hirdetés
nyito-6.jpg

Noszvaj meseszép vidékén lakhatsz buborékban, a fák tetején, ehetsz házi finomságot, túrázhatsz szafaribusszal

Itt áll a legkisebb magyar barokk kastély, Meseúton kalandozhatsz, kóstolhatsz borokat, és bejárhatod a forrástúrát is.
Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 12.


hirdetés

A mi falunk – mondják az itt élők, és valóban ez nem csak szlogen Noszvajon, a helyiek és az ide betelepülők is vallják, hogy ez a meseszép falu az övék, tesznek érte nap, mint nap. A gondoskodás, az állandó fejlődés, az újabb ötletek és egymás segítése egészen különleges atmoszférát teremt a Heves megyei településen.

Aki turistaként, vendégként eltölt itt pár napot, úgy érezheti, hogy egy másik világba csöppent.

Itt nyugalom van, a test és lélek felfrissül, és a Bükkalja számtalan látnivalója, élménye elvarázsolja. Ráadásul itt van az ország egyik legtisztább levegőjű helye.

A Bükk déli kapujában lévő, Eger melletti falucskát olasz telepesek alapították, és az általuk adott név kötelez a mi napig.

A latin Nosville azt jelenti: A mi falunk.

A 667 m magas Várhegy lábánál, a Kánya-patak völgyében helyezkedik el a nyugalom szigete, azonban itt mindig történik valami. Családias hangulatú rendezvények, kemencés nap, szilvanap, birsnap, Márton nap, Szerelem napja… Miközben a környék hív a kirándulásra, a helyiek a lazításra, és finom falatokra, ízes borokra, pálinkákra, helyi lekvárokra, szörpökre invitálnak: „Szeretünk jókat enni-inni-táncolni-kirándulni-beszélgetni-együtt lenni” – vallják.

Látnivalók

Aki rászán egy hétvégét a noszvaji életérzés kipróbálására, az úgy távozik innen, hogy sokat látott, sokat átélt, de még van miért visszajönnie. Íme, néhány látnivaló, amit érdemes felkeresni:

Az 1778-ban copf stílusban elkészült De la Motte-kastély Noszvaj dísze. Báró Szepessy Sámuel megrendelésére készült, majd a Mária Terézia udvarában szolgáló De la Motte ezredes tulajdonába került miután házasságot kötött báró Vécsey Annával. A kovácsoltvas kapu oszlopain az Almássy-ak címerét tartó unikornis áll. Az oldalfalakon római istenségek szoborszerű karikatúrái, gúnyképei láthatók.

A franciás falfestményekkel, freskókkal díszített épületben Déryné, a kor ünnepelt színésznője is megfordult vándorszínész társulatával.

Az épület később volt katonai szálláshely, működött benne almaválogató, majd üdülő lett belőle. Magyarország legkisebb barokk kastélyának egy része a felújítás óta látogatható, és falai között rendezvényeket is tartanak.

A Református templom a hajdani Árpád-kori templom helyén áll. Elődjét 1928-ban elbontották és helyére épült a most is látható épület. Különleges, művészettörténeti ritkaságnak számító festett, fakazettás mennyezete Egerben, a Vármúzeum Gótikus Palotájában nézhető meg. A legjellegzetesebb részek másolatát azonban a templomban is látni lehet.

A barlang- és pincelakások a 19. században alakultak ki a környéken. A riolittufa könnyen faragható volt, ezért a szegényebbek ebből vájtak ki lakásokat maguknak. Ma Noszvajon egy alkotótelep működik a régi, lakatlanná vált otthonok helyén. A Pocemről szóló írásunkat ITT olvashatod.

A Gazdaház egy 1889-ben épült helyi parasztházból jött létre, és egy helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. Az épület és az udvara számos rendezvénynek a helyszíne is. A kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és foglalkozásokat is tartanak.

A Magtár-Értéktárban egy több mint 1500 tárgyból álló néprajzi és ipar-kultúrtörténeti kiállítás látható.

Síkfőkút régről ismert és kedvelt kirándulóhely, a vidék különlegességét a Kánya patak, a festői erdők és a körülötte magasodó hegyek adják. A mesterséges tavak, a Szent Imre-forrás, a pihenők és a környező források romantikus sétákra, piknikezésre csábítanak. 1912-ben itt nyílt meg az első turistaház.

A vidéken több borászat is működik, melyek látogathatóak, A rangos díjakkal rendelkező Thummerer pincészet a falu határában áll, de több kisebb családi pincészet - például a Gazsi Pince - is fogad vendégeket, akiknek remek borkóstolót, és hozzá szuper borvacsorát is felszolgálnak.

A legszebb kilátás Noszvajra a Imány-tetőn élvezheted, a falu központjától egy kisebb sétával lehet feljutni rá.

A Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, a csendben túrázók őzekkel, szarvasokkal is találkozhatnak. A zöld jelzésen haladva lehet eljutni a Kánya patak forrásvidékére. A forrásokat egy kis játékos rejtvény is összeköti, az ehhez szükséges leírást pedig helyben lehet beszerezni.

A Kaptárkövek különleges alakzatú, süveg formájú kúpok, némelyikben ember alkotta fülkék találhatók. Az eredetéről azt tartják, hogy kultikus céllal hozták létre őket, de van olyan elképzelés is, hogy áldozati vagy bálványtartó fülkék lehettek. Sokak szerint méhészkedésre használták a fura köveket.

A Szafaritúra igazi csemege, a 25 fős zötyögős régi szafaribusszal bejárhatók az erdők, a szőlők, rejtett utakon juthatsz el a kisebb pincékbe, vagy állhatsz meg piknikezni egy vadregényes erdei tisztáson. De segítségével

megismerheted Szomolyát és a híres cseresznyéjét vagy kőfaragó múltját

(a 9 lyukú híd is itteni kőből készült), Cserépfalut, Cserépváralját, Bükkzsércet amely például az országos favágó versenyről is híres és Bogácsot vagy a valóban különleges Mészpatak szurdokot.

A Meseút az ország első meseterápiás tanösvénye, ahol 10 meseházzal, 7 próbatétellel, és sok játékos feladattal várják a kalandkereső gyerekeket és felnőtteket. A játékban egy népmesét mutatnak be, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatokat kell megoldani. A meseházikók nyomát követve végigjárhatók, bebarangolhatók a falu legszebb pontjai. A házikókban rendszeresen cserélődnek a történetek, így ha erre jársz, legközelebb is nézd meg a Meseút állomásait.

A kis település és környéke meglepően változatos élményeket kínál. Nem véletlen, hogy a lakosok számához képest igen sok és különböző szálláshelyet kínálnak, mellé pedig az országban is ritkaságnak számító programokat.

Szállások

Az ide érkezőket a négy csillagos szállodától, a gyerekbarát hotelig, a glampingtól a lombházig, a falusi házaktól a turistaszállásig nagyon változatos szállásokkal várják. Kevés település mondhatja el magáról, hogy ilyen különleges kínálatot tud nyújtani.

Itt található az ország első olyan hotelje, ami a trendi "glamping" vonalat vezette be.

Tulajdonosa Balogh Barbara a Stílusos Vidéki Szállodák és a Stílusos Vidéki Éttermiségek, a SVÉT nevet viselő szakmai szövetségek alapítója. Noszvajon is érvényesül az az elképzelésük, hogy egymással összefogva lehetnek eredményesek. A Nomád Hotel & Glamping a szobák mellett "buborékokkal", glampingsátrakkal, konténerházzal és bungallóval, konferenciateremmel, szabadtéri medencével, játékszobával, szaunával, grillterasszal, és messze földön híres, hagyományos konyhával várja a vendégeket. A rusztikus, vidéki hangulatú helyen mindenki azonnal otthon érzi magát.

Az Oxigén Hotel Magyarország első baba-, gyerekbarát, all inclusive családi és wellness szállodája. Egy gyönyörű ősfás angol vidéki stílusú parkban áll, és mindennel felszerelték, ami a gyerekes családok kényelméhez, kikapcsolódásához szükséges. Az étterme is baba-barát, külön ételt kapnak a picik.

A Tündérkert Hotel szintén családbarát, a vintage stílusú erdei hotel, a De la Motte-kastély ősfás parkjában található, és az arborétummal, a fürdőházzal az aktív pihenést keresőknek, vagy a romantikára vágyóknak is ideális.

A Treehouses Noszvaj valóban egyedi hely, a lombházak az erdő fái közé épültek, és a Síkfőkúti tóra néznek. A hely kifejezetten pároknak készült, akik szeretnének visszavonulni és romantikázni. Az épületek minden kényelemmel el vannak látva, még saját jakuzzik is vannak hozzá.

A Magtár Fogadót egy 200 éves, felújított magtár épületben alakították ki, hozzá egy 20 fős fine dining étteremmel, ahol a regionális alapanyagokra épülő konyha kedvelőit várják.

A Síkfőkút Hotel a Síkfőkúti tó partján épült, a Várhegy oldalában. A hotel parkjában fakad a Szent Imre forrás egy 300 éves híres tölgyfa alatt. A Bükki Nemzeti Park kapuja, ahonnan a mesebeli erdei turista utak indulnak.

A faluban sokan foglalkoznak falusi turizmussal is. Például a nagy diófákkal rendelkező Hűs udvarnál vintage hangulatban lehet pihenni, az udvaron hangulatos pihenősarok van, és külön bográcsozó helyet is kialakítottak.

Az Erdei Kisház valóban az erdő szélén áll, ám egyáltalán nem kicsi, minden megvan benne, ami egy romantikus pihenéshez, a világtól elvonuláshoz nélkülözhetetlen. Sőt, még annál is több minden: a fűthető dézsás fürdő a ház mellett, az árnyas terasz függőággyal, padlásszoba, és mindehhez környezetbarát megoldások társulnak.

A Rákóczi vendégház is nagyon kedvelt, a kemencéjében családi recept alapján sülnek a kelt tészták, a kamrájában pedig a tulajdonos által szedett kerti és erdei gyümölcsökből készült lekvárok sorakoznak. Külön érdekessége az udvari fészerben kialakított, pikáns humorú, hímzett falvédő gyűjteménye.

A Csendülő/Csendülő vendégházról a tulajdonos, Csernus Imre ezt írta: „Elmélyülhetsz önmagadban. Vagy nem fogsz elmélyülni önmagadban. Ez történik – történhet. Itt, persze ha épp nem rendezvényhez kapcsolódóan zajlanak a dolgok, akkor sok a csend, a madarak énekelnek. Itt meg lehet nyugodni." Kiváló kávéval, borokkal, és programokkal is várják a látogatókat.

Gasztronómia

Noszvaj igen gazdag gasztronómiai élvezeteket is nyújt. A szállodák és az étkezést is biztosító falusi szálláshelyek nagyon sok helyi terméket kínálnak.

A bor és pálinka mellett híres a vidék a lekvárjáról, a gyógynövényekről, de a birsalmáról is.

A falubeliek közül többen is készítenek lekvárokat, szörpöket, birsalmasajtot, aszalványokat melyeket a portájukon, a piacon vagy a rendezvényeken árusítanak. Büszkék rá, hogy a házias termékek egészséges alapanyagból, saját recept alapján készülnek.

A falu neves étterme a Rozmaring, ahová messziről is érkeznek a vendégek a jó konyha hírére. A Síkfőkúti tó közelében található vendéglőben házias ételekkel, kövön sült pizzákkal, saját készítésű fagylalttal, házi és cukrász süteményekkel várnak.

A Rozika kávézó-sütiző-reggelizőben saját készítésű tortákat, süteményeket kóstolhatsz, és persze helyi termékeket is árusítanak. A kutyabarát helyen udvari terasz, saját készítésű főzött fagylalt, fröccs és bringapont is van.

Noszvajon a Kurta Kocsma nem a falu szélén, hanem a falu közepén található, ami a jó csapolt sör választéka mellett a Nemzeti Dohánybolt feladatát is ellátja.

Az éppen aktuális rendezvényekről információk bővebben ITT

A falusi szálláshelyeket keresőknek bővebb információ ITT

Noszvajról még több ITT és ITT


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-4.jpg

Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város

A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
video-eger-patak-evezes-gumicsonak.jpg

Videón, ahogy fiatalok gumicsónakon eveznek az Eger-patakon

Nem biztos, hogy ez egészen szabályos.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 01.Ritkán látni olyasmit, amit nemrég Youtube-videókon tettek közzé.

Az elmúlt hetek esőzésétől megáradt Eger-patakon csónakáznak a fiatalok.

Az egyik felvételen egy szimpla, felfújható, kerti gyermekmedencéhez hasonló alkamatosságba ülnek bele.

Egy másik társaság pedig felfújható gumicsónakban ülve evez.

Nem biztos, hogy ez szabályos, de érdekesnek biztosan érdekes.

Ha kíváncsi vagy a videókra is, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-11.jpg

Szédületes a kilátás az egyetlen megmaradt egri minaretből

A 40 méter magas torony belsejében keskeny csigalépcsőn vezet az út az erkélyig. De megéri...
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. május 26.Ha bírod a magasságot, és nem szédülsz el a kacskaringós csigalépcsőn, ha van türelmed "végigtipegni" a nem kevés lépcsőfokot, ha nem húz a tériszony a keskeny toronyból a pici erkélyre kilépve - no akkor megláthatod, hogy milyen csodás Eger a magasból.

Magyarországon három ép minaret található, közülük a legmagasabb és a legjobb állapotú az egri minaret.

A valószínűleg a 17. század elején épült építmény az Oszmán Birodalom legészakibb európai emléke. Egerben a 91 éves török uralom alatt tíz minaretet is emeltek, de közülük csak ez maradt meg.

1664-ből származik az első megemlítése. Gondosan faragott homokkő kváderekből (négyszög alapú hasábbá faragott építőkő) építették. Eredetileg a keleti oldalán álló, vörös homokkőből épült, díszes dzsámihoz készült.

1687-ben - a város visszafoglalása után - a magyarok le akarták dönteni, ezért 400 ökörrel meghúzták a tornyot. Mivel nem sikerült, végül megmaradhatott és a tetején lévő félholdból kinövő keresztet raktak a tetejére.

A mellette lévő dzsámit Szent Józsefnek szentelt katolikus templommá alakították, majd a 18. században kórház lett belőle, végül 1841-ben lebontották. A helyén templomot építettek, amelyhez az elbontott dzsámi köveit is felhasználták falazókőnek.

A minaret kupolája egy villámcsapás miatt összeomlott, és az épület állaga is folyamatosan romlott. Ezért 1829-ben Pyrker János László érsek bádogtetővel vonatta be a tornyot. A jelenlegi kőkúpot 1897-ben Möller István tervei alapján, közadakozásból építették rá. Ekkor készülhetett el az erkély korlátja is.

A minaret alapja 14-szögletű, a csúcsa 40 méter magas. A torony felső részén, 26 méter magasan kovácsoltvas korlátú erkély fut körbe, az erkélyre nyíló ajtó Mekka felé néz. Ki lehet menni, sőt érdemes is, hiszen fantasztikus a kilátás a környékre.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
piknik.jpg

6 újdonság Egerben és a környékén: a kemencés finomságoktól a kerékpártúráig

Lesz még rockkoncert, piknik és szüret is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 07.Eger és környéke egész évben kedvelt kirándulóhely. Sokan többször is visszatérnek az egyik legnépszerűbb magyar utazási célponthoz. A helyiek pedig mindig készülnek valami újdonsággal is. Íme az idei év meglepetései:

1. Kemenceavató Húsvétoló – Bélapátfalva, Gesztenyés Kiállítóház

április 22.

A majdnem 800 éves Ciszterci Apátság Bélapátfalván található, ahova mindig megéri egy kirándulást tenni. Húsvétkor új hagyományt szeretnének elindítani: a település központjában, a Gesztenyés Kiállítóházban, az új kemencében először sül kalács, lángos.

Utána Húsvéti forgatag lesz a kiállítóház udvarán: hagyományőrző locsolkodás, állatsimogató, népi együttesek, kézműves játszóház, gyermekprogramok vár benneteket.

2. Sáfránykerti Piknik és II. Szalóki Borséta – Egerszalók, Sáfránykert

május 4.

Egerszalók a Sódombjáról híres, de emellett a Barlanglakásokat is egyre többen ismerik. Ám ezen a napon a pikniké a főszerep. Plédet, piknik csomag a szervezők készítenek, neked csak élvezned kell a jó hangulatot, a zenét, a barbecue finomságokat és kemencés kalácsokat.

A nap folytatódik a pincékben a II. Szalóki Borsétával. 6-7 helyi pincébe látogathatsz szakszerű vezető kíséretében.

3. Kerékpártúrával a mozgásért - Bogács-Bükk amatőr kerékpáros teljesítmény túra

május 18.

Kerékpártúrára hívnak mindenkit, aki elszántságot érez ahhoz, hogy próbára tegye önmagát, a Bükk hegység gyönyörű környezetében. Start és cél: Bogács, Rendezvénypark

Útvonal: Bogács, Cserépfalu, Hór- völgy, Oszlai tájház, Hosszú- völgy, Völgyfő-ház, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács. Táv: 35 km.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x