hirdetés
img_0890cimk
Nyuszijával került az utcára János bácsi - kiderítettük, miért
A hajléktalanná vált férfi egy szállón talált menedéket, de szinte mindennap kijár a Stadionokhoz, hogy Nyuszóval örömet okozzon a gyerekeknek.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. január 06.


hirdetés

Decemberben már írtunk János bácsiról, arról a hajléktalanról, aki a Stadionok buszpályaudvarnál Mikulásnak öltöztetett nyuszijával osztott édességet az arra járó gyerekeknek. Nyár óta készült az ünnepre, és a legnagyobb örömet az okozta számára, amikor látta, hogy sikerül mosolyt csalnia a kicsik arcára – sőt, sokszor a felnőttekére is.

A férfi azóta is majdnem minden délután ott álldogál a pályaudvarhoz vezető lépcső tetejénél. Előtte egy szánkón feldíszített karácsonyfa, na meg persze egy dobozban a hatalmas nyuszi, akihez jobban kötődik, mint az emberek közül bárkihez. Ez fordítva is igaz:

Nyuszót (mert ő csak így nevezi) nem kell pórázon tartani, anélkül sem távolodik el 1-2 méternél messzebb a gazdájától.

img_0842k
Fotók: Mervai Márk
img_0795k

János bácsi dolgai tíz évvel ezelőtt kezdtek rosszra fordulni, amikor jelzáloghitelt vett fel lakására. Előtte két évtizedet húzott le az építőiparban, azonban pont akkoriban került lejtmenetbe ez a szektor. Munkaadói sorra mentek tönkre, így ő is kereseti lehetőség nélkül maradt. Valamiből viszont élnie kellett, ezért jobb híján az eredetileg lakásfelújításra szánt hitelt kezdte el a mindennapi megélhetésére fordítani.

Végül tavaly márciusban lakoltatták ki: kapott egy hivatalos felszólítást és egyik napról a másikra az utcán találta magát.

Ekkor már megvolt a nyuszija, őt bő egy évvel azelőtt vásárolta. "Az eredeti tervem az volt, hogy húsvétkor elajándékozom valakinek, de senki olyannal nem találkoztam, akinek érdemes lett volna" – mondja. Egy hét alatt pedig annyira megkedvelte, hogy elhatározta: inkább megtartja.

img_0861kimg_0817k

Miután kilakoltatták, rövid ideig egy ismerősénél húzta meg magát, majd egy jóakarója közbenjárásával rátalált arra a hajléktalanszállóra, ahol azóta is lakik.

Itt egy speciális szobát kapott meg, amit eredetileg kutyásoknak alakítottak ki, de mivel olyan jelentkező épp nem volt, a nyuszit is örömmel fogadták.

Szobatársát szintén nem zavarja a négylábú jövevény, direkt ezt figyelembe véve dőlt el, ki kerüljön melléjük.

János bácsi már azelőtt is szinte naponta kijárt a Stadionokhoz, hogy elveszítette a lakását, és a szállóra kerülve sem hagyott fel ezzel. Csak a nagyon mostoha időjárás tarthatja vissza attól, hogy elinduljon, pedig nem kis utat kell megtennie. A szálló ugyanis a 11. kerület szélén, majdnem Budaörsön található.

Ráadásul először a Pongrác úti lakótelepre kell elmennie gyalog, hogy lerakja (illetve felszedje) a Nyuszó élelmét, szénáját, illetve más dolgait rejtő bevásárlókocsit. Ezt egy ott lakó ismerőse őrzi számára, ahogy most az ünnepek alatt a szánkót és a feldíszített karácsonyfát is. Buszra csak azután tud szállni, hogy lerakta ezeket. A kitérővel együtt több órát tölt utazással naponta.

img_0850kimg_0859k

A Nyúlmentők is hamar megtalálták, azóta rengeteg segítséget kap tőlük: intézik az oltásokat és a gyógyszereit, szinte naponta hoznak neki szénát és tápot, de például a szállítókosarat is nekik köszönheti. Ebben a legtöbbet egyik önkéntesük, Molnár Timi teszi, aki napi rendszerességgel látogatja őket, és gondoskodik róluk.

Timi 2015 áprilisától ismeri János bácsit, nagy állatbarátként először érthető módon szkeptikusan állt a hajléktalan férfihoz. "Meg akartam venni tőle a nyuszit, mert féltettem, majd mikor nem adta, el akartam koboztatni" – vallotta be nekünk. Aztán jobban megismerte őt és szép lassan megváltozott a véleménye.

"
Rendkívül pozitív csalódás volt a bácsi: tündéri és jó szívű, emberileg is nagyon megkedveltem.

Nyuszó egészsége sajnos nem tökéletes: egyik szemén szürkehályog alakult ki, amire így gyakorlatilag megvakult. Meg lehetne műteni, hogy újra lásson, de egy ilyen beavatkozás több százezer forintba kerül. Emellett a májával is gondok vannak, de Timi rendszeresen viszi őt orvoshoz, a Stadionoknál pedig naponta beadja neki a gyógyszereit (ugyanis arra jár haza), így remélhetőleg idővel javul majd az állapota.

img_0882kimg_0907k

A nyuszira természetesen nagyon sokan felfigyelnek, főleg kisgyerekek. Vannak igazi rajongói is, akik már eleve rohanva mennek oda hozzá, és a szüleik alig tudják elrángatni őket, amikor menni kell a buszhoz. Persze akadnak olyan szülők, akik nem engedik oda a gyereküket, és néha rosszindulatú beszólásokat is kap arra járóktól, de ezekkel nem foglalkozik. Szerencsére a pozitív visszajelzések sokkal gyakoribbak.

Mikuláscsomagokat már 2015-ben is készített, és tavaly is sokáig gyártotta az apró meglepetéseket az ünnepekre. Összesen 120 arra járó gyereket ajándékozott meg, akik odamentek hozzá. Egyszerű az oka, miért csinálja:

"
A gyerekek is megérdemlik, hogy örüljenek valaminek, ha már a szüleik segítenek engem.

Cserébe pénzt, élelmiszert, sőt néha ruhákat is kap a felnőttektől, így ennyivel kevesebb a kiadása. Alkoholt szinte egyáltalán nem iszik, és különösen figyel arra, hogy soha ne rúgjon be, hiszen akkor ki vigyázna Nyuszóra? "Ez sokkal nagyobb felelősség, mintha csak egyedül lennék" - mondja.

img_0867kimg_0897k

Legközelebb húsvét alkalmából tervez meglepetést János bácsi: csokitojásokat és nyuszikat fog gyűjteni, amiket ugyanúgy a gyerekeknek ad majd oda. Ekkor különösen odaillő lesz Nyuszó, bár mikuláskabátba öltöztetve most is teljesen jól illett az ünnephez. Mellette egyébként két teknőse is van a most 58 éves férfinak, akik szintén a szállón laknak vele, de csak nyáron hozza őket magával.

És hogy milyenek a kilátásai? "Lakásom már valószínűleg nem lesz, ki se tudnám fizetni. Ami pénzem van, azt inkább a gyerekekre költöm. De a lehetőségekhez képest nincs okom panaszra" – összegzi a helyzetét, és mi csak szurkolni tudunk, hogy továbbra is jól alakuljanak a dolgai. Ebben te is segíthetsz, ha meglátogatod őt a Stadionoknál: általában délután 3 és este 7 óra között tartózkodik ott, bármilyen adományt örömmel fogad.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
"Mikor kopasz lettem, az orvosom is levágatta a haját" - őszintén mesélt az agydaganattal folytatott harcáról a magyar vlogger
Két éven keresztül félrediagnosztizálták, majd további 7 évet várt, míg kiderült, hogy megműtik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.A Facebook szerint legalább 6 éve ismerem Anitát, de ha jobban belegondolok, valószínűleg sosem váltottunk két mondatnál többet egymással. Nagyjából a közösségi média és közös ismerősök által állt össze egy kép a fejemben róla: egy gyönyörű alkatú kajakos, akinek a személyiségében egyszerre van jelen a kemény sportoló és az elegáns, törékeny, mindig csinos modell lány. Amikor épp nem a vízen van, sminkeléssel és manikűrözéssel tölti az idejét – ezekről leginkább a vlogján lehet tájékozódni – , és ha közelebb állnánk egymáshoz, biztos tőle kérdezném meg péntekenként, hogy mit vegyek fel a bulikra.

Aztán egyik napról a másikra, derült égből villámcsapásként felkerült az Instagramjára egy fotó, amin kopasz.

A mosolya a régi, a szemei kissé vörösek, de most is sugárzik belőlük a vidámság. Alatta a hashtag: #braintumor.

Bár tényleg csak félismerősök voltunk, vettem a bátorságot, és írtam neki. Pár üzenetváltás után kiderült, hogy a napokban műtik, de ha minden rendben lesz, pár hét múlva szívesen elmesélné a történetét.

Nem igazán tudtam, mit jelent egy 26 éves, agytumorral küzdő lány esetében az, hogy „minden rendben lesz”. Most, hetekkel később azonban mindent elmesélt Anita, abban bízva, hogy sorstársai erőt gyűjtenek a történetéből.

Szóval kezdjük a legelején.

2010-ben járunk, Anita hazafelé tart az iskolából, amikor hirtelen szédülni kezd. Foltokat lát, megszűnik a periférikus látása, majd elveszik az írás-, olvasás- és beszédkészsége. Ezt zsibbadás követi, vacsora közben már nem tudja tartani a karját. Pár óra alatt lecseng a roham, ám a CT vizsgálatból kiderül, hogy elzáródás van az agyában.

Ekkor stroke-nak könyvelik el a rosszullétet, Anita pedig két éven át véralvadásgátlót szed a hibás diagnosztika miatt. Mivel az elzáródás nem szívódik fel, folytatódnak a vizsgálatok, és egy újabb mintavétel után egyértelművé válik, hogy daganat növekszik a lány agyában.

„Percről percre mindent fel tudok idézni, mintha csak tegnap történt volna. ’12-ben derült ki, hogy agytumorom van, és 7 éven át ment a kálvária, hogy hozzányúljanak-e vagy sem. A műtét nagyon kockázatos volt, de tudtam, hogy eljön a nap, amikor nem várhatunk tovább. Két éven át vártunk egy mágneses stimulációs gépre, amivel részletesebben meg tudtak vizsgálni.

Kiderült, hogy ez egy olyan típusú tumor, ami áttétet nem képez, de térfoglaló, és ha eléri a beszéd- vagy mozgásközpontot, végleges bénulás léphet fel.”

Az orvosok és a család – hosszas dilemmázás után – a műtét mellett döntöttek. Anita 2019 februárjában kopaszra vágatta a haját, majd befeküdt a pécsi kórházba. Mivel divat- és szépségvloggerként mindig is központi szerepet töltött be az életében a frizurája, nehezen fogadta el, hogy egy darabig nélkülöznie kell a haját.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Elhagyhatja az a két árva kisfiú a kórházat, akikről szívbetegségük miatt mondtak le
A gyerekek már nem szorulnak állandó orvosi felügyeletre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Elhagyhatja a győri kórházat az a két árva kisfiú, akikről szüleik mondtak le, súlyos szívbetegségük miatt. Az elmúlt másfél évben nővérek és orvosok gondozták őket nagy szeretettel. Azt mondják, hogy igyekeztek mindent megadni nekik, amit a kórházi körülmények között nyújtani lehetett.

A kicsik is ragaszkodtak az orvosokhoz és nővérekhez, a vizitek idején is kikövetelték maguknak, hogy kicsit ölben lehessenek.

A Kisalföld információi szerint egyikük nevelőszülőkhöz került, és a család szeretné majd örökbe fogadni és felnevelni a kisfiút.

A másik kisfiút napokon belül egy esztergomi nevelőotthonba költöztetik, és neki is családot keresnek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Megvalósult az autista Bernát álma: egy napra tetováló lehetett
A „Neked munka, nekem álom” akció keretében több mint 200 fogyatékossággal élő ember próbálhatta ki álmai munkahelyét. Az egyik helyszínen mi is ott voltunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 17.„Az egyik kezedben fogd a gépet, a másikban a papírtörlőt, és két ujjal húzd feszesre a bőrt. Most pedig lépj rá a pedálra, és kezdd el körberajzolni a tűvel a mintát. De vigyázz, nehogy kimenj a vonalból!”

– instruálja az óbudai Stingerstattoo tetoválóstúdió munkatársa, Vizer Apor András az elmélyülten figyelő Bernátot. Mindent részletesen elmagyaráz neki, a mint megtervezésétől és felrajzolásától a konkrét „varrás” folyamatáig.

András kisfia is autista, ezért pontosan tudja, hogyan kell bánni velük, és mennyire tudnak lelkesedni azokért a dolgokért, amelyek igazán érdeklik őket.

„Mindegyik fázisba próbálom őt bevonni. A lényeg, hogy tegye oda magát, érezze a sikerélményt. Ha kicsit görbe lesz a vonal, annyi baj legyen, majd én kijavítom” – magyarázza.

Fotó: Mervai Márk

A hátrahajtott támlájú széken a szalon másik tetoválója, Erik fekszik, aki bevállalta, hogy magára varrat egy keresztet, aminek az elkészítésében a 28 éves autista fiú is részt vehetett.

Akasztják a hóhért – mondja nevetve. „Te most nagy hős vagy!” – szól oda neki viccesen kollégája, miközben felhangzik a jellegzetes berregés.

„Ez pont olyan, mint a filmekben” – lelkendezik Bernát, aki először egy piercing behelyezésének folyamatát követhette végig, a nap csúcspontjaként pedig a tetoválógépet is kezébe vehette.

„Finoman, érzéssel: ne nyomd be tövig, csak a tetején húzd a vonalat!” – szól az utasítás, a minta pedig lépésről lépésre kerül be a bőr alá, meglepően kevés (és egyébként könnyen javítható) hibával.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ingyen lakhatnak a diákok egy idősek otthonában, egy kis beszélgetésért cserébe
Mindenki jól jár az üzlettel.
Kép: Humanitas - szmo.hu
2019. május 20.Barátságos kezdeményezés született Hollandiában, aminek minden szereplője jól jár egy nem mindennapi üzlettel. Deventerben, egy idősek otthonában, a Humanitasban a közösségi, karitatív munkát vállaló egyetemisták és főiskolások ingyen lakhatnak.

A diákoktól csak azt várják el, hogy havonta 30 órát töltsenek az idősekkel, ami lehet beszélgetés, bevásárlás, vagy segítség az internet használatában.

A tapasztalatok nagyon jók: amióta a nemzedékeket átfogó együttélésnek nevezett modell működik, az idősek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, és az sem ritka, amikor valódi barátság születik egy-egy olyan páros tagjai között, akiket gyakran 60-70 év választ el egymástól.

Azok a fiatalok, akik beköltöznek az intézménybe, pontosan tudják, mit vállalnak. A lakhatásukért cserébe jó szomszédi viszonyt kell kialakítaniuk az ott élőkkel, és ezt felelősségteljesen, következetesen meg is valósítják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x