezzel együtt nagyon sok helyeztet elpuskáztak, Inaba és Hasida második találatával pedig újra a hazaiaknál volt az előny.

Parkes negyedik és ötödik gólját lőtte, a két találat között azonban Arima is betalált ötméteresből, így Keszthelyi közeli találatával ismét csak egy góllal tudtak ellépni a magyarok. A negyed aztán Gurisatti centerből lőtt góljával zárult, így a záró felvonás előtt 12-10 volt "ide".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: