hirdetés
holanokhelye-setamuhely-emancipacio-feminizmus-mysecretbudapest-3-1000x667.jpg

Te tudod, hogy pontosan hol van a nők helye Budapesten?

És mit láthatsz belőlük és róluk az utcákon, köztereken? A Sétaműhely tematikus városnéző sétáján néztünk meg néhány izgalmas helyszínt.
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. január 06.


hirdetés

Csak egyszer tedd meg, hogy úgy sétálsz pár órán át Budapesten, hogy azt figyeled, hol bukkannak fel nőket méltató emléktáblák. Jegyezd fel magadnak, hol látsz női figurákat, és azt is, milyen kontextusban ábrázolják őket. Milyen street art alkotásokon szerepelnek? Vagy csak azt zongorázd végig egy térkép segítségével, hogy abban a kerületben, ahol laksz, mennyi közteret neveztek el nőkről és mennyit férfiakról.

Vagy lapozd át otthon kíváncsiságból a régi irodalom- és történelemkönyveidet, hogy mennyi női nevet olvashatsz bennük.

Gondold végig, mennyi női és férfi szobrot láthatsz a lakhelyeden. Budapesten több mint ezer női szobor közül mindössze 35 névvel rendelkező, önálló személyiséget ábrázoló szobor található – ebben a szentek, királynék és az olyan híres és népszerű előadóművészek is benne vannak, mint Déryné Széppataki Róza. Még állatszobrokból is többet lehet látni az utcán.

Ez az bronzplafon. Az üvegplafon mintájára ez a kifejezés arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon kevés nőnek állítanak köztéri szobrot.

- írja az Átlátszó. Üdítő kivétel például Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője, akinek az V. kerületben állítottak szobrot.

Oroszlán pillant le ránk a homlokzatról, amíg Veres Pálné szobránál az indulásra várunk

Úgy gondolod, ez az egész felesleges? Korántsem. Csak arra világít rá, hogy a különböző tudományokban és művészetekben elfoglalt helyükhöz és társadalmi arányukhoz képest mennyire alulreprezentáltak a nők például a köztereken is.

Éppen ezért is volt izgalmas a Sétaműhely december 30-i programja, a „Mégis, hol a nők helye? Emancipációs városnéző séta”. Végigjártuk a magyar női felsőoktatás és öntudatra ébredés néhány fontos helyszínét a Belvárosban, elképesztően informatív előadást kaptunk, nem kevés irónnal és humorral. Beszélgettünk a helyszínekről, a híres magyar nőkről.

Ráadásul az egyik résztvevő elhozta azt a gyönyörűen megírt oklevelet is, amit a nagymamája kapott 1901-ben az első állami Tanítóképzőben (abban az 1874-ben épült, budai, Csalogány utcai épületben működött, amit 2011-ben bontottak le.)

Stílszerűen Veres Pálné szobránál találkoztunk – nem lövöm le a poént, hogy miért. A sétáról amúgy is spoilerek nélkül szeretnék írni. Kár egyébként, hogy a szobrot télire betakarták, és most semmit nem látni belőle.

Sokkal több a jeles nő, mint azt a köztereken látjuk

A nők már az ókortól kezdve részt vettek a tudományos, közéleti, irodalmi stb. munkában. A világ első orvosnője az ókori Egyiptomban élt, i. e. 2700 körül. Meriptah-ról krátert neveztek el a Vénuszon. A világ legrégebbi, ma is működő egyeteme, az UNESCO és a Guiness Rekordok által is számon tartott, 859-ben alapított al-Qarawiyyin volt, marokkói Fezben. Alapítója egy muszlim kereskedőasszony, Fatima al-Fihri volt.

Az első magyar uralkodónő Mária királynő volt – 1371-től 1395-ig ült a trónon.

Az első népszerű magyar költőnő Molnár Borbála volt – 1793-ban megjelent négykötetes művét annak nagy sikere miatt a következő évben újra ki kellett adni.

Az első magyar diplomás nő és egyben az első magyar orvosnő Hugonnai Vilma volt.

Az első mérnöki diplomát szerző nő, Pécsi Eszter (aki annak idején a Palatinus tervezésében is részt vett) az Egyesült Államokban csinált végül karriert, több díjat is besöpört építészeti munkáival.

A huszadik század egyik legjelentősebb modern festőnőjeként tartják számon külföldön a félig magyar, félig indiai Amrita Sher-Gilt.

Az első helyszín, amit láthattunk, az a ház, amelyben Máté Olga fotográfus egykori műteremlakása volt. Máté Olga Mautner néven született Szigetváron, 1878. január elsején, egy ötgyermekes család egyik gyermekeként. Néhány éves volt csak, amikor a családja Budapestre költözött.

Itt élt és alkotott Máté Olga fotográfus (1878-1961)

„Olga fényképészet iránti érdeklődését családja támogatta, és két évre Németországba küldték, hogy választott szakmáját magas szinten sajátítsa el és ismerkedjen meg a legmodernebb módszerekkel. Máté Olga hamarosan a korszerű portréfotózás egyik kiválósága lett. Leghíresebb munkái között szerepel Babits Mihály, valamint Kaffka Margit arcképe. Első önálló műtermét 1899-ben a Fő utcában nyitotta meg, igazán híressé azonban a Veres Pálné utcai műterme vált, ahová 1912-ben költözött.

Zalai Béla filozófussal kötött házassága révén kapcsolatba került a haladó szellemű társadalmi és művészeti irányzatokkal, lakásuk a hasonló érdeklődési körű emberek – a Nyugat szerkesztői, a Vasárnapi Kör tagjai, pld. Balázs Béla, Lukács György, a Ferenczy és a Dienes család - rendszeres találkozóhelyévé vált”

- írja a Nőkért.

A Veres Pálné utcából több helyre is elsétáltunk: többek közt a Nyáry Pál utcába, a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz, de jártunk az Ady Endre Emlékmúzeumban is, ahol nem Ady és Csinszka kádja vagy hálószobája volt a legérdekesebb, hanem mindaz, ami kiderült a gondolkodásukról, a habitusukról és arról, hogy miként maradtak meg a személyes tárgyaik, bútoraik és utolsó közös lakhelyük.

És azt is megtudtuk, hogy Adynak és a költő szerelmi életének mi köze volt a női egyenjogúsági mozgalmakhoz, és alakja miként került a séta anyagába.

Antoni Rita, a séta vezetője az Ady Emlékmúzeumban mesél a költő volt menyasszonyáról

A túrát a belvárosi Plébániatemplomnál fejeztük be, ez ugyanis két szempontból is fontos helyszín. Egyrészt itt áll két szent nő szobra, másrészt pont itt, ezen a helyen mondott gyújtó hangú beszédet Bédy-Schwimmer Rózsa, a magyarországi feminista mozgalom egyik kiemelkedő személyisége, a világ első női nagykövete.

Schwimmer Rózsa élete külön megérne egy regényt, de akár filmet is lehetne róla forgatni.

A zsidó kereskedő lánya ugyanis munkát keresett a kereskedelmi végzettség megszerzése után, ám azt tapasztalta, hogy kisebb fizetésért alkalmazzák, mint a férfiakat. Ez fordította a női egyenjogúság felé. Csatlakozott a Nőtisztviselők Országos Egyesületéhez, 1904-ben pedig megalakította a Feministák Egyesületét.

Harcolt a nők választójogáért, nyíltan beszélt a prostitúcióról, a szexuális felvilágosításról, a koedukált oktatásról. Nem volt hajlandó fűzőt viselni. Lapokat szerkesztett, és rendezvényeket szervezett. Írt és előadott. Ellenezte a közben kitör (első) háborút. Amikor kénytelen volt az Egyesült Államokba emigrálni, idős korában levelet írt III. Viktor Emánuel olasz királynak, hogy arra figyelmeztesse: Mussolini nem normális, és háborúba fogja sodorni az országot. 1948-ban Nobel-békedíjra jelölték, de még abban az évben tüdőgyulladásban meghalt.

Bár a bő két és fél órás séta végére kicsit dideregtünk az idő miatt, szívesen folytattam volna. Még több olyan női közéleti személyiséggel, aki megcáfolta azt a tézist, hogy „az asszony szerelemre termett díszvirág az élet kertjében, s nem való a politika sötét pincéjébe".


KÖVESS MINKET:

hirdetés
20181217_084130-2.jpg

Átadták Budapest egyetlen sós-jódos vizű gyógyfürdőjét

Több mint egy évtized után újra megnyitott a Pesterzsébeti fürdő.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. július 15.Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
356594_orig.jpg

Szörnyű tragédia vetett véget Budapest egyik kultikus szórakozóhelyének

A West-Balkán története az akkor még vadregényes Kopaszi-gáton indult, és a negyedik költözés után a volt Skála épületében fejeződött be.
My Secret Budapest, Fotók: West-Balkán/Weebly - szmo.hu
2019. július 04.2003-ban az egyik legvagányabb és legjobb szórakozóhely Budapesten a West-Balkán volt, kint, a Kopaszi-gáton. Varázsát az adta, hogy "le kellett menni érte a térképről".

Vadregényes helyen volt, ott, ahova nem vezetett aszfaltozott út. A semmi közepén működött, ahol a bulizók nem sok vizet zavartak.

A Petőfi hídtól riksát lehetett bérelni a kijutáshoz, és ez sokkal de sokkal jobb volt, mint taxizni - jobban is illett a helyhez.

Egy évvel később a Kopaszi-gátra tervezett beruházásokkal az idillnek vége szakadt, és a West-Balkán többszöri költözés után a 2011-es tragédia miatt örökre eltűnt Budapestről.

Az első West Balkán 2001 nyarán nyílt a Lágymányosi híd déli lábánál, egy sóderbánya közelében. Ott akkoriban nem voltak szórakozóhelyek. Ideiglenes működési engedélyt kaptak, és annak ellenére, hogy a "civilizációtól" távol esett, a emberek elkezdtek kijárni a koncertekre, a partikra és iszogatni a csillagos ég alatt. Gyorsan népszerűvé vált, elsősorban az underground zenei műfajokat kedvelők körében.

Semennyire nem hasonlított egyetlen korábbi szórakozóhelyre sem.

Abban az időben ilyen programajánlókat lehetett olvasni, mint amilyet a már megszűnt Népszabadság archívuma őriz: "Pénteken a Chi Recordings a West-Balkanban (Budapest, XI. kerület, Kopaszi-gát; a Lágymányosi híd budai hídfőjéhez közel) lépteti fel a brit breakbeat-kiadó, a Plastic Raygun üdvöskéjét, dj Stabilizert." A Palota és Cadik nevével fémjelzett Rewind-bulik is ott működtek a legjobban, kint, a Kopaszin.

VIDEÓ: A Rewind partik hangulatát a 2001-es Szigeten, a Tilos sátorbna rögzített anyag is érzékelteti:

A bérleti szerződést mindig csak egy-egy újabb időszakra kapták meg. Egészen 2004-ig. "2004-ben szóbeli ígéret hangzott el, hogy újabb egy évvel meghosszabbítható a bérleti szerződés, de a nyitás előtt nem egész egy hónappal mégis az ellenkezőjét közölte az önkormányzat. Erre az évre egy hatalmas ‘koktél stég’ építése volt már megálmodva, így lett volna 3 szintes a West-Balkán: a fenti gát szint, az alatta elterülő placc, és a hatalmas stég. Olyan, akkor aktuális, Magyarországon még nem járt nevekkel folytak a tárgyalások fellépésről, mint Jimi Tenor, Senor Coconut, Thievery Corporation. A hagyományoknak megfelelően mindez belépő nélkül, ingyenesen. A további elképzeléseknek a gátra tervezett mega beruházás körüli zűrzavar parancsolt végleges megálljt" - írja a Weeblyn a WB emlékoldal.

Egyfajta letargikus hangulat vett rajtunk erőt, amikor nem nyithatott ki a West-Balkán a Kopaszi-gáton.

Viszont amikor a Kisfaludy utcában, a Corvin mozi mögött egy kirürített házba költözhetett, mentünk a West-Balkán után. Ott már inkább romkocsmaként üzemelt, de továbbra is vonzó maradt az árnyas fákkal teli nagy kert és a hangulata miatt. Számtalanszor üldögéltünk itt, ide szerveztünk baráti találkozókat, szülinapokat, randevúkat, de volt, hogy csak spontán, munka után beültünk páran beszélgetni. Azt is szerettük benne, hogy nem volt túl messze az azóta szintén megszűnt Kultiplextől, át lehetett menni bulizni.

2005-ben a The Guardian is méltatta egy budapesti romkocsmákról szóló összeállításban,

megjegyezve, hogy hamburgert és mojitót érdemes rendelni. (Igen, ezeket mi is nagyon szerettük.)

Néhány év múlva ennek az idillnek is vége lett, amikor egy újabb beruházás miatt az épületet lebontották, és a West-Balkánnak megint költöznie kellett. Egyébként ismét olyan telekre, ami felett ott lebegett a beépítés terve. A Futó utcába már sokan nem követtük, én csak egyszer voltam ott, a hangulata és a miliője meg sem közelítette a Kopaszi-gátét vagy a Kisfaludy utcaiét. Bár az is igaz, hogy ekkorra (2007-körül) kezdett már nem csak közösségi helyként, hanem egyfajta összművészeti centrumként is működni a WB.

Mivel a Futó utcából is el kellett jönniük, új helyszínt kerestek, a Tömő utcában vélték megtalálni a WB végleges helyét. Nagyszabású terv is készült egy képzőművészeti galériát és alkotóteret, színházat, mozit, hangstúdiót magában foglaló, bárral, étteremmel, koncertteremmel működő szórakozóhelyre. Csakhogy jött 2008-ban a gazdasági válság, és a pénzintézet, amelyik hitelt adott volna az építkezéshez, visszalépett.

Ezután talált a West-Balkán a volt Skála üresen álló épületére a Nyugati téren. Úgy tűnt, hogy ott végre megvalósulhat a kulturális központ. 2009-ben költözött be a WB.

VIDEÓ: Banco de Gaia a West-Balkánban

2011. január 15-én, szombaton este a szórakozóhelyen tömegjelenet alakult ki, a bulizók összetorlódtak, egymásnak préselődtek a szűk lépcsőházban, és három lány meghalt. Az üggyel sokan és sokféleképpen foglalkoztak, a buli szervezői börtönbüntetést kaptak.

A West-Balkánt bezárták és sajnos ezzel a borzalmas tragédiával zárult a története. A WB-vel és a szörnyű balesettel egy egész korszak ért véget Budapesten.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Olyan forró volt egy játszótéri csúszda a 9. kerületben, hogy megsült rajta a tojás

A Kétfarkú Kutya Párt le is videózta, ahogy rántottát készítenek az egyébként gyerekek által használt csúszdán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Egy nyári napon egy ferencvárosi játszótéren sütöttek meg egy rántottát – a csúszdán. A Kétfarkú Kutya Párt videót is készített róla.

A receptjük egyszerű volt: egy tojás, fűszer, zsemle, paradicsom és egy csúszda...

A rántotta igen hamar elkészült, még egy kicsit "le is kozmált", mert a sütőfelület túl forró volt.

Az akciót követően a "szakácsok" elmosogatták az "edényt" is.

VIDEÓ: Tojássütés egy játszótéri csúszdán

A tojássütésről képeket is megosztottak a Facebookon, ahol ajánlásként ezt írták hozzá: "Kipróbáltuk, hogy egy ferencvárosi játszótér fémcsúszdáján megsül-e a tojás. Nos, igen. Szóval végül is egy önkormányzati illegális gyereksütőre bukkantunk."

A kommentelők megjegyezték, hogy nem túl jó ötlet a játszóterekről a fát kivágni, és az árnyék nélküli helyekre fém játékokat rakni. Akadt olyan is, aki szerint a tűző nap miatt nem lehet a gyereket kiengedni a játszótérre.

Többek szerint a csúszdák tájolásával van a gond. "Ez teljesen normális. Magyarországon a honfoglalás óta a nap felé kell fordítani a csúszdákat. Soha máshogy. Valami kultikus oka lehet" – írta egy hozzászóló.

Mások már egész menüt is el tudnának készíteni egy játszótéren: "Jó ez a kis klímaváltozás. Az asszony már a játszira jár főzni, a rakéta tetején süti az oldalast, a mókuskerékben meg kicentrizi a salátát. A beton pingpong asztalon meg klopfolja a malaccombot."

Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonlóan gondot jelent például az aluljárókba levezető lépcsők fémkorlátja is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balint-galeria-kavezo-mysecretbudapest-14.jpg

Budai villa eldugott kertjében találod a város egyik legromantikusabb kávézóját

A Bálint Galéria Kávézó ideális chillezős, beszélgetős vagy randizós hely.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. július 06.Ha csak szórakozottan sétálgatsz a budai utcákon, lehet, hogy észre sem veszed a kis titkos, kertek mélyén rejtőző helyeket. Ha azonban nyitott szemmel és figyelmesen jársz, olyanokra bukkansz, mint a Bálint Galéria Kávézó a Budagyöngye mögött, a Házmán utcában.

A kávézó egy lakóház szuterénjében, a terasza pedig a ház kerítéssel körülölelt kertjében működik. A nyitott kapu és fölötte a tábla jelzi, hol jársz, majd meglátod a szép, íves lépcsőt a kaspókkal és virágládákkal, és már tudod, hogy jó helyre csöppentél.

Tulajdonosa, Lacza Bálint 2000-ben nyitotta és saját magáról nevezte el. Eredetileg bárpulttal felszerelt műhely volt, bútorkereskedésnek indult, és fokozatosan alakult át kávézóvá, ahogy betértek ide a látogatók. A belső helyiségek egyébként még mindig ennek a nyomát őrzik: érdekesen összeválogatott bútorokból és berendezési tárgyakból kuckós, kényelmes, elbújós helyet alakítottak ki. A belső szoba alkalmas arra, hogy egy baráti társasággal különvonuljatok.

És nem csak bútorok gyűltek itt az eltelt évek alatt, hanem különféle műtárgyak (festmény, szobor) és lakásdekorációnak beillő kiegészítők (például lámpák). Kedvencem a pincérnőnek öltöztetett próbababa. A kertben az egyik asztalon pedig pontosan ugyanolyan szalvétatartó tűnt fel nekem, mint amilyet az egyik dédapám használt.

A kávézót sokan akkor ismerték meg, amikor irodalmi esteket, kulturális programokat tartottak.

A Budapest legszebb teraszai és kerthelyiségei versenyen 2014-ben és 2016-ban a közönségdíjat a Bálint Galéria Kávézó kapta.

A tulajdonos azt mondta, két év munkája van abban, hogy a berendezést összhangba hozta a 19. század közepén emelt épülettel.

A kert valóban kert, a szó klasszikus értelmében, virágokkal (hortenziák, imádom), cserepes növényekkel, bokrokkal, kovácsoltvas székekkel és díszekkel. Ha csak kicsit bújnál el, egy fedett szaletlit találsz, ha nagyon, akkor egészen hátul is leülhettek, ott, ahol csak egy asztal áll.

Amikor alaposabban körülnézel, akkor a szobrokat is felfedezheted a kertben, például a fejetlen Ferenc Józsefet, amiről az ismerősök már regéltek.

Mikor jöhetsz? Hétfőtől szombatig 11-től 23 óráig tartanak nyitva. Mit érdemes innod a Bálint Galéria Kávézóban? Nap közben kávét, délután és este fröccsöt vagy sört. Kivel érdemes jönnöd? A szerelmeddel. Vagy a barátaiddal. De ha egyedül érkezel, az sem ciki, innen senki nem fog kinézni, nyugodtan üldögélhetsz az italoddal.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x