hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Őket vesztettük el 2018-ban a rajzfilmek világából
Ismert és kevésbé ismert szakemberek sora távozott 2018-ban az animációs filmek világából. Hiányozni fognak!
Forrás: Toonsphere - szmo.hu
2019. január 06.


hirdetés

A Toonsphere Magyarország első számú, animációs sorozatokkal és filmekkel foglalkozó oldala, amely a friss hírek megírása mellett a szórakoztatásra is nagy hangsúlyt fektet. A szerzők pedig mindent tudnak a rajzfilmekről.

Elhunyt Spongyabob alkotója, Homer Simpson magyar hangja, a Pixar névtelen hőse, Pingu megálmodója és a Marvel-képregények atyja. Róluk külön cikkben is beszámoltunk, azonban kevésbé ismert animációsok is távoztak az élők sorából. Most felelevenítjük, kiktől kellett idén búcsút vennünk. Nyugodjanak békében.

Rumen Petkov (1948–2018)

Bolgár rajzfilmrendező, aki a Boci és Pipi, a Dexter laboratóriuma és a Johnny Bravo című Cartoon Network-sorozatok mellett a bolgár Csoko és Bokón dolgozott.

Rumen Petkov

Stephen Hillenburg (1961–2018)

A tengerbiológusból lett rajzfilmrendező, Stephen Hillenburg részt vett a Nickelodeon Rocko című rajzfilmsorozatának készítésében, önálló alkotása pedig a csatorna későbbi zászlóshajója, a Spongyabob Kockanadrág. Hosszabb kihagyás után a második mozifilmre tért vissza íróként. Nemrég petíció indult, hogy az alkotónak ekészüljön a címlapképen látható, a sorozatból más szöveggel ismert #1 szobor.

Stephen Hillenburg

Székhelyi József (1946–2018)

A magyar Homer Simpson, Székhelyi József Jászai Mari-díjas színművész, aki időnként szinkronizált is. A Simpson család feje mellett ő adta Cipúr hangját a Vili, a verébből, Mművészet Györgyét az Oligarchiából, valamint Zéróét Az erdő kapitányából. Halála után Háda János fogja helyettesíteni a FOX sorozatában.

Székhelyi József

Stan Lee (1922–2018)

Író, szerkesztő és a Marvel Comics elnöke volt. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotóját a Marvel atyjaként is emlegetik, nem véletlenül: az 1960-as években a Marvelnél forradalmasította a képregényműfajt és ezen keresztül az amerikai popkultúrát azzal, hogy olyan hősöket alkotott, akikkel könnyebb azonosulni.

Stan Lee alkotásai

Bud Luckey (1934–2018)

„Az animáció névtelen hőseként” emlegették. A Toy Story-filmek animátoraként, valamint A Hihetetlen család és a 2011-es Micimackó-film szinkronhangjaként ismert Luckey legismertebb munkája Woody seriff megalkotása.

Bud Luckey

Tony Wolf (1930–2018)

Antonio Lupatelli olasz könyvillusztrátor és író, közismert írói álnevén Tony Wolf számos mesekönyv, köztük a Mesél az erdő-sorozat és a Pingu-könyvek megalkotója. Az ötvenes években kezdte pályafutását.

Tony Wolf

Takahata Iszao (1935–2018)

A világhírű japán animációstúdió, a Ghibli társalapítója, Mijazaki Hajao barátja. Nevéhez fűződnek többek között olyan jelentős animációs filmek, mint a Szentjánosbogarak sírja, a Yesterday – Vissza a gyerekkorba, a Pom Poko – A tanukik birodalma vagy A Yamada család.

Tahi Tóth László (1944–2018)

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, aki több magyar rajzfilmben szerepelt mellékszereplőkként, például a Kérem a következőt!, a Kukori és Kotkoda, a Vízipók-csodapók és a Vakáción a Mézga család című sorozatokban, emellett ő Shifu mester, a Kung Fu Panda szereplőjének hangja.

Tahi-Tóth László

Will Vinton (1947–2018)

A Will Vinton Studios alapítója, amely később Laika néven folytatta. Ő volt a Vadkaland vezető producere,

Børge Ring (1921–2018)

Dán animátor, néhány azokból a filmekből, amelyeknél közreműködött: Négy dínó New Yorkban, A titkos fegyver, A Rózsaszín Párduc átka, A kis manók furulyája, Lucky Luke: A Daltonok szökésben és számos Asterix-film.

Fred Crippen (1928–2018)

Számos animációs sorozaton dolgozott, ilyen például az 1997-es Sötét zsaruk, A szellemirtók újabb kalandjai, a Sabrina: a rajzfilmsorozat vagy a Tini nindzsa teknőcök.

Pablo Ferro (1935–2018)

Az 1959-es Test Dive Buddies című rövidfilm animációs rendezője.

Adam Burke (1971–2018)

Rengeteg Pixar-filmen dolgozott animátorként, ebbe a körbe beletartozik A Hihetetlen család 1–2, a Verdák 1–2, a L’ecsó, a Wall-E vagy a Fel!.

(képek: CNBGfans, Charles Sykes/Invision/AP, Ripost/Markovics Tamás, Deborah Coleman/Pixar)


KÖVESS MINKET:
Koppintással vádolják A Dal egyik továbbjutóját - akár a versenyből is kizárhatják
Plágiumbotrány miatt egyelőre még nem tudni, hogy ki az a nyolc ember, akinek esélye van bejutni az Eurovíziós Dalfesztiválra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Hamarosan végre kiderül, mi lesz Magyarország kedvenc dala 2019-ben, és ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal döntős mezőnye azonban még nem biztos, hogy teljes, ugyanis az egyik csapat vagy előadó plágiumbotrányba keveredett - azaz lehet, hogy koppintották a műsorban előadott zenét.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor az – egyelőre meg nem nevezett – érintettet kizárják, helyére pedig az elődöntőkből a döntő mezőnyébe be nem jutott, de a zsűri és a nézők által összesítve a legtöbb pontot kapott versenyző lép.

Egyelőre az alábbi indulók várják, hogy képviselhessék Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit május 18-án, Izraelben rendeznek meg:

Petruska, Acoustic Planet, Vavra Bence, The Middletonz, Pápai Joci, Szekér Gergő, Nagy Bogi és a Fatal Error.


KÖVESS MINKET:
Messenger-üzenetként jelenek meg Petőfi és Radnóti versei Budapest különböző pontjain
Ilyenek lennének nagyjaink, ha a mai korban alkotnának.
Címkép: MyAd Marketing - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Február második felében a főváros számos pontján citylight plakátokon jelennek meg a magyar költészet nagyjainak versei, kicsit másképp - írja a színház.org. Budapest 30 különböző helyén ugyanis többek között Radnóti, Petőfi, Weöres és Karinthy műveivel találkozhatunk majd méghozzá párbeszédes Messenger üzenet formájában emojikkal kiegészítve.

Az ötletet a MyAd Marketing csapata találta, akiknek fő célja, hogy a költészet valóban maradandó legyen minden generáció számára. Szeretnék, ha már az iskolások is értékként tekintsenek irodalmunkra, szívesen olvassanak verseket, élményként éljék meg a kötelező irodalmak olvasását is.

Hiszen a világunk egyre inkább változik, a gyerekek érdeklődési körével együtt. A közösségi média pedig remek felületet biztosít arra, hogy az irodalom minél több korosztályhoz eljusson. A MyAd Marketing csapata azt képzelte el, hogy milyen lenne, ha nagyjaink a mai korban élnének és a Messenger alkalmazáson belül üzennének.


KÖVESS MINKET:

Martinovics Dorina: Egyenes gerinccel, kihúzott háttal ki tudok állni Dobó Kata mellett
A Kertészeti Egyetemet hagyta ott a Színművészetiért, általában drámai szerepeket játszik, viszont kiáll Dobó Kata és a Kölcsönlakás mellett.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

- Nem rég beszélgettem Szabó Simonnal is a Kölcsönlakás apropóján, és feltűnt egy furcsa, véletlen egybeesés. Az, hogy tulajdonképpen egyikük sem akart színész lenni, hanem inkább csak így alakult a dolog. Még az is hasonló, hogy mindketten a barátok hatására kezdtek érdeklődni a színjátszás iránt.

- Tény, hogy nem akartam gyerekkorom óta színész lenni. A barátnőm kacérkodott ezzel a dologgal és együtt átmentünk egy drámatagozatos iskolába. Azután a Kertészeti Egyetemre jelentkeztem, de ott nem éreztem jól magam, és akkor felvételiztem a Színművészeti Főiskolára.

- Azt hiszem, az sokat elmond egy színész népszerűségéről és tehetségéről, ha egészen új életre kel egy régi reklám csak azért, mert a rajongók rájönnek, hogy a kedvencük szerepelt abban is. Meglepett, hogy tulajdonképpen önnek köszönhetően lett híres az a régi Pannon GSM reklám?

- Mókás érzés. Szeretem azt a reklámot, biztos az is szerepet játszott abban, hogy később mégis a színészet felé fordultam.

Ráadásul ott ismertem meg Herendi Gábort, ő rendezte a reklámot, és később is dolgoztam vele.

De egyébként annak idején is nagy port kavart, a zenéjét nagyon sokan szeretik és maga a reklám is több díjat nyert. Úgy 5-6 éve láttam legutóbb, ugyanis kiderült a páromról, hogy annak idején ő is nagyon szerette ezt a reklámot, ezért újra néztük. A reklámbeli partnerem egyébként nagyon jó barátom volt. Most már egészen mással foglalkozik, de a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

- Másképp áll hozzá egy reklám szerephez, mint mondjuk egy nagyjátékfilmhez?

- Alapvetően színházi színész vagyok, ezért óvatosan bánok a reklámokkal, csak olyat vállalok el, amibe azt érzem, hogy színészre van szükség, nem pedig mondjuk egy modellre. Mindig igyekszem ügyelni rá, ha ilyesmiben veszek részt, hogy színvonalas legyen.

De ha igényes reklámról van szó, természetesen ugyanolyan komolysággal állok hozzá, mint bármilyen szerephez.

- A Kölcsönlakás klasszikus, félreértéseken alapuló bohózat. Tipikusan az a műfaj, amelyik a közönség körében sikert szokott aratni, viszont a kritikusokat általában megosztja. Színészi szempontból mennyiben más egy ilyen feladat, mint egy „komolyabb” szerep, mondjuk, mint a Hurok?

- Nekem nyilván kicsit nehezebb volt, mivel sem filmben, sem színházban nem ebben a műfajban játszom.. Az elmúlt több mint egy évtizedben drámákban láthattak. De összességében mégsem mondanám, hogy nehéz volt, mert Kata nagyon jó ízlésű ember, nem kérte tőlünk, hogy játsszunk vígjátékosabban. Nyilván nem véletlenül állította össze a szereposztást úgy, ahogy, ezért eléggé szabadon hagyott minket játszani. Alapvetően tehát nem igényel más játékot, vagy más hozzáállást, mint bármi.

Én amúgy is azokat a vígjátékokat szeretem, amiben komolyan játszanak.

- Mondana példát kedvenc vígjátékra?

- Ó, nem is tudom. Inkább gyerekkoromból vannak emlékezetes vígjátékok. Az Ace Venturát, vagy az Örömapát Steve Martinnal nagyon szerettem. Mostanában amin magam is meglepődtem, az a Szellemirtók volt, a női verzió. Csak a fiam kedvéért néztem meg, és azt gondoltam, vállalhatatlanul rossz lesz, ehhez képest a mai napig idézgetünk belőle poénokat. Rettentő sokat röhögtem rajta. De az is attól jó, hogy ezek a csodálatos nők nagyon komolyan végigjátszották.

- A Kölcsönlakás a megcsalás körül forog. A megcsalás az a téma, amiről úgy gondolom, a felnőttek 80%-nak van valamilyen saját élménye, akár személyesen akár közeli hozzátartozókon keresztül, és tele vagyunk tüskékkel. Lehetséges úgy szerepelni egy ilyen vígjátékban, hogy az emberben ne tépjen fel sebeket?

- Egy-egy szerepnek akár terápiás jellege is lehet. Nem nagyon volt még olyan rossz dolog az életemben, amit ne dolgoztam volna fel valamilyen produkcióban. Úgyhogy szerintem nem baj, ha felszakadnak a sebek, hogy aztán szépen vissza lehessen őket zárni. Még segíthet is, mert az ember elgondolkozik, hogy kezelt egy tíz évvel azelőtti helyzetet, például egy megcsalást, és jobban megismerheti magát.

- Amennyire lehet spoilerezés nélkül, beszélne kicsit a saját karakteréről?

- Egy olyan feleséget játszom, akinek kicsit kihűlt a kapcsolata, már a gyermek sem totyogós, és kicsit elmentek egymás mellett a férjével, nem tudják a lángot életben tartani. Az ő történetük arról szól, hogyan lehet ezt a lángot kicsit felpiszkálni.

- Bármennyire is furán hangzik, de a Kölcsönlakás főszereplője bizonyos szempontból Dobó Kata, a rendező, hiszen ez az első filmrendezése, és a film talán legnagyobb tétje annak eldöntése, mennyire állta meg a helyét ebben a szerepkörben. Ön már sok filmben forgatott, olyan neves rendezőkkel dolgozott, mint Sándor Pál vagy a már említett Herendi Gábor. Mit gondol, felnőtt Kata a feladathoz?

- Szerintem tökéletesen. Elég sok rendezővel dolgoztam már, és nem éreztem azt, hogy Kata bármilyen szempontból hátrányban lenen velük szemben. A rendezéshez nagyon jó ízlés, sok-sok türelem, kitartás kell, és benne ez mind megvan. És rengeteg kíváncsiság. Egyenes gerinccel, kihúzott háttal ki tudok állni Kata mellett. Akkor is, ha egy-két kritikus megcsócsálja kicsit. De ez várható is volt a szakmától.

Azoknak a kritikáknak a szövegét, amik most megjelentek, én már akár hónapokkal ezelőtt meg tudtam volna írni.

Nagyjából lehetett tudni, hogy mit fognak írni, egyáltalán nem lepődtem meg. Kata csinált egy nagyon szerethető vígjátékot. Nem gondolom, hogy rosszabbul sikerült, mint a legtöbb mostani magyar vígjáték. Sőt! Remélem, nem ijeszti el a nézőket a sok kritika, a sok felesleges gondolkodás egy alapvetően könnyednek szánt filmről. Azt gondolom, hogy teljesen értelmetlen dolog logikai buktatókat keresni benne.

- Most min dolgozik?

- Idén már a harmadik bemutatómon dolgozok a színházban. Most épp a Radnóti Színház társulatával készülünk bemutatni március 8-án Branden Jacobs-Jenkins Gloria című darabját a Tesla Loftban, Hajdú Szabolcs rendezésében.

- A Radnóti Színházat mennyire rázták meg a, fogalmazzunk így, közelmúlt kultúrpolitikai változásai?

- Fú, ebbe nem szeretnék bele menni. Egyrészt nem értek hozzá, de elég jól megy a színház, úgyhogy nagyon remélem, hogy nem lesz gond. Másrészt apukám azt tanította nekem gyerekkoromban, hogy politikáról csak otthon, az asztalnál beszéljünk, másutt ne nagyon.


KÖVESS MINKET:
Andy Vajnára emlékezik a Die Hard és a Ragadozó rendezője ezzel a videóval
30 éve ismerték egymást, szoros volt a kapcsolatuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

"Hiányzik, és hiányozni is fog..." - ezzel kezdi a megemlékezését Andy Vajnáról John McTiernan Oscar-díjas rendező, a Drágán add az életed! (Die Hard) és a Ragadozó (Predator) rendezője.

"Nagyon értett a filmekhez, sok producerrel ellentétben, és emiatt nagyon jó volt vele együtt dolgozni.

Senki idejét nem pazarolta feleslegesen, de amit kellett, és amit fontosnak tartott, azt számon tartotta. Az én kapcsolatom vele elég szoros volt ahhoz, hogy bármiben számíthattam az együttműködésére, függetlenül attól, hogy mennyire volt érdekelt az adott filmben."

Azt is elmesélte John McTiernan, hogy amikor forgatáson egy-egy jelenettel nehézségeik voltak, nyugodtan felhívhatta azzal, hogy ez ma nem fog menni.

Elmesélte, hogy voltak többször is motorozni a hegyekben, mert Andy Vajna ezekben az őrültségekben is benne volt. Például egyszer közösen motoroztak a hegyekben, de Vajna elesett. Semmi baja nem esett, de a többiek röhögőgörcsöt kaptak, mert nem tűnt fel neki, hogy elszaladt előtte egy szarvas.

"Amikor megismertem Andyt, csak annyit gondoltam, hogy ő is csak egy olyan filmes üzletember, mint a többiek. És most, 30 évvel később gondolok bele, hogy mennyi mindent is csinált, amire senki más nem lett volna képes."

VIDEÓ: Megemlékezés Andy Vajnáról:


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x