hirdetés
trexler0.jpg

Nyomoréknak hívták, gúnyt űztek belőle – ma modellkedik és előadásokat tart az elfogadásról

Trexler Erik mottója így szól: 'Soha ne bánd, ha kilógsz a sorból. Lehet, hogy a sorral van a probléma.'
Láng Dávid; fotók: Tigyi Zsuzsanna - szmo.hu
2018. január 31.


hirdetés

Erik Budapesten született 1998. augusztusában. Születésekor oxigénhiány következtében agyvérzést kapott, emiatt lett mozgáskorlátozott. Állapota miatt sok diszkrimináció és bántás érte, de elhatározta, hogy csak azért is teljes életet fog élni.

Néhány éve előadásokat kezdett tartani iskolákban arról, milyen az élet az ő helyzetében, illetve hogyan tudnak helyesen segíteni a hétköznapok során egy fogyatékkal élőnek. Beszél arról is, hogyan érdemes kezelni, ha valaki egy hozzá hasonló helyzetben lévővel találkozik, hogy ez ne meglepő vagy kellemetlen, hanem a világ legtermészetesebb dolga legyen.

– Hogy emlékszel vissza a gyerekkorodra? Mikor tudatosult először benned, hogy más vagy, mint a többiek?

– Abból a szempontból szerencsés helyzetben vagyok, hogy beleszülettem ebbe az állapotba, nem később lettem mozgáskorlátozott mondjuk egy baleset következtében. Mivel eleve nem tapasztaltam meg, milyen normálisan futni vagy járni, könnyebb volt elfogadnom, hogy különbözöm a többi embertől. Amikor ez először tudatosult bennem, talán 9 vagy 10 éves lehettem.

Leginkább egyfajta feladatként fogtam fel az egészet: úgy voltam vele, hogy ha már így alakult, ebből kell kihoznom mindenféle jót, amit csak tudok. Annak nem láttam értelmét, hogy a négy fal között üljek keseregve.

A családom is nagyon sokat segített abban, hogy elfogadjam magamat. Mindenhová vittek magukkal, részt vehettem ugyanazokon a programokon, mint ők. Ha ez a támogatás nincs meg, könnyen lehet, hogy ma is egész nap bent ülnék a négy fal között.

trexler4

– Szerinted a hozzád hasonló helyzetűek mekkora részére jellemző ez a fajta teljes bezárkózás, amit említettél?

– Sajnos elég nagy részükre. Épp nemrég keresett meg egy mozgáskorlátozott gyerek édesanyja, hogy mondjam már el, minek köszönhetően tudok ennyire nyitott lenni, mert az ő gyereke ki se mozdul a szobájából. Neki is azzal magyaráztam, hogy a szüleimnek köszönhetően már egészen kiskoromtól kezdve aktív életet éltem. Ezáltal az volt meg bennem, hogy mindent meg tudok csinálni. Persze van azért pár kivétel, például amikor az osztályommal egy sziklás hegyoldalban kirándultunk, én inkább lent maradtam az alján. De ezt leszámítva ugyanúgy részt vettem a programokon. Szintén az iskolával látogattam el a bécsi adventi vásárba és Tirolba, idén tavasszal pedig Angliába megyek egy hétre, erre is elsőre igent mondtak.

– Eleve miért lenne okuk nemet mondani?

– Talán az jelenthet kényelmetlenséget, hogy lassabb vagyok a többieknél, illetve hamarabb elfáradok a gyaloglásban. Emiatt előre ki szokták deríteni, mekkora távval kell számolnom, hogy fel tudjak készülni rá. Ha pedig túl nagynak bizonyul ez a táv, így inkább kihagyom, mindig akad valaki, aki ott marad velem. Eddig sosem kellett unatkoznom, amiért kimaradtam valamiből.

– Ha most ennyire támogató a környezeted, mik voltak azok a negatív élmények, amelyekről a bemutatkozásodban azt írod: "Bármennyire is nehéz, de elkerülhetetlen volt, hogy ne érjen bármiféle diszkrimináció, bántás a mozgáskorlátozottságom miatt"?

– Nagyon sokszor megbámultak és beszóltak az emberek az utcán, sőt ez a mai napig is előfordul. A bécsi kirándulás alkalmával a karácsonyi vásárban megkaptam, hogy legalább ne játszanám meg a "nyomorékságot", hogy ettől engedjenek előrébb a sorban. Gyakran neveznek vicceskedve sántának, ezeket én is próbálom lehetőleg humorral elütni, de nem mindig sikerül.

Sajnos sokan nincsenek tisztában vele, hogy hiába szánnak valamit viccnek, attól még igenis rosszul tud esni.

Mindez közrejátszott abban, hogy elkezdtem előadásokat tartani.

trexler5trexler6

– Mikor kezdődött ez?

– Kilencedikben egy olyan kirándulást szervezett az akkori osztályfőnököm, amin nem szívesen vettem volna részt, mivel egy hosszú és kimerítő gyalogtúra volt. Bár felajánlották, hogy kivisznek kocsival, este ott lehetek velük, másnap reggel pedig visszahoznak, úgy voltam vele, hogy aludni otthon is tudok.

De pont aznap, amikor a többiek elmentek erre a kirándulásra, felhívott egy korábbi (általános iskolai) osztályfőnököm, ráérnék-e, mivel érzékenyítő előadásokat tartanak náluk fogyatékossággal élők. Eredetileg úgy volt, csak nézőként veszek részt, de az egyik meghívott betegség miatt visszamondta, így megkérdezték, nincs-e kedvem nekem is mesélni magamról. A fogadtatás nagyon pozitív volt, sok kérdést is kaptam. Ezek alapján állítottam össze egy alap előadásanyagot, amit aztán fokozatosan egyre tovább bővítettem.

– Kaptál már olyan visszajelzéseket, hogy valaki az általad elmondottaknak köszönhetően vált elfogadóbbá?

– Igen, ez szerencsére nagyon gyakori. Legutóbb alig pár napja tartottam előadást, és azután is jött olyan visszajelzés, hogy az illető eddig teljesen elzárkózott a mozgáskorlátozottaknak való segítségnyújtástól, mivel nem tudta, hogyan kell. Ez a félelem egyébként elég sok emberben megvan, emiatt az előadásaim jelentős részben arról is szólnak, hogyan lehet úgy segíteni, hogy az ne bántás legyen.

– Na és hogyan?

– Nem kell túlgondolni ezt az egészet:

a legfontosabb, hogy mindig kérdezzük meg, mire van az illetőnek szüksége (vagy egyáltalán szüksége van-e bármire), mielőtt bármit teszünk.

Alapvetően én is szeretek mindent magamnak megoldani, de ezzel együtt előfordulnak olyan helyzetek, amikor mégiscsak jól jön a segítség.

trexler3

– Az előadások mellett színészettel és modellkedéssel is foglalkozol. Ezek hogy jöttek?

– A színészet volt korábban, egy websorozatban vettem részt egy éven keresztül. Azóta már abbahagytam, mivel a forgatási helyszín a negyedik emeleten volt, és hosszabb távon sajnos túl nagy nehézséget okozott az állandó lépcsőzés. De nagyon jó élményként maradt meg bennem, ezzel is sikerült bebizonyítanom a többi fogyatékkal élő felé, hogy akár az ilyen álmaikról sem kell lemondaniuk.

Modellként szintén régóta ki szerettem volna próbálni magam, mivel többen is mondták, hogy eléggé fotogén vagyok. Tavaly nyár elején kezdtem fotósokat keresni, persze itt is rengeteg pofonba belefutottam.

Volt, aki közölte, hogy ő nem fogja magát égetni velem, mástól pedig egyenesen megkaptam, hogy "te nyomorék vagy, sosem lesz belőled modell."

Szerencsére végül találtam valakit, akinek nemhogy az ellenére nem volt, még kihívásként is tekintett az egészre. Ő Tigyi Zsuzsanna, aki azóta már menedzserként is segíti a munkámat. A képekkel nem feltétlenül a mozgáskorlátozottságomat hangsúlyozzuk, sőt a legnagyobb részükön nem is látszik semmi nyoma.

trexler1

Erik a Parlamentben, Sneider Tamás országgyűlési alelnökkel

trexler2

– Van még valami, amit szeretnél kipróbálni ahhoz, hogy úgy érezd, teljes az életed?

– Kimondottan nagy vágyaim nincsenek, úgy érzem, már most is teljes életet élek.

Lovagolni is megtanultam, annak ellenére, hogy többször ledobott és megtaposott a ló, valamint úszni is rendszeresen járok.

Legfőbb célom, hogy a fogyatékkal élők körülményein javítsak. Az előadásaimon túl ezt segítette elő az is, amikor a Parlamentben találkozhattam Sneider Tamással, az Országgyűlés alelnökével. Szociális ügyekkel foglalkozó politikusként meghallgatta, milyen problémákkal néznek szembe mindennapjaik során a fogyatékkal élők. Ígéretet tett rá, hogy a jövőben is megkereshetem a javaslataimmal, így segítve a hozzám hasonlóak helyzetét.

Erik hivatalos honlapját IDE KATTINTVA keresheted fel.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
snapshot-1.jpg

75 év után találkoztak a háborús szerelmesek, milliókat hatott meg Jeanine és Kara Troy románca

A normandiai partraszállás 75. évfordulója hozott össze újra egy amerikai férfi és egy francia nőt, akiknek szerelmét a háború szülte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A ma egy metzi öregotthonban élő Jeanine Pierson 17 éves volt, amikor 1944-ben a kelet-franciaországi Briey kisvárosban találkozott egy jóképű amerikai katonával, Kara Troy Robbinsszal. A szövetségesek már felszabadították Párizst a náci megszállás alól, és kelet felé nyomultak. A 23 éves Robbins éppen kimenőn volt, és Jeanine öccsén keresztül ismerkedtek meg. A katona keresett valakit, aki kimossa a ruháit, a fiú elvitte őt hozzájuk, és édesanyja vállalta a feladatot. Jeanine és Kara Troy között azonban fellobbant a szerelem. Boldogságuk azonban alig két hónapig tartott. A fiatalembert szólította a parancs, egy éjjel váratlanul eltűnt, és soha többé nem tért vissza.

Jeanine és Kara Troy ma 92, illetve 98 éves. Mindketten megházasodtak, majd megözvegyültek. És 75 év után újra találkoztak, hála a D-nap évfordulójának és a France 2 tv-csatornának.

Ez utóbbi ugyanis a megemlékezések kapcsán felkereste Amerikában a partraszállás több veteránját.

Miután Robbins elmesélte szerelme történetét, a France 2 Jeanine keresésére indult. Így aztán, amikor a közel 100 éves Kara Troy megérkezett Franciaországba, egykori szerelme várta őt. Robbins nem akart hinni a szemének, azt hitte, Jeanine nem él már, pedig soha egy percre sem felejtette el őt.

A tv-kamerák megörökítették a nagy találkozást, ölelésüket, a felvétel azóta bejárta a világot és milliókat hatott meg.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
writing-1149962_1920.jpg

„Azután találtam rá édesapám levelére, hogy eltemettük – azóta minden évben elolvasom”

Megható történetet osztott meg egy netező a közelgő apák napja apropóján.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, az apaság és a szülői szeretet ünnepnapját. Ez idén június 16-ra esik.

Ugyan világszerte különböző időpontokra datálják és nem is olyannyira elterjedt, mint az édesanyák ünnepe, ám érdemes megemlékeznünk róla, hiszen apukáinktól jó eséllyel kortalan és örök üzeneteket hordozunk a szívünkben.

Cathy Free számára, aki a The Washington Post hasábjain osztotta meg történetét, ez a nap különös jelentőséggel bír.

Szeretett apukájára - akit 11 évvel ezelőtt a demencia vett el tőle - minden évben annak levelével emlékezik, amit rejtélyes körülmények között talált meg a temetés után.

Cathy máig nem tudja, hogy az egykor "kincsek" feliratú dobozkájába rejtett levél miként kerülhetett az ominózus napon a mosógép mellé, ám a temetés utáni gyásszal terhes pillanatokban a lehető legjobbkor bukkant fel.

Mikor az asszony éppen azon töprengett, hogy hogyan is birkózzon majd meg édesapja hiányával, egyszercsak megpillantott a fehér borítékot a padlón.

A levelet a férfi még 1975-ben írta neki, amikor a most 59 éves hölgy épp tinédzserkori nehézségeivel küzdött.

A sorok újraolvasásánál pedig ismét átjárja az az apai szeretet és gondoskodás, amit az apuka elsőszülött gyermeke iránt érzett - noha Cathy nem is lehetett volna különbözőbb ember, mint ő.

"Kedves lányom, az ilyen helyzetekben azt kívánom, hogy bárcsak egy híres költő vagy író lehetnék, hogy még tisztábban kifejezhessem az irántad érzett szeretetem és aggodalmam"

- kezdte sorait az apa.

Hogy megértsük, miből is fakad ez az aggodalom, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Cathy 12 éves volt, amikor egy hálaadás utáni hétvégén szülei a nappaliba hívták őt és három fiatalabb testvérét, hogy elmondják: elválnak.

Noha ritkán veszekedtek, az anyuka, aki 18 évesen ment férjhez, boldogtalan volt, mivel úgy érezte, hogy nem tapasztalta meg az életet annak teljes valójában.

Miután eladták a házat, Cathy öccse és húga néhány háztömbbel arréb költözött édesanyjukkal, míg a lány és másik öccse az apukával maradtak.

Eleinte ezt a döntést azzal magyarázták, hogy "a férfi máskülönben egyedül érezte volna magát", ám később kiderült, hogy az anya attól fért, nem tudna elbírni ennyi gyermekkel. Cathy most már megérti ezt, ám annak idején mélyen megbántódott az igazságtól.

Az apa minden tőle telhetőt megtett, hogy boldog csemetéket neveljen, ám egy kicsit későbbi költözés és újraházasodás még inkább megkeverte lánya érzelmi világát, aki tinédzser évei beköszöntével heves lázadásba kezdett.

Egy éjszaka aztán, amikor a megengedettnél később ért haza, meglátta édesapja négy oldalas levelét az ágyon, a borítékra pedig az volt írva, hogy "személyes".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zsules-utan-fel-oraval-vizsgazott.png

Fél órával a szülése után a gyermekágyon érettségizett le a fiatal nő

A 21 éves etióp asszony azt mondja: semmiképp nem akarta csúsztatni a vizsgát, sőt, így még a vajúdás is könnyebb volt.
BBC - szmo.hu
2019. június 12.A 21 éves Almaz Derese már régóta készült a középiskolai záróvizsgákra. A BBC-nek azt nyilatkozta: a terhessége ideje alatt végig tanult.

Azt hitte, még meg tudja csinálni az írásbeliket, ám a Ramadán miatt (muzulmán vallási ünnep, amely egy hónapig tart, ez idő alatt a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek) az iskola elcsúsztatta a vizsgákat.

A fiatalasszony három nagyon fontos, írásbeli vizsgája így épp arra a napra lett kitűzve, amikor elkezdett vajúdni.

A férje segített neki abban, hogy meggyőzzék az iskolát: küldjenek ki egy vizsgabiztost a kórházba, aki magával viszi a teszteket, és az újdonsült édesanya megírhatja őket.

Mindenkit lenyűgözött az asszony ereje: miután megszülte makkegészséges kisfiát, mindössze fél óra múlva nekiállt a vizsgáknak. A kórházi ágyon. Angolból, matematikából és amhara nyelvből (ez Etiópia hivatalos nyelve) írta meg a teszteket, amelyek érzése szerint nagyon jól sikerültek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
egy.jpg

Megjutalmazzák a Hableány mentésében résztvevőket – kiemelten a búvárokat és a segítőket

A műveletben 498 ember vett részt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Megjutalmazzák a Hab­leány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében résztvevőket, írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint kiemelten kezelik majd azokat, akik a műveletben az életüket veszélyeztették, tehát a búvárokat és a közvetlen felszíni segítőiket.

A BRFK nyomozócsoportja és a Fővárosi Főügyészség különleges csoportja folytatják a katasztrófa okainak feltárását, elemzik és összevetik a bizonyítékokat, beleértve a 16 ipari kamera felvételeit. Végül a szakértők modellezik a történteket.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. képviselője elmondta, hogy az eddigi nyomozások alapján a Viking Sigyn szállodahajó szabályszegést követett el, ugyanis nem jelezte előzési szándékát, nem adott hangjelzést és nem tartotta be az oldaltávolságot a Hableány felé.

A lap úgy értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x