hirdetés
oscar21.jpg

Ők az idei Oscar-díj legesélyesebbjei

Ha még nem vagy képben a vasárnapi gála előtt, segítünk. Szakértőnk végigveszi az esélyeseket.
Hegedüs Márk írása - szmo.hu
2016. február 27.


hirdetés

Még egy nap van hátra az Akadémia díjkiosztójáig, így a filmes sajtóban minden az Oscar-díj körül forog.

oscar1

Ugyan a legfontosabb kategóriák győztesei egy-két meglepetéstől eltekintve általában jócskán előre borítékolhatóak, a 2016-os jelöltek listáját átböngészve hamar nyilvánvalóvá fog válni, hogy az idei gála korántsem tekinthető lejátszott menetnek. Az alábbiakban a legfőbb kategóriák jelöltjeinek esélyeit ismertetjük, ám előre szólunk, hogy sok esetben még a szakértők véleménye sem egyezik arról, kik is kapnak szobrot a vasárnapi díjkiosztón.

oscar3

A leginkább egyértelmű konszenzus a színészi kategóriákat illetően alakult ki. Úgy tűnik, a négy korábbi jelölés, az internetes mémek tömkelege, valamint a Golden Globe és a Screen Actor’s Guild elismerése után Leonardo DiCaprio kapja a legjobb férfi főszereplő díját A visszatérő című filmért, a mellette jelölt Matt Damon, Michael Fassbender és a társaik az esélytelenek nyugalmával nézhetnek a díjátadó elé.

oscar6

Hasonlóan biztos pontja az estének, hogy Sylvester Stallone szoborra fogja váltani a legjobb férfi mellékszereplő jelölését, amelyet a Creed – Apolló fia című filmben nyújtott alakításáért kapott. Stallone hetedszerre bújt Rocky Balboa bőrébe, és mint ismeretes, negyven évvel ezelőtt a Rocky-sorozat első része 10 Oscar-jelöléséből hármat meg is nyert egy különösen erős évben, köztük a legjobb film díját is. Stallonét ekkor a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is jelölték a filmért, de egyiket sem kapta meg. Mivel az Akadémia különösen kedveli a korábban már többször jelölt „veteránokat” díjazni, Stallone idén szinte biztosan nem üres kézzel tér haza.

oscarffi

A színésznők díjazásaira már nincsenek ennyire biztos tippek. A legjobb női főszereplő kategóriájában A szoba című filmért első jelölését kapó fiatal tehetség, Brie Larson számít a legesélyesebbnek, annál is inkább, mivel Larson alakítását az SAG-gálán és a Golden Globe átadóján is díjazták már.

oscarno

A legjobb női mellékszereplők között kiélezett a verseny, sőt ez lehet az est egyik legbizonytalanabb díja. A Golden Globe-ot – nem kis meglepetést okozva – Kate Winslet nyerte a Steve Jobsban nyújtott alakításáért, a színészcéh azonban a feltörekvő Alicia Vikandert díjazta A dán lányért, aki így a legfőbb esélyesnek számít az Akadémia elismerésére. Az Oscar-díj valószínűleg kettejük között fog eldőlni, meglepetésből harmadikként még Rooney Mara futhat be.

A díjátadó legnagyobb vesztese valószínűsíthetően a Mentőexpedíció és A visszatérő lesz: míg előbbi 7 jelölése közül egyikre sem számít komoly esélyesnek, addig utóbbi nagy meglepetést okozna, ha 12 jelöléséből kettőnél sokkal többet szoborra váltana. A visszatérő esetében ugyanis DiCaprio csaknem betonbiztos győzelme mellett egyedül Emmanuel Lubezki győzelme sejthető, aki a Gravitáció és a Birdman után idén zsinórban harmadik szobrát veheti át a legjobb fényképezés kategóriájában. Lubezki mellett egyedül Roger Deakins számít potenciális győztesnek a Sicario operatőri munkájáért. Őt már 13. alkalommal jelölik a díjra, azonban valószínűbb, hogy most sem kapja meg, mivel az Akadémia inkább A visszatérőt akarja majd díjazni.

oscar4

Ezeken túl A visszatérő még a technikai kategóriákban gyűjthet be szobrokat, (például a legjobb vizuális effektek, a legjobb hangeffektek vagy a legjobb hangvágás díjára), itt azonban két nagy ellenféllel is szembe kell, hogy nézzen: az egyik a Star Wars: Az ébredő erő, a másik pedig a Mad Max: A harag útja. Utóbbi szinte az összes technikai díj borítékolható győztese, emellett komoly esélyekkel indulhat a legjobb rendező kategóriájában: George Miller ugyanis veterán rendezőként nagyban számíthat az Akadémia szimpátiájára.

A legjobb film Oscarra azonban egyikük sem valódi esélyes, itt ugyanis A nagy dobás és a Spotlight – Egy nyomozás részletei között fog eldőlni a küzdelem. A visszatérő győzelme már csak azért is hatalmas meglepetés lenne, mert a tavalyi évben már elhalmozták díjakkal a szintén Alejandro González Iñárritu rendezte Birdmant. Emellett A nagy dobás nyerte el az Amerikai Producerek Céhének elismerését, a Spotlight pedig a színészkamara legjobb szereplőgárdáért adott díját, és rendszerint ez a kettő a legbiztosabb előjele annak, hogy ki fogja elnyerni a legjobb film szobrát.

oscar5

Szintén árulkodó, hogy A visszatérőt nem jelölték a legjobb forgatókönyv kategóriájában, ami pedig általában „előfeltétele” a legjobb film szobrának. Hiába díjazta tehát a Golden Globe és az Amerikai Rendezők Céhe is, több tényező szól A visszatérő győzelme ellen, mint mellette. Mivel azonban az Oscar-gála mindig hoz egy-két meglepetést, a legjobb film szobrában sem lehetünk biztosak. Az azonban garantáltnak tűnik, hogy a legjobb adaptált forgatókönyvért A nagy dobás, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig a Spotlight kap Oscart, egyfelől mert ezen kategóriák komoly összefüggésben állnak a legjobb filmmel, másfelől pedig nincs is igazán komoly kihívójuk.

Persze nekünk magyaroknak a legjobb külföldi film Oscar-díjának átadásakor kell leginkább szorítanunk, hiszen ha minden jól alakul, Szabó István Mephistója után a filmtörténetben másodszor kaphatja meg magyar film ezt a komoly elismerést. A Saul fia a Vajna-korszak legnézettebb és legelismertebb filmje, ráadásul már most elhalmozták különféle rangos díjakkal. A hab a tortán, hogy a legjobb külföldi film Oscar-díjára is Nemes Jeles László filmje a legnagyobb esélyes, mellette talán a dán Krigen és a francia Mustang című filmek okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, ennek azonban a szakértők szerint kicsi az esélye, mondhatni borítékolható is a magyar elismerés.

Huszonhét év után újra magyar film is szerepel az Oscar-jelöltek között, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Bővebben ITT olvashatsz róla.

Az Egyesült Államokban élő Phyllis Nagyot a legjobb adaptált forgatókönyv díjára jelölték a Carol című filmért. Bővebben ITT olvashatsz róla.

Fotók forrása: The Academy Facebook-oldal

A vasárnapi díjátadót élőben közvetíti a Duna TV, hétfő hajnali 1 órától.

Szurkoljunk együtt a Saul fiának!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
veca-cím-1.jpg

Janicsák Veca: Hatalmas dolog Tolcsvay Lászlóval és Miklósa Erikával dolgozni

Janicsák Veca augusztus 20-án a Margitszigeten a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjében fog énekelni. Mesélt balesetéről és a hamarosan tévébe kerülő Ázsia Expressz című tévéműsorról is.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: TV2, Emmer László (x) - szmo.hu
2019. augusztus 16.A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Tolcsvay testvérek rockoratóriumával, a Magyar Misével, és egy ősbemutatóval, Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiával ünneplik augusztus 20-át. Az est egyik sztárvendégét, Janicsák Vecát kérdeztük a részletekről.

- Augusztus 20-án egy nem mindennapi produkcióban lép színpadra. A Tolcsvay testvérek Magyar Miséje igazi klasszikus. Korábban ismerte a művet? Hisz az ősbemutató idején ön még meg sem született.

- A Magyar Mise valóban kevésbé lehet ismert az én genereációm számára, korábban én is csak részleteiben hallottam a művet, de természetesen a szerzőpáros munkásságát ismertem.

- Milyen érzés volt, amikor felkérték erre a feladatra? Beszéljen kicsit a fellépő társakról, hiszen nem mindennapi nevek közé került.

- Rendkívül megtisztelő feladat, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet, és rögtön beleástam magamat a teljes műbe. Tolcsvay László különösen nagy név, Miklósa Erika pedig régi nagy kedvencem és példaképem, és hatalmas dolog számomra, hogy egy színpadon állhatunk majd.

- Énekes szempontból mennyire nehéz ez a feladat?

- Alapvetően én a magasabb hangnemhez vagyok szokva, így extra megterhelést nem jelent számomra, de természetesen maximális felkészülést kíván, aminek igyekszem is eleget tenni.

- Nem furcsa misén énekeli? Még akkor is, ha rock. Mennyire áll közel Önhöz ez a műfaj?

- Ez nem egy klasszikus mise, illetve többször jártam már templomban, volt is szerencsém ilyen közegben koncertezni, így nem idegen számomra.

- Nem rég az egész országot megijesztette, hisz komoly baleset érte. Szerencsére nem sérült meg, de egy ilyen karambol súlyos lelki hatásokkal jár. Sikerült kiheverni a megrázkódtatást?

- Köszönöm a kérdést, a legjobb egészségnek örvendek, szerencsére túl vagyok a történeten, a tettest előállították, úgyhogy a nehezén túl vagyunk.

- Ázsiát már sikerült kiheverni? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

- Szuper kaland és életre szóló élmény volt, nem is igazán kellett kihevernünk, de fantasztikus érzés volt újra a kislányunk mellett lenni. Sok pozitívumot tanultunk egymásról, ami csak megerősítette a kapcsolatunkat. Féltve óvom a magánéletemet a nyilvánosság elől, ezzel a műsorral azonban most kivételt tettünk. A verseny során minden pillanatunkat rögzítették a kamerák, amivel igazán csak az adott helyzetben szembesülsz, de úgy érzem, nem baj, ha a közönség látja egy emberibb oldalamat, hogy időnként én is követek el hibákat. Augusztus 26-tól mindenki láthatja, milyen izgalmas megpróbáltatásokban vettünk részt.

- Az ősz folyamán milyen fontosabb koncertekre, projektekre készül, hol láthatjuk?

A live act formációmmal folyamatosan járjuk az országot, szerencsére állandóak a fellépéseink – egy hegedűs, két vokalista lépnek velem színpadra, és egy DJ, aki egyben a zenésztársam is. Ezzel színesebb zenei élményt nyújtunk a közönségnek. Folyamatosan dolgozunk újabb dalokon, illetve a tévészereplések után picit szeretnék ismét jobban a zenei teendőimre fókuszálni. Közben pedig üzleti ismereteket hallgatok egy angol nyelvű egyetemen.


KÖVESS MINKET:hirdetés
feketejeno-cim.jpg

Fekete Jenő: Rádöbbentett ez a betegség, hogy van még tennivalóm itt a Földön

Az egyik legjobb magyar blueszenész közel fél év kényszerpihenő után tért vissza a színpadokra, és hamarosan első szólólemeze is megjelenik. Interjú.
Láng Dávid; címkép: Imre Barta photography - szmo.hu
2019. augusztus 17.Fekete Jenő az 1980-as évek vége óta meghatározó figurája a hazai blueséletnek, nem nagyon akad olyan előadó a műfaj mai magyar képviselői közül, akinek ne segítette volna a karrierjét, vagy ne zenéltek volna együtt valamikor.

Idén januárban azonban súlyos betegség döntötte le a lábáról: hónapokig egyáltalán nem tudott fellépni, veszélybe került a megélhetése is. Barátai tavasszal segélykoncertet szerveztek neki, amin a szakma színe-java fellépett, és több mint 800-an váltottak rá jegyet.

Nyár eleje óta már újra láthatja őt a közönség, augusztus 30-án pedig karrierje egyik legnagyobb mérföldkövéhez ér: első szólólemezét mutatja be az A38 hajón. Erről is beszélgettünk.

– Hogy érzed magad most? Mondhatjuk, hogy meggyógyultál és túllendültél az elmúlt bő féléves időszakon?

– Úgy néz ki, igen. Nagyobb fájdalmaim már nincsenek, de a jobb kézfejem és kisujjam még zsibbad. Igyekszem erősíteni, például gyógytornával és úszással. Hozzátartozik a dologhoz, hogy még 1992-ben volt egy autóbalesetem, ami után a könyökömet meg is kellett műteni. Azóta a jobb oldalam eleve gyengébb, erre jött rá a mostani helyzet. A gerincemnél történt az idegbecsípődés, aminek a kisugárzása nyilván a gyengébb oldalra ment.

A gitározásba is kezdek belejönni, persze azért hosszabb folyamat lesz, mire azt mondhatom, hogy újra a régi vagyok. Különösen, hogy a sok fekvéstől tüdőembóliám is kialakult.

Emiatt teljesen le is tettem a cigit, öt hónapja egyáltalán nem gyújtottam rá. Nehéz, de ha valamire rádöbbentett ez az egész, az az, hogy van még tennivalóm itt a Földön, ehhez pedig vigyáznom kell magamra.

– Hogyan élted meg a májusi, közel teltházas segélykoncertet, amit miattad szerveztek?

– Nagyon megható volt, hogy ennyien eljöttek, mind a közönség, mind a fellépők. Azt kicsit sajnálom, hogy pont egy ilyen apropó kellett ahhoz, hogy ez megtörténjen, de rendkívül jól esett. Anyagilag is sokat köszönhetek neki, hiszen hónapokig egyáltalán nem volt bevételem, így legalább az albérletet és az ennivalót ki tudtam fizetni. Azért a gyerekeimnek is adtam a pénzből, valamint a lemezbe is beleforgattuk egy részét.

Az egyik új dal a segélykoncert fináléjaként előadva:

Fekete Jenő - Fekete Jenő was live.

Fekete Jenő was live.

– Úgy veszem észre, mintha profibb háttered lenne pár hónapja: hivatalos Facebook- és Instagram-oldalad is indult, rendszeres posztokkal. Ez kinek az ötlete volt?

– A barátaim összefogásának köszönhető, ők határozták el, hogy kicsit besegítenek nekem, hogy erősödjön a közösségi médiás jelenlétem. Slebics Krisztiánnal 15 évre nyúlik vissza a kapcsolatunk, a Muddy Shoes első lemezén dolgoztunk együtt, rajta kívül pedig Völgyi Nauszika vállalt még részt a munkából. Alapvetően szabad kezet adok nekik, persze mindig megmutatják előre, mit fognak kitenni, de megbízom bennük. Jobb is így, hogy ennyivel több energiát fordíthatok az alkotásra.

– Nagyon sok különböző formációval, zenekarokkal, duóban és szólóban is fellépsz. Melyik mi miatt áll közel hozzád?

– Mindegyiknek megvan a maga külön hangzásvilága és varázsa, vegyünk akár egy akusztikus gitáros szólóestet, akár a Horváth Misivel közös szájharmonikás duót, akár a hangos-elektromos triót, Móré Attilával és Tomor Barnával. Ezeken túl tagja vagyok egy Chuck Berry munkássága előtt tisztelgő bandának is, és a Muddy Shoes is fellép olykor-olykor, bár azt a tagok egyéb elfoglaltságai miatt mindig nagyon nehéz összeegyeztetni.

Mindenesetre a következő időszakban a szólólemezem anyagával szeretnék legtöbbet koncertezni, most ez inspirál leginkább.

– Mikor és hogy jött a szólólemez gondolata?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
hetret0.jpg

A fesztivál, amiért érdemes elutazni az ország egyik legeldugottabb sarkába is

A Hétrétország a koncertek, színházi előadások és filmvetítések mellett az Őrség lakóinak és különleges atmoszférájának megismeréséről is szól.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. augusztus 19.Nagyon régóta szerettem volna már eljutni az Őrségbe, annyi jót hallottam róla: a különlegesen tiszta levegőről, a zöld fűről, a takaros házakról és a szinte csak itt jellemző szeres településformáról.

A nagy távolság eddig elriasztott, most azonban elhatároztam, hogy az itt zajló Hétrétország három napján való részvétellel összekötve felfedezem a vidéket. Nem bántam meg, tényleg azonnal megfogott a kis falvak hangulata, a réteken szabadon legelésző állatok, és hogy majdnem minden porta, de még a buszmegállók is tele vannak virággal.

Szerencsére nem voltam ezzel egyedül: mint megtudtam, az egész kezdeményezés gyökerei nagyon hasonlóak.

"Majdnem 30 éve jártam itt először a családommal, és első látásra beleszerettem a környékbe" – meséli a fesztivált megálmodó és a mai napig igazgató Sülyi Péter, akinek a neve leginkább az Omega szövegírójaként lehet ismerős.

Az 1970-es évek eleje óta dolgozott együtt a zenekarral, olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Fekete pillangó, a Nem tudom a neved, a 200 évvel az utolsó háború után, vagy a Mozgó világ. Emellett Kovács Kati több dalszövegét is ő jegyzi.

Vas megyében korábban is kirándultak már, de elhatározták, hogy megnézik, hová jutnak, ha az addiginál nyugatabbra veszik az irányt. Így lyukadtak ki először Őriszentpéteren, majd a szomszédos Szalafőn. Hamarosan elkezdtek célzottan idejárni pihenni, de arról sokáig szó sem volt, hogy ide is költözzön. Azt viszont szerette volna, hogy ő is hozzátegyen valamit ehhez a gyönyörű vidékhez, ami így megszólította.

Sülyi Péter

"Arra jutottam, hogy kulturális programokat kellene idehozni, mert sok mindenben nagyon gazdag volt a környék, ezen a téren viszont légüres teret tapasztaltam"

– magyarázza. Így született meg a Virágzás napjai nevű fesztivál, amit 1994-től 25 éven át minden pünkösdi hétvégén megrendeztek, komolyzenével, színházzal, irodalommal.

Bár rendkívül nívós művészi értéket képviselt, a helyi köztudatba talán pont emiatt nem tudott soha beivódni, nem gyakorolt számottevő hatást a lakosságra. Ennek ellenére Sülyiék egészen tavalyig kitartottak mellette, 2002 körül azonban elkezdtek gondolkodni rajta, mi lenne, ha ezzel párhuzamosan valami olyan dolgot is csinálnának, ami jobban bevonja a helyieket, és tényleg a magukénak érzik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
veca-cím-1.jpg

Janicsák Veca: Hatalmas dolog Tolcsvay Lászlóval és Miklósa Erikával dolgozni

Janicsák Veca augusztus 20-án a Margitszigeten a Tolcsvay testvérek Magyar Miséjében fog énekelni. Mesélt balesetéről és a hamarosan tévébe kerülő Ázsia Expressz című tévéműsorról is.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: TV2, Emmer László (x) - szmo.hu
2019. augusztus 16.A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Tolcsvay testvérek rockoratóriumával, a Magyar Misével, és egy ősbemutatóval, Tolcsvay László Új Magyar Rapszódiával ünneplik augusztus 20-át. Az est egyik sztárvendégét, Janicsák Vecát kérdeztük a részletekről.

- Augusztus 20-án egy nem mindennapi produkcióban lép színpadra. A Tolcsvay testvérek Magyar Miséje igazi klasszikus. Korábban ismerte a művet? Hisz az ősbemutató idején ön még meg sem született.

- A Magyar Mise valóban kevésbé lehet ismert az én genereációm számára, korábban én is csak részleteiben hallottam a művet, de természetesen a szerzőpáros munkásságát ismertem.

- Milyen érzés volt, amikor felkérték erre a feladatra? Beszéljen kicsit a fellépő társakról, hiszen nem mindennapi nevek közé került.

- Rendkívül megtisztelő feladat, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet, és rögtön beleástam magamat a teljes műbe. Tolcsvay László különösen nagy név, Miklósa Erika pedig régi nagy kedvencem és példaképem, és hatalmas dolog számomra, hogy egy színpadon állhatunk majd.

- Énekes szempontból mennyire nehéz ez a feladat?

- Alapvetően én a magasabb hangnemhez vagyok szokva, így extra megterhelést nem jelent számomra, de természetesen maximális felkészülést kíván, aminek igyekszem is eleget tenni.

- Nem furcsa misén énekeli? Még akkor is, ha rock. Mennyire áll közel Önhöz ez a műfaj?

- Ez nem egy klasszikus mise, illetve többször jártam már templomban, volt is szerencsém ilyen közegben koncertezni, így nem idegen számomra.

- Nem rég az egész országot megijesztette, hisz komoly baleset érte. Szerencsére nem sérült meg, de egy ilyen karambol súlyos lelki hatásokkal jár. Sikerült kiheverni a megrázkódtatást?

- Köszönöm a kérdést, a legjobb egészségnek örvendek, szerencsére túl vagyok a történeten, a tettest előállították, úgyhogy a nehezén túl vagyunk.

- Ázsiát már sikerült kiheverni? Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

- Szuper kaland és életre szóló élmény volt, nem is igazán kellett kihevernünk, de fantasztikus érzés volt újra a kislányunk mellett lenni. Sok pozitívumot tanultunk egymásról, ami csak megerősítette a kapcsolatunkat. Féltve óvom a magánéletemet a nyilvánosság elől, ezzel a műsorral azonban most kivételt tettünk. A verseny során minden pillanatunkat rögzítették a kamerák, amivel igazán csak az adott helyzetben szembesülsz, de úgy érzem, nem baj, ha a közönség látja egy emberibb oldalamat, hogy időnként én is követek el hibákat. Augusztus 26-tól mindenki láthatja, milyen izgalmas megpróbáltatásokban vettünk részt.

- Az ősz folyamán milyen fontosabb koncertekre, projektekre készül, hol láthatjuk?

A live act formációmmal folyamatosan járjuk az országot, szerencsére állandóak a fellépéseink – egy hegedűs, két vokalista lépnek velem színpadra, és egy DJ, aki egyben a zenésztársam is. Ezzel színesebb zenei élményt nyújtunk a közönségnek. Folyamatosan dolgozunk újabb dalokon, illetve a tévészereplések után picit szeretnék ismét jobban a zenei teendőimre fókuszálni. Közben pedig üzleti ismereteket hallgatok egy angol nyelvű egyetemen.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x