Nyolc különleges szobor
A Gellérthegyen, a Grúber József-víztározó oldalán a csodás budapesti kilátás mellett érdemes elidőzni egy egyedülálló látványosság a Filozófiai kert nyolc alakos szoborcsoportjánál. A sajátos kompozíció, mely az egymás iránti toleranciát és a békés egymás mellett élést szimbolizálja, a világvallások jelentős alakjait és vezetőit ábrázolja.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. január 07.Lehet napsütés vagy sűrű hóesés, a Gellérthegyen egy séta mindig feltölti az embert, megsokszorozza energiáit. Az északi oldalon a Grúber József-víztározó oldalán a csodás budapesti kilátás mellett érdemes elidőzni egy egyedülálló látványosság a Filozófiai kert nyolc alakos szoborcsoportjánál. A sajátos kompozíció, mely az egymás iránti toleranciát és a békés egymás mellett élést szimbolizálja, a világvallások jelentős alakjait és vezetőit ábrázolja.

Kardos Ildikó

A bronzból és gránitból készült csodálatos szoboregyüttes Wagner Nándor, Nagyváradon született, és élete második felében, Japánban élt magyar szobrászművész alkotása. A szoborkompozíció 1977-ben, Japánban készült és a művész végső akarata szerint felesége, Chiyo Asszony segítségével került a magyarországi helyszínre, a gellérthegyi víztározó tetején elhelyezkedő parkba.

A Japánban élt művész 1997-ben adományozta Budapestnek különleges művét, amelyet 2001-ben adtak át.

Itt, a víz, a föld és az ég határán állították fel a filozófia kertjének alakjait. Öt alak - Ekhnaton, Jézus, Buddha és Lao-ce, valamint Ábrahám fekvő szobrát láthatjuk - a világmindenséget, a közös Istenséget jelképező kör alakban, egy fénylő gömb felé nézve nyertek elhelyezést.

Jézus

Buddha

Ekhnaton

Ez a közös pont a vallásokban: nevezzük Allahnak, Istennek vagy Kamiszamának, a mindenségről, a legfelsőbb világról van szó. Mellettük kapott szobrot Assisi Szent Ferenc, Daruma (Boddhidarma) herceg és Mahatma Gandhi - elhelyezésük egyenlő oldalú háromszöget alkot. Wagner szerint ők azok, akik elérték a szellemi megvilágosodást és ennek eredményét saját társadalmuk gyakorlatában meg is valósították.

A kompozícióról maga a művész így vallott:

A belső körön álló: „Öt személy jellegzetessége az egyetemes emberi tanítás. Tulajdonképpen az öt alkotja az anyagtalan láthatatlan egyet. Ez egynek annyi neve van, ahány kultúra létezik. Ez az egy a kultúrák közös forrása."

Gandhi


Sajnos, 2007-ben elloptak három alakot, melyek öntőformáit a művész felesége a Főváros rendelkezésére bocsátotta, így újraöntötték, és 2010 óta ismét együtt csodálhatjuk az újra összeállt nyolc szoboralakot.

Néhány méterre a szobroktól, közvetlenül a víztározó felett még érdemes egy pillantást vetni Buda királyfi és Pest királykisasszony szoborpárja felett Budapest páratlan látványára is!

Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x