Nőhetnek a várólisták - az állam az egészségügy átformálását tervezi
Bővíteni szeretnék az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások körét, azonban egyesek szerint ez csak még több problémához vezetne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 19.


Az RTL Híradó és mi is beszámoltunk a Budai Gyermekkórházakban uralkodó helyzetekről, azonban mindez csak rosszabb lehet, ha a kormány véghez viszi a tervezett változtatásokat.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adott interjút a Magyar Hírlapnak, melyben kifejtette, hogy ketté szeretnék választani az állami és a magán egészségügyet, mert "az egészségügy nem üzlet. A kormány nem többszintű, hanem egységes ellátási rendszerben gondolkodik. Ez röviden annyit tesz, hogy állami kórházakban nem lehetne fizetős szolgáltatásokat igénybe venni.

A volt kórházigazgató, László Imre egészségpolitkus elárulta az RTL Híradónak, hogy

ez a lépés a várólisták növekedéséhez vezetne, sőt egyes szolgáltatásokhoz is nehezebben lehetne hozzájutni.

Ráadásul mind a dolgozókat, mind a betegeket választás elé állítanák, hiszen ha az előbbi választhat, valószínűleg a magánkórházban fog dolgozni jobb fizetés és körülmények között, az utóbbinak meg el kell döntenie, hogy fizet a magánszolgáltatásért, vagy hálapénzért cserébe próbál túlélni egy állami kórházban. Ezzel, mint ahogy azt Kásler Miklós is elmondta, teljesen kettészakítanák az egészségügyet. A szegényebbeknek lenne az alig működő ellátás, a többiek pedig a magánkórházakban rehabilitálnának.

Az orvosi kamara szerint tisztázni kell a két rendszer viszonyát, hiszen sokszor a magánkórházak vannak előnyben, már csak azért is, mert

manapság az orvosok nem külföldre mennek dolgozni, hanem itthoni magánkórházakba, tehát úgy veszítjük el őket, hogy el sem mentek.

Az RTL Híradó megkeresésére a kormány csak annyit válaszolt, hogy "nem szűkíteni, hanem bővíteni akarják az ingyenesen elérhető egészségügyi ellátások körét".

Az RTL riportja:


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x