hirdetés
Da-Nang-Vietnam.jpg

„Odautazni drága, de ott nyaralni olcsó” – két magyar utazási tanácsadó Délkelet-Ázsiáról, amit kevesen ismernek jobban náluk

Évi és Gábor évek óta járják Délkelet-Ázsiát. Elmondták, hogy lett a hobbiból hivatás, és meséltek az orosz utazási kultúráról, a helyiek életmódjáról, és arról, hova érdemes menni a térségben.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. augusztus 07.


hirdetés

Évi és Gábor kedves barátaim, akiknek sikerült az, amiről sokan csak álmodnak: a hobbijukból élnek. És ha azt is tudjuk, hogy a hobbijuk Ázsia, még jobban irigyelhetjük őket.

– Amikor néhány évvel ezelőtt megismertelek titeket egy közös projekt kapcsán, már akkor is feltűnt, hogy kicsit kitágítottátok a home office fogalmát. Volt ugyanis nem egy olyan értekezlet, amire Vietnamból vagy épp Malajziából jelentkeztetek be videochaten.

Gábor: – Minden a búvárkodással kezdődött. Néhány barátommal Egyiptomban letettük a búvárvizsgát, és aztán évekig visszajártunk oda. De aztán körülnéztem, hol lehetne még búvárkodni, és így kezdtem érdeklődni Thaiföld iránt. Előtte soha nem voltam Ázsiában, nem is érdekelt. Thaiföldbe viszont első látásra beleszerettem, és attól kezdve csak oda jártam. Persze, eleinte legfeljebb 2-3 hétre, amit munka mellett meg lehetett oldani. Amikor megismerkedtem Évivel, hét évvel ezelőtt, akkor neki is meg szerettem volna mutatni, hogy Thaiföld milyen szép. De hogy legyen mellette valami, ami mindkettőnknek új, megbeszéltük, hogy elmegyünk Malajziába és Indonéziába is. Összesen három hónapot töltöttünk ott, és már közben megfogalmazódott bennük, hogy nem akarunk visszaülni irodába, hanem olyan munkát keresünk, amit a világon bárhonnan el lehet végezni. Ezért amikor hazaértünk, mindketten kiléptünk a munkahelyünkről.

Nem ment könnyen, de amikor veled megismerkedtünk, akkor már majdnem minden évben ki tudtunk menni. Most pedig már ott tartunk, hogy az év felét Ázsiában töltjük.

Évi: – Ez is volt a célunk. Még a legelején, amikor megismerkedtünk, volt egy légből kapott ötletünk: milyen jó lenne olyan életet kialakítani, hogy fél évet itt töltünk a családdal, barátokkal, fél évet pedig bárhol.

Beletelt majdnem hat évbe, mire felépítettük, de sikerült, és nagyon jól működik.

– És ebből lett az Ázsia Neked....

Gábor: – Igen. Egy barátunk csinálja az Amerika Neked oldalt, és felhívott, mert szerette volna bővíteni a vállalkozást, és szüksége volt valakire, aki nagyon jól kiismeri magát azon a területen. Rólunk pedig mindenkit tudta már akkor is, hogy Délkelet-Ázsia a szerelmünk. Ez a fajta utazási tanácsadás, amivel foglalkozunk, akkor hiteles, ha az ember járt ott, látta, tapasztalta, vannak kapcsolatai.

– Azt tisztázzuk, hogy amikor Ázsiáról beszéltek, akkor azért egy viszonylag szűkebb területre gondoltok.

Évi: – Inkább Délkelet-Ázsia.

– Az Indiai-óceán térsége?

Gábor: – Vietnamtól délre egészen Indonéziáig, de most már vannak kínai és japán útjaink is.

– Az Ázsia Neked, ha jól értem nem utazási ügynökség vagy utazási iroda. Nem úgy kell elképzelni, hogy elindul a busz vagy repülő a csoporttal.

Évi: – Mi utazási tanácsadók vagyunk, személyre szabott utakat állítunk össze, saját tapasztalataink alapján. Előre megterveztünk jónéhány utazási csomagot, például végiggondoltuk, hogy érdemes felépíteni egy 15 napos thai utat, melyik helyszínen hány napot érdemes eltölteni. De persze ettől el lehet térni, ha arra van igény.

Gábor: – Az utazási irodáknál csoportos utakat szerveznek, és ugyanazt az utat adják el mindenkinek. Előre le kell foglalni mindent, kötve van, mikor hová mész, mit csinálsz. Ott annyi a választási lehetőséged, hogy részt veszel a programon, amit amúgy is előre be kellett fizetned, vagy kihagyod, és akkor lemaradsz róla. Ezzel szemben mi csak egy ütemtervet ajánlunk, hogy szerintünk hol, mennyi időt érdemes eltölteni. Figyelembe vesszük, mik a látnivalók, az utazó mit szeretne, és ellátjuk rengeteg hasznos információval. Milyen biztosítást kell kötnie, mire figyeljen oda, kap térképet, vallással kapcsolatos információkat, a tengerrel kapcsolatos tudnivalókat, vagy tanácsot arról, hogyan illik öltözködni. Milyen sim kártyát vegyen az adott országban, hogy legyen internete. Persze ezeken az általános információkon kívül megmondjuk azt is, hogy egy-egy konkrét helyszínen milyen programokat érhet el.

Nem szabjuk meg, mit kell csinálnia, ő választhatja ki, hogy aznap mihez lenne kedve.

Amikor megvan a tényleges útiterv, lefoglaljuk a repülőjegyeket, hajójegyeket, szállásokat. Ez így sokkal szabadabb, mint egy utazási irodában lefoglalt út, mert nem kell elmennie az embernek az előre leegyeztetett programra, ha esetleg kicsit fáradtnak érzi magát, helyette aznap akár a tengerparton is feküdhet. És persze jelentősen olcsóbb így az út, mert se a programokon, se a szállásokon, se a jegyeken nincs árrés, mert az utazó mindent közvetlenül a szolgáltatóktól vesz meg.

– Mikor kezdtétek?

Évi: – Szeptemberben lesz két éve.

Gábor: – Ettől pedig tényleg munkává vált az utazgatás. Újra végig kellett járnunk mindent, egészen más szemmel. Hiszen előtte például nem néztünk meg több szállást, csak ahol laktunk, nem próbáltunk ki minden programot, ez alapján nem tudtuk volna, hogy milyen utazásszervezőt ajánlanánk. Ezért az utolsó két évben már azért utazgatunk Ázsiában, hogy feltérképezzük a helyeket.

Évi: – Ezekben az országokban nagyon hosszú idő kimaradt a fejlődésben, most viszont sokkal gyorsabban fejlődnek, mint például Magyarország, őrült nagy szakadékokat ugranak át. Az oldalunkon van egy térkép link, amin be vannak jelölve a fontosabb látnivalók, múzeumok, éttermek.

És előfordul, hogy az az étterem, ahol fél éve még ettünk, nem hogy mást árul, hanem már az épület sincs meg.

Megváltozott valami, az éttermet eladták, és már épül valami a helyén.

– Pörög az élet.

Évi: – Igen, őrült tempóban dolgoznak.

Gábor: – Európában könnyebb a helyzet, mivel majdnem mindent lehet online követni, bárhonnan hozzáférhetsz a szükséges információkhoz.

Évi: – Ott viszont még nincsenek azon a fejlettségi szinten, hogy online folyamatosan megosszák ezeket a változásokat. Ezért muszáj személyesen ott lennünk, hogy tudjuk, mi az aktuális helyzet.

– Sikerült már kilépni a turistaszerepből, vagy még köztes állapotban vagytok?

Gábor: – Mi a kezdetektől kiléptünk a turistaközegből, mert sokkal jobban érdekelt, hogy megismerjük a kultúrát és az embereket, mint hogy a tengerparton napozzunk, vagy vízi sportokkal foglalkozzunk. Viszont az Ázsia Neked miatt kicsit vissza kellett térnünk a turisták világába, hogy részt vegyünk olyan programokon, amikre egyébként az életben nem mentünk volna, de sok embert érdekel, és hiteles információval kell szolgálnunk arról is. Nem mondom, hogy ezek nem jók és érdekesek, de mi inkább utazók vagyunk.

Például Malajziában több alkalommal is vendégeskedtünk magánházaknál, családoknál.

Nagyon sok olyasmit tanultunk és tapasztaltunk meg az emberekről, a vallásról vagy a kultúráról, amire turistaként nem lett volna lehetőségünk.

Majdnem minden országban, sőt, minden szigeten vannak barátaink, akiket szinte kötelező meglátogatni, ha ott járunk. Ezért nem tudunk csak turistaként gondolni az utazásra.

Lapozz az interjú második részéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-11.jpg

A 700 lelkes falu, amit a pékség, a gyógyvizű fürdő, és a Holt-Duna tett híressé

Lipót vadregényes vidékén a természet szerelmesei, a gyógyulni vágyók, a finom falatokat kedvelők és a sportos, aktív pihenést keresők is remekül érzik magukat.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 21.A vadregényes Lipót, ez a 700 fős kis falu számtalan vonzó programmal várja a látogatóit. Az ország a pékségéről ismerte meg, de a természetimádók, a Szigetköz szerelmesei már korábban is felfedezték ezt a barátságos, virágos települést, ahol a családias vendéglátás mellett sportolni, fürdőzni, lovaskocsikázni is lehet.

A régi lipótiak a vízből éltek

A Duna jobb partján, Győr-Moson-Sopron megyében található Lipót, a település egy Lipót nevű emberről kapta a nevét, aki egykor a hely birtokosa volt. Már a 13. században is okleveleken szerepelt a neve, Lypoldt-ként, később Lypolthfalva néven a Héderváry-család birtokaként említik.

A vidék sok vészt megélt, a Duna áradása miatt az itt élőknek gyakran kellett a közeli szigetekre menekülniük. A falut többször is újjáépítették más-más területen, míg a mai helyén is szükség volt az ár miatti újjáépítésre 1954-ben.

A régi falusiak a vízből éltek, halásztak, és a zsákmányt – a legkeresettebb a viza volt – Bécsben és Pozsonyban adták el.

A vidék híres volt az aranymosásról, a vízimalmokról, többeknek adott megélhetést a révészkedés, hajóvontatás, hajózás.

A Duna szabályozás után azonban már leginkább a földművelés, állattartás volt a fő megélhetési forrásuk.

1968-ban az első fúrások után tört a felszínre a termálvíz, amelyhez fürdő épült, és a mai napig fontos vonzerőt jelent.

Innen indult a ma már országosan is ismert Lipóti pékség hálózata is, amely egyre több embernek ad munkalehetőséget is.

Híres vadgesztenye fasor és díjazott virágos falu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
hortobagyi-eg.jpg

A Hortobágy csillagos ege az egyik leggyönyörűbb a CNN szerint

A Grand Canyonnal említik egy lapon. Mutatjuk az álomszép fotókat!
Képek: VisitDebrecen - szmo.hu
2019. július 30.A világ egyik legszebb csillagos egét láthatjuk a Hortobágy felett a CNN összeállítása szerint.

Olyan természeti csodával említik egy lapon, mint a Grand Canyon,

ráadásul egy hónapon belül júliusban kétszer is ajánlották a térség látványosságait.

A 23 legjobb hely a világon, ahol csillaglest tarthatunk

namíbiai, írországi és amerikai helyezettek mellett két magyar célpontot: a Hortobágy és a Zselici Tájvédelmi Körzet is felkerült a listára.

Hortobágyot említve a 20. század elején élt ottani pásztorokról is megemlékeznek: azt írják, hogy nagy szükségük volt a csillagok és a csillagképek ismeretéhez a tájékozódáshoz.

A CNN július 23-i cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy Debrecen a túlturizmus nyertese is lehet, hiszen Budapesthez képest jelentősen kisebb zsúfoltság, mégis remek kirándulási célpont.

Aki éjjel járt már a Hortobágyon, az tudja, valóban mennyire csodás, fényszennyezéstől szinte mentes égboltra tekinthet fel a síkságnál.

Most mi is mutatunk néhány gyönyörű fotót róla:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
fuzer-var-zemplen-eszak-magyarorszag.jpg

4 remek kirándulás Észak-Magyarország gyönyörű helyeire

Különleges, kihagyhatatlan élmények.
SzÉ - szmo.hu
2019. július 31.1. Füzér

Utoljára egy osztálykiránduláson láttam a vulkanikus hegyen álló, akkor még romos várat. Egy szempillantás alatt lenyűgözött, és ide felmászni is élmény volt, de egyébként is mindig vonzottak a romok. Szerettem volna még egyszer látni úgy, abban az állapotban, de nem jött össze, és már nem is fog, mivel a várat a XXI. században folytatott munkák során újjáépítették.

Füzér várát először a 13. században említették a források, a történészek szerint 1235-ben, II. András halálakor már állt. Az évszázadok során sokszor gazdát cserélt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, álló erődítményben őrizték egy ideig a magyar koronát, mivel 1526-ban Perényi Péter koronaőr a mohácsi vész és Szapolyai János koronázása után ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna, Füzérre szállíttatta.

A XVII. századra egyre veszített a jelentőségéből, ám a Wesselényi-felkelés után biztonsági okokból (hogy ne foglalhassák el lázadók) 1676-ben a császári katonák felgyújtották a tetőszerkezetét és lakhatatlanná tették. A feltárása a XX. században zajlott, a rekonstrukcióval pedig láthatóvá tették számunkra az egykori erődítményt.

VIDEÓ: A füzéri vár a magasból:

2. Boldogkő

Egy újabb fantasztikus magyarországi várrom. Miskolctól északkeletre, sziklaszirten áll Boldogkő erődítménye. Először a III. András által kiadott oklevélben említették, és vagy Tyba ispán vagy Aba Amadé építtette. Ennek a várnak is sok tulajdonosa volt, és a Rákóczi-szabadságharc előtt, 1701-ben hasonló sorsra jutott, mint a füzéri vár: a császári csapatok lakhatatlanná tették.

A régészeti kutatás az 1960-as években kezdődött, később egyes részeit helyreállították, a 2000-es években felújították. A munkák során a várban lefedték a palotaszárnyat, helyreállították a szárazmalmot, a háromszögű torony védőfedést kapott, a régészeti kutatást követően rekonstruálták az északi védművet és az alsóvár kapuját. legrégebbi része a 13. századi öregtorony. A vár legkorábbi szakaszában csak ez az épület állt, amit lakótoronyként is használtak. Ikonikus része a Déli torony alatti megfigyelőbástya, ami számtalan fotón szerepel.

A környék 1984 óta a Zempléni Tájvédelmi Körzet része, gazdag növényvilágáról híres, és erre halad az Országos Kéktúra útvonala is, ezért érdemes nagyobb kirándulásban gondolkodni és egy teljes napot szánni Boldogkőre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
matracim.jpg

5 csodás hely a Mátrában, amit látnod kell

Közel sem csak a Kékestető miatt érdemes odautazni!
Dobó Maitz Petra cikke; képek: DJ fotó - szmo.hu
2019. július 29.Évente egyszer felüdülni, kikapcsolni járunk a Mátrába. Oda, ahol az őzikék és a mókusok a jó barátaink, ahol a friss levegőt harapni lehet és ahol minden évben találunk valami új kirándulóhelyet, vagy újdonságot, amiért érdemes elutazni az ország legmagasabb hegyei közé.

Most öt olyan különleges helyet mutatunk, amelyeket neked is érdemes végigjárnod, meglátogatnod!

Tar – Buddhista sztúpa, szentély

2500 év tanait viszi tovább az a buddhista templom és sztúpa, ahol a csend, a béke és a nyugalom lakik.

Tar község határában már a távolból látszik a színpompás, kupolás templom, ahová délelőttönként az érdeklődők is betérhetnek, a sztúpa pedig, a közepén található óriási haranggal olyan élmény, amely a más vallást követők számára is igazi spirituális élményt nyújt.

Hogy mi is az a sztúpa? A buddhista építészet jellegzetes alakú megjelenítése, amely a kezdetekben nem volt más, mint egy földhalom, ahová Buddha relikviáit temették.

A Taron található épületek mellett helyet kapott a Kőrösi Csoma Sándor emlékét dicsérő emlékpark.

tar1tar2
Tippünk, ha ott is aludnál

A környék számtalan lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, túrázásra és fürdőzésre, így érdemes több napra tervezni. Az aktív pihenés szerelmeseinek, de a város zajától menekülők számára is ideális szálláshely lehet a Teddy House Relax & Wellness Vendégház.

Náluk mindent megtalálsz, ami valódi feltöltődést biztosít egy családi nyaralás vagy barátokkal történő kiruccanás során, de abban az esetben is, ha csak pároddal szeretnél eltölteni pár romantikus napot kettesben. A vendégház a Mátra északi lábánál helyezkedik el, gyönyörű festői környezetben. Recsken egy csendes mellékutcában található, a környéken és a településen egyedülálló privát wellness részleggel.

A vendégházban kompletten felszerelt konyha-éléskamra, nappali, 2 szoba, fürdőszoba található, a kertben kerti sütögető, játszótér, hintaágy és szabadidős tevékenységekhez eszközök (pl.: bicikli, labda, csocsó) vannak. A különálló épületben levő privát wellness pedig valódi kényeztetést nyújt (jakuzzi, szauna, sófal). További részleteket ide kattintva találsz!

Mátraszentimre – Mátra Ásványház

Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén nyílt meg a Mátra Ásványház Múzeuma. A mintegy 150 négyzetméteres kiállítóteremben nem csupán a Mátrában, vagy akár a Magyarországon fellelhető ásványok, fosszíliák és egyéb kincsek láthatóak, hanem az egész világról érkeznek ide ritkaságok.

Amiért ez a múzeum a mátrai kirándulások egyik fénypontja lehet, az a sokoldalúság, ami az egész család számára szuper, egész napos programot adhat.

A múzeum alsó szintjén például ásványcsiszoló műhelyt látogathatnak meg az ide betévedők, egyedülálló módon nyerhetnek bepillantást, hogyan is dolgozik egy ásványvágó, vagy ásványcsiszoló gép.

A gyerekek pedig kérhetnek kincskereső szettet, amivel a kertben saját maguk is elsajátíthatják az ásványmosás (ők majd úgy fogják mondani: aranymosás) mesterségét. Az így nyert kincseket pedig haza is vihetik.

asvany1asvany2

Parádfürdő – Ilona-völgyi vízesés

Sokan a magyar Plitviceként hívják az Ilona-vízesést, ami persze egy picit barokkos túlzás, ugyanis száraz időszakban a forrás néha elapad. Ritkán, de előfordul: mi tavaly augusztusban jártunk ott, verőfényes negyven fokban és akkor zubogott. Egy hónappal később ismerőseink már nem találkoztak a jelenséggel, de megnyugtatok mindenkit: ez tényleg ritka.

A vízeséshez egy közel 5 kilométernyi gyalogtúra vezet, ami minden egyes méterén pazar élmény és látvány.

Ahogyan a Wikipédia fogalmaz: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga, a mesterségesen kialakítottak közül pedig csak a lillafüredi vízesés magasabb nála.

ilona1ilona2

Mátraballa – Ahol a legendás Csodaszarvas otthonra lelt

Mátraballa egy tüneményes kis falu, tele vendégszerető emberrel és egy fantasztikus főtérrel, amely 2000-ben, a millenneumi ünnepségsorozat keretén belül egy igazi kincset kapott.

A legendás Csodaszarvas szobrát, amelyet Király Róbert, egri szobrászművész álmodott és alkotott meg. Az óriási sziklatömbön álló, arany színű szarvas tekintetét az égre emeli.

matraballa2matraballa1

Galyatető – Galya kilátó

Ha azt szeretnéd, hogy szinte egész Magyarország a lábaid előtt heverjen, látogass el Galyatetőre.

Az ország második legmagasabb hegyére épített kilátót 2015-ben adták át, tetejéről szédítő látványban van részed, amelyet 360 fokban élvezhetsz.

galya2galya1
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x