hirdetés
tatanyito.jpg

Ilyen volt a tatai vár

A tatai vár a 16. században sok átalakításon esett át. Fodor Zsolt kisfilmjében megnézheted milyen lehetett akkoriban a vízi vár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. szeptember 18.


hirdetés

A Tatán az Öreg-tó partján áll ez a csodás vízi vár. A tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építette 1397-1409 között egy erődítménye helyén. Ennek ma már csak a déli szárnya, és a többi részének a feltárt alapfalai láthatóak. A várat az 1470-es 1480-as években Mátyás újjáépítette. Később a mohácsi csata után a végvári rendszer egyik fontos vára volt. Ekkor kezdték meg a külső várfal építését a rondellával és vizesárokkal.

A várat Süess Orbán tervei alapján 1568-1577 között újjáépítették. A 16. századi haditechnikának megfelelően három ó-olasz rendszerű bástyát kapott és a várat vizesárokkal vették körül. Ezt az időszakot mutatja be a film is.

1727-ben galánthai gróf Esterházy József vásárolta meg, és építtetett vörös márványkeretes kapubejárót és a vizes árkon átvezető négynyílású hidat. A 19. században tűz pusztított a várban. A megmaradt szárnyán romantikus stílusú átalakításokat végeztek. Ekkor készültek a jellegzetes neogótikus ablak és ajtókeretek és a terasz is.

1896-1897-re nyerte el az udvari front a mai képét. Átalakították az ablakok íveit és az emeleti ablakokat is. Az épület belsejében új lépcsők és boltozatok készültek a 20. század elején.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
auto.jpg

Nagyon csúnyán beégett a menőző Mustangos sofőr

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a lóerő nem minden.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 02.


hirdetés

Houstonban egy autós eseményen egy férfi nagyon meg akarta mutatni, hogy milyen nagyon tud vezetni. Mint a filmeken, gumicsikorgással, füstöléssel... Ám az eredmény balul sült el. Még szerencse, hogy nem lett komolyabb baj. A sofőr pedig a végén nyugodtan integetett a nézőknek, hogy bocsika.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
calidora.jpg

Calidora: Én már nem című dalát a szerző saját élete ihlette

Oberritter Dóra első magyar nyelvű dalát szeptemberben mutatta be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 04.


hirdetés

A fiatal énekesnő nem csak remekül gitározik, hanem saját dalokat is ír. Szepesi Zsolt segítségével most bemutatta egyik szerzeményét.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szalai-anett.png

Így emlékezett meghalt riporterére a Fókusz

Fürge Anett tévés karrierjének emlékezetes, számára kedves pillanatok felidézésével búcsúznak a kollégák.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 03.


hirdetés

Hétfőn lett volna negyvenegy éves az RTL Klub riportere, Fürge Anett. A Fókusz riportere péntek este otthon hunyta le örökre a szemét. Édesanyja és férje mindvégig mellette volt. Anett évek óta daganatos betegséggel küzdött.

Ahogy az RTL Klub honlapján írják:

Úgy tudta megmutatni a világunkat, ahogy csak kevesen képesek, humorral, együttérzéssel, hatalmas szívvel. Utolsó riportját állatmentőkről forgatta, egy hete láthatták a Fókuszban. Van úgy, hogy minden szó kevés kifejezni, amit érzünk.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
an-1.png

VIDEÓ: Fantasztikus látvány az első magyar animációs tűzfal

Az animáció Budapesten, az Arany János és Sas utca sarkán látható, és mindenképpen érdemes megnézned.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. október 03.


hirdetés

Az idei Színes Város Budapest Fesztivál jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos rendezvénysorozat, amely a város színesítésén túl kulturális és zenei programokat is kínál. A harmadszorra jelentkező fesztivál most egy különleges vizuális és egyben virtuális tartalommal bővült.

Hogy te is láthasd ezt a fantasztikus animációt töltsd le a LARA applikációt telefonodra, és keltsd életre a tűzfalat! Az animáció nappali fényben jól látható. A falfestménnyel szembe állva az alkalmazást használva kiterjesztett valóságként nézheted végig a rövid történetet, így elevenedik meg számodra is a tűzfalat díszítő színes mese.

VIDEÓ - Augmented reality

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!