hirdetés
mansamusa.jpg

Ők a világon valaha élt leggazdagabb emberek

Bill Gates épphogy felfért Rockefeller és Dzsingisz kán mellé a listára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 23.


hirdetés

A Time összeállítása a valaha élt leggazdagabb emberekről több órányi interjú után jött létre, amiket történészekkel és közgazdászokkal készítettek. Bár a leggazdagabbak összeállítása nem volt könnyű, mivel az egyes emberek vagyona mást ért más korokban, ez a lista mégis igyekszik rangsort állítani köztük.

Alább ennek eredményét láthatjátok, a világon valaha élt legbefolyásosabb, leggazdagabb emberekről.

10. Dzsingisz kán

Élt: 1162-1227

Ország: Mongol birodalom

Vagyon: Rengeteg föld, semmi más.

hirdetés

Dzsingisz kán kétségkívül az egyik legnagyobb katonai vezető volt, a történelem legnagyobb birodalmát vezette. Ennek ellenére a tudósok azt állítják, hogy a vezér soha nem halmozta fel a vagyonát. Épp ellenkezőleg: óriási befolyását pont úgy próbálta fenntartani, hogy nagyon bőkezű volt és bőszen osztotta a vagyonát.

"Sikerének egyik legnagyobb alapja az volt, hogy a zsákmányokat mindig megosztotta a katonáival vagy más parancsnokokkal" - mondja Morris Rossabi történelem professzor. Jack Weatherford Dzsingisz kán életéről szóló könyvében leírja, hogy azokban az időkben miután elfoglaltak egy területet, a megszerzett értékeket nem tarthatták meg, mert az hivatalnokokhoz ment, akik később rendelkeztek vele, és bár Dzsingisz kán, mégis sokat kapott ezekből, mégsem lett ettől annyira gazdag. "Nem építettet magának palotát, se templomot, sőt még házat sem" - mondja Weatherford.

"Halálakor is ugyanolyan bánásmódot kapott, mint más átlagos ember."

9. Bill Gates

Él: 1955 -

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 78.9 milliárd dollár

Ő a leggazdagabb élő ember, így vagyonát is könnyebb meghatározni. Mint minden évben, a Forbes most is megbecsülte Gates vagyonát, és azt találták, hogy a Microsoft alapító nettó vagyona 78.9 milliárd dollár. Ez 8 milliárddal több, mint a ZARA alapítójának, Amancio Ortega-nak vagyona, aki a második leggazdagabb ember a földön.billgates

Bill Gates - Fotó: Wikipedia

8. Alan Rufus

Élt: 1040–1093

Ország: Anglia

Vagyon: 194 milliárd dollár

Hódító Vilmos unokaöccse, Rufus még a norman hódítás során csatlakozott nagybátyjához. Mikor meghalt, vagyonát 11 ezer angol fontra becsülte Philip Beresford és Bill Rubinstein, akik leggazdagabb a gazdagok között című könyvet szerezték. Ez napjainkban nagyjából 194 milliárd dollárnak felelne meg.

7. John D. Rockefeller

Élt: 1839–1937

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 341 milliárd dollár

Rockefeller még 1863-ban kezdett el befektetni az olajiparba, és 1880-ra Amerika olajtermelésének 90%-a az ő cégének kezében volt. A New York Times gyászjelentése szerint Rockefeller vagyona halálakor 1.5 milliárd volt, az adóbevallásai alapján. Ez napjainkban 341 milliárd dollár körül lenne.John_D._Rockefeller_1885

John D. Rockefeller - Fotó: Wikipedia

6. Andrew Carnegie

Élt: 1835–1919

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Vagyon: 372 milliárd dollár

Lehet, hogy Rockefeller volt a híresebb, de Carnegie volt Amerika eddigi leggazdagabb embere. A skót bevándorló eladta U.S. Steel cégét J.P. Morgannek 480 millió dollárért 1901-ben. Ez az összeg ma is a leggazdagabbak közé emelné, hiszen ezzel együtt számolva vagyonát, az nagyjából 372 milliárd dollárnak felelne meg.

5. Joszif Sztálin

Élt: 1878–1953

Ország: Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége

Vagyon: A Szovjetunió teljes irányítása miatt az akkori GDP 9,6%-a

A diktátornak abszolút hatalma volt, és emellett a gazdasági szektorban is kiemelkedő alaknak számított. Szinte lehetetlen elválasztani Sztálin vagyonát a Szovjetunió vagyonától, hiszen teljes irányítás alatt tartotta, ezért a közgazdászok minden idők egyik leggazdagabb emberének tartják. 1950-ben, a diktátor halála előtt 3 évvel, a Szovjetunió a globális gazdasági teljesítmény nagyjából 9,6%-át adta ki, ez pedig ma nagyjából 7.5 billiót érne.

"
Óriási hatalma volt, ő pedig tudta, hogy emiatt bármit megtehet és bármit megkaphat

- mondta George O. Liber az alabamai egyetem professzora.

Számít-e ez a vagyon szempontjából hagyományos értelemben? Liber nem olyan biztos ebben: "Vajon ő is a leggazdagabb emberek közé tartozik?" - teszi fel a kérdést a professzor.

"Valójában ez nem az ő gazdagságát mutatja. Ez az országa vagyonát mutatja."

Szóval lehet, hogy Sztálin gazdagsága kérdéses, de az nem vitatható, hogy a világon neki volt az egyik legnagyobb befolyása.

4. Nagy Akbar

Élt: 1542–1605

Ország: India

Vagyon: Az általa irányított birodalom egynegyedét adta ki a globális gazdasági teljesítménynek

India ezekben az időkben jóval gazdagabb volt, mint bármelyik más ország, vagy birodalom, Nagy Akbar pedig rendelkezett országa egész vagyonával.Akbar1

Nagy Akbar - Forrás: Wikipedia

3. Shenzong császár

Élt: 1048–1085

Ország: Kína

Vagyon: A birodalom, amit vezetett, az akkori GDP 30%-át tette ki

A kínai Song dinasztia volt minden idők egyik leghatalmasabb és legerősebb birodalmának irányítója. A birodalom gazdagsága mind a technológiai újításaiknak, mind az adó szedésnek volt köszönhető, amivel jóval megelőzték az európai kormányokat. A kormány eléggé decentralizált volt, így a császárnak hatalmas befolyása volt a gazdaság felett.

2. Augustus császár

Élt: i. e. 27 – i. sz. 14.

Ország: Róma

Vagyon: 4.6 billió dollár

Augusztus császárnál ugyanaz mondható el, mint sok más uralkodónál, az ő általa irányított birodalom is hatalmas részét képezte a globális GDP-nek, így az általa felügyelt vagyon óriási volt. Emellett Augusztusé volt egész Egyiptom is. Ezt azért nehéz überelni.

1. I. Musa Mansa

Élt: 1280–1337

Ország: Mali

Vagyon: Gazdagabb, mint amit bárki meg tudna becsülni

Az 1280 körül született Mūsā császár 1307-ben került a nyugat-afrikai Mali trónjára. Uralkodása 17. évében, 1324-ben elzarándokolt Mekkába, és ez tette őt később legendássá. Musa nyugat-afrikai királysága volt akkoriban a legnagyobb aranytermelő ország a világon, akkoriban pedig az aranyra különösen nagy volt az igény.mansamusa2

Musa Mansa - Forrás: Wikipédia

A mekkai legenda szerint mikor a király Mekkába utazott, karavánja 60 ezer emberből állt, 12 ezer vele tartó rabszolgáját pedig perzsa selyembe öltöztette, és így vonult végig Észak-Afrikán, az uralkodó előtt haladó 500 szolga kezében pedig 500 aranypálca volt.

Richard Smith a Ferrum egyetem professzora azt mondja, képzeljünk el annyi aranyat, amennyit csak tudunk, azt szorozzuk be kettővel. Na, akkor talán eltudjuk majd képzelni mekkora lehetett a király vagyona.

Forrás: Time

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hochberg_palace_lengyelorszag.jpg

Egy lengyel kastély alá áshatták el a nácik a több milliárd eurót érő kincseiket

A roztokai kastély 60 méteres kútjában akár 28 tonna arany is lehet egy most előkerült napló szerint.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Akár 28 tonna náci arany is lapulhat valahol egy 16. századi lengyel kastély alatt, írja a Live Science a The First News (TFN) nevű lengyel lapra hivatkozva.

Mindezt egy 75 éves napló bejegyzései alapján feltételezik, amit egy 'Michaelis' nevű náci tiszt vezetett. A füzet szerzője részletesen kitér Heinrich Himmler tervére, mely szerint az Európa országaiból ellopott felbecsülhetetlen értékű műkincseket, az elkobzott vagyontárgyakat, rengeteg aranyat és egyéb értékeket el kell rejteni.

A napló 11 olyan helyet sorol fel, ahol a német katonák a II. világháború idején eldugták a felhalmozott kincseket. Ezek közül az egyik egy elhagyatott kút, mely 60 méterre nyúlik a föld alá a lengyel Roztoka faluban található Hochberg-kastélynál. A feljegyzések alapján a kút mélyére rejtették a nácik a nemzeti bank aranytartalékának Breslauban (mai Wroclaw) maradt részét, mely mai árfolyamon több milliárd eurót érhet.

Michaelis naplója azért maradhatott a háború után évtizeden át titokban, mert egy olyan szabadkőműves páholy birtokában volt, ami ilyen-olyan formában több mint 1000 éve működik valamilyen titkos társaságként.

Feltételezések szerint a németországi Quedlinburg városához köthető társaság tagja lehetett a naplót álnéven író SS-tiszt is. A hírről elsőként beszámoló lengyel lap szerint a feljegyzések szerzője az ország délnyugati részén irányította a náci szállítmányozást. Később bekerültek a csoportba leszármazottai is, akik hűen őrizték a titkot egészen mostanáig.

hirdetés

A dokumentumot végül tavaly adták át a társaság képviselői Varsóban a Lengyel-Német Szilézia Híd Alapítványnak. Ezzel a gesztussal szerettek volna bocsánatot kérni a II. világháborúban elkövetett bűnökért Lengyelország népétől.

A lap úgy tudja, hogy a naplóhoz mellékeltek egy térképet is, mely pontosan megjelöli a kincset rejtő kút helyét a roztokai kastély területén. A további bejegyzések szerint valószínű, hogy a nácik miután elásták a mintegy 28 tonnányi aranyat, az összes szemtanúval végeztek, a holttesteket a kútba dobálták, végül a bejáratot felrobbantották.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
trianon.jpg

Milliók hisznek a 100 év után lejáró Trianon legendájában, pedig a legtöbben a dátumát sem tudják

A Magyar Tudományos Akadémia Trianon 100 Lendület Kutatócsoportja végzett egy felmérést. 48 százalék saját bevallása szerint is keveset tud a témáról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 02.


hirdetés

Igazságtalan és túlzó volt a trianoni békeszerződés a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Trianon 100 Lendület Kutatócsoportja által végzett országos reprezentatív felmérés szerint.

Az MTA keddi közleménye szerint az országos telefonos közvélemény-kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy mit tud az anyaországi magyar társadalom a száz évvel ezelőtt megkötött trianoni békeszerződésről, annak vélt vagy valós előzményeiről, következményeiről és milyen ismeretei vannak a határon túli magyar közösségekről.

A többség szerint a békeszerződés volt Magyarország legnagyobb tragédiája

– írta az Index.

Szintén többségi vélemény, hogy a baloldali politikusok miatt lett ilyen Trianon. Minden harmadik ember pedig hisz az alaptalan legendában, hogy a békeszerződés száz év után lejár.

hirdetés

Szinte minden válaszoló alapvetően igazságtalannak és túlzónak érzi a békeszerződést a magyarokkal szemben

- derült ki a Trianon 100 MTA-Lendület Kutatócsoport által végzett kutatásból.

A válaszok szerint többen vélik úgy, hogy Magyarország viszonya Kínával vagy Oroszországgal jobb, mint Németországgal vagy Amerikával.

A felmérés alapján a magyarokat leginkább a családtörténet érdekli, de a régmúlt korok magyar történelme is foglalkoztatja őket. A trianoni békeszerződés körüli történelmi eseményekre négyből három megkérdezett kíváncsi, így éppen ez a korszak az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó időszak - idézi a portál.

A békeszerződés dátumát (1920) a válaszolók 43 százaléka tudta helyesen, a napot pedig 27 százalék. 48 százalék saját bevallása szerint keveset tud a témáról, míg 52 százalék sem családi, sem ismeretségi körben nem szokott a témáról beszélgetni.

A válaszolók 54% százaléka szerint Trianon a korabeli baloldali politikusok miatt lett olyan, amilyen. Külön mérték annak a népszerű (bár teljesen megalapozatlan) legendának az elterjedtségét, mely azt állítja, hogy a trianoni békeszerződés csak 100 évig érvényes, és június negyedike után hatályát veszti. Bár a többség (54%) ezt (helyesen) tévhitnek gondolja, a kutatók szerint is elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek harmada szerint nem az.

Az emberek 77 százaléka szerint az ország máig nem heverte ki a trianoni traumát.

A közvélemény-kutatás alapján sokan úgy vélik, hogy a magyar nemzet határai nem esnek egybe az ország közigazgatási határaival. Az is elterjedt vélemény, hogy a határon túli magyarokat a mai napig számos hátrányos megkülönböztetés éri.

Az autonómiatörekvéseket 80% támogatja.

A kettős állampolgárság megadásával 70 százalék ért egyet, azonban a válaszadók többsége (58%) nem örül neki, hogy a határon túli magyaroknak szavazati jogot is adtak.

Fotó forrása: Wikipédia

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
auto-2.jpg

Borozgatás után szerezték meg az első magyar jogosítványt

Az ittas vezetést ugyanis csak 1905-ben tiltották meg. Tudtad, hogy a XX. század elején kötelező volt állandóan dudálni, és majdnem nálunk vezették be utoljára Európában a jobbra tartást?
Tóth Noémi - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Autót vezetni manapság már nem kiváltság vagy luxus, de ez nem volt mindig így. Ráadásul a régmúltban semmiféle szabályozás nem volt a sofőrökre nézve, nem beszélve a biztonsági előírások teljes hiányáról.

Lócitrom és a gépész urak

Az 1890-es években jelentek meg az első automobilok az országban. Az elsőt Hatsek Béla optikus, a későbbi Első Magyar Műszemgyár igazgatója, a másodikat a pezsgőgyáros Törley József vezette.

A XIX. században az omnibuszok sikerén felbuzdulva kiépült Budapesten a lóvasút-hálózat is, de hosszútávon nem vált be, mivel túl sok bűzzel, kosszal és patkódübörgéssel járt. Furcsa belegondolni, hogy majdnem kétszáz évvel ezelőtt a két lóval vontatott kocsikat a fővárosi Margit híd emelkedőjénél egy harmadik lóval húzatták fel az emelkedőn (ez volt az igazi buszpótló). A lóvasút intézménye a XX. század elején szűnt meg. Ugyanebben az időben írták elő, hogy csak az vezethet autót vagy motort, aki sikeres vizsgát tett annak használatáról. Ekkoriban országszerte mindössze harminc autó volt még csak regisztrálva.

A legenda szerint az első magyar vizsgázó jókedvűen, néhány pohár bor elfogyasztása után tette le sikeresen a vizsgát, ugyanis az ittas vezetést csak 1905-ben tiltották meg.

hirdetés

1912-ben megkezdődött a hivatalos képzés az Állami Sofőriskolában, kizárólag férfiak számára, és meglepően borsos áron. Akik itt végeztek, komoly szakmai tudásra és tekintélyre tehettek szert, és a „gépész úr” titulus is megillette őket.

A KRESZ bevezetésével lett kötelező a biztonsági öv

Egy 1910-es belügyminiszteri rendelet – az úgynevezett párizsi egyezmény – hatására vezették be a közúti táblákat, a rendszámtáblát és rajta a H betűt, mint Magyarország államjelzését. Ebben a törvénykezésben várták el minden sofőrtől, hogy járművét szerelje fel kürttel, valamint lámpákkal: elöl két reflektor, hátul a rendszámtáblát megvilágító enyhébb izzó volt előírva.

Ami a korai dudákat illeti, minden elindulásnál és kereszteződésben meg kellett nyomni, ahogyan erős forgalom esetén is rendszeresen használni kellett

(E cikk írója pedig épp azon gondolkozik, hogy az elmúlt évben akár egyszer is megnyomta-e az autója dudáját).

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
curtis.jpg

Első amerikai turnéjuk előestéjén akasztotta fel magát Ian Curtis, a Joy Division énekese

Éppen 40 éve történt a tragikus öngyilkosság.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. május 18.


hirdetés

A rock első nagy nemzedékének önpusztítóit még a drog vagy az alkohol vitte el: így végezte 1969-70-ben Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin. Egyedül a nagyszerű blues-muzsikus Alan Wilsonnál merült fel az öngyilkosság gyanúja. Tíz évvel később Ian Curtis nem hagyott kétséget.

Az a fajta depresszió, amelyet a 60-as évek végén még összefüggésbe lehetett hozni a tudat sötét oldalainak izgalmas, ám felelőtlen keresésével, amely híressé tette Jim Morrisont, Lou Reedet vagy Iggy Popot, a következő évtizedben már inkább társadalmi tudatállapot volt, amely főleg a brit punkok „no future” („nincs jövő”) sommás életfilozófiájában sűrűsödött. A kiábrándulás a 68-as illúziókból, a szigetország válsága, az ifjúság céltalansága a rock-zenében is megjelent, mindenekelőtt a punkban és annak leágazásaiban.

A lecsupaszított ritmusok, dallamok szókimondó, őszinte szövegekkel párosultak. Voltak, akik megelégedtek a provokációval, mert abból jó üzletet is lehetett csinálni – ilyen volt a Sex Pistols – mások a dühös, harcos szocio-rock útját követték, mint a Clash, és ebben gyökerezett később szupersztárrá vált U2 – és voltak, akik a lélek mélységeit boncolgatták. Ez utóbbiak közül a legmaradandóbbat a manchesteri Joy Division alkotta, amelynek frontembere Ian Curtis volt.

Ha van a rocknak olyan ikonikus figurája, aki szinte elképzelhetetlen színes képen, az éppen az alig 24 évet élt Curtis. A fekete-fehér fotók hozzák ki igazán az arcára kiült mélabút és szorongást, hol lázasan égő, máskor ábrándos, mégis fénytelen szemeit. Nem tartozott az üvöltő énekesek közé. Mély, férfias, mégis szenvtelennek ható hangja volt, amely hallatán a közönségnek gyakran lehetett olyan érzése, mintha a túlvilágról szólna. Ez lett a védjegye a Joy Divisionnak, kontrasztjaként a kemény dob-basszusjátéknak.

A magas intelligenciájú, történelem és politika iránt érdeklődő, az átlagosnál olvasottabb Curtis állítólag gyerekkora óta hajlamos volt a begubózásra, és kamaszkorában tört ki rajta az epilepszia, és ez a kiszámíthatatlan betegség még inkább falat vont köré. A zene és a versírás lett a menedéke.

hirdetés

Mindezeket az életérzéseit csak fokozta a szűkebb hazája, Manchester munkás külvárosának letargikus hangulata. Ráadásul az énekes valami perverz vonzalommal viseltetett a második világháború, a nácizmus borzalmaihoz. Együttese kezdetben Warsaw néven lépett fel, majd Joy Divisionra váltottak: az „öröm hadosztály” pedig nem volt más, mint a koncentrációs táborokban létrehozott bordélyok neve. Hogy az ötlet honnan származik, afelől nem hagytak kétséget az An Ideal for Living 1978-as „középlemezükön” sem. A kihajtható borítón egy Hitlerjugendes fiú dobol, egy másik képen pedig egy varsói gettóból elhurcolt zsidó kisfiú látható. Több koncertjüket hirdették háborús képeket ábrázoló plakátokkal is. Zenésztársai később felidézték, hogy amikor először találkoztak vele, Ian dzsekije hátán a „Hate” (Gyűlölj”) szót viselte. Közben pedig ők is felléptek - nem kis sikerrel - 1978. április 30-án egy londoni rasszizmus elleni koncerten. Curtis betegségét még a többiek előtt is titkolta egészen 1978 decemberéig, amikor egy újabb londoni koncerten kapott súlyos rohamot.

A Joy Divison első, 1979-ben kiadott albuma, az Unknown Pleasures, amely azóta is mérföldkőnek számít a műfajban. A második lemezt, a Closert azonban Ian Curtis már nem foghatta a kezébe.

Az énekes lelkében egyre nőtt a szakadék a színpad, a zajos siker és belső katatóniája között. Miután viszonya lett egy belga újságírónővel, válságba került a házassága gyerekkori szerelmével, akitől kislánya született. A Closert 1980. márciusában vették fel, de Curtist egyre gyakoribb rohamok kínozták.

Az együttes utolsó koncertjét május 2-án adta a birminghami egyetemen. Két héttel később, a második, még ütősebb, lemez megjelenése előtt két hónappal, május 18-ra virradóra, Curtis otthona konyhájában felakasztotta magát. A Joy Division másnap indult volna első amerikai turnéjára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!