hirdetés
Oceanix: vízre telepített város klíma-menekülteknek, amelyet 'biorock'-technológiával horgonyoznának le
Az 1995-ben készült Kevin Costner sci-fiben, a Waterworldben minden szárazföld víz alá került a tengerek szintjének emelkedése miatt. Ha idáig nem is jutunk el, biztos, hogy szigetcsoportok tucatjai tűnhetnek el hamarosan.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.


hirdetés

Ha az átlaghőmérséklet emelkedését sikerül 1,5 C fokon tartani, a Kormányközi Klímaváltozási Szakértők Csoportja (IPCC) szerint 2100-ra akkor is 77 cm-t emelkednek a vízszintek.

Ám ha nem történnek új intézkedések – figyelmeztetett az IPCC tavalyi jelentése – ez a felmelegedés már 2030-2052 között bekövetkezhet, és az évszázad végére elérheti a 4 fokot. Ezért is érdemel figyelmet az Oceanix elképzelése.

A UN-Habitat, az ENSZ szakosodott szerve, amelynek székhelye Nairobiban van, fenntartható városokat tervez a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) óceán-mérnöki központjával és az Explorers Club amerikai földrajzi társasággal karöltve.

Április 3-án mutatták be az Oceanix-tervet. A prezentáció szerint ennek a városnak minden eleme 15 000 négyzetméteres, hatszögű lebegő platformon fog állni. Ezek az épületek csak hétemeletesek lesznek, hogy stabilan tudjanak állni, és egy-egy elem 300 lakosnak ad otthon. Egy falu 6 platformból, egy egész város hat faluból áll, amelynek így a tervek szerint 10 800 lakosa lesz.

A városban a szállítást drónokkal, a közlekedést elektromos hajókkal és kerékpárral oldják meg, kamionok, személygépkocsik nem lesznek. A város önellátó lesz, tengeri farmokat hoznak létre, ahol megtermelik az élelmiszer-alapanyagokat. Hasznosítják az esővizet, a sótalanítják a tengervizet és reciklálják a hulladékot.

Tervezője, a dán Bjarke Ingels szerint, aki korábban már épített vízre telepített házakat koppenhágai diákoknak, lesznek lakatlan szigetek is különleges feladatokra, például napenergia-szolgáltatásra, és ezek működnek majd gátrendszerként is a hullámokkal és a viharokkal szemben – írja a FastCompany.

A város minden modulját lehorgonyozzák az óceán fenekén úgynevezett „biorock”-technológiával.

A város gazdálkodásának alapja az újrafelhasználás és a megosztás: közkönyvtárban helyezik el a könyveket, megosztják a munka- és közlekedési eszközöket.

Az épületeket úgy tervezik meg, hogy az egyes elemeket könnyen lehessen a többitől elkülönítve javítani vagy reciklálni.

Ezek az innovációk több területen alkalmazhatók – nyilatkozta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkár-helyettese, aki elmondta, hogy már Lagosban és Szingapúrban léteznek lebegő települések. A tenger urbanizációja tehát elkezdődött.

Az Oceanix prototípusát a következő hónapokban építik meg valószínűleg New York-ban az East Riveren, közel az ENSZ-palotához.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Három gyereke is meghalt Srí Lankán Dánia leggazdagabb emberének
Egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 22.Dánia leggazdagabb emberének, az Asos fast fashion ruhamárka vezérének három gyereke is a Srí Lanka-i robbantások áldozatai között vannak, írja a The Guardian.

A lap azt írja: Anders Holch Povlsen négy gyereke is az országban nyaralt a húsvéti szünetek alatt, egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra. Később Povlsen sajtósa is megerősítette a három gyerek halálának hírét.

A férfi a 252. helyen áll 2019-ben a Forbes leggazdagabb embereinek a listáján, és övé Skócia teljes területének egy százaléka.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

3 x små ferie basser ?

ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennyit keresnek a világ legjobban fizetett politikusai, Orbán Viktor nincs az első 20-ban
Az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik mindketten bőven 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a többiekének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az USA Today nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. A lap kiemeli: az eredmények kalkulálásához olyan abszolút monarchiákat nem vettek számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia. Sőt, mivel például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak.

A lap számításai szerint 20. helyezett Édouard Philippe, - a francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer.

Ám nem mindenhol figyelhető meg ilyen szépen a két adat együttállása: az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik

mindketten 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a fentieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Csillaghullásban gyönyörködhetünk pár napig éjszaka: érkezik a Lyridák meteorraj
Kedden éri el a csúcspontját, de előtte és utána is érdemes az eget kémlelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az egyik legrégebben jegyzett csillaghullás a tavasszal érkező Lyridák meteorraj. Az első említése i. e. 687-ból származik, ekkor már ismerték az égi látványosságot. Az első hivatalos feljegyzés 1835-ből való, egy francia csillagásztól, Dominique Arrago-tól.

Ha az időjárás kedvez, és tiszta lesz az égbolt, akkor keressetek viszonylag fénymentes helyet, hogy jobban élvezhető legyen a látvány, bár a Hold fénye zavarhatja az élményt.

A meteorraj április 19-25. között figyelhető meg, a csúcspontja kedden este lesz.

A tetőzéskor akár 10-20 hullócsillag is látható óránként, elsősorban az északi féltekén.

A meteorraj a nevét onnan kapta, hogy a radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, a meteorok csóvája ennek a csillagképnek a legfényesebb csillaga felé mutat.

VIDEÓK:

Címlapkép: illusztráció


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsvéti gólyaöröm: megérkezett sérült párjához Szofi, fehér gólya
Nem sok esély volt arra, hogy a beteg állathoz tojó érkezzen, mégis megtörtént.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Márton András dömösi madármentő osztotta meg a hírt a 24.hu portállal: húsvétvasárnap megérkezett a madármentő szakember dömösi kertjében élő Macushoz Szofi, a tojó. Az itthon maradt állat 2016 áprilisában lőtt sebbel került Márton Andráshoz. Később kiderült, hogy maradandó a sérülése, és azóta sem tud repülni.

"A kertünkben maradt, itt talált otthonra, és azóta már-már igazi családtagnak számít. Szabadon mozoghat, bármikor elrepülhetne, de erre az említett ok miatt aligha kerül sor" – mondta a madármentő.

Bár minimális az esélye, hogy egy sérült gólya párt találjon, Márton András mégis úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha bekövetkezik a csoda. Végül úgy történt, ahogy remélte: Macus fészket épített, és megérkezett hozzá egy tojó is, Szofi.

Márton András bízott abban, hogy a tojó idén is visszatér, és így is lett: április 21-én, húsvétvasárnap kora délután landolt a dömösi kert fészkében Szofi.

Márton Vlad András

MEGJÖTT SZOFI!!! <3 2019/04/21 14:50


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x