hirdetés
oscar21.jpg

Ők az idei Oscar-díj legesélyesebbjei

Ha még nem vagy képben a vasárnapi gála előtt, segítünk. Szakértőnk végigveszi az esélyeseket.
Hegedüs Márk írása - szmo.hu
2016. február 27.


hirdetés

Még egy nap van hátra az Akadémia díjkiosztójáig, így a filmes sajtóban minden az Oscar-díj körül forog.

oscar1

Ugyan a legfontosabb kategóriák győztesei egy-két meglepetéstől eltekintve általában jócskán előre borítékolhatóak, a 2016-os jelöltek listáját átböngészve hamar nyilvánvalóvá fog válni, hogy az idei gála korántsem tekinthető lejátszott menetnek. Az alábbiakban a legfőbb kategóriák jelöltjeinek esélyeit ismertetjük, ám előre szólunk, hogy sok esetben még a szakértők véleménye sem egyezik arról, kik is kapnak szobrot a vasárnapi díjkiosztón.

oscar3

A leginkább egyértelmű konszenzus a színészi kategóriákat illetően alakult ki. Úgy tűnik, a négy korábbi jelölés, az internetes mémek tömkelege, valamint a Golden Globe és a Screen Actor’s Guild elismerése után Leonardo DiCaprio kapja a legjobb férfi főszereplő díját A visszatérő című filmért, a mellette jelölt Matt Damon, Michael Fassbender és a társaik az esélytelenek nyugalmával nézhetnek a díjátadó elé.

hirdetés

oscar6

Hasonlóan biztos pontja az estének, hogy Sylvester Stallone szoborra fogja váltani a legjobb férfi mellékszereplő jelölését, amelyet a Creed – Apolló fia című filmben nyújtott alakításáért kapott. Stallone hetedszerre bújt Rocky Balboa bőrébe, és mint ismeretes, negyven évvel ezelőtt a Rocky-sorozat első része 10 Oscar-jelöléséből hármat meg is nyert egy különösen erős évben, köztük a legjobb film díját is. Stallonét ekkor a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában is jelölték a filmért, de egyiket sem kapta meg. Mivel az Akadémia különösen kedveli a korábban már többször jelölt „veteránokat” díjazni, Stallone idén szinte biztosan nem üres kézzel tér haza.

oscarffi

A színésznők díjazásaira már nincsenek ennyire biztos tippek. A legjobb női főszereplő kategóriájában A szoba című filmért első jelölését kapó fiatal tehetség, Brie Larson számít a legesélyesebbnek, annál is inkább, mivel Larson alakítását az SAG-gálán és a Golden Globe átadóján is díjazták már.

oscarno

A legjobb női mellékszereplők között kiélezett a verseny, sőt ez lehet az est egyik legbizonytalanabb díja. A Golden Globe-ot – nem kis meglepetést okozva – Kate Winslet nyerte a Steve Jobsban nyújtott alakításáért, a színészcéh azonban a feltörekvő Alicia Vikandert díjazta A dán lányért, aki így a legfőbb esélyesnek számít az Akadémia elismerésére. Az Oscar-díj valószínűleg kettejük között fog eldőlni, meglepetésből harmadikként még Rooney Mara futhat be.

A díjátadó legnagyobb vesztese valószínűsíthetően a Mentőexpedíció és A visszatérő lesz: míg előbbi 7 jelölése közül egyikre sem számít komoly esélyesnek, addig utóbbi nagy meglepetést okozna, ha 12 jelöléséből kettőnél sokkal többet szoborra váltana. A visszatérő esetében ugyanis DiCaprio csaknem betonbiztos győzelme mellett egyedül Emmanuel Lubezki győzelme sejthető, aki a Gravitáció és a Birdman után idén zsinórban harmadik szobrát veheti át a legjobb fényképezés kategóriájában. Lubezki mellett egyedül Roger Deakins számít potenciális győztesnek a Sicario operatőri munkájáért. Őt már 13. alkalommal jelölik a díjra, azonban valószínűbb, hogy most sem kapja meg, mivel az Akadémia inkább A visszatérőt akarja majd díjazni.

oscar4

Ezeken túl A visszatérő még a technikai kategóriákban gyűjthet be szobrokat, (például a legjobb vizuális effektek, a legjobb hangeffektek vagy a legjobb hangvágás díjára), itt azonban két nagy ellenféllel is szembe kell, hogy nézzen: az egyik a Star Wars: Az ébredő erő, a másik pedig a Mad Max: A harag útja. Utóbbi szinte az összes technikai díj borítékolható győztese, emellett komoly esélyekkel indulhat a legjobb rendező kategóriájában: George Miller ugyanis veterán rendezőként nagyban számíthat az Akadémia szimpátiájára.

A legjobb film Oscarra azonban egyikük sem valódi esélyes, itt ugyanis A nagy dobás és a Spotlight – Egy nyomozás részletei között fog eldőlni a küzdelem. A visszatérő győzelme már csak azért is hatalmas meglepetés lenne, mert a tavalyi évben már elhalmozták díjakkal a szintén Alejandro González Iñárritu rendezte Birdmant. Emellett A nagy dobás nyerte el az Amerikai Producerek Céhének elismerését, a Spotlight pedig a színészkamara legjobb szereplőgárdáért adott díját, és rendszerint ez a kettő a legbiztosabb előjele annak, hogy ki fogja elnyerni a legjobb film szobrát.

oscar5

Szintén árulkodó, hogy A visszatérőt nem jelölték a legjobb forgatókönyv kategóriájában, ami pedig általában „előfeltétele” a legjobb film szobrának. Hiába díjazta tehát a Golden Globe és az Amerikai Rendezők Céhe is, több tényező szól A visszatérő győzelme ellen, mint mellette. Mivel azonban az Oscar-gála mindig hoz egy-két meglepetést, a legjobb film szobrában sem lehetünk biztosak. Az azonban garantáltnak tűnik, hogy a legjobb adaptált forgatókönyvért A nagy dobás, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig a Spotlight kap Oscart, egyfelől mert ezen kategóriák komoly összefüggésben állnak a legjobb filmmel, másfelől pedig nincs is igazán komoly kihívójuk.

Persze nekünk magyaroknak a legjobb külföldi film Oscar-díjának átadásakor kell leginkább szorítanunk, hiszen ha minden jól alakul, Szabó István Mephistója után a filmtörténetben másodszor kaphatja meg magyar film ezt a komoly elismerést. A Saul fia a Vajna-korszak legnézettebb és legelismertebb filmje, ráadásul már most elhalmozták különféle rangos díjakkal. A hab a tortán, hogy a legjobb külföldi film Oscar-díjára is Nemes Jeles László filmje a legnagyobb esélyes, mellette talán a dán Krigen és a francia Mustang című filmek okozhatnak kellemetlen meglepetéseket, ennek azonban a szakértők szerint kicsi az esélye, mondhatni borítékolható is a magyar elismerés.

Huszonhét év után újra magyar film is szerepel az Oscar-jelöltek között, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Bővebben ITT olvashatsz róla.

Az Egyesült Államokban élő Phyllis Nagyot a legjobb adaptált forgatókönyv díjára jelölték a Carol című filmért. Bővebben ITT olvashatsz róla.

Fotók forrása: The Academy Facebook-oldal

A vasárnapi díjátadót élőben közvetíti a Duna TV, hétfő hajnali 1 órától.

Szurkoljunk együtt a Saul fiának!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!