hirdetés
"Odamész és durvább rák van a levesben, mint egy thai étteremben" – 6 jó hely Újpesten
Újpestről nem a gasztronómia jut eszedbe kapásból? Hát nekünk igen! Mutatjuk a kedvenc helyeinket!
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. november 12.


hirdetés

"Gróf Károlyi István tudatosan hozta létre ezt a települést s az ő álmait váltotta valóra az a sok-sok ember − gyáros, kereskedő, tanító, munkás − akik hittek a jövőben. Talán nincs is az országban még egy ilyen város, amely ilyen nagy lendülettel fejlődött, amely a semmiből ilyen nagyszerűt teremtett."

Biró Endre, Újpest: Egy 100 éves város emlékei

 

Budapest, kerületeinek sokszínűségét tekintve igazán hasonlít sok más nagyvároshoz.  Eleve külön világ Buda és Pest, de az sem mindegy, hogy Pesten belül merre kószálunk.

Újpest nem egy turistaközpont, de a lokálpatrióták hosszasan tudnák mesélni, hogy miért gyönyörű az ottani élet, és ehhez a sportnak sincs feltétlenül köze.

Én, aki csak látogatóba és átutazóba járok sokszor arra, valószínűleg teljesen más előnyeit ismerem, de ezek a szempontok másnak is érdekesek lehetnek.

Újpesten, a központban van egy nagyon erős gasztrós mag, amiről mindig örömmel mesélek, és az új piac megnyitásával ez a helyzet csak még kecsegtetőbb lett.

 

 

Újpesti Piac és Vásárcsarnok

Szent István tér 13-14.

Ha mostanában veszitek Újpest felé az irányt, már az új piac tetőkertjéről bámulhatjátok a régi bontási folyamatait. Érett már ez erősen, és az új épület sokkal több igényt kielégít. Rendezvény és bevásárlóközpont lett egyben. Szóval már nem csak húsért és zöldségért, de egy jó színházi előadásért vagy koncertért is lehet erre járni.

Alul csodaszép, rendezett sorokban találhatóak az árusok, és az üzlethelyiségek is szépen telnek meg élettel.

Az első emeleten még sok üres hely van, de mindenképpen érdemes ide is felmenni, hiszen innen a legszebb a látvány és van már olyan gasztrós állomás is, ami kihagyhatatlan...

 

 

Centro - pizza, pasta, coffee

Szent István tér 13-14.

Több olaszt a piacokra! Én teljes mellszélességgel támogatom, hogy a frissen készült házi tésztáknak és pizzáknak még nagyobb teret adjunk.

A Centróban a környék legjobb kávéja mellett olyan tésztát és pizzát is ehettek, amire biztos nem lesz panasz. Se az árakra, se az ízekre.

Ha pedig otthonra is vinnétek hasonló finomságokat, több alapanyagot is be tudtok szerezni náluk. Például a friss, sokféle színben és formában pompázó tésztát is. Hőtőben 1-2 napig jól elvannak, és kifőzés után az igazi, olasz tésztázás élményét nyújtják. Teszteltem!

 

Calavera Budapest

Szent István tér 3.

A kedvenc helyem Újpesten a Calavera.

Nyitáskor jártam itt először, és bár azóta a személyzet több tagja is lecserélődött, a minőség változatlan maradt. Sőt! Mondok jobbat! Szerintem az adagok nagyobbak lettek. Itt 3000 forint alatt olyan tálat kap az ember, amire a belvárosban nem számíthat.

Az italkínálat brutális, a déli menü is bőséges, és az étterem hangulata mindig jobb kedvre derít.

Színek, ízek és illatok kavalkádja, ami egy ebédhez éppúgy tökéletes, mint egy meghittebb vacsorához.

(Tuti tipp: Fajitas! Ha az egészet betolod, kis túlzással másnap sem leszel éhes!)

 

Központ Bisztró

Szent István tér 1.

Talán a Központ miatt vacsoráztam életem először Újpesten. És örömmel jelenthetem, hogy most is megéri ide betérni.

Az új, őszi étlap klasszikus magyaros fogásokat elevenít fel, tipikusan olyanokat, ami a hidegebb őszi-téli napokon extra energiát ad. Ilyen a kissé megreformált gödöllői csirkecomb, vagy az általunk is kóstolt kacsamáj brulée bodzában marinált lilahagymával, fügével, fonott kaláccsal, és a sertésszűz juhtúrós sztrapacskával, savanyú káposztával, rozmaringmártással. De burgerben is nagyon jók. A legfinomabb házi borgonyacsipszet kínálják hozzá.

És ha az italokra is kitérünk egy kicsit, akkor ebben az esetben nem alkoholt, hanem szörpöt ajánlanék:

Mayer Szörpnek elképesztő kínálata van, és a Központban szinte minden opció megtalálható. Bodza vagy fahéjas szilva? Mindkettő!

 

Egyelek + /Modern Étkezde

Árpád út.62

Az Egyelek + -et több újpesti is ajánlotta már nekem, míg végre én is eljutottam, és elsőre kicsit meg is lepődtem. Az ismerőseim ételfotói alapján egy pöpec étteremre számítottam, de az Egyelek + inkább egy klasszik "főzelékfalóra" emlékeztet. És az ember akkor borul meg, amikor beleolvas a menübe, vagy eléteszik az ételt.

Ismeritek azt az érzést, amikor láttok egy baromi durva műtermi fotót egy helyről és az ott készült ételről, majd elmentek személyesen, és minden sokkal bénább és ízre is inkább csak semmilyen? Na ez a hely a tökéletes ellentéte ennek! Nem néznéd ki belőle, nem tűnik a Facebookon sem kecsegtetőnek... aztán odamész és durvább rák van a levesben, mint egy thai étteremben.

Ki érti ezt?

Amúgy az említett kókusztejes csirkelevest elvitelre kértem, így én sem fogok nektek csinos képet szolgáltatni róla... úgy látszik ez egy ilyen történet: Hallasz róla valahonnan, de a saját szemeddel kell bizonyosságot szerezned!

 

+

Ételműhely gasztrostúdió

Szent István tér 6.

A következő új kedvencem nem szigorúan étterem, de úgy gondolom, hogy ha az újpesti gasztronómiáról beszélünk, akkor kihagyhatatlan.

Az Ételműhely Dóri és Barnabás első gyermeke (a második már Dóri pocakjában várakozik). Dóri az egyik legklasszabb gasztroblog szerzője (https://wanderfoodwonder.blog.hu), Barnabás pedig szakácsként dolgozik, így nem nehéz elhinni, hogy egy szakmailag megalapozott helyet nyitottak.

A Ételműhely gyakorlatilag bloggerek és fotósok számára bérelhető stúdió, de kisebb workshopokat is lehet itt tartani. Az árak úgy lettek kialakítva, hogy a konkurenciához képest kecsegtetőek legyenek a dolgozni vágyók számára (pontos infókat megkeresés után üzenetben tudnak küldeni).

Érdemes figyelni az oldalukat "földi halandóként" is, mert lesz amikor lakásétteremmé alakul a stúdió, és vannak olyan rendezvények, amire bárki jelentkezhet. Csak szemezgetek a legfrissebbek közül: 5 kontinens teakóstoló - HaladóGasztroajándék workshopMézet az asztalra! workshop

++

Ha már Ételműhely, akkor egy lépéssel még tovább mennék... Nem bírom nem megemlíteni Dóri könyvét!

Iklódi Dóra: Cukormentes örömök

Nemrég jelent meg ez a klassz szakácskönyv, ami elsősorban cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek lehet kincs, de az egészséges(ebb) életmódra törekvők is haszonnal forgathatják.

(Meg a cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérje érzékenységben szenvedők, és a 160 gramm szénhidrát diétát követők...)

Kis odafigyeléssel ma már könnyedén folytathatunk reform életmódot, de az arányokra tényleg oda kell figyelni. A régi jól bevált receptjeinkben nem elég a fehér lisztet tönkölyre csereélni, vagy a cukrot mással helyettesíteni, mert... mert egyszerűen nem fognak ugyanúgy viselkedni az új alapanyagok.

Szóval egy olyan könyv, mint amit Dóri írt, főleg a kezdeti lépésekben lehet nagy segítség, míg ráérez az ember, és megtanul egy kicsit másképpen főzni.

A könyvben vannak reggelik, tízóraik, uzsonnák, péksütemények, saláták, főételek és desszertek is. És azt említettem már hogy csodaszép ételfotók?! Bizony!


KÖVESS MINKET:





hirdetés
Tel-Aviv a budapesti bulinegyed közepén: teszteltük az éttermet, ahol Izraelben érezheted magad
A TLV Eatery receptje nagyon egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal, és ütős izraeli koktélokkal.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 27.



Ha az izraeli konyháról van szó, Budapest nem fukarkodik a témában. A belvárosban egymást érik a humuszbárok, de istenigazából itt meg is áll a történet, ugyanis a kisebb humuszosokon és falafeleseken kívül talán egy-két vérbeli izraeli vendéglátóegység létezik, de azok sem elsősorban éttermek, inkább italozós helyeknek nevezném őket.

Nyitott azonban idén a Dob utcában egy olyan izraeli étterem, ami nemcsak egy konyha, nemcsak egy szórakozóhely, hanem konkrétan Tel-Aviv.

 

A TLV Eatery receptje baromi egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal és ütős izraeli koktélokkal.

Az igazán fain dolog ebben pedig az, hogy bár utóbb tudomást szereztem ennek a szándékosságáról, én erre akkor eszméltem rá, amikor beléptem az ajtón, és egyből bevillantak a januári izraeli utunk emlékei.

Sötét miliő, hangos, de mégsem tolakodó technozene, és rengeteg tányér, bennük a fél étlappal. Izraelben kész áldás az éjszaka nyáron: végre nem olvaszt el a nap, a tikkadt szöcskenyáj-feelinget felváltja a lazulás, és az ember végre normálisan meg tud éhezni.

Az itt élők elbújnak árnyékos rejtekeiből, és szinte vágyakoznak arra, hogy több másikkal egy légtérbe zsúfolódjanak, és tökig tolják a technót. A TLV Eateryben minden stimmel, hogy ezt a hangulatot élhessük át.

Mivel gyakorlatilag egy mindent vagy semmit étlapból vállalhatunk magunkba ételeket, ha egy kiadós vacsora gondolata ül a fejünkben, mindenképpen a tálak irányába mozgolódjunk. A kétszemélyes hús- vagy vegatál egy kis körettel megtolva parádés vacsoraélmény lehet.

Ugyanakkor a gigászi grill adta lehetőségeket is érdemes beadni, steakfronton is erős a hely.

Én egy hústálat választottam társamul, amin gyakorlatilag az egész hely esszenciája felvonult. Csirkesaslik, argentín rib eye, báránykebab, egy jó adag humusz, édesköményes frizésaláta, és fattush saláta. Ehhez még egy jókora édesburgonyát is kértem, ami bár nem akar többnek látszani mint ami, mégis baromi jól esett. Rommá sütött, kívül ropogós, belül pedig már-már folyós burgonyát lapátolni epik élmény.

A grillkarfiol is hasonló adottságokkal bírt, ugyanazok a kérdések merültek fel bennem, mint az édesburival kapcsolatban: ez mindig is ilyen jó lehetett volna?

A hústál egyébként elképesztően izgalmas ízekkel van feltöltve, amiben minden halandó talál egy kedvencet, rangsorol, majd neveltetéstől és jellemfejlődéstől függően vagy felváltva kóstolgat, vagy betúrja a püspökfalatot, és kalandozik tovább a tálon úgy, hogy már tudja: semmi nem lesz olyan jó, mint az elején.

Alapvetően ez egy tök klassz élménnyel dúsítja az amúgy sem mindennapi gasztroélményt. A tálon lévő köretek közel-keleti fűszerezése, a menta örök jelenléte csak hatványozza az érzést, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta gasztrokultúra a legegészségesebbekhez tartozik a világon, úgyhogy erősen javasolt kemény addikciót kialakítani.

Mivel a beszélgetést kicsit ordibálva lehet eszközölni – főleg ha a hely tele, és általában tele van – érdemes rámenni a koktélokra, hogy olajozottabban működjön a dolog.

Imádom ha egy helyen, úgy tudok nézni a koktéllapra, mint Rákosi a búzára, és azt a flesst, hogy akkor sem tudom, mi van bennük, ha le van írva.

"Aha, az nem tudom mi, ez gondolom az alkohol lehet? Tubi? Olyat mintha ittam volna...LICSI? Ez jó lesz!"

Pontosan ez teszi fel még az i-re a pontot, hogy teljesen elfelejtsük az unalmas vacsora gondolatát is. Valahogy a miliő minden eleme egy fülledt nyári zabálás felé püföl minket, és még le se kell izzadnunk.

Valószínűleg Tel-Avivban ez egy egyszerű, de nagyszerű hely lenne, de a Dob utcában még izgalmasabb hatást kelt, aminek ha belépsz az ajtaján, már pulzál is benned a nem oly távoli kelet annak minden ízével és technójával.

TLV Eatery

1074 Budapest, Dob utca 19.

H-V: 17:00-02:00


KÖVESS MINKET:



hirdetés
A vidék első Sky Wellnesse is Sopronban van! - egy napra való programot gyűjtöttünk össze a városból
Sopronba nem csak a VOLT fesztivál miatt érdemes ellátogatni. Szívesen maradtunk volna akár egy hétre is.
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 09.



Tavasz és Sopron. Remek párosítás. Az éledő természet kirándulni hív az erdőbe, miközben a belvárosi teraszok délutáni, lustálkodós kávézásért kiáltanak. Ha szeretitek a semmittevést, a wellnesst, és fontos, hogy az étterem is izgalmas fogásokat kínáljon, a Hotel Sopront jó szívvel ajánlhatjuk.

A pezsgőfürdő és a szauna náluk rendhagyó módon a legalsó szint helyett a harmadik emeletre került, így olyan panorámát kaptok fürdőzés közben, hogy garantálom, nem sok kedvetek lesz kikecmeregni a jakuzziból...

Azért a jó soproni borokat csak meg kell kóstolni egy finom ebéd vagy vacsora mellett.

Tapasztalataim szerint elég változó, hogy egy hotelnek milyen éttermet sikerül üzemeltetnie, de a Hotel Sopronéba nem csak a kontinentális reggeli miatt érdemes benézni.

Az új tavaszi étlap nagyon friss, nagyon izgalmas. Gyakorlatilag nem találtunk benne hibát.

Sok helyi alapanyaggal dolgoznak, és ízletes, bőséges adagokat kínálnak. A tálalás pedig magáért beszél: ezekre a színekre van szükségünk így tavasszal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Brutális oldalast kóstoltunk a Hard Rock Caféban
Világhírű művészek relikviái, és óriási adagok – ha amerikai hangulatra vágysz, a Vörösmarty téri hely erősen ajánlott!
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 01.



Hard Rock Cafe neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, de vajon mindenki tisztában van azzal is, hogy milyen gigantikus és ízletes ételeket lehet itt kóstolni?

Mi oldalast, csirkeszárnyat és fajitát is kóstoltunk, és a desszertnél már az életünkért könyörögtünk...


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Húsevőként is degeszre ettük magunkat a Vegan Gardenben
A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakult.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 01.



Ha megszakadok sem értem, hogy mi a bajuk a húsevőknek a vegánokkal (fordítva még talán...). Nyilván nem lehet és nem is kell senkit kényszeríteni, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, de a lehetőségek gyarapodásának csak örülni kell.

Tegyük fel, hogy van némi eszed, és érted, hogy nem tesz jót se a földnek, se neked, ha megállás nélkül húst zabálsz. Tegyük fel, hogy azért néha beiktatsz egy-egy napot, amikor nem tömöd a parizert. Vagy tegyük fel, hogy elsétálsz egy kert előtt, ahol helyes food truckok állnak, betérsz egy hambira, és nem játszod el, hogy a marhapogácsa nélkül már élvezni sem tudod az ízeket.

Tegyük fel... tedd meg! Ha másért nem, hát azért, mert izgalmas, új, más és finom. És ennyi akkor is bőven elég kell, hogy legyen, ha "tegyük fel", leszarod a bolygót.

A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakul. Páran kiköszöntek, de jöttek is helyettük kellemes újoncok. Lássuk, miből lehet választani a belvárosi vegánmekkában.

Vexicana

Ez az a hely, ami húsevőként is a legkönnyebben csúszik. Ha nem mondom, észre se veszed, hogy szejtán ragura van a marha kicserélve, csak tömöd a ízletes chimichangát és burritót. A sok fűszertől ismerősen hat a dolog, és a rizs, bab meg kukorica telít is rendesen.

És van egy szósz, egy titkos paprikás mártogatós, ami végképp megborított minket. Azt mindenképpen vadászd le, ha jót akarsz.

Facebook: Vexicana

Las Vegan's

Ha szereted a jó burgert, akkor ezt is imádni fogod! Szerintem pont mindegy, hogy miből van az a sajt, ha ilyen gyönyörűen nyúlik. És aki nekem azt próbálja beadni, hogy a gombás pogácsától nem esik szerelembe azonnal, az hazudik... vagy nem szereti a gombát... de akkor meg ott van a répás!

A köretek is emberesek és ízletesek. A fokhagymás mártogatós + édeskrumpli kombó egy komplett ebéd is lehet.

Facebook: Las Vegan's

Kristóf's Kitchen

Steiner Kristóf a magyar vegánok újkori JézusKrisztiusSzupersztárja! És higgyétek el, nem véletlen a rajongás. A Kristóf receptes könyveiben található fogások valóban működnek. És mivel világlátott ember, sok olyan ízt és hangulatot mutat, ami nekünk nem hétköznapi, de pont ettől érdekes.

A Vegán Gardenben az ő kicsikocsija a legmenőbb újdonság!

A gombás ragu kifogott rajtam, így esőben futva mentettem végül haza, mert bűn lett volna egy morzsát is kidobni belőle.

Facebook:

Kristóf's Kitchen

Kürtős Legenda

A kürtőskalácsot ismeritek, ugye? Megnyugtatlak titeket, a vegánosítás semmit nem változtatott az eredményen. Ráadásul itt színes, unikornisos kalácsot is lehet kérni. Szóval ha nem félsz a liszttől és a cukortól, boldog gyerekként majszolhatsz egy ilyen hungarikumot.

Facebook: Kürtős Legenda

Az anyaintézmény, a Rácskert alkalmas kávézós-limonádézós ücsörgésekre is, nem kell feltétlenül a félelmetes zöldségekből enni.

Lehet mindenmentes fagyit is majszolni (B’ nice), amivel a meleg, nyári napok élményét is teljessé tehetjük, és bulikompatibilis is a hely, hiszen például a sör is lehet vegán...

Vegan Garden

Dob utca 40.

Nyitva minden nap: 11:00-23:00


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x